Ronai and Ronai
AMERIKAI

A svéd sajtó vigyázó szeme Magyarországon 2011. október 9. vasárnap 16:47 | Dragos Erzsébet, Stockholm

  • Hozzászólások(73)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A svéd sajtó vigyázó szeme Magyarországon

Stockholm – A stockholmi Európa Mozgalom októberi szemináriumán a sajtószabadságot és ennek aktuális európai vetületeit helyezte fókuszba – különös tekintettel a kontinens egyes országaiban kibontakozó, s a figyelemre feltétlenül számot tartó jelenségekre, egyebek mellett a magyar média mostani helyzetére.

Az európai közeledést, eszmeáramlatokat s a szabadságjogok érvényesülését is monitorozó networking társaság ezúttal a Reporters Without Borders nemzetközi újságírószervezet  svéd csoportjának veztőjét, Lars Gunnar Erlandssont és a kortárs magyar irodalom számos művének svédre fordításával és Magyarországra kitekintő publicisztikáival magának nevet szerzett Ervin Rosenberget hívta meg a vitaestre, melyet a svéd köztelevízió egykori brüsszeli tudósítója, Ewa Hedlund vezetett, s amelyen mintegy harminc szakmai érdeklődő vett részt.

Az  RWB svéd elnöke elmondta, hogy a minap Budapesten tett látogatása során (mint erről a Klubrádió EuroZóna című műsora is beszámolt) komoly aggodalomra okot adó tapasztalatokat szerzett az új magyar mediatörvény mibenlétével és a magyar media, külön figyelemmel a közmédia működésével kapcsolatban. Utalt az osztrák újságírószövetség szolidáris fellépésére, azaz, hogy az Európai Unió figyeljen és hasson oda, hogy a magyar kormány sürgősen változtasson az európai mércével elfogadhatatlan médiapolitikáján és a vonatkozó magyar törvényeken. Erlandsson elmondta azt is, hogy  az RWB nemrég Londonban megtartott értekezletén ’égetően aktuálisnak’ nevezték a sajtószabadságnak, a magyar kormány általi több szempontból is durva megsértését.

Elhangzott az is, hogy míg az utóbbi évtizedben elsősorban a volt szovjet tagállamokat marasztalta el az európai sajtószabadsággal foglalkozó és ajánlásokat megfogalmazó szervezet, ma Magyarország – párban Olaszországgal! – szintén e dicstelen társasághoz tarozik. Ezek kormányainak törekvései, nem utolsó sorban, médiapolitikája terén mutatkozó párhuzamok sem maradtak említés nélkül.

Noha a jelenlévő svéd és itt élő kelet-európai származású, illetve az ottani országok számára tudósító újságírók meglehetősen tájékozottak voltak a magyar helyzetet illetően, az elhangzott részletes helyzetleírás és háttérinformációk  – például az új magyar médiatörvény és a médiahatóság tevékenységének részletei, a politika-gazdaság-média összefonódásának megismerése, a magyar politikai ellenzék gyakorlatilag nem létező hangja, s nem utolsósorban a magyar médiában kiáltóan hiányzó szolidaritás – egyrészt értetlenséget, másrészt reagálási kényszert váltottak ki.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy az európai újságírószervezetek – az osztrák példát megragadva  – hallassák hangjukat az EU emberjogi és szakmai fórumain, annak érdekében, hogy a tarthatatlan magyarországi média-helyzetért felelős magyar-, s a sajtószabadságot korlátozó más kormányokkal szemben változást kényszerítsen ki az EU.

Az elsődleges és magától értetődő okokon túl azért is, mert a viszonylag kevés közös figyelemre méltatott ’soft’ területek – mint például, az esélyegyenlőség, a szólásszabadság és mások – a kényesen szemmel tartott gazdaság sikerességi mutatóival is szoros összefüggésben vannak.  S mert az EU morális szempontból sem engedheti meg magának, hogy tagállamai bármelyikében ne tartsák tiszteletben ezeket az alapjogokat – nem utolsósorban azért, mert a csatlakozni vágyó országokkal, a belépésük feltételeként támasztott követelményeknek a tagok magatartása nem mondhat ellent.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (24 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +38 ( 44 szavazatból)
A svéd sajtó vigyázó szeme Magyarországon, 4.8 out of 5 based on 24 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(73)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

73 Reader’s Comments

  1. Az RWB svéd elnökének jogosak az aggájai.Kedves EU.parlament!Vigyázó szemetek forditsátok már Mo.felé.Itt nem csak a média van vaszélyben,de a demokrácia is.E honban ma a FDI és kisöccse táborán kivül mindnkinek KUSS!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  2. Talán majd az alábbit is idézi valamelyik külföldi lap is, és
    tud valamit a témába mondani!
    Azt nem moderálnák, mint az megyémet, ha megírnám erről a véleményemet!

    “Deutsch Tamás: Dörner és a szarházi kommunisták
    Deutsch Tamás szerint a művészek politikai nézeteinek semmi közük sincs a művészi teljesítményükhöz. Aki ezt nem kifogásolta a “szarházi kommunisták” esetében, az most Dörner Györgynél sem teheti szóvá – állítja a fideszes politikus.
    Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője az egyik közösségi portálon közreadta, mit is gondol Dörner György színházigazgatói kinevezéséről:

    “Dörner György szerintem nagyszerű színész. Értékválasztását tiszteletben tartom, mint mindenkiét, politikai álláspontjával nem értek egyet. De miért van az, hogy a szoclib művészértelmiségiek gyakran gyalázatos politikai nézetei sem befolyásolja a művészi megítélésüket, egy magát nemzeti elkötelezettségű alkotónak tartó ember esetében viszont a (joggal vitatható, esetleg akár elfogadhatatlan) politikai nézetei miatt tulajdonképpen magát a művészi tevékenységét is abba kéne hagynia? Mi lenne a XX. századi magyar kultúrával, hogyan nézne ki, mennyivel lenne szegényebb, ha a temérdek, rettenetes kommunista nézetekkel “megáldott” művész nem alkothatott volna, nem vezethetett volna művészeti intézményeket, mert szarházi kommunista volt?”"
    http://nol.hu/belfold/deutsch_tamas__dorner_es_a_szarhazi_kommunistak
    .
    Az biztos, hogy a szomszédom biztosan tudja, itthon vagyok!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  3. Csak azt nem tudom hogy ki a f@sz az a Deutsch Tamás?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  4. tibi65
    2011. október 10. hétfő
    19:30
    Egy egysejtű!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  5. Bohem, kösz!…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  6. Bízzunk, jönnek majd sorjába!
    Itt is éltetik a “vezírt”, s politikáját!
    Egy a baj, hogy nem ő szív miatta egyedül!
    .
    Financial Times:
    Magyarország veszélyt jelent Európa számára
    Keményen nekimentek Orbánnak
    A vezető globális politikai kockázatelemző intézet, az Eurasia Group elnöke, Ian Bremmer a tekintélyes brit lap, a Financial Times véleményrovatában ma éles hangú írást jelentetett meg Magyarországról, amely valóban letért a görög útról, értsd: az ókori görög demokrácia útjáról.
    Ian Bremmer, az Eurasia Group elnöke
    Ian Bremmer emlékeztet arra, hogy tavasszal Orbán Viktor diadalittasan kijelentette: Magyarország letért a görög útról. Ez valóban így van, fejti ki Bremmer, azzal a módosítással, hogy a „gazdasági reform leple alatt Magyarország az ókori Görögország, vagyis a demokrácia útjáról tért le.”

    A Fidesz-kormány megváltoztatta az ország alkotmányát. Orbán Viktor miniszterelnök a saját hatalmát pedig a demokratikus intézmények gyengítésével szilárdította meg, amely „alapvető kihívást jelent az egész Európai Unió számára”, hiszen ezzel mintegy bizonyítja, hogy „az EU éppen azt a hitvallását nem képes érvényesíteni, amelyből fogant”.
    Magyarország nem veszi figyelembe a demokráciát és a civil szabadságjogokat, s ezzel fenyegeti az „európai márkát” a potenciális új tagok és az egész világ szemében. Bremmer szerint Magyarország az első olyan EU-tagállam, amely nemhogy elakadt volna a demokrácia felé vezető úton, de visszafelé indult el rajta. Magyarország az EU „vakfoltja”, amely az unió alapjait fenyegeti, mintegy azt demonstrálva, hogy ha felvettek egy országot, a szövetségnek már nincs megfelelő eszköze arra, hogy betartassa saját elveit – írja Bremmer. ”

    http://www.168ora.hu/itthon/magyarorszag-veszelyt-jelent-europa-szamara-83951.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  7. Azért itthon is kezd kapni rendesen!

    “Sólyom László: nem alkotmányos a rendszer
    Merem állítani, hogy nem alkotmányos a rendszer – jelentette ki Sólyom László szombaton a Történelemtanárok Egyletének országos konferenciáján.
    Az Alkotmány és történelem című rendezvényen a volt köztársasági elnök gyógyíthatatlan sebnek nevezte az Alkotmánybíróság (Ab) jogköreinek megcsonkítását, így ugyanis van egy olyan része a magyar jogrendszernek, ahol nincsen alkotmányos kontroll, bármi megtehető, mert ott nem érvényes az alkotmány.

    Sólyom, aki egyben az Ab első elnöke is volt, az új alaptörvényt előkészítő parlamenti munkát is élesen bírálta. Emlékeztetett: a szöveg titokban készült, a nemzeti konzultáción irreleváns kérdéseket tettek fel, az alaptörvény csak három héttel annak elfogadása előtt került nyilvánosságra, és ami lényeges lenne egy alkotmányban, arról kevés szó esik benne. Hol van itt a hatalommegosztás – tette fel a kérdést. Szerinte egyébként valójában nem is az alkotmány, hanem az alkotmányos hozzáállás az új, amellyel csökkentették az alkotmány tekintélyét.”

    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=479542

    Ez mind szép!
    Nem tudja valaki megmondani, ki volt a köztársasági elnök, mikor a Fidesz politikusai kordont bontottak, és adtak 72 órát a kormány takarodására?
    Akkor miért nem???!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  8. Bohém, az az érzésem, hogy a most reagálók figyelme rajtunk volt az utóbbi évben (ennek jelét adták idöközönként), türelmesen vártak, hátha belülröl elindul valami… most ismét adnak néhány hangsúlyos jelzést… aztán elengedik Magyarország kezét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  9. Sólyom egy hiú pojáca, morális nulla. Eddig is tudtuk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  10. http://www.svedasztal.com/svedperspektiva/alkotmanyozas-a-facebook-on-77329.html
    Még Izlandon is jobb!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  11. delisa!
    Szép estét!
    Talán valami azért elkezdődött, amit nagyon tudok támogatni!
    .
    “A Fidesz-kurzus kényszeríti rájuk a megváltozott szerepet.
    Partra szálltak!
    Ez a D-Day nem nélkülözte a fantáziát. Már az akció névválasztása is arra vall, hogy a szervezők pontosan tudták, nem elég szimplán meghirdetni egy tüntetést: nyelvi értelemben emblematikus, több irányban asszociatív, az egész megmozdulás lényegét kifejező történelmi utalást kerestek. Nyilvánvalóan nem arról van szó, hogy bárki is az egykori világháborús hadi esemény stratégiai jelentőségéhez mérné ezt a demonstrációt; a találékony elnevezés egyrészt kissé ironikus, másrészt jótékonyan duplafenekű – a demokrácia napjaként is értelmezhető.

    Úgy tűnik, az „operatív törzs” vezetői alaposan végiggondolták és megtervezték ezt a többnaposra kiterjesztett össznépi szeánszot, mégpedig attól kezdve, hogy nem a hagyományos érdekvédelmi felvonulásként képzelték el az eseményt. Felmérték, hogy többé nem elég a szokványos szakszervezeti mozgósítás, hogy szükségük van a civilszervezetekre és az egyéni, spontán résztvevőkre egyaránt. A nemrégiben lezajlott „bohócforradalom” kitűnő kezdet volt ugyan, de szükségképp tovább kellett lépni az elégedetlenség „népfrontos” kiterjesztése felé. Eredetileg mintegy hetven szervezet részvételére számítottak, végül majd száz különféle alakulat és csoportosulás delegálta magát, és a felsőbb utasításra nyilván jócskán alulmért hivatalos rendőrségi becsléssel ellentétben legalább ötvenezer ember töltötte meg a Kossuth teret. Jobb lett volna, ha – mint a szervezők remélték – kétszer ennyien lettek volna, mert egy százezres tüntetésnek hatványozottan súlyosabb a nyomatéka; de ne legyünk telhetetlenek. Tudomásul kell venni, hogy a mégoly általános társadalmi frusztráció is csak lassan fejti ki a hatását, és amíg a csalódottságnak nincs hathatós logisztikai háttere, addig az alkalmi újraszerveződés, az ismételt nekirugaszkodás felettébb nehézkes. A Facebook közösségi hatóköre önmagában nem elegendő, a szakszervezetek aktivizáló képessége pedig még mindig igen korlátozott.”

    http://www.168ora.hu/velemeny/partraszalltak-83658.html
    .
    Egyel már biztosan többen lesznek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  12. Bohem, ez így van… Jó jel, követem öket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  13. gets, kösz :)

    No, azért annyira nem.
    De van reményük: elvégezték az önvizsgálatot, s van egy ügyes és okos miniszterelnöknöjük! :))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  14. szendam – egyszer említette Pupu. hogy a fia gründolta számára a WEB lapot, mivel az én fiam is informatikus, ezért Ratkósnak saccoltam. Erre most írja, hogy már az unoka is főiskolás. Ezért lehet, hogy az “éltes” jó jelző. De isten éltesse még sokáig! Egyébként én is egy ajánlásra kerültem hozzá – és ott ragadtam. Ha jól emlékszem (márpedig emlékezetes volt) az Ürgepörkölt rummal szövegével találkoztam először (Hohohohó!) Nekem az ilyen, félig komoly, félig viszont humoros szövegek fekszenek. A másik kedvencem ezért a Varánusz (meg a Neonbagoly, meg a Négymadár, Okostojás….)
    delisa:
    a svédeknél vannak ilyen napi politikáról irónikusan szövegelő blogok?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  15. Ha már blogok: eddig Sólyomról ezt tartom a legjobbnak (fsp – naná)
    http://fsp.nolblog.hu/archives/2011/10/10/Laci_bacsi_kiakadt/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  16. Viszont a következő választásra az ellenzéknek nem kell sokat törni a fejét a szlogeneken: “Rosszabbul élünk, mint 4 éve!”
    Vagy “Laci bácsi” szövege:
    “A felelős ember ad magára, alaposan megvizsgálja az ígéretek és ígérgetők hitelességét. És persze mérlegeli azt is, milyen teljesítményt nyújtottak, hová juttatták az országot azok, akik korábban már kormányoztak, és akik nem, azoknak van-e fedezetük, képességük a jelszavak valóra váltására.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. szendam- de azért fsp és te is nagyon hasonló húrokon pendültök:
    http://szendamondja.wordpress.com/2011/10/10/jo-reggelt-laci-bacsi/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  18. kekec
    2011. október 10. hétfő
    22:33
    Azért Laci bá ezt gondolom nem dúdolta közben?
    http://www.youtube.com/watch?v=cpphx7GJHtg

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  19. Bohém
    “A nemrégiben lezajlott „bohócforradalom” kitűnő kezdet volt ugyan,”
    de a mai országházi “vitanap” röhejes bohócparlament szintre bukott alá, a korábban ismert szóösszetételt is túlszárnyalva.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  20. Szörnyű ez.
    Ne gondolja senki hogy a Jobbik-szimpatizánsok mindegyike gonosz meg mittomén miféle ember.
    Elmúlt kéthétben kiderült hogy három nagyon régi igen jó barátom is Jobbik-szavazóvá vált.
    És akkor magyarázom nekik hogy az miért nem jó , meg felhozok érveket…..és csak néznek rám….nem mondanak semmit , nincs semmi érvük , látszik rajtuk hogy nem akarnak megbántani baloldali nézeteim ellenére sem , én meg leginkább bőgni szeretnék…aztán állunk ott kiüresedetten…borzalmas ez kérem….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  21. Sólyom inkább gubbaszon a fészkén.
    Sokat tett a mostan regnáló hatalomért.
    Nem volt ő minden magyar igaz Elnöke.
    Volt akiknek az Elnökebbje volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  22. Neelie Kroes eu-biztos kezdeményezésére megalakult Brüsszelben az a független szakértői csoport, amelynek feladata, hogy ajánlásokat dolgozzon ki az Európai Unió számára a médiaszabadság és -pluralizmus tiszteletben tartására, védelmére, támogatására és előmozdítására.

    http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=133922

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  23. Geyza
    Sólyom Nem Az Ország, Hanem A Fidesz Elnöke Volt. Soha Nem Rejtette Véka Alá A Szocik Iránt Érzett Zsigeri Undorát. Oszt Azt Hitte, Orbán Doktor Majd Méltányolja Ezt. Kissé Melléfogott. A Politika Uyganis Nem Ismeri A Hála Kifejezést.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Csak álom marad a futball-Eb 2011. október 7. péntek | AN

Terrorizmus a “béke félszigetén” 2011. szeptember 11. vasárnap | AN

Szőkített tyúkok 2011. augusztus 10. szerda

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos