Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Fidesz megszünteti a metodista Evangéliumi Testvérközösséget 2011. július 12. kedd 10:44 Forrás: AN, Klubrádió

  • Hozzászólások(65)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Fidesz megszünteti a metodista Evangéliumi Testvérközösséget

Budapest, Fidesztán – Miközben az Orbánék által néhány éve még elátkozott Hit Gyülekezete alig titkoltan nyomul, az utolsó pillanatban, sportnyelven szólva a surranópályán, a Fidesz egy törvényjavaslattal megszüntette a metodista Evanbgéliumi Testvérközösség egyházat. Jó évtizeddel ezelőtt még Iványi Gábor metodista lelkész keresztelte meg a vallásosságát akkoriban felismerő Orbán Viktor nagyobb gyerekeit. Pálfordulás Fidesz módra, képmutatás a köbön – éjjel, nappal, minden hullámhosszon.

Annak az egyházügyi törvénynek, amelyet tegnap fogadott el a parlament, köze nincs ahhoz, amit beterjesztettek. A Fidesz-kormány ugyanis ezzel megszüntette a metodista egyházat, egyesületté téve azt, miközben amikor Hillary Clinton, amerikai külügyminiszter itt volt, (aki egyébként metodista), arra a napra időzítették a Wesley János Lelkészképző Főiskola négy tanárának egyetemi tanári kinevezését, mintha itt rendben mennének a dolgok. A politikai taktikázás közben emberek szenvednek jogaik megcsorbításától – mondta Iványi Gábor, metodista lelkész a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában.

Példátlan a törvény, számos furcsaság mellett, nem a bíróság ismeri el a jogát bizonyos csoportoknak ahhoz, hogy egyházként működjenek, hanem a parlament, ami elé az egyházügyekért felelős miniszter terjeszti az adott szervezetet. Ilyen a világon sehol nincs. Ennek fényében paródia, hogy az egyház az államtól elválasztottan működik – tette hozzá a lelkész. Az, hogy egy bizonyos csoport egyháznak minősül vagy sem, azt úgy tűnik hogy nem a bíróság, hanem a parlament által küldött szakértő fogja megmondani.

Iványi Gábor elmondta, a metodisták helyzete sajátos: a ’70-es években egy politikai konfliktus nyomán a metodista egyház egy része illegalitásban volt kénytelen működni, 1981-ben elismert egyház lett. “Az, hogy most a Fidesz parlamenti többsége vonja meg még a kommunizmus idején szerzett jogunkat, ez egészen elképesztő.” A parlamentben a Jobbik szólalt fel, hogy a metodista Evangéliumi Testvérközösséget ne minősítsék egyháznak, így egyesületként működhetnek csak tovább.

Azok az egyházak, amelyektől megvonták az egyházi státuszt, azok most egyházi üldözésként élik meg ezt, mert hátrányos helyzetbe hozták őket, jogukat megvonják, megkérdőjelezik évtizedes munkájukat, ezért kénytelenek nemzetközi fórumokon felszólalni. Egyesületben nem lehet ugyanazt a hitgyakorlatot folytatni, amit egyházban.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (29 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +34 ( 38 szavazatból)
A Fidesz megszünteti a metodista Evangéliumi Testvérközösséget, 4.6 out of 5 based on 29 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(65)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

65 Reader’s Comments

  1. - Halló! Itt a kezelő; Macska János Üdvözlöm,miben segíthetek?
    - Halló! Jónapot kívánok.
    - Mondja csak bátran!
    - Azt kifogásolom, hogy Én tizenharmad magammal egy új vallást alapítottam, és most az alacsony létszámunk miatt megvonták tőlünk a “vallás” jelleget.
    - Igen akkor önök most már csak egyesület, rosszabb esetben szekta.
    - Kikérem magunknak. Isten nem személyválogató. Előtte mindenki egyenlő, azaz annyira vallásos, amennyire azt szíve, lelke, illetve * h i t e * diktálja neki – és nem amennyire a Hivatalosság akarja…
    - Uram! Mint hallhatta az automata bemondta, hogy beszélgetésünket rögzítjük…
    - Igen. És annál inkább hangsúlyozom, hogy a Vele(!) való kapcsolatát mindenki maga tisztázza és rendezi csak úgy egymás között és Ő, se képviselőt se papot erre nem jogosított fel. Így arra sem, hogy azok az egyén helyett döntsenek…
    - De kérem! Itt a hagyomány anyagi támogatásáról van szó… Ami nem volt, az nincs is.
    - Amit elfojtanak, abból sose lesz hagyomány, illetve vallás.
    - Dehogynem. Már Róma is elfojtott minket és mégis, 2000 év alatt nagyhatalommá hízlaltuk fel magunkat… – igaz nekünk is nem kevés erőszakra volt ehhez – szintén “Róma” nevében – szükségünk. – Mellesleg ez a mostani helyzet is erőszak a maga nemében. Mennyi munka, ülésezés, háttérszövetségek, stb. Sejtheti.
    - Sejtem, sőt tudom.
    - De önt uram hogy is hívják? Nem mutatkozott be… És ha a vallásira nem is, de – akarja, vagy nem – az együttműködési listánkra föl kell vennem. Szóval kicsoda maga?
    - J é z u s vagyok, a maguk megváltója.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (27 szavazatból)
  2. Tulakdonképpen egyházakat tíltanak be a hungaro-fasisztoid katolicizmus sugallatára. Ez a törvény a VILÁG SZÉGYENE!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (20 szavazatból)
  3. Ezúttal nem értek egyet. Az új törvényt kivételesen jónak tartom. Az eddigi bűnrossz volt. Talán kevés ez a 14 egyház, lehet, de ezen lehet változtatni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -11 (15 szavazatból)
  4. Híve vagyok a vallásszabadságnak …. ugyanakkor azt látom, hogy az elmúlt 2000 évben (napjainkban sem másképp) konfliktusok, háborúk garmadájának okozója az egyházak által politikai célok által vezérelt, megcsontosított és keretbe foglalt vallási irányzatok harca (röhej! keresztény öl keresztényt a kereszténység védelme érdekében, mert az egyik katolikus, a másik meg református ….) Éppen ezért önmagában véve üdvözölném az egyházak megszüntetését … de megkeseredik a vágyott gyümölcs a számban attól, hogy még ezt sem képesek korrektul, rendesen csinálni. Vagy szüntessék be mindet (én ezt támogatnám), vagy hagyják őket … de mindenképpen az egyenlő elbánás jegyében kelene kezelniük őket …… úgyis állandóan az egyenlőségről jártatják a szájukat … :-(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  5. Ó, kedves Kijelölt Felelős: mindenhol ott van? Attól mert hol ez, hol az az álneve, a stílus elárulja. A gyűlölet tajtékzó prófétájának lenni egy életen át lelki öngyilkosság, tudja?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  6. Nos kedves mindenki itt már úgylátszik, hogy az Fidesz fogja megmondani mindenkinek, hogy ki az Isten (lehet, hogy orbán lesz)
    nem értem, hogy mitől egyre hüjébb ez a kormány egy ilyen egyházat akik többet segítenek az embereken mint maga a kormány miért kell megszüntetni. Nem értem, hogy Orbánnak, meg a jobbikos csatlósainak mi köze az önállóan elvilek párt semleges egyházakhoz, ha csak az nem, hogy csak azok kapnak egyházi minősítést akik nyalnak és malyd fidesz meletti szavazásra buzdítják a híveket a szószékről, szerintem ez áll a háttérben de remélem, hogy ezellen minden jóérzésü ember felemeli a szavát és ha kell akkor utszára vonulunk mert tőrhetettlen amit ezek a mi nevünkben tesznek

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  7. Nem tudom, milyen jogokról marad le a döntés következtében a Magyar Evangéliumi Testvérközösség, a magyarországi metodisták Iványi Gábor vezette egyháza. De tudom, hogy a hajléktalanokért, a szegényekért ez a kis egyház sokat tett, iskolákat, öregotthonokat, hajléktalan kórházat és szállásokat tart fenn és biztos vagyok benne, hogy továbbra is mindent meg fog tenni a szociális feszültségek enyhitésére. Budapesti (békásmegyeri) templomuk szép, istentiszteleteik (országszerte) a kereszténység zsidó gyökereit is szeretettel ápolják. Szégyen, hogy az állam mondja meg, ki hivő, ki keresztény.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  8. A reformátusnak született OV és katolikusnak született felesége Isten színe előtt kötött házassága is érvénytelen? Hiszen ahhoz, hogy Gábor megkeresztelhesse a két nagyobbik gyereket egyúttal a metodista egyház szertartása szerint eskette meg Őket Iványi Gábor lelkész. Akkor most mi a helyzet, mi az igazság? Volt egyházi esküvő és keresztelő, vagy, – mivel mindent visszamenőleg érvényesítenek -egyszerűen egy jó buliban vettek részt családostul, egy egyesületi klubdélutánon?

    Lehetséges, hogy titkon újra volt egyházi esküvőjük, de előtte az elnök áttért katolikus hitre és ezért jár olyan sűrűn a Vatikánba a pápához?

    Végtelen tiszteletem Iványi Gábornak a Metodista Egyház lelkészének minden tevékenységéért. Nekem Ő változatlan a Metodista Egyház lelkésze, a Köztársaság téren jártam iskolába és a Moszkva téren van a Metró megálló!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  9. ViktorFührernek szeretném megköszönni hogy ismét 1 fantasztikus döntést hozott ezzel (mivel az anyagi ellátás így valószínűleg megcsappan elég erőteljesen)
    Ezért majd kíváncsi leszek hogy, a Wesley intézményeket hogy lehet majd fenntartani? és ha e miatt még több hajléktalanszállót és különböző szociális intézményt zárat be a kedvesKormány , attól még a szociális problémák nem fognak megoldódni, sőt…
    Mi lesz még itt???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  10. Tisztelettel érdeklődnék bárkitől, hogy hol van ilyenkor az Európai Unió? Vannak általános, mindenkire kiterjedő törvényei, amelyek függetlenek (vagy függetlennek kellene lenniük???) attól, hogy mely országban élünk. Ilyenek az emberi jogok, a szabadsághoz (vallás-, gondolat-, szólásszabadság…) való jogok. Miért nem tesznek semmit? Miniszterelnökünk már arról beszél, h hazánk után Közép-Európát “reformálja” meg (vagy inkább lépteti vissza pár száz évet az időben).
    És mi miért nem teszünk semmit???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  11. Egy tisztázási dolog ide: Iványi Gábor NEM a Magyarországi Metodista Egyház lelkésze, hanem a Magyarországi Metodistából 70-es évekből kiszakadt Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségé. A MET egyháznak ha megnézitek a honlapját, akkor ott nem mondanak szépeket a Magyarországi Metodista Egyházról. Ennek ellenére mindkettő a Wesley hagyományok követője. A sajtó viszont összemossa őket, ami sokakat megtéveszt …
    Aki több évig a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségben, mint Egyházban benne volt, az Kijelölt felelőssel ért egyet. A nem-egyházi vagyis oktatási és karitatív tevékenységei viszont nagyon tisztelendőek Iványi Úrnak, ezért is hivatkozik folyton erre. Az METegyházban ami történt arról mélyen hallgatnak …
    A probléma viszont természetesen sokkal mélyebb és szomorúbb mint a Metodista kontra Iványi história, itt arról van szó, hogy rengeteg evangéliumi, az Aliansz részének tekinthető mozgalmat semmisítenek meg, ami jelentősen hátra fogja lendíteni “Magyarország szellemi megújulását” amit szépen megfogalmaztak az Alkotmányban, de sajnos ez is csak szépbeszéd volt … :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. Tisztelt “én”,

    a Magyarországi Metodista Egyházat senki nem keveri össze Iványi Gáborékkal, ettől kizárólag Önök félnek. Sokadik e tárgyban írott hozzászólás alapján mintha paranoiásak lennének a metodista egyház tagjai, és mintha Iványi-fóbiában szenvednének. Talán csak nem rossz a lelkiismeretük? Sokaidik olyan hozzászólást kapjuk, amelyben finoman arra tesznek kísérletet, hogy Iványi Gábort és az egyházát lejárassák, rossz színben tüntessék fel. Nem szimpatikus ez a törekvés, a másik oldal részéről senki nem tesz hasonlót, pedig nekik is lenne mondanivalójuk a Magyarországi Metodista Egyház belső dolgairól, nem beszélve az Ön által emlegetett hetvenes évekről, amikor az Evangéliumi Testvérközösség kiszakadt. A jelenlegi pillanat nem a legjobb, hogy a több évtizedes frusztráltságot ezeken a lapokon nyilvánosság elé tárják, különösen abban a formában, hogy a másik fél meghallgatása nélkül próbálják besározni. Jelenleg az élet nem erről szól, hanem arról a jogtiprásról, amely egyformán érinti mindkét egyházat a többiekkel együtt. Iványi Gábor egyházát és szolgálatát jól ismerjük, méghozzá közelről, egyes epizódokat még a metodista egyházzal folytatott küzdelmeikből is. Nem akarunk ebben igazságot tenni, de Iványi Gábort és az egyházát megvédjük, kiállunk mellette, és nem értünk egyet azzal, hogy megpróbálják őt és egyházát feketíteni. Iványi Gábor soha nem állította magáról, hogy a Magyarországi Metodista Egyház lelkésze, viszont azt senki nem vitathatja el tőle, hogy ő saját egyházának metodista lelkésze. Tisztelettel kérjük, hogy Iványi Gáborral szembeni frusztrációiknak ne itt adjanak helyt. Ha problémájuk van vele, keressék meg, tisztázzák vele a nézetkülönbséget. Mi a magunk részéről Iványi Gábort, az egyházát és a szolgálatát, benne a karitatív tevékenységét is, nagyra tartjuk, tiszteljük, kiállunk mellette, és nem kívánunk eszközei lenni az ellene indított – burkoltabb vagy nyíltabb – támadásoknak sem. Iványi Gábort, a családját és az egyházát is szeretjük, nagyra tartjuk. A Magyarországi Metodista Egyházat is tiszteletben tartjuk. Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. Kedves “én”,

    bocsánat, talán azt kifogásolja, hogy a címben metodista egyház szerepel, és Iványi Gáborról van szó. Ebben az esetben bocsánatot kérünk, így az észrevétele jogos, ez a mi hibánk, és pontosítjuk a címet. Még egyszer elnésését kérjük, Önnek igaza van. Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  14. Hogy félreértés ne essék, én nem a Metodista Egyház tagja vagyok, teljesen más felekezethez tartozom, nem a metodisták támadják általam Iványiékat. :) Azt viszont tudom, hogy IG. bár metodista, de nem a Metodista Egyház lelkésze. Ezt nem árt tisztázni, szerintem ezt ő is kikérné magának. Elnézést ha úgy hangzott,hogy támadni akarnám, ez csak egy sima tisztázás. Az hogy mi történt az egyházában, azzal szerintem Ön sincs teljesen tisztában, és nem a 70es hanem az utóbbi 10-15 évre gondoltam, szóval újra semmi köze a Metodista Egyházhoz. Csak történt erre utalás a régebbi kommentekben,ezt folytattam. A reakciója alapján látom, hogy nem volt jó ötlet… úgyhogy én is bocsánatot kérek, hogy felhoztam, a karitatív munkáit ahogy már írtam, nagyon elismerem, a családját is, és ahogy már szintén írtam, tényleg egy nagyobb kérdésről van szó, ami sok egyházat érint, és jól teszi, hogy kiáll mellettük. Az egyháza belső ügyei ezektől teljesen különálló dolgok valahogy.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  15. Drágáim,

    amikor a zsidótörvényeket hozták, akkor is ez történt. A metódus ugyanaz. A társadalom bizonyos elemeit törvényen kívül helyezni, jogait elvennei, ez az első lépés. Utána el lehet venni az intézményt, a bankbetétet, mindent. és szétosztani/ újraosztania kedvencek között. Nem gondolnám, hogy a metodista Wesley főiskolát – ahol nemcsak metodisták tanulhattak! – így akarják továbbra is fenntartani. Lehet, hogy valaki már kinézte magának. Majd csinálnak belőle valami mást. Aki kinézte, van is rá ötlete, hogy mit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)

Írja meg véleményét!

You must be logged in to post a comment.

Kapcsolódó cikkek

A Dunába lőné Alföldit a Fidesz embere 2013. szeptember 8. vasárnap

Csődbe vitték Orbánék a Pető Intézetet 2013. szeptember 8. vasárnap

Tovább támadják Bajnait a Fidesz csahosai 2013. szeptember 8. vasárnap

Bűnbakot talált a bankokban a Fidesz 2013. szeptember 5. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos