Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bűnbakot talált a bankokban a Fidesz 2013. szeptember 5. csütörtök 17:57 Forrás: MTI, AN

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bűnbakot talált a bankokban a Fidesz

Budapest – Gyakorlatilag ultimátumot adott a bankoknak a Fidesz a devizahitelesek ügyének rendezésével kapcsolatban. Bár a hivatalos kommunikációból ez elsőre nem derül ki, valójában arról van szó, hogy az állam mossa kezeit, és a bankokra bízza, hogy november elsejéig oldják meg a helyzetet.

A bankok pedig, ahogyan azt a magyarok az utóbbi hetekben saját bőrükön tapasztalhatták, szépen áthárítanak mindent a lakosságra. Drágult az átutalás, többe kerül a készpénzfelvétel, sok helyen pedig az eddig ingyenes kártyás vásárlás után is fizetni kell.

A Fidesz a devizahitelek kialakulásáért és elterjedéséért a bankokat tartja felelősnek; ez egy hibás termék, amelynek létrehozásakor “becsapták az embereket, mert nem árulták el a valódi kockázatokat” – ezt mondta Rogán Antal a kihelyezett kormánypárti frakcióülés helyszínén tartott sajtótájékoztatón.

Szerinte alapvetően úgy kell igazságot szolgáltatni a devizahiteleseknek, hogy annak terheit a bankoknak kell viselniük, és elsősorban az ő feladatuk, hogy “a devizahitelesek számára helyreállítsák azt a helyzetet, amit ők a maguk részéről várható kockázatként mérlegelhettek abban az időszakban, amikor a hiteleket felvették”.

Kijelentette: ha a pénzintézetek november 1-jéig nem javítják ki a devizakölcsönök hibáit, és nem módosítják a szerződéseket az ügyfelek javára, arra az esetre a kormánypárti frakció felhatalmazta a kabinetet, hogy megoldási javaslatát – akár a bankok kárára – terjessze be a parlament elé, amely még idén dönteni fog róla.

Újságírói kérdésre válaszolva a frakcióvezető azt is megfogalmazta, hogy ha a bankok november 1-jéig nem módosítják a devizahitel-szerződéseket, a várható parlamenti döntés iránya “elég egyértelmű”, ugyanis a devizaalapú jelzáloghitelek kivezetését fogják célul tűzni, “és ezeknek gyakorlatilag a forintosítását végrehajtani”. A szakminisztérium javaslata már nagyjából összeállt, de a tárca bármikor készen áll szakmai konzultációra – jegyezte meg.

A politikus hangsúlyozta ugyanakkor azt is, az nem indokolt, hogy a devizahitelesek jobban járjanak annál, mintha ugyanabban az időszakban forintban adósodtak volna el.

Szintén kérdésre Rogán Antal azt mondta, most azt várják a pénzintézetektől, hogy üljenek le a devizahitelesek képviselőivel, egyezzenek meg velük, és ha ez nem történik meg, “belép” az állam. Azt is hozzátette, hogy szerinte nem fenyegeti veszély a bankrendszert.

Magyarországon körülbelül 510 ezer olyan devizahitel van, amelynek esetében az ingatlanok törlesztésének a finanszírozása és az érintett családok lakhatása veszélyben forog.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +11 ( 13 szavazatból)
Bűnbakot talált a bankokban a Fidesz, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

A Dunába lőné Alföldit a Fidesz embere 2013. szeptember 8. vasárnap

Csődbe vitték Orbánék a Pető Intézetet 2013. szeptember 8. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos