Ronai and Ronai
AMERIKAI

Vallásháború kezdődött az iskolákban 2011. április 23. szombat 17:05 | AN Forrás: Szegedkurir

  • Hozzászólások(58)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Vallásháború kezdődött az iskolákban

Zsombó – Megkezdődött a világnézetileg semleges önkormányzati iskolák egyházi bekebelezése. A Csongrád megyei Zsombón a polgármester olyan nyilatkozatot tett, hogy a magyar családok többségében nem biztosított a gyermekek erkölcsi és szellemi nevelése, ezért szükséges a gyerekeket a papok kezébe adni. A szülők nyílt levélben tiltakoznak Kiss-Rigó László megyéspüspöknél. Szerintük nem az erkölccsel van baj, hanem azzal, hogy az önkormányzat felelőtlenül gazdálkodott. Az iskolák egyházi lenyúlása ma úgy zajlik, hogy az állam az egyházi iskolákat támogatja, ezért sok iskola csak akkor maradhat fenn, ha átadják az egyháznak.

A kilencvenes évek vallásháborúi után, amikor az egyház visszaigénylései közben rekatolizációs buzgalommal próbálta megszerezni a világnézetileg semleges iskolákat, az Orbán-kormány jobb módszerhez folyamodott: anyagilag hozza kiszolgáltatott helyzetbe az önkormányzatokat, hogy azoknak ne legyen más lehetőségük, mint egyházi kézbe adni az iskolákat. Ebben “segít”, hogy az önkormányzatok egyébként is eladósodtak, és szívesen szabadulnak minden terhet jelentő költségtől. Az iskolák révén az egyház egy emberöltő alatt képes kiirtani a szekularizált gondolkodást a társadalomból. Ez a végső cél. Az egyházak megszerzése révén a szülőket is markában tartja az egyház és a vele összefonódott állam. Egyetlen szülő sem akar rosszat és hátrányt a gyermekének, ezért tömeges lesz a templomba járás és az egyházi követelményeknek való engedelmesség.

A szülők ragaszkodnának a világnézetileg semleges iskolához. A hívő szülők vihetik a gyerekeiket egyházi iskolába vagy hittanra, de aki nem hívő, annak joga lenne a világnézeti semlegességhez. Most azonban az egyház minden iskolát bekebelez a kiemelt állami támogatások révén az olyan településeken is, ahol nem marad választási lehetőség. Mindez az egyházi pedofilbotrányok közepette történik. Dermesztő adatok és hírek látnak napvilágot a gyerekekkel való visszaélés mértékéről és a papok romlottságáról. Magyarországon sokan félnek ezt elmondani, mert a végén ők járnak rosszabbul. Legutóbb a pápai nunciusról derült ki, hogy fedezte a pécsi püspökség pedofíliával kapcsolatos gyanús ügyeit. Tevékenységéért Semjén Zsolt és Schmitt Pál kitüntette a Magyarországról elmozdított egyházfit.

A Szegedkurir adott hírt arról, hogy a zsombói szülők arra kérik a püspököt, a katolikus egyház jószolgálati tevékenységét olyan településeken kamatoztassa, ahol a szülők jelentős többsége azt akarja. Íme a nyílt levél:

Nyílt levél Dr. Kiss-Rigó László Püspök Úrnak

Tisztelt Püspök Úr!

Amint az Ön előtt is ismert, 2011. március 22-én Zsombó község önkormányzata kinyilvánította szándékát, hogy a Magyar Katolikus Egyház fenntartásába adja a település általános iskoláját és óvodáját. Sajnálatos módon mind a szándék kinyilvánítása, mint az Önökkel folytatott egyeztetés időben megelőzte a szülők érdemi tájékoztatását, valamint egy ilyen jelentős változás hatásainak elemzését.

Az önkormányzat szándéknyilatkozata teljesen váratlanul érte az érintett gyermekek szüleit, ezért is alakult ki az a felfokozott hangulat, mellyel Ön is találkozott az első szülői értekezleten, március 31-én. A szülők többségének az esett rosszul, hogy a polgármester a szülői értekezletet megelőzően a regionális médiában kinyilatkozta, hogy a váltásnak egyetlen oka van: sok zsombói családban nem biztosított a megfelelő erkölcsi és szellemi nevelés. Ezzel vallási és politikai hovatartozástól függetlenül mélyen megalázott nagyon sok zsombói családot a széles nyilvánosság előtt.

Nem tudjuk, tájékoztatták-e már a valódi okokról, ami nem más, mint az önkormányzat felelőtlen gazdálkodása, mellyel odáig jutott a település, hogy a 2011. évi tervezett hiány meghaladja a 110 millió Ft-ot. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy pusztán rövid távú gazdasági és politikai céljaik érdekében feladják a szabad vallásgyakorlást, a település életében jelentős közösségi értéket képviselő, mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban elismert általános iskola, óvoda és alapfokú művészeti oktatási intézmény vallási függetlenségét, egyúttal egyoldalúan felrúgják a Csólyospálos községgel kötött társulási szerződést a közös oktatási intézmény működtetésére.

A tisztánlátás érdekében a szülők kezdeményezésére helyi népszavazási kezdeményezés is indult. Ezzel párhuzamosan az elmúlt hétvégén lezajlott Zsombón a szülői véleménynyilvánítás az általános iskola és óvoda fenntartásának egyházi kezelésbe adásáról. Mi, a szülők jelentős hányadának képviseletében ezúton kívánjuk reálisan tájékoztatni az eredményről.

A véleménynyilvánítás megoszlása, az érintett 392 gyermekhez (ez nagyjából 200 családot jelent) arányosítva az alábbi:

187 igen – 47,7%

142 nem – 36,2%

5 érvénytelen – 1,2%

58 tartózkodott – 14,8%

Azaz az érintett gyermekek (NEM SZÜLŐK!) nevében leadott szavazatokat figyelembe véve egyik vélemény sem érte el az 50% szavazati arányt, ennek megfelelően az oktatási intézmények egyházi kézbe adásához nem biztosított a szülők Önök által elvárt jelentős többségének a támogatása. Ezért az általános iskola és óvoda egyházi kezelésbe adásáról folytatott egyeztetések okafogyottá váltak. Ez a véleménynyilvánítás nem jelent egyházellenességet, nem jelent hitetlenséget, csak az említett intézmények vallási függetlenségének a fenntartását, azok továbbra is helyi kezelésben tartásának igényét jelenti, valamint egy felszólítást az önkormányzat felé, hogy az anyagi problémák megoldását a gazdálkodás racionalizálásával, ne pedig az alapvető kötelezettségek, így az oktatási intézmények fenntartásából való kivonulással oldja meg.

Tisztelettel kérjük Püspök Urat, hogy segítsen megőrizni a világnézetileg semleges alapfokú oktatást és a szabad vallásgyakorlást Zsombón, megtartva a település értékeit, a falu egységét, a kiváló gyermeki közösségeket, a családias, megosztottságmentes légkört. Úgy véljük, ezzel tovább tudja erősíteni Zsombó önkéntes katolikus közösségének megbecsülését.

Hisszük, hogy a katolikus egyház jószolgálati tevékenységét szerencsésebb lenne olyan településeken kamatoztatni, ahol sokkal nagyobb a veszély, mert bezárás fenyegeti az oktatási intézményeket.

Kívánunk Önnek és a katolikus egyháznak sok sikert és Isten áldását tevékenységéhez, s kérjük, támogassa szándékunkat!

Zsombó, 2011. április 20.

142 gyermek szüleinek nevében

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (10 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +13 ( 15 szavazatból)
Vallásháború kezdődött az iskolákban, 5.0 out of 5 based on 10 ratings

Címkék:, , , , , , ,

  • Hozzászólások(58)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

58 Reader’s Comments

  1. Kedves Tibor, én biztos vagyok benne, hogy Te jobban tudod, mi jó a gyerekeidnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  2. Kedves Hanna,
    Köszönöm, hogy ismeretlenül is bizalmat szavazol nevelési képességeimnek! Eddigi egyetlen gyermekem remélem fogja valamire vinni az életben. Készül az érettségijére, remélem sikerrel veszi az akadályt. Amennyiben bármikor rájön, hogy valamely vallás szerint hívővé kíván válni, akkor én nem állom útját. Mint ahogy csecsemőként sem kényszerítettem rá (saját akaratán kívül) semmilyen vallást, így az ellen nem fogok tenni, ha saját akarata szerint meg kíván térni. Azt ellenben elutasítom, hogy párt, kormány, vagy bárki erőszakolja rá a keresztséget!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  3. bruckenbacker kapitány

    Tibor!
    nekem kettő van, ugyanezt tettem….
    Lehettek volna vallásosak is, de nyiladozó értelmükkel mást választottak.
    Nem rosszabbak vagy kevesebbek, mint azok akik a párttagkönyvükhöz a kisszekrénybe a keresztlevelet is odatették és a leszármazókat a torz kettősségbe kényszerítik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  4. De miért pont a katolikusok??
    Ahol cölibátus van, nehogy az összespórolt papi fizetését elvigye valami örökös, milyen családmodell vagy egyáltalán milyen nevelést fog kapni a gyerek?
    Na és a többi vallási képviselő miért hallgat?
    Esetleg ők majd megkapják a gimnáziumokat?
    Mindig azt hangoztatják, hogy régen tilos volt templomba járni / ezt cáfolom /
    most pedig majd kötelező lesz. Naná, kell a perselypénz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  5. Kedves Tibor! Nagyon drukkolok neked, hogy sikerüljön azt a kis virágot úgy felnevelned, ahogy eltervezted. Nekem nem sikerült, pedig ugyanilyen elvek szerint próbáltam. Egy nap arra ébredtem, hogy az én kisvirágomat a hátam mögött 17 évesen behálózták a jehova tanui szektások. Ellenünk fordították őt.(Ha mégegyszer összeakadnak velem, megölöm őket!)Nagyon sok szenvedésünkbe és szeretetünkbe került, mire helyrehoztuk a lelkét és a sajátunkat is. Az élete azonban már nem sikerült úgy, ahogy e nélkül lehetett volna. Vigyázzatok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. Tessék mondani, ezentúl a misét is újra latinul halandzsázzák majd, hogy a pórnép ne értse?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. Örüljenek, hogy nem került egyházi (katolikus) kézre az iskola, kecskére bíznák a káposztát… főleg a tanároknak semmi nem jár, nemhogy szakszervezet még jogsegélyszolgálat sincs.
    Odafent csak a hasukat hizlalják (Kisrigó=katasztrófa) , semmivel nem törődnek, megy a nagy maszlag,

    Kiváncsi leszek, az ötésfél milliárdot is hova sikkasztják el.
    … és nem vagyok se MSZP-s, se jobbikos csak a tények beszélnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. Miért kell egyházi kézbe adni újra az iskolákat.
    Ez olyan mint a középkorban, amikor szinte csakis ők birtokolhatták a tudást.
    Ezek még nemek szerint is szét fogják választani a gyerkőcöket?
    A mi városunkban az egyik volt gimnáziumot követelték vissza, majd fiúgimnáziumot csináltak belőle.
    Személy szerint nem ismerem el a katolikus egyházat, nem negedném hittanra, meg egyéb vallásos tevékenységekre a gyermekemet.
    Nekem ne írja elő senki, hogy milyen hitben neveljem a gyermekeimet, ugyanis vallászsabadság van!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Megkezdődött a Lynn-per 2012. március 27. kedd | AN

Beindul az államegyházi úthenger 2012. február 22. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos