Ronai and Ronai
AMERIKAI

Megkezdődött a Lynn-per 2012. március 27. kedd 18:14 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Megkezdődött a Lynn-per
Philadelphia – A papi pedofília elkendőzésének ügyében ma megkezdődött az amerikai katolikus egyház eddigi legmagasabb rangú tisztségviselője elleni per. William Lynn prelátust gyermekek veszélyeztetésével és összeesküvéssel vádolják, amiért eltussolta a papi pedofília eseteit. A 61 éves Lynnt, aki 1988 és 2003 között Anthony Bevilacqua philadelphiai bíboros érsek titkára – gyakorlatilag az egyházmegye személyzeti főnöke – volt, az ügyész a nyitó tárgyaláson titkok őrzőjének nevezte.
.
„A gyerekek védelme a legtávolabb állt attól, amivel Lynn vádlott törődött”, jelentette ki Jacqueline Coelho kerületi ügyész. „Ehelyett fedő alatt akarta tartani a botrányt.”
.
A januárban, 88 évesen elhunyt Bevilacqua bíboros videóra rögzített vallomását valószínűleg fel fogják használni a perben.
.
Lynnek négy vádlott-társa van, köztük egy 49 éves pap, James Brennan, akit gyerekek megrontásával vádolnak, illetve a reverendájától megfosztott Edward Avery, aki bűnösnek vallotta magát egy 10 éves ministránsfiú 1999-ben történt szexuális zaklatásában, és a jövő héten jelenik meg a törvényszék előtt. A botrányban szintén érintett egyik pap és az érsekségi iskola egyik volt tanára elleni pert egy későbbi időpontra tűzték ki.
.
„Az elmúlt két évtizedben Lynn szó szerint gyerekek ezreit tette ki a szexuális zaklatás veszélyének azáltal, hogy ismert gyerekmolesztálók gondjaira bízta őket”, állította a vádesküdtszék, amely 2011 januárjában emelt vádat a prelátus ellen. A per precedensértékű lehet.
.
A vádesküdtszék rámutatott, hogy az ellenük felhozott hiteles vádak ellenére harminchét pap továbbra is hivatalban van. Justin Rigali philadelphiai érsek tavaly márciusban közülük huszonnégynek felfüggesztette a papi szolgálatát. Az intézkedés Rigali közleménye szerint további öt papot is érintett volna, akik közül azonban egy már visszavonult, kettőt munkaképtelennek nyilvánítottak, további kettő pedig már nem tartozik a philadelphiai egyházmegye kötelékébe – de esetükben az érsekség értesítette viselt ügyeikről jelenlegi elöljáróikat.
.
Az Egyesült Államokban a katolikus egyház magasabb rangú tisztségviselői elleni bírósági eljárások peren kívüli megállapodással zárultak, így gyakorlatilag elejét vették annak, hogy a vádlottak nyílt tárgyaláson feleljenek az ellenük felhozott vádakra. A pedofíliaperek miatti kárpótlások eddig nyolc püspökséget juttattak csődbe, a legutóbb a milwaukee-it és a wilmingtonit.
.
Az eddigi legnagyobb horderejű a 2002-es bostoni eljárás volt, amelynek során több százan vallották magukat papi pedofília áldozatának. Az egyháznak több tízmillió dollárjába kerülő botrány nyomán Bernard Law érsek lemondott tisztségéről.
.
A philadelphiai érsekség ellen a pedofília hat állítólagos áldozata nyújtott be keresetet, de ügyük még nem jutott tárgyalási szakaszba. A philadelphiai az Egyesült Államok hatodik legnagyobb katolikus egyházmegyéje.
.
Maga a Vatikán ellen nyújtottak be keresetet tavaly májusban Chicagóban egy pedofília miatt elítélt helyi pap egyik áldozatának anyja nevében. Jeff Anderson ügyvéd azt állította, hogy a pápai állam is segédkezett a papi pedofíliaügyek eltussolásában. Anderson a keresetet februárban visszavonta, arra hivatkozva, hogy egy párhuzamos eljárásban – amely miatt a milwaukee-i egyházmegye csődvédelmet kért – haladás történt.
.
A Vatikánnak az volt az álláspontja az ügyben, hogy szuverén állam, és ezért nem perelhető az Egyesült Államokban.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 6 szavazatból)
Megkezdődött a Lynn-per , 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

5 Reader’s Comments

  1. Gyarló az ember…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Tóta W. Árpád: Ki a felelős a pedofil papok rémtetteiért?
    http://hvg.hu/w/20120324_pedofilia_valaszcikk (2012. március 25.)
    .
    Tóta W. Árpád: Alien vs. Predator (“ki tiporja el a pedofil világmaffiát?”)
    http://hvg.hu/w/20120319_catholic_boat (2012. március 19.)
    .
    Profil: Horrorkolostror Kremsmünster (2012.március.22.)
    http://viennahu.eu/profil-horrorkolostror-kremsmunster/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  3. http://www.youtube.com/watch?v=Z7NV0bfUeq8&feature=share

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  4. Vatikan igaz arca. Ok nem pereheletok ? Mi a francot kepzelnek magukrol ?
    A Vatikan egy eloskodo rakos fekely az emebrisegen. Erteket nem allit elo azt masoktol szivja el, es a kimeneti produktum, fasiszta ideologia, Antiszemitizmus, rasszizmus, pedofilia es mas sexualis perverziok. Meddig jagyjuk meg hogy a verunket szivjak ?
    Persze magyarorszagon a kozepkori katolizimus teljhatalommal rontja a gyerekeket (Szulok FIGYELEM), es az allamhatlom semmit sem tesz erte, sot erositi ezt a sotet, tomjenfustolos, ordogimado gyilkos szervezetet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  5. Navégre…
    Attól hogy valaki elvégez egynehány papi szemináriumot és megtanulja a fennkölt kenetteljes hanghordozást , még nem válik törvények feletti emberré.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Ministránsfiút kényszerített sztriptízre a pap 2012. április 27. péntek | AN

Megrázó tanúvallomás a Lynn-perben 2012. április 5. csütörtök | AN

A halott érseket és paptársait vádolja Lynn 2012. február 26. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos