Ronai and Ronai
AMERIKAI

Fodor Gábor nyílt levele Orbán Viktornak 2011. április 17. vasárnap 4:03 Forrás: AN/facebook

  • Hozzászólások(72)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Fodor Gábor nyílt levele Orbán Viktornak

Budapest – Egykori harcostársa, későbbi politikai ellenfele pénteken nyílt levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amelyben – nyilván kétségbeesésében, de minden bizonnyal hiába és túl későn – jobb belátásra próbálja bírni az akarnokot. A levél facebookon olvasható kommentjei megoszlanak azt illetően, hogy van-e értelme egy ilyen levélnek, amelyet alább teljes terjedelmében közlünk.


Tisztelt Miniszterelnök Úr! Kedves Viktor!

Arra kérlek, fontold meg még egyszer azokat a véleményeket, melyek aggodalommal tekintenek az elfogadás előtt álló új Alkotmányra.

Arra kérlek, hogy a mögötted állók erejében bízva olyan Alkotmány mellé állj, amely vagy bírja a józan gondolkodású ellenzéki pártok támogatását, vagy kiállja a népszavazás próbáját.

Több mint egy éve nem veszek részt aktívan a politikai életben, azonban most olyan mérföldkőhöz érkeztünk, ahol szólnom kell. Együtt küzdöttünk a rendszerváltásért. Kezdetben a Bibó István Szakkollégium tagjaiként, majd az ebből kinőtt Fidesz alapítóiként, az Ellenzéki Kerekasztal résztvevőiként, az első szabadon választott Országgyűlés képviselőiként azon dolgoztunk közösen, hogy a Magyar Köztársaságban létrejöjjön a demokrácia, a jogbiztonság, az esélyegyenlőség. A pártállammal szemben léptünk fel, amely elnyomó, igazságtalan és mélyen erkölcstelen volt.

Kedves Viktor!

Ez a múlt kötelez. Mi mindannyian azért vettünk részt a rendszerváltásban, hogy szívvel, ésszel, tisztességgel teremtsünk jobb életet Magyarországon. Mi, valahányszor politikai döntést hozunk, ezzel a mércével kell hogy mérjük tetteinket.

Közel egy éve, amikor megnyertétek a választásokat, számos eszmetársammal ellentétben én bizakodással tekintettem kormányzásotok elé. Történelmi lehetőséget kaptatok arra, hogy számos dolgot rendbetegyetek az országban. Nektek adott volt a lehetőségetek a sérülések begyógyítására. Ehelyett súlyos csapásokat mértetek a jogállamra, tovább gyengítve a jogbiztonságot. A demokrácia a joguralom rendszere, nem pedig a népítéleté. Nem rúghatjátok fel a jogbiztonságot még akkor sem, ha a közvélemény vélt vagy valós többségének igazságérzetére hivatkoztok közben. Nem szabad visszamenőleges hatállyal törvényeket alkotni, a független intézmények hatáskörét és funkcióit, a sajtó szabadságát korlátozni. Ezek az intézmények, még ha időnként nehézségeket is okozhatnak a kormányzati akarat végrehajtásában, azért is vannak, hogy a kormányzás jobb minőségű legyen. A független intézmények kiiktatásának először ti fogjátok a káros következményeit megérezni.

Múltunk miatt is ügyeltem arra, hogy ne a sokakra jellemző zsigeri elutasító reflexek szerint ítéljem meg tevékenységeteket. Ezt most sem szeretném tenni, amikor másokkal közös művünkről, a ’89-es Alkotmányról van szó. Nem vitatom a mögötted és döntéseid mögött álló kétharmados többség legitimációját, de mindketten tudjuk: a kormánytöbbség nem alkotmányozó többség. Ha így tekint magára, azzal politikai bűnt követ el. Egy politikai bűnben fogant Alkotmány pedig azt az elemi feladatát, hogy összekösse a különböző világnézetű és felfogású magyarokat, nem fogja betölteni, hanem intézményesen is szétszakítja az országot.

Te is tudod, hazugság az, hogy a mostani Alkotmány sztálini alkotmány lenne. A törvény nevén kívül a jelenlegi Alkotmánynak sem szellemében, sem tartalmában semmi köze sincs a ’49-es Alkotmányhoz. 1989-ben egy történelmileg kegyelmi pillanat adatott meg arra, hogy a kerekasztal-tárgyalásokon – mindkettőnk részvételével – megszülethessen a független, szabad és demokratikus Magyarország Alkotmánya. Az elmúlt több mint húsz évben rengeteg gond volt az országban, egy valami azonban biztosan kiállta az idők próbáját, ez pedig a ’89-es Alkotmány. Ti most ezt a konszenzusos, többpárti Alkotmányt akarjátok egy oktrojált, egypárti alkotmányra cserélni. Ezzel a lépéssel hadat üzentek a sokszínű, szabad és demokratikus Magyarországnak.

Az Alkotmánynak nem pusztán a betűje adja az erejét, hanem a mögötte álló politikai kultúra. Elfogadásának körülményei – emlékezz, hasonló elképzelések ellen milyen erővel tiltakoztunk az Ellenzéki Kerekasztal tagjaiként – olyan mély sebet ejtenek rajta, melyet begyógyítani nem lehet, örökké fel fog fakadni. Születése pillanatától ingatag lábon áll majd, hiszen egyetlen párt erőltette rá akaratát Magyarországra.

Kedves Viktor!

Te jelenleg minden magyar ember miniszterelnöke vagy. Nem csak azoknak tartozol felelősséggel, akik döntéseidet támogatják, hanem hivatalodból adódóan minden magyarért. Neked megvan a lehetőséged arra, hogy visszafordítsd ezt a folyamatot, melynek beláthatatlan következményei lesznek. Ha ebben a formában fogadjátok el a javaslatot, azzal véglegesen lemondtok arról, hogy az Alkotmány minden magyar állampolgár számára egy tiszteletet parancsoló, jogrendszerünket alapjaiban meghatározó dokumentum legyen. Az eddig szellemileg kettészakított ország olyan helyzetbe sodródhat, hogy a szétszakítottság immáron közjogi értelmet is kap. Ellenzéki támogatás vagy népszavazás elengedhetetlen ahhoz, hogy az új alaptörvény mindannyiunké legyen.

Arra kérlek, hogy állítsd meg az új Alkotmány elfogadásának folyamatát. Arra kérlek, adj időt magadnak, fontold meg az ellenérveket, teremts szélesebb egyetértést vagy írj ki népszavazást! Mert Magyarország megérdemel ennyit.

Budapest, 2011. április 16.

Barátsággal,

Fodor Gábor

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.9/5 (26 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +44 ( 50 szavazatból)
Fodor Gábor nyílt levele Orbán Viktornak, 4.9 out of 5 based on 26 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(72)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

72 Reader’s Comments

  1. Nagyon okos,államférfihez méltó beszéd

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (26 szavazatból)
  2. Csatlakozom Mucushoz.
    Igen, ilyen, Fodorhoz hasonló képviselők kellenének!
    Oh, azok a régi, szép idők, amikor a Fidesznek drukkoltunk 89-ben! Fodort mindig nagyra becsültük, családunk legalábbis többre értékelte már akkor Orbánnál. (Orbán elhíresült temetési beszéde tulajdonképpen már egy kész helyzetet lovagolt meg!)
    Egyszer egy pszichológus megmondhatná, megírhatná, hogy mi késztette ezeket az embereket saját magukkal szembefordulásra, és 15 évig kitartásra ezzel az ön-megtagadásra. Milyen lehet a belső élete annak a sok-sok embernek, akik bábként ülnek a Parlamentben csak azért, hogy gombot nyomogassanak, – mint 1950-1985 között az akkori képviselők?
    Hogy néznek gyermekeik szemébe? Milyen értékeket képviselnek barátaik, családjuk körében. Amikor hazamennek választóik körébe, hogy szembesülnek velük, mit érezhetnek? Vagy már érzéketlenek?
    Hazánk már teljesen az önbecsapás, a hazugság országává válik? Hiszen a Fidesztől, a szószékekről mást sem hallottunk 2010 előtt, hogy hazug kormányunk van???
    Ki tud nekem erre válaszolni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (22 szavazatból)
  3. Tisztelem Fodor Gábort azért, mert véglegesen visszavonult a politikától. Azért is tisztelem, hogy végső elkeseredésében levelet írt orbánnak. Attól tartok, ez falra hányt borsó. Orbán nem az a politikus, aki bármiben is engedne, ha zsarnoki uralmáról van szó. Megmondta már 2002-ben. az hogy ő mégegyszer megbukjon, nem fog megtörténni. Ellenzékben tanusított magatartásával kettészakította az országot. A most létrehozott tákolmányával ezt a szétszakítottságot véglegesíti. A fidesztöbbséggel igyekszik bebetonozni diktatúráját, hogy másodszor ne történjen meg ami kétezerben. Evvel a tettével politikai bűncselekményt, követ el, amiért egy kormányváltás után börtönbe kell záratni. Az őt támogató közvélemény még nem látszik ébredni. Az a rablás, amit eddig folytattak még nem elég erre. De van egy modás: ami késik, nem múlik. A mostani tüntetések csak egy folyamat kezdetét jelentik. Sajnos a politikai ellenzék még béna és megosztott. Az orbán ellen ébredező mozgalomnak még nincs vezetője. De a folymat megkezdődött két szinten is. A fidesz választói a nyomor és az elnyomás növekedésével, lassan magukhoz térnek. Másrészt az ellenállás szerveződik, és mai széttagoltsága lassan megszűnik. E kettő pedig együtt orbán bukását jelenti. A fidesz jellemtelen politikusai, akik pénzért eladták a lelküket az ördögnek, amint poziciójuk veszélybe kerül, elárulják a főnököt. Ez lessz az orbándiktatúra csúfos vége. Remélem minél előbb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (23 szavazatból)
  4. Kedves Mucus, és mindenki !

    Értelmes, államférfiúi, tehát ma Magyarországon szükségtelen !

    A Szeretett Vezető azonban erre nem tart igény . Harcolni és győzni akar, bármi áron, bárki ellen.

    Eredeti környezetéből mindenki ott hagyta ( vagy elűzte ) akinek eltérő véleménye támadt
    .
    Jó reggelt demokraták !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (21 szavazatból)
  5. Ez rendben van, Kedves Gábor – végre egy európai!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (18 szavazatból)
  6. Fodor Gábor nyílt leveléhez nincs mit hozzátenni. Vártam már, hogy megszólaljon, ahogy vártam, hogy az ellenzéki kerekasztal többi szereplője is felemelje a szavát, a közreműködésükkel létrehozott demokratikus jogállam álforradalommal való megdöntése ellen. Sajnos ezt kevesen, vagy csak egy-egy részletkérdésben tették meg közülük.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (19 szavazatból)
  7. két nappal a végső szavazás előtt?
    nem sok értelme van, hacsak nem egy első lépés, hogy visszatérjen a porondra.
    nem is rossz ötlet. mondjuk gyurcsánynál hitelesebb figura, ő is bibós volt, mint a többi eszméletlen, akiket otthagyott, és az öreg komcsik is oda vannak érte, tehát megosztani biztosan nem fog

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  8. ” A bölcsnek nem kell tanácsot adni, a hülye meg úgysem fogadja meg”!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  9. Fodor érző, normális embernek tünteti fel levele címzettjét. Ebben sajnos téved. Nagy kár, hogy visszavonult, remélem nem véglegesen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  10. Kedves Gábor! Több mint egy év hallgatást később nem fogod megbocsájtani
    magadnak. A rendszerváltó értelmiségben volt a bizodalmam,de ők rápihentek
    erre a húsz évre.Bűnösök közt cinkos aki néma.Ezzel a tákolmánnyal bevégeztetett,remélem jól nyaraltál. Én közben kínomban a facebookosokkal
    lightosan tűntizgettem,még a Fecóra is elmentem a demokratikus kartársakkal.
    A liberális értelmiség elengedte a kezem,meghátrált,vagy csak taktikázik.
    Lesza.om! Ahogy ti liberálisok lesz.rtatok engem. Most megszólalni olyan,
    mint papot hívni a haldoklóhoz,nem orvost.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (11 szavazatból)
  11. Ha tényleg az a célja, hogy visszatérjen akkor jobban nem is időzíthetett volna. Sokan mellé tudnának állni, talán össze tudná fogni ezt a “szalámi ellenzéket”.
    Ezek után kiváncsi vagyok, mikor kezdenek el turkálni a múltjában.
    A Magyar nemzet nemsokára hozza a hirt, hogy nemzetközileg elismert és megbecsült sámánok kiderítették, hogy Fodor Gábor valójában, reinkarnálódott Rákosi Mátyás. És független ortopédusok fogják kiszivárogtatni, hogy a bal lábán kecskepata van. És ezt persze sokan elhiszik majd.
    És akkor Fodor Gábor, Orbán Viktorral ellentétben, megosztó személyiség lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  12. Fodor levele elkésett, és hiábavaló! Egy éve megy ez a cirkusz! A kötcsei beszéd után már látni kellett volna egy politikusnak (ha az!) hogy mit fog Orbán tenni. Világosan elmondta!
    Miért hallgatott eddig ez a magát demokratának nevező ember???
    Ráadásul nagyon is jól ismeri Orbánt, és ezért a kései felelősségérzete hatványozottan kellene, hogy megmutatkozzon!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  13. Fodor Gábor tisztességéhez kétség sem férhet, ám a naivitásához sem. A koalíció felbontásának súlyos terhe élete végéig beárnyékolja a megítélését: egyike azoknak, akik erre a jelenlegi kényszerpályára navigálták az országot.
    Ismerhette “Viktorát’, neki kellett volna legvilágosabban tudnia, hogy inkább ezerszer kitartani az MSZP mellett, mint egyszer visszaengedni a hatalomba “Viktorát”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  14. Kedves Mucus, kedves Newnew,
    értelmes államférfi nem most szólt volna a viktornak, hanem évekkel ezelőtt megpróbálta volna megállítani, amikor, talán, még hatással lett volna rá.
    Most már késő.
    Ezek a szavak semmire sem jók, csak hogy Fodor későn felébredt lelkiismeretét megnyugtassák.
    Sose szavaztam a fideszre, elképzelni sem tudom, micsoda lelkiismeretfurdalásom lenne, ha ezt egyszer is megtettem volna. Fodor viszont, nemhogy szavazott rájuk, de erősítette is barátságával orbán hülyeségét.
    Kedves Rigli, nem Fodor, hidd el, ha valaki, Ő ismeri viktort, s épp ezért kellett volna sokkal de sokkal előbb ordítania. S nem ilyen barátságos kis levélkét irogatni.
    Annyira sajnállak Benneteket, hogy még egy fodor-szalmaszába is belekapaszkodnátok. Ugyanúgy éhezitek a vezért, mint az ország jobbikos-fideszes-kdnp-s fele… :( Lesz vezéretek, olyan, akit régen választottatok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (15 szavazatból)
  15. Kedves rigli, egy szó kimaradt, bocs: szóval, nem naív Fodor… , ezt akartam írni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  16. Azokkal szembeszállva akik Fodort “okos államférfinak” tartják azt kell mondanom, hogy bal oldal lecsúszása többek között az akkori hangadó “államférfiak” politikai vaksága, szemellenzős viselkedése következménye akik a saját elveik párhuzamos megvalósításával megosztották a bal oldalt. Fontosabb volt a nüasznyi politikai elvi különbségek pontos kifejezésre juttatása mint összefogás az országért! Megosztották az MSZP-t hatalmi törekvések mentén (Szili, Szekeres, stb.) és megosztották az SZDSZ-t, -és most sorolhatnám az összes ismert vezetőiket, akik nem is feltétlenül egymás ellen, hanem politikai szempontból párhuzamos pályán haladva értekeztek egyszerű emberek számára érthetetlen, alig látható elvi különbségeken, megosztva az erőt és gyengítve a törekvést amit képviseltek!
    Ez a gondom Fodorral! Elfogult volt és ma is az Orbánnal szemben!
    Naív, nem gyakorlatias! Nem gondolhatja komolyan, hogy a szép és igaz szavaival hatni fog a volt harcostársára! Ha ezt négyszemközt tenné leülve Orbánnal, azt mondanám, hogy tiszteletre méltó a naivitása amiért azt hiszi, hogy eredményt érhet el de ezzel a közzétett levéllel Orbánt megtévedt demokratának mutatja!
    Orbán nem fog elgondolkodni ezeken a sorokon és könnyes szemmel visszaállítani a demokráciát! Ő nem az az ember aki megtér ha a volt harcostársak korholni kezdik érzelmi húrokat pengetve!
    Orbán egy politikai vadállat aki bárkit és bármit eltapos a hatalomért, egy gesztust sem tesz amivel legalább az ellenkezőjét próbálná elhitetni! Ezek után ha valaki ilyen levéllel embernek próbálja láttatni az késlelteti azt, hogy ez mindenki számára megvilágosodjon az igazság! Mára súlyos, szinte visszafordíthatatlan károkat szenvedett a demokrácia Magyarországon!
    Ha egy választás után hatalomra kerülne egy újabb kormány, az tehetetlenségre és bukásra lenne ítélve a politikai és gazdasági ellehetetlenülés miatt amit Orbán bebiztosított az utódjának!
    Őt lelki húrokat pengetve nem lehet eltakarítani!
    Egységre és erőre van szükség ahhoz, hogy vissza lehessen állítani a demokráciát és még nagyobb egységre és erőre van szükség ahhoz, hogy megteremtődjön egy egészséges közélet ami spontán kiveti magából a szélsőségeket és képes összefogni az országért.
    -Fodornak akkor kellett volna lépni amikor a nagy harcostárs az első sasszékat megtette rossz irányba! Ha ezt megtette akkor viszont mi kell még, hogy felfogja a valóságot, Orbán vagy nem demokrata vagy megőrült!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  17. Fodor Gábornak és társainak évek álltak rendelkezésükre, hogy megállítsák Orbán, de csak az utolsó pillanatban, a Fidesz 1993-as debreceni küldöttgyűlésén vállalták a nyílt fellépést. Akkor azonban már késő volt.
    Fodornak és korablei fideszes társainak éppen az volt a hatalmas hátrányuk, amely szimpatikussá tette őket: a naivitásuk, a bizantikus kamarilla-politizálásra való képtelenségük. Tudhatták, mert belül voltak és tapasztalták, hogy Orbán és az orbanisták 1990-től fokozatosan deformálták az akkor még bázisdemokratikus és liberális pártot egy tekintélyelven, nepotizmuson alapuló, áljobboldali üzleti vállalkozássá. De hiába tudták és tapasztalták, emberi tisztességük, demokratikus meggyőződésük, liberális elvhűségük okán képtelenek voltak mit kezdeni az orbanista módszerekkel (egyesek partvonalra szorítása – pl. Hegedűs; mások “felvásárlás útján történő megtérítése” – pl. Kósa, jelenlegi debreceni polgármester). Mire akcióba léptek volna (1993) már mindenhonnan kiszorultak, a küldöttek között szinte már egyetlen hívük sem volt, a párt irányítását pedig átvette az Üzleti Kör (spiritus rector: Simicska Lajos).
    Orbánt ma már csakis a párton belüli palotaforradalom tudja megállítani. Van erre esély? Talán.
    Ahogy Ágh Attila írta kb. egy hónapja a magyar Népszavában: túl nagyra nőtt a Fidesz, horizontálisan túl nagyra. Az egyik szélen a többé-kevésbé européer kapitalisták, piacpártiak, a másikon pedig az antikapitalista, EU-gyűlölő bocskoros bunkók, Orbánnak pedig kö9zöttük kell egyensúlyoznia. Ezért aztán a párt megmerevedett és döntésképtelenné vált. Ámde úgy dönteni, hogy “most nem döntök” (lásd: Széll Kálmán-terv márciusi bejelentése), az újra és újra termelődő lyukakat pedig a legelesettebb réstegek sarcolásával, állami vagyonelkobzással és multik adóztatásával szét fogja cincálni az egész ízzadtságszagú intézményt, amely ki fog dőlni OV alól.
    Mikor fog ez bekövetkezni?
    Fogalmam nincs, de mind a folyamat, mind annak végállomása irgalmatlan károkat okoz és fog okozni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  18. A vélemény mellyel egyetértek, visszafogott kulturált stílusban fogalmazódott.
    Ma már sokan látják és hangoztatják, ha ez így megy tovább előbb-utóbb
    robbanáshoz vezet. Még politikusnak sem kell lenni ahhoz, hogy felmérje ami
    bekövetkezhet. Nagy szükség lenne arra, hogy Orbán is elmondjon egy úgy-
    nevezett “öszidi beszédet”, mert ha ezt megtenné, még nyerne is vele.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  19. Igazad van “kisember”!
    Véleményedet azzal egyszerűsíteném, hogy “a tett halála az okoskodás”!
    Tenni legelőször 1990-ben kellett volna, de a korabeli “kisember” (bocs’!) okoskodása úgy szólt, hogy rendben legyen kapitalizmus, ha muszály, de úgy, hogy maradjon minden a régiben. Így lett az MDF-ből kormánypárt és az SZDSZ-ből ellenzék. A “tevés” így elmaradt, tolódott, míg a trágyahalom egyre nőtt. Négy esztendővel később Hornnak adódott meg a soha vissza nem térő lehetőség! Bő 70%-os többséggel mindent megtehetett volna, amit az Ország helyzete megkövetelt. De mivel utálta Békessy Lászlót (pü.min.), talpasai pedig az SZDSZ-t, a helyi “erős emberek” pedig meg akarták nyerni az önkormányzati választásokat, ismét tolódott a “tett”, egészen 1995 februárig. Akkor jött Bokros, s végre tette, amit kellett. Hornék, meg az “erős emberek” pedig fogukat szívva, szégyenlősen vállalták fel azt, s az első adandó alkalommal ki is ugrottak Bokros mögül.
    Egyébként Bokros próbálkozott meg először azzal, amire sem azelőtt, sem hosszú ideig az után, nem vállalkozott senki: őszintén beszélt a “kisemberek”-hez! A maga szőrös-szálkás modorában belenyilatkozta mindenki képébe az igazságot. A mai napig utálják érte.
    Aztán jött Gyurcsány, de neki is csak 2006-ban és csakis zárt körben volt bátorsága őszintének lenni! Rá is faragott.
    Pedig még 2006 nyarán oda kellett volna ültetnie az Országot a tv-képernyők elé és közérthetően elmagyarázni, mi a helyzet, s mi következik ebből. Ha megtette volna, v.színűleg nem lett volna gyújtogatás és ezerharmados Fidesz-győzelem, s ma a hazugot neveznék “hazugnak”!
    Ez van … illetve nincs!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  20. Erre szokták mondani, hogy eső után köpönyeg. Bár az is igaz,hogy a késést a köpönyeg forgatása okozta, mert belegabalyodott. Tudnia kellet volna, hogy a koalíció szétverésével a Fideszt segíti. Tudta is, hiszen baráti látogatásra ment a régi iskolatárshoz. Sikeresen szétzilálta az SZDSZ-t is. A politikai szövetségesét utálta, az ellenfeléhez dörgölődzött, a saját pártját szétzüllesztette. Ennyire volt naív ez a tehetséges liberális, demokrata politikus. Ez a véleményem róla. Ilyen szövetségessel meg lehet állítani egy diktátor jelöltet?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  21. Nagyon jól tette Fodor, hogy megszólalt.Az időzítés is kitűnő, ha előbb írja a nyílt levelét rászállt volna a karaktergyilkos csürhe. Így erre már nincs idő, ütősebb a mondanivalója.Bármennyire furcsa, én örülök hagy a mai parlamentnek nevezett színházban nem vállalt szerepet Fodor és a hozzá hasonló, többi becsületes politikus. Aki ebben az ámokfutásban részt vesz olyan felelősséget vállal magára ami alól soha sem tud kibújni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  22. Kedves Hanna!
    Fodor valóban nem naív és nagyon nagy szerepe van Gyurcsány Ferenc “megbuktatásában”. Ebből következően a zorbán ilyen arányú hatalmának kialakulásában. Most is elmondja, hogy reménykedett az orbáni kétharmadban. A “kifinomult” demokrata önként vállalt, egyéniségéből fakadó szerep az övé. Teljesen hibás és a mai politikai viszonyok (elmúlt 10 év) közt ezt nem lehet “játszani”. Akkor, amikor egy diktátor kiépül(t)ő hatalma ellen kell fellépni, akkor nem nem szabad kényeskedni (lásd : Közt. Elnök választás lehetősége 2009-ben) Fodor csak maradjon a vackában, ne akarjon vissztérni a politikába. Az nem neki való. Ne gyengítse, ne ossza meg a zorbán ellenfeleinek táborát a fene nagy demokratikusságával. Gyurcsány tegnapi beszédében is találtam egy ilyen finomkodó demokrata kijelentést ( ” nem orbánt kell eltávolítani személy szerint, hanem az orbánizmus ellen kell harcolni”) Könyörgök! Hol van itt izmus? Van egy diktátor, aki leépítette a Köztársaságunkat! Azt kell eltávolítani. Ezek után azt gondolom, hogy olyan embert kell felvessen a jövőnk, aki bármilyen, ismétlem, hogy bármilyen eszközzel eltakarítja az egyszemélyi önkényt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  23. Érdekesek és ügyesek a hozzászólások,de nem veszik figyelembe Bartus László megállapításait:orbán kóros elme,tetteit és magatartását csak a szakorvos értheti meg…!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  24. Kedves Peterfix, Gyurcsány Ferenc Általad idézett mondta orbánról szerintem arra volt válasz, hogy GYF el akarná tenni ovit láb alól.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  25. carey 200 , bocsi, de Bartus LAci nem ezt mondta!!! Ajánlom A jó, a rossz é s a csúf elolvasását.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  26. Kedves Hanna! Értem én! De akkor úgy is kellene fogalmazni! Egyszerűen, érthetően, magyarul. A “kisherceges és rókás” fejtegetéseket az országban csak néhány ezer ember érti meg. A tömegeknek nem ez kell. Ezért nem lesz Gy F az orbántakarító.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  27. peterfix !
    Alapvető tévedésben vagy.A KE választással kapcsolatban az MSZP megszegte a koalíciós szerződést, Fodorék csak az abban lefektetett elveikhez ragaszkodtak. Szili jobb lett volna?Ha már arról beszélünk kinek van nagyobb szerepe Gyurcsány megbuktatásában, lehetne szép hosszú névsort írni a szocikról, Szili, Szekeres, Szanyi, Karsai… stb. Inkább száz Fodor, mint egyetlen ilyen vakond!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  28. Fodor és Kóka egyaránt hozzájárultak a
    mai helyzet kialakulásához. Irása olyan amit
    a Karonülő alatt szenvedő többség meg sem
    ért.
    A farkasok pedig a nyuszit mindég megeszik!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  29. Mit lehet ehhez a levélhez hozzáfűzni? Szerintem tökéletesen igaz miden sora, állítása, véleménye, és nem csak Fodor Gábor álláspontját tükrözi reményeim szerint, hanem a fidesz szemében nem létező többségét is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  30. Még annyit, hogy Fodort nagy tudású, demokratikusan gondolkodó embernek tartom. Le kellene számolnia az Orbán és a Fidesz irányában tapasztalható naiv elfogultságával és félre tenni a gondolatot, hogy visszatér az első vonalba mert ott most a határozott, gyakorlatias emberekre van szükség akik nem feltétlenül érzékenyek a demokrácia eszméjének felfoghatatlan finomságaira de szót értenek a akár kocsmák közönségével is!
    Miért nem szólítja meg inkább az értelmiségi fiatalokat elmagyarázva nekik, hogy mit veszítenek el ha a látványos, hangoskodó szélsőségeket támogatják?
    Miért nem mutatja meg a készülő alkotmányt hibáit, bűneit?
    Ez lehet, hogy nem ágyazna meg egy gyors visszatérésnek a politikába de hasznos volna az országnak!
    Volna mit törleszteni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  31. Anonyme!
    Te vagy alapvető tévedésben. 2009-ről írtam, amikor az MSZP-SZDSZ többségnek 2010-ben alkotmányosan joga lett volna új KE-öt választani. Csak erről már 2009-decemberében kijelentették, hogy “mi demokraták vagyunk, ilyet nem csinálunk” (Kovács László többek között.) Erről mondják sokan, hogy “Kalapácsos öklöző ellen nem lehet kesztyűben bunyózni!” . A “vakond” kifejezés pedig az esetleg a fityeszből Szilire átszavazókra vonatkozott (egyébként oroszból átvett kifejezés, amit addig a magyarok nem is értettek). Ámbár Szili tudhatóan belső ellensége volt Gy. F-nek (Gyurcsány nem támogatta a Közt. Elnökké választását sem). A többiekről ez egyértelműen eddig nem derült ki. A biztos csak az, hogy nem sorakoztak fel mögötte. Abban az időben ezt én nem “hatalmi” harcként értékeltem, hanem a nézőpontok különbözőségének a ” hogyan csökkentsük az államadósságot, majd később, a hogyan kerüljük el az államcsődöt (muszáj volt) úgy, hogy a baloldali eszmékbe ne, vagy minél kevesebbet rúgjunk bele?” Ennyit a vakondjaidról. Az inkább száz Fodorról egy- két szót. Bizony Fodor úr sosem harcolt, csak okoskodott. Orbánnal ellentétbe került a fityeszben- őkelme lelépett.
    Minisztersége alatt a fityesz leugatta,- őkelme lelépett.
    Az SZDSz elnökválasztásakor Kókáék csaltak- őkelme először lelépett.
    Amikor pártelnök lett, orbánnal tárgyalt először. Amikor a csuti kiröhögte-őkelme lelépett
    Pártelnökként a Kóka-brigád a frakcióban azt csinált amit akart- őkelme lelépett.
    Végül a pártból- őkelme lelépett.
    Mondhattam volna a lelépett helyett visszavonult, feladta stb. A hatás kedvéért írtam ismételve ezt a mondatot.
    Végső mondanivalóm az, hogy az ilyen mentalitású emberek írjanak könyvet, tanítsanak az egyetemen, de aktívan politizáljanak. A politika nem a kisasszonyok világa.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  32. jav.: de aktívan NE politizáljanak

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  33. Kedves “peterfix”!
    Igazad is, van, de tévedsz is! Mert igenis létezik az az “izmus”, amit ma éppen “orbanizmus”-nak lehet nevezni! Mi a lényege?
    - rendkívül bonyolult, többrétű problémákra tőmondatos “válaszokat” gyártani;
    - azt a látszatot kelteni, hogy ezen gondokra rendkívül egyszerű és a társadalomra nézvést többletterhekkel nem járó, tehát fájdalommentes megoldások léteznek, amelyeket “csak akarni kell”;
    - megígérni mindenkinek és mindent (az így felmerülő antagóniákat pedig egyszerűen letagadni);
    - találni egy pontosan meghatározható társadalmi réteget/csoportot, melyet “fefelőssé” lehet tenni, ellenségként lehet beállítani (ellenségkép- és összeesküvéselmélet-gyártása).
    Nem folytatnám az ismérvek sorolását, mert ezek is elegendőek ahhoz, hogy a történelmi tapasztalatokra alapozva felismerhessük, miről is van szó! Igen, a tekintélyelvű félalkotmányos rendszer, illetve annak bestiálisabb változata, a nyílt diktatúra! (pl. Horthyzmus, Kádárizmus, most Orbanizmus)
    Egész történelmünk másról sem szól, mint arról, hogy amint komolyabb problémák elé kerül a magyarság, rögtön vezérek, diktátorok után kezd kapkodni, s sajna azokat mindíg meg is találja. Mert egyszerűbb a “REND” megteremtését rábízni valakire, mint rendet csinálni! Aztán ezek a “rendteremtő” vezérek, egy rövid fellendülés után káoszba és csődbe döntik rendszeresen az országot, s a kisebb problémák óriásiakkal helyettesítődnek.
    Persze felmerül a kérdés, hogy ennyi történelmi példa után miért hajlandó a magyar társadalom újra és újra be- és igába dőlni?
    Mert soha nem voltunk még hajlandóak arra, hogy őszintén végignézzük múltunkat, önkritikát gyakoroljunk, s levonva a tanulságokat paradigmát váltsunk!
    A probléma és az újratermelt, csődbedöntő “izmusainknak” tehát ez a gyökere: az őszinteség teljes hiánya, az arra való gyávaság, a restség, az önámításra és állandó kesergésre való hajlamunk. Ezek, úgy tűnik genetikusan kódoltak a magyarok többségében, él élénken a kollektív tudatalattijában!
    Sajnos!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  34. peterfix !
    Indulatoskodás helyett javaslom a 2006-os koalíciós szerződés figyelmes tanulmányozását.Különös tekintettel a KE választásról szolló megegyezésre és a miniszterek kinevezésére, leváltására vonatkozó részt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  35. Kicsit magába szál Mucus, bizonyára maga is rájön: de másként kellett volna ezt a múlt húsz évet csinálni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  36. Kedves Gábor
    Szép az írásod a vityának de ez annyit ér mint halottnak a csók. Gondolod rád hallgat mikor semmibe veszi az EU-t is. Ez már megállíthatatlanul beteg elme !!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  37. Kedves Peterfix, igazad van, szerintem sem lesz ez a Gyurcsány Ferenc azorbánkitakarító. Annak ellenére, hogy szeretném, hogy szeretem. Majdnem elsírta magát a beszéde közben!!! Könyörgöm, a pódiumra ERŐ kell, s nem egy kislány, aki meghatódik a tömegtől, szegény néptől, amely ide jutott. Fel kell nőnie. Neki is. Nekünk is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  38. Hanna: A könnyek nem feltétlenül jelentenek gyengeséget !!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  39. peterfix:
    Had szálljak Veled vitába : Én két részre osztanám a FIDESZ szavazótáborát:
    Vannak tisztességes demokrata érzelmű emberek közöttük szép számmal és vannak orbánisták.
    Nekünk nem a FIDESZ az ellenségünk hanem az Orbánizmus !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  40. Fodornak a megszólalása = egy egér cincogásával.
    Ez csupán egy „adminisztratív” lépés.
    Fodor nem vette volna észre már régen, hogy egykori szobatársa milyen magasról ..a… a fejére?
    Mi ez a „baráti” hang?
    Ismer valaki, egy meghatódó Orbánt?
    Fodorkám!
    Legalább te ne akarjál engem etetni!
    Még mindig nem ismered, volt „barátodat”?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  41. Azokkal értek egyet,akik támogatnak minden felszólalást az alkotmánynak nevezett förmedvény ellen. Lényegtelen, hogy mikor hangzik el, csak jelezze, hogy a dolgok nincsenek rendben. Orbán gátlástalanságához semmi kétség. Ami meglepő,hogy jobboldalon nincs egyetlen normális ember sem, aki észrevenné milyen csapdát állít önmagának és az országnak ezzel a lépéssel Orbán. Nem hiszem, hogy csak hülye lenne a jobboldalon. De,az tény,hogy valami nagyon nagy baj van ott, ahol ennyire érvényesül a vezetői tekintély.Az még elfogadható, ha valaki a saját sírját ássa akarnoksága miatt. De az már nem, hogy közben mindannyiunk bőrét viszi vásárra. Csak az a gazdaságpolitikát hozom példának,amit a középszerű Matolcsy akar keresztül vinni, a társadalmi hatásairól nem is beszélve.Nagyon nem kell nekünk ez az Orbán.Nehéz lesz megszabadulni tőle. Mindkét oldalnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  42. Én csak akkor nevezném Fodort naívnak, ha én magam is az lennék. Márpedig nem vagyok. Szerintem ő ugyanolyan ,,trójai faló” volt az SZDSZ-ben mint Szili vagy Karsai az MSZP-ben.
    Hogy mért írta ezt a levelet? Mert ő is látja, hogy előbb-utóbb borulni fog minden, és ha arra kerül a sor, ezt a levelet lobogtatva próbál majd visszatérni a politikai életbe.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  43. Tartalmilag elfogadom, és helyesnek tartom a nyílt levelet, de olvasva a hozzászólásokat, melyek sok oldalról kielemzik nem csak a levelet, hanem Fodor Gábor eddigi szerepét, hát azokkal is egyet tudok érteni. Én javaslom, bontsuk szét, csoportosítsuk a vitatott kérdéseket : 1./ A nyílt levél főcélját tekintve, tartalmilag ugyan helyes, (ha fő célnak azt tekintjük, hogy OV ne alkotmányozzon !) 2./ Ezen fő cél elérésének eszközeként : nem megfelelő! Kizárt, és előre tudható, hogy nem vezet a célhoz! Erre túl gyenge eszköz. Bőven gyengébb, mint a sok ezres tüntetések. Naív eszköz: OV félreismerését tükrözi, azt sugallja, OV érvekkel meggyőzhető. A hozzászólások ezt bőven taglalják, miért alkalmatlan, mint eszköz.
    3./ Mint eszköz, nem a fő célt, hanem egy mellék célt tud csak szolgálni : mégpedig a levélíró saját politikai pozicionálását. A levél talán ezt a mellékes célt megfelelően tudta szolgálni. De mivel a mellékes cél a fő cél mögé annyira el van rejtve, hogy csak a sorok között olvasható, nyíltan nem, ezért vált ki ennyi jogos vitát, mert a levél őszintesége, mint fontos erkölcsi érték csorbul, és így elveszíti az a szükséges erőt, amire az eszköznek szüksége lenne a cél eléréséhez.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  44. Orbán András Lajos

    Tóth Csilla. Pontosan azt látod amit én is, véleményem szerint Fodor Gábor csak azért csapódott az SZDSZ. hez mert az oskola társa megkérte ugyan dúlja már fel az SZDSZ.t , a feladatot végrehajtva kis pihenőre vonult, majd újra jelentkezik a csutinál új feladatokért……….Nem tudom miért, de valahogy nem tudok a Fodor Gábornak hinni…………….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
  45. Köszönöm, hogy Fodorról ennyi mindent megtudtam. Én egy nikhajnak könyveltem el. Csak kár, hogy Fodoron túl nem tűnik ki, hogy ez a nyílt levél azok között, akik csak egyszerű hírolvasók és akiket megvezettek, azok között ez is hat. Most erre is szükség van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  46. Fodor Gábor hitt Orbán Viktornak 1988-89-ben, és még utána is egy darabig. Azért váltott pártot, és ezáltal vált a vezér szemében hazaárulóvá, mert rájött, hogy OV mást mond, mint amik a valós céljai. OV szemében nem létezik ellenzék, neki ellenségei vannak. Fodor Gábor 1994. óta ellenség, ezért a szava sem ér semmit. Ráadásul olyan igazsággal szembesíti a Kárpátok Messiását (ez tegnap óta nagyon tetszik), ami már felforgatásnak, lázításnak számít. Még hogy az 1989-es alkotmány nem sztálini rém-alkotás!? Hát a neve is “1949. évi XX. törvény”, mi más lenne a többszöri módosítás ellenére, ha nem sztálini, kommunista alkotmány?
    És ezt a sok hülyeséget, amit itt leírtam, sajnos az elvakult hívek elhiszik. Elhiszik, hogy mi demokraták nem tudunk egypárti zsarnokság nélkül élni, mert elég hangosan kiabálja ezt vezérük, és elég hangosan kiabálta az elmúlt években. Sajnos a fidesz hívei azok akik nem tudnak elnyomás, és párt direktúrák nélkül élni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  47. Végigolvasva a hozzászólásokat kisember/6:46/hozzászólását tartom leginkább lényegre törőnek,főleg a következő mondatát:”Orbán egy politikai vadállat,aki bárkit és bármit eltapos a hatalomért.”Kész,itt a pont.Kérdés,hogy lehet-e meggyőzéssel,lelki beszéddel,simogatással eltántoritani egy vadállatot attól,hogy a torkunknak ugorjon?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  48. Kedves Tóth Csilla, Orbán András Lajos,
    Fodor Gábor azért csapódott az SZDSZ-hez, mert csalódott Orbán Viktorban. Ő nem látta OV valódi személyiségét, ezért állt vele egy oldalra a rendszerváltás előtti zavaros időszakban.
    Ezt nem azért mondom, mert védeni akarnám. Sosem volt Fodor Gáborral semmilyen közvetlen kapcsolatom, nem is ismerem személyesen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  49. Tudjátok én elég szkeptikus vagyok ezzel az Államférfival!
    Elég sok oldalon állt már, aztán belső viszályok aktív részese is,
    meg hát gíbicnek semmi se drága!
    Fodornak sokkal korábban kellet volna a hangját hallatni, de már akkor sem biztos hogy hiteles lett volna!
    Most nem az Ő ideje jött el!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  50. Nem képzelhető el az, hogy ez a nyílt levél nem is Fodor “Viktor”-ának szól, hanem a választóknak?!…
    Kedves Hanna, Fodor -orbán barátjának megítélésében – valóban nem naív. m abban, hogy a szadesz önállóságát hangsúlyozva inkább kivonultak a koalából, az bizony politikai naivitás volt. (Vagy inkább vakság.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Orbán ismét vihart arat 2011. április 18. hétfő | Sophie Noachovitch - Nouvelobs.com

Fotók az Orbán-alkotmány megszavazásáról 2011. április 18. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos