Ronai and Ronai
AMERIKAI

Iványi Gábor Charta-tüntetésen elhangzott beszéde 2011. április 18. hétfő 9:38 | AN

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Iványi Gábor Charta-tüntetésen elhangzott beszéde

Budapest – Az Orbán-alkotmány elleni Charta-tüntetésen elhangzott beszédek közül ezúttal Iványi Gábor lelkész beszédét közöljük.


Kedves Polgártársaim, kedves Barátaim!

A tér, amelyen ma összegyűltünk, különleges helye hazánk történelem által megjelölt pontjainak.

Itt halt mártírhalált az ország felelős kormányának egykori miniszterelnöke, az 1848-49-es elbukott szabadságharcunkat követő politikai leszámolások áldozataként.

Egy csaknem negyedszázados sajtófotó sorozat tanúsága szerint e térről kísértek ki rendőrök, más neves ellenzékiekkel együtt, hátracsavart kézzel egy bátor fiatal politikust, aki rendszerváltásért, s a szabad, független demokratikus magyar köztársaságért küzdött – mint kevés idővel később nyilvánvalóvá vált – nem eredménytelenül.

Ma ő is miniszterelnök. De mégsem lelkesedünk érte teljes szívünkből, sőt gyászoljuk, nagy elődjéhez hasonlóan. Ő is elbukott a szabad polgárok demokratikus köztársaságáért folytatott küzdelemben. Mégsem mártír. A másik oldalra sodródott. Halványan pislogó hittel, még reménykedünk feltámadásában és megelevenedésében.

Ezért kérjük, hogy halott „húsvéti alkotmányát” hagyja a sírban, ne erőltesse ránk, hanem – míg nem késő – vesse el azt! Kezdjen velünk, a Magyar Köztársaság szabad polgáraival komoly együttgondolkodást, valódi párbeszédet! Vonja le a megfelelő következtetést abból, ahogy a választásra jogosult polgárok alig több mint egytizedétől visszakapta álkérdéseket tartalmazó kérdőíveit, melyeket az alaptörvény népszavazás útján való megerősítését megkerülendő küldött szét nekünk. Valószínű, hogy immár a válaszoló 10% kétharmada sem támogatná megrendítő, „alkotmányozó” törekvéseit.

Kérjük, vonja vissza azokat a lóhalálában hozott törvényeket, rendeleteket és kinevezéseket, melyek bizalmatlanságáról árulkodnak és amelyekkel, megalázó módon korlátozta szólásszabadságunkat, az egypárti diktatúrák árnyékát hajtotta vissza ránk, gazdasági, anyagi helyzetünkben törvénytelen eszközökkel megalázott és megfosztott bennünket. A fontos közjogi méltóságok és vezetők kinevezése dolgában és annak kifundálásában, hogy miként maradhat beláthatatlan ideig fékek és kontroll nélkül hatalmon saját pártszövetsége, elhordozhatatlan rendszert erőltetett ránk. Mi, idősebbek, jól ismerjük a rendszerváltás előtti világból ezt a keserű állapotot. Nem kívánunk oda visszatérni!

Gyermekeink és unokáink most kóstolhatnak bele abba, mit is jelent úgy álláshoz, előmenetelhez jutni, hogy kötelező az egypárti elkötelezettség, vagy legalábbis a véleménynyilvánítástól való, gyáva tartózkodás. A köztársaság elnöke, miniszterelnöke és törvényalkotó elitje helyett is szégyelljük, hogy mára visszaszorultunk Európa szégyenpadjába.

A Magyar Köztársaságnak valóban felelős kormányra és országgyűlésre van szüksége. Önkritikusan és sajnálkozással tekintünk az elmúlt bő két évtized minden rossz döntésére, gyáva halogatására, sőt bűneire is. Nagy tanulság e mostani kritikus időszak, és végünk, ha nem kötelezzük el végre és végleg magunkat a demokrácia, az átlátható jogrend, a törvény előtti egyenlőség, a közteherviselés, a gyengék, a hátránnyal küszködők, a megbántott, nyomorgó, mélyszegénységben élő, magukra hagyott és gyakran kisebbségi létükben is üldözött polgártársaink mellett. Bizony, teljes együttérzéssel kell gondolnunk ma hajdúhadházi honfitársainkra, akik más vidéki szegényeink megtámadtatása után, most maguk is csaknem védtelenül kényszerülnek szembenézni az elmúlt években alattomosan és felelőtlenül ránk szabadított hordák sötét seregével, mely ráadásul elszemtelenedve, mára nyugodtan dacolhat a rendőrséggel és eltakarodása helyett ezt a lépést a belügyminisztertől követelheti.

Szükség van-e egy országon belül, mint egy nagy családi gazdaságban, rendbetételre? Teljes meggyőződéssel valljuk, hogy ez egyenesen mindennapos kötelességünk. De legyen vége az átlátszó meghurcolásoknak, a politikai leszámolásnak, a gyűlöletkeltésnek, a képmutató egyoldalúságnak és az önbíráskodásnak!

A nagytakarítás – nem csak így ünnep előtt – kötelességünk. Legyen tisztaság – még a disznóólban is! De ha a gondos gazda helyett, ott serényen tevékenykedő medvére bukkanunk, szabad legyen legalább kétségbeesetten kiáltoznunk!

Akik éveken át az utcán és köztereinken politizáltak és nem átallották ünnepeinket szétordítozni vagy ellenfeleik háza elé vezényelni a felheccelt csőcseléket, ne akarják kicsinyes praktikákkal gátolni azok morgáshoz való jogát, akik végső elkeseredésükben, tüntetéshez kénytelenek folyamodni, ahogy ez most, a joggal sértett rendvédelmi dolgozókkal történik!

Egy alaptörvénynek a legérzékenyebb pontjai azok, melyek a törvényesség átláthatóságáról, a hatalmon lévők jogainak korlátairól, a gyengék védelméről és a közösen vallott értékek minimumáról szólnak. A készülő alkotmány arról árulkodik, hogy nem egy sokat szenvedett, de mégis szabadságra hivatott, nagykorú népnek van kormánya, parlamentje és általuk az ő számára alázattal megalkotott alkotmánya, hanem egy egyre szűkülő egyoldalú elitnek van oktrojált alkotmányterve, uralmi szándékai és azt hiszi, van ehhez kénye-kedvére egy népe, amelyet igazán soha nem tisztelt, abban soha nem hitt, s amelyről úgy képzeli, elődeinél leleményesebben és gátlástalanabbul azt teheti vele, amit akar.

Ennek az „alkotmánynak” a kifundálói, s Magyarország jövőjének zaklatott álmodói alaptörvényük erőltetett utalásai ellenére nem hisznek az Örökkévaló Istenben sem (legfeljebb a magyarok istene fikcióban), aki a Biblia szerint, az igazság, a törvényesség, a méltányosság, a békesség és a szolidaritás Istene. Ha hinnének benne, nem tennének átlátszó, kétségbeesett és alkotmányellenes szellemiségű lépéseket annak érdekében, hogy leválthatatlanok maradjanak. Valóban azt hiszik, hogy isteni eredetű megbízatásuk, vagy jól tudják, hogy csupán saját önkényük védheti meg ideig-óráig pozícióikat?

Kereszténységük is legfeljebb taktikai-politikai és nem krisztusi eredetű, ha nem azok mellett kötelezik el magukat, akik szegények, fogyatékkal élők, jogaikban korlátozottak, akaratuk érvényesítésében és véleményük képviseletében hátrányt szenvednek, hanem mindig az irántuk szervilis szerencsésebbeket, gazdagabbakat támogatják adókedvezményeikkel, jogi és politikai döntéseikkel.

Polgártársaim, Barátaim! A vallási ünnepkörben zsidó testvéreinkkel Pészachra, az Egyiptomból, a korlátozott önrendelkezés, a „rabszolgaság házából” való kijövetel, és a szabadság küzdelmes együtt vándorlásának, valamint a Kánaánért vívott közös harcoknak az ünnepi tanulságaira készülünk. A cél nem a fáraót leváltó, csupán nevében és vezetői személyében megváltoztatott ”új” Egyiptom régi hatalmi viszonyainak a restaurációja, hanem az Ígéret (és nem az ígérgetések) földje.

Nem vallásos polgártársaink a tavasznak, a tél elmúlása feletti kikelet győzelmének örülnek. S mi mindannyian velük.

Keresztény honfitársaink pedig a holnapi Virágvasárnappal induló Húsvétban ugyancsak a határtalan szabadság, az új élet dicsőséges evangéliuma befogadására készülődnek.

Ha helyette ezzel az „alkotmánnyal” kellene megelégednünk, az olyan volna, mintha a pálmaágat lengető, ujjongó tömegtől az várnók, hogy a dicsőséges bevonulásban akár a Jézus nélkül előkocogó szamárcsikónak is készek legyenek hozsannázni.

Köszönöm, hogy meghallgattak! Éljen a szabad Magyar Köztársaság!

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (9 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +9 ( 13 szavazatból)
Iványi Gábor Charta-tüntetésen elhangzott beszéde, 4.6 out of 5 based on 9 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Köszönom Iványy Úr.

    Bár csak lett volna ilyen jobb oldal M-on. Ezért 30+ éve voltam közép-jobb oldali, Tatcher féle racionális gazdasági és társadalmi politika mellett.

    M-on a dolgok most feje tetején állnak, az Orbáni „jobb” oldal az nemzeti bolsevik vagy fasiszta jellegű. A kevés józan politikusokat, mint Dávid I-t meg Gyurcsányt, a szavazók nagy része mellőzte és politikai szélhámosokra, lókereskedőkre voksolták csodát rémélve.

    Ebből lett az új magyar történelembe legnagyobb átverése.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  2. Tisztelem Iványi úr minden gondolatát, remélve, hogy időben eljutott a címzettek
    hez. Félek, hogy az Ön és a lakosság véleménye, nem érdekli a miniszterelnököt.
    A hatalom megszállottja nem érti,- nem akarja érteni- a józanul gondolkodók hangját. A kiszolgálói eladják becsületüket egy tál lencséért. A becsületük olyan
    olcsóvá vált…
    A tisztességes emberek hangja még halk, de erősödik. Az összefogás ereje
    képes lesz visszaállítani a rendet. Lesz itt új olyan kétharmad, mely a csorbát
    kiköszörüli. Ha ehhez más kell, az tényleg mindenkinek fájni fog…Remélem az
    előbbit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  3. …”halott húsvéti alkotmányát hagyja a sírban…”-nem hiszem, hogy ennél találóbban és plasztikusabban lehetne fogalmazni. Minden elismerésem!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  4. Iványi úr, elkésett! Elkéstek mind, akik nem látták, vagy nem merték hinni, hogy mi minden bújik meg a kötcsei beszédben!Mert igen, abban benne volt a mai nap gyalázata is!
    Ha Önök nem látták, akkor mit vártak az emberektől?Most boruljunk össze, egy össznemzeti szarkotmánysiratóra?
    Késő…Remélem hogy az embereknek lesz kitartásuk elviselni azt ami vár rájuk,még ha örök harc is lesz a részük a fidesz elleni küzdelemben!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Alkotmányunkat csodálja a világ 2011. április 22. péntek | AN

A Klubrádió monnyon le 2011. április 21. csütörtök | AN

Sok sebből vérzik az új alkotmány 2011. április 21. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos