Ronai and Ronai
AMERIKAI

Áprilisi május 1-je 2011. április 10. vasárnap 9:06 Forrás: AN

  • Hozzászólások(18)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Áprilisi május 1-je

Budapest – Szombaton síppal-dobbal, színes transzparensekkel, európai módon tüntettek Budapesten az európai – és velük a magyar – szakszervezetek. A mintegy ötvenezer embert utcára vivő felvonuláson tízezer külföldi is részt vett, karneváli hangulatúvá téve a tiltakozó megmozdulást.

Bár Szijjártó Péter és Matolcsy György már jó előre leszögezték, hogy ennek a tüntetésnek a jelszavaival messzemenően egyetértenek, hiszen azt az európai – az ő szóhasználatukban ezt úgy kell érteni: nem magyar – megszorító intézkedések ellen szervezték a nagy európai szakszervezeti tömörülések, ha a szombaton skandált jelszavakat és a szakszernezeti vezetők beszédeit meghallgatták volna, nem egyszer megrándult volna az ő szájuk széle is.

A magyar szakszervezetek ugyanis – kivéve talán a legjelentéktelenebb Munkástanácsokat – élesen támadták az Orbán-kormány megszorító és népnyomorító intézkedéseit, mindenekelőtt az egykulcsos adót, amely az alacsonyabb keresetűektől a magasabb keresetűek felé tereli az adókedvezményeket. Ugyanakkor Orbán Viktort felszólították: a továbbiakban inkább ne képviselje a magyar munkavállalókat, hanem törődjön a felelős kormányzással.

A szervezők szerint akár ötvenezren is lehettek a 22 európai ország 45 szakszervezetének képviseletében felvonulók az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) és a magyar érdekképviseletek közös rendezvényén, amelyet az uniós pénzügyminiszterek gödöllői csúcsértekezletére időzítettek.

A menet élén haladó külföldieket a színes egyenruhába-pólóba bújt magyar munkavállalók követték, a hat hazai szakszervezeti konföderáció, az Autonóm Szakszszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülése, a Liga, az MSZOSZ, a Munkástanácsok és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma tagszervezeteinek képviselői.

Borsik János, az Autonómok elnöke szerint ők tiltakozni jöttek a kormány munkavállalókat nyomorító intézkedései ellen, a bércsökkentés miatt, s azért, mert nem akarják emelni a nyugdíjakat. Bírálta a munkavállalók alkotmányos jogainak csorbítását célzó kormányzati szándékokat, illetve a kormány és a munkáltatók közt létrejött paktumot, amely szerinte a Munka törvénykönyvének átírására irányul.

„Nem kérünk az európai megszorító intézkedésekből, de nem kérünk a magyarokból sem” – jelentette ki Gaskó István, a Liga elnöke. A régebben Fidesz-barátnak titulált vezető ezúttal nem kímélte az Orbán-kormányt. Elhatárolódott az indoklás nélküli elbocsátások és a visszamenőleges hatályú jogszabályok politikájától és a jelenlegi kabinet szemére vetette a magánnyugdíj-pénztárak felszámolását is.

Kiosztotta Orbánt az MSZOSZ elnöke is. Úgy vélte, nemet kell mondani a megszorításokra, a különadókra, mert szerinte végső soron ez utóbbiakat is az emberek fizetik meg. Kárhoztatta a kormányt a társadalmi egyenlőtlenségek növekedése miatt is.

Nemcsak Orbánnak, szóvivőjének is kijutott a bírálatból. A SZEF elnöke emlékeztetett Szijjártó Péter decemberi nyilatkozatára, amikor a magánnyugdíj-pénztári rendszer felszámolása elleni tüntetést azzal fitymálta le, hogy csupán néhány száz megvezetett ember védte a gazdag szakszervezeti vezetőket. Varga László szerint a szombaton felvonult több tízezres tömeg csattanós választ adott a miniszterelnök szóvivőjének.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (13 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +21 ( 21 szavazatból)
Áprilisi május 1-je, 5.0 out of 5 based on 13 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(18)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

18 Reader’s Comments

  1. Orbán András Lajos

    Olyan vastag bőr van eme ,,embereknek,, a képén mint a rínónak a talpán………..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (21 szavazatból)
  2. Ha annyira egyetértenek velünk, akkor húzzanak el!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (27 szavazatból)
  3. “”Bár Szijjártó Péter és Matolcsy György már jóelőre leszögezték, hogy ennek a tüntetésnek a jelszavaival messzemenően egyetértenek”"

    Oszt’ jónapot…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (24 szavazatból)
  4. Ismétlem:
    NEM a szervezők becsültek minket 50 000 .-nek, hanem a Rendőrség számítása alapján olvasták be ezt a számot.
    ” egy ujjonhó hang az óriás-kivetítőn: És kedves barátaim, most kaptuk meg a Rendőrség jelentését hogy elértük az ötvenezres létszámot ”
    ( De szerintem többen voltunk.Jóval többen. Ugyanis RENGETEGEN voltak a járdákon akik ugyan nem vonultak fel, de integettek és éljenezték a felvonulókat .)
    -
    ÍGY kell tüntetni…a Kodály Kőröndön egy papirpohár, egy kiürült üdítős palack, egy elhajított papírzsebkendő, semmi nem maradt vissza mikor a tömeg visszament a Hősök Terére.A Város felgyújújtása csak a Szebb Jövőért mozgalomnak a programja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (30 szavazatból)
  5. Nagyon jó, nagyon szép, és örül a lelkem. Örül, hogy sokan nyíltan tiltakoznak, örül, mert kultúráltan és szépen tiltakoztak, és örül, hogy a városnak, az országnak, a világnak megmutattuk, hogyan kell inteligens módon nemet mondani a megszorításoknak, ami ugye nem az, hiszen itt senki nem szorít meg. Sőt a kormányunk is a megszorítások ellen van. No de, ha nem megszorítás, akkor miért élünk rosszabbul, akkor miért kevesebb a nettó bérünk, akkor miért kerül többe minden, MINDEN!!!!, miért kell elvenni azt a kevés szociális támogatást a nehéz helyzetbe került munka nélkül élni próbáló emberektől? Miért kell a lehetőséget elvenni azoktól, akik közmunkaprogramban próbáltak emberi körülményeket teremtve megélni? Miért kell fűnyíró elvvel minden területtől elvenni a fenntartásra szükségek költségek jórészét? Miért kell iskolákat bezárni, miért kell kórházakat ellehetetleníteni? Miért kell a gyógyszertámogatást átreformálni, ami a gyógyszerárak emeléséhez vezet, holott a dolgozók nem kevés tb befizetéssel járulnak hozzá, valamint miért kell csökkenteni a táppénz kifizetést, hiszen az emberek nem örömükben betegek.
    Emelkedik a gáz ár, és egyben megszüntették a gázárt ámogatást, bevezették az egy kulcsos adót. Csak azokkal szúrtak ki, akik eddig is nehezen éltek meg. Most majd sehogy sem tudnak, de ez őket nem érdekli, csak az, hogy villoghatnak az új és drága gépkocsokban, hogy felvehessék a sok költségtámogatást, és hogy éreztessék velünk, hogy a hatalom az ő kezükben van.
    Sírnak, hogy válság van, és nem látják, hogy a válságot önmaguk okozzák!
    Pont ideje lenne, ha észrevennék, hogy ez nem mehet tovább, ha nem képesek (márpedig nem!) változtatni a vezetési stípusukon, akkor álljanak fel, és adják át a stafétabotot, olyanoknak, akik tudják hogyan kellene ezt csinálni.
    Ezt a szép és eredményes tiltakozást folytatni kellene. Jön május 1., bár nem a legszerencsésebb időpont, most, mert 29-én és 30-án a középiskolai ballagások vannak, de azért megér egy újabb próbálkozást, hogy megmutassuk, hogy erősek vagyunk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (23 szavazatból)
  6. Hanna, EBerti!
    Közismert azt a taktika, amit szargyártó és ifjú kegyelmes urunk, bölcs vezírünk, szeretett (?) nemzet(meg)vezetőnk, ormány bolseviktor alkalmazott! “Ha nem bírsz vele elbánni, akkor állj az élére, majd siklasd vakvágányra!”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (22 szavazatból)
  7. Az a baj, hogy akár kétszer ennyien is tüntethetnek az emberek, semmit, de semmit nem érnek el. Minden marad a régiben, lesz új alkotmányunk, lesznek megszorítások, és alapvető emberi jogokat sértő törvények. Vezetőink kényelmes foteljükből, sörrel a kezükben röhögtek az egészen, és álságos kijelentésekkel söpörték le magukról a felelősséget….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  8. Miért nem vállalja az Országgyűlés minden képviselője azt a szolidaritást, hogy minimálbéren végzi az országgyűlési munkát. Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon tudott áldozatokat vállalni, mert az Ország nagyon rossz gazdasági helyzetben van! Tessék megpróbálni – országgyűlési képviselő urak – a hárommillió koldusszegény magyar állampolgárral együtt érezni, megismerni sanyarúságát, anyagi nehézségeit. A villany, a gáz és a közműdíjakat minimálbérekből fizetni és abból fenntartani páncélozott autókat, sok milliós kiadásokért. Aztán abból az alapállásból elmondani a lázári szólamokat!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (22 szavazatból)
  9. szíjártó nyilatkozatát hallva ismét megállapítottam, hogy ennek az embernek a cinizmusa határtalan.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  10. Szíjjártó nyilatkozatát hallva ismét megállapítottam, hogy ennek az embernek a cinizmusa határtalan.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  11. Aki ebben az országban tüntet, az csak a fideszt akarhatja. Hát nem egyértelmű!? Aki 2011-ben rosszul érzi magát, az haragszik Gyurcsányra, Bajnai Gordonra, vagy esetleg Bokros Lajosra, nopláne Horn Gyulára. Hát mindenki látja, hogy OV kirántotta a szakadék széléről a Magyar Köztársaságot, és még mindig a múlt gonosztevői ellen kiabálnak.
    Vagy nem így van?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  12. Javaslom, hogy a “hazugság” szó helyett hasznájuk a “kiegyensúlyozott tájékoztatás” kifejezést.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  13. Én úgy akarom a fideszt! Hogy tűnjön el, még a köztudatból is…
    Tegnap az MTI-hez tartozó “pártatlan tudósítások 12000-re taksálták a tüntetésen megjelenteket!
    Na ez csak 1 ok volt hogy utáljam őket… A többit sok lenne felsorolni is..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  14. Tegnap délután a Klubrádión 15 órás hírekben kétszer is kihangsúlyozták, hogy : (idézem) ” a tüntetésen kb. 10 ezer, de 10 ezernél semmiképpen sem többen” vettek részt. Majd a hírek utáni műsor kapcsolta a helyszíni tudósítót, aki a helyszínről szinté azt jelentette, hogy nincsenek többen kb. 10 ezer főnél. Ekkor azt gondoltam, hogy biztosan vannak 50-100 ezren, csak ki lett adva minden médiumnak, hogy mennyit mondhat, hogy tompítsák a tüntetés jelentőségét a közvélemény előtt. Csodálkozok is, hogy a Klubrádió is már lefekszik a hatalomnak. Ma már minden híradásban 50 ezer főt olvasok. Ezek szerint még ennél is többen lehettek kint. Amikor a Fidesz ment ki ekkora létszámmal, akkor a média 500 ezerről beszélt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  15. Már a Clubrádió is ???!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  16. fogd rá a nyuszira!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. A KR már régen. Mióta Ororsz Józsit megfenyegetve még az országból is kizavarták, teljesen.
    A szakszervezetek pedig már elkéstek.
    Ha meglesz az új tákolmány, utána jöhet a terror.
    És jönni is fog.
    És minden hittel szemben a magyar nem lesz ellenálló.
    Lábbal fog szavazni és megoldja a nyugat szakember hiányát.
    A végén a kormányban lesznek a legképzettebbek.
    Szép jövő…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. Mint önjelölt irodalomfelelős jelentem: Április 11. van, a Költészet Napja.
    Tessenek má’ fityiszkéim elővenni József Attilát aztán tükörbe nézni és sürgősen szemen köpni magatokat! Bár mit is várhatunk egy olyan aljas mocskos utolsó bandától akik még Petőfit sem átallják cenzúrázni…

    “S a gondra bátor, okos férfit,
    ki védte menthetlen honát,
    mint állatot terelni értik,
    hogy válasszon bölcs honatyát.

    Cicáznak a szép csendõrtollak,
    mosolyognak és szavatolnak,
    megírják, ki lesz a követ,

    hisz „nyiltan” dönt, ki ezer éve
    magával kötve mint a kéve,
    sunyít vagy parancsot követ.

    4

    Sok urunk nem volt rest, se kába,
    birtokát óvni ellenünk
    s kitántorgott Amerikába
    másfél millió emberünk.
    …..
    5

    A munkásnak nem több a bére,
    mint amit maga kicsikart,
    levesre telik és kenyérre
    s fröccsre, hogy csináljon ricsajt.

    Az ország nem kérdi, mivégre
    engedik meggyûlni a bajt
    s mért nem a munkás védelmére
    gyámolítják a gyáripart.

    Szövõlány cukros ételekrõl
    álmodik, nem tud kartelekrõl.
    S ha szombaton kezébe nyomják

    a pénzt s a büntetést levonják:
    kuncog a krajcár: ennyiért
    dolgoztál, nem épp semmiért.

    6

    Retteg a szegénytõl a gazdag
    s a gazdagtól fél a szegény.
    Fortélyos félelem igazgat
    minket s nem csalóka remény.

    Nem adna jogot a parasztnak,
    ki rág a paraszt kenyerén
    s a summás sárgul, mint az asztag,
    de követelni nem serény…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Két halott és újabb tüntetések Kairóban 2011. április 9. szombat | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos