Ronai and Ronai
AMERIKAI

Két halott és újabb tüntetések Kairóban 2011. április 9. szombat 11:13 | AN

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Két halott és újabb tüntetések Kairóban

Kairó – Újra tüntetők lepték el a Mubarak lemondását követelő tüntetések alatt jelképpé vált Tahrir teret az egyiptomi fővárosban.

A tüntetőket előzőleg kiszorították a biztonsági erők a központi térről, ahol azért gyűltek össze, hogy Hoszni Mubarak, a megbuktatott egykori államfő bíróság elé citálását követeljék. Ebben az akcióban az Al-Dzsazíra hírtelevízió szerint két ember életét vesztette. Nem sokkal később a tüntetők sikeresen visszafoglalták a teret.

Szombat reggel a térre beözönlött tüntetők járműveket gyújtottak fel, illetve magas barikádokat emeltek lomokból, szögesdrótokból és bútorokból, hogy a fegyveres erők emberei ne tudják őket megközelíteni.

Szemtanúk beszámolói szerint a mostani helyzet kísértetiesen hasonít a 18 napos tüntetéssorozathoz, amely miatt Mubaraknak távoznia kellett. Mint akkor, most is köveket dobáltak a tüntetők a rendőrök felé, akik könnygázzal válaszoltak. Egyes értesülések szerint a tüntetők Molotov-koktélokkal is készültek, míg mások fegyverropogásokat is hallani véltek a város különböző pontjain.

A belügyminisztérium közleményében azt közölte, hogy összecsapások csak akkor alakultak ki, amikor a hajnali 2 és 5 óra közti kijárási tilalmat igyekeztek betartatni a rendvédelmi erők. Az is a közleményben áll, hogy a hatóságok semmilyen megmozdulást nem tűrnek el, ami az ország érdekeivel ellentétes.

A tüntetések pénteken kezdődtek, mikor Mubarak lemondása óta a legnagyobb demonstrációt tartották a fővárosban. Több tízezer ember vett részt a tegnapi eseményeken a Tahrir téren és környékén. A tüntetők azt szeretnék elérni, hogy a katonai kormányzat, ami elvileg  ideiglenesen vezeti az országot, hallgassa meg követeléseiket, amik közt szerepel, hogy állítsanak bíróság elé több egykori magas rangú vezetőt és magát Mubarakot is.

Az elmúlt hetekben sokat romlott a Mubarakot felváltó katonai tanács megítélése. Egyesek szerint a hadsereg ellenzékieket börtönöz be, politikai foglyokat kínoz, tehát olyan módszerekkel őrzi hatalmát, mint tette azt az előző rezsim. Az észak-afrikai országban elvileg ősszel tartanak választásokat, akkor távozhat a jelenlegi vezetés.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Két halott és újabb tüntetések Kairóban, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Mubarak szólt egykori népéhez 2011. április 10. vasárnap | AN

Áprilisi május 1-je 2011. április 10. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos