Ronai and Ronai
AMERIKAI

Békesi: gyorsuló ütemben sodródunk Európa perifériája felé 2011. április 9. szombat 15:49 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(21)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Békesi: gyorsuló ütemben sodródunk Európa perifériája felé

Budapest – Élesen bírálta a kormány gazdaságpolitikáját Békesi László, a Horn-kormány pénzügyminisztere a Népszabadság hétvége mellékletében megjelent tanulmányában; a közgazdász borús képet festett az országra nézve, ha az Orbán-kabinet a tervezett intézkedéseit hajtja végre.

“Valamennyi eddigi csomag és alibiprogram szakmailag lényegében megalapozatlan, a kitűzött célok elérésére alkalmatlan, többnyire erőszakos intézkedések alátámasztására, időhúzásra, a piacok rövid távú megnyugtatására, hitegetésre szolgált” – fogalmazott.
Szerinte a kormány gazdaságpolitikája belpolitikai szándékoktól vezérelve, a hatalom megszilárdítása és korlátlan kiterjesztése érdekében rövid távú célokat szolgál, kerüli a népszerűtlen intézkedéseket, ezért halogatja az elkerülhetetlen reformokat. Ugyanakkor saját hatalmi bázisának megerősítése érdekében drasztikus jövedelemátcsoportosítást hajt végre a nagy jövedelemmel és vagyonnal rendelkező családok javára, a többi társadalmi csoport terhére, és kedvezményezi – Békesi László megfogalmazása szerint lényegében lekenyerezi – a hozzá közel álló vállalkozásokat. A kabinet próbál megfelelni a kikerülhetetlen nemzetközi kényszereknek, és kizárólag az államháztartás adott évre tervezett pénzforgalmi hiányának betartására koncentrál, továbbá az államadósság ködbe vesző csökkentését ígéri – tette hozzá a volt pénzügyminiszter.
Mivel az államháztartási hiány betartását a kormány saját döntéseivel, például a 16 százalékos egykulcsos adóval veszélyezteti, az elvárt hiányt “nem szokványos” lépésekkel, valamint a központi költségvetési fejezetek tervezett és a költségvetési törvényben jóváhagyott előirányzatainak fűnyíróelv szerint végrehajtott csökkentésével állítja elő. A “nem szokványos” lépések Békesi László szerint primitív jövedelem- és tőkeelvonást jelentenek, közülük a válságadók diszkriminatívak, szelektív protekcionizmust valósítanak meg.
Előrevetítette: miután a Széll Kálmán Terv előreláthatólag nem képes megalapozni az állami kiadások és újraelosztás jelentős és fenntartható csökkenését, a szektorális különadók fenntartása hosszú távú lesz, ami fékezi a beruházásokat, az ország tőkevonzó és -megtartó képességét, a bankok hitelezési aktivitását, azaz rontja a versenyképességet, csökkenti a potenciális növekedés esélyeit.
Szerinte a politikavezérelt jövedelem-újraelosztás a fiskális politika eszközeivel valósul meg, és a tervezett költségvetési megtakarítások tovább növelik a szakadékot a tehetős és a kiszolgáltatott családok, állampolgárok között.
A magánnyugdíjpénztárak erőszakos államosítása aláássa a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát, hosszú távú finanszírozhatóságát – vélte a közgazdász.
A meghirdetett programok vonzó céljai megalapozatlanok, a csodavárást táplálják a társadalomban – mutatott rá Békesi László. Hozzátette: mindezek miatt az államháztartás strukturális hiánya nem csökken, hanem nő.
“Amit ma tudunk az Orbán-kormány gazdaságpolitikájáról, az nem felzárkózó, hanem stagnáló és/vagy leszakadó pályára állítja a magyar gazdaságot, azaz gyorsuló ütemben sodródunk Európa perifériája felé” – fogalmazott.
A kormány gazdasági szabadságharcát, a szupranacionális intézményektől, az IMF-től, Világbanktól, sőt, az Európai Bizottságtól való függetlenedést Magyarország érdekeivel alapvetően ellentétesnek, önsorsrontó politikának nevezte. Szerinte a háború és a különutas politika csak veszteséget okoz.
“Az Orbán-rezsim nem akarja vállalni azt a felelős, következetes, de esetenként bizony népszerűtlen gazdaságpolitikát, amit megkövetelne a versenyképességi paktumhoz, valamint az euróövezethez való csatlakozás” – fogalmazott. Hozzátette: a szavazóbázis megőrzésének hiú reményében inkább azt vállalja a kormány, hogy lemondunk a közös valuta bevezetésének előnyeiről, a vele együtt járó stabilitásról, és eleve lemaradunk régiós versenytársainktól.
Békesi László tanulmányában arról is írt, hogy álláspontja szerint elkerülhetetlen az egészségügyben a szabályozott lakossági hozzájárulás, a felsőoktatásban pedig az összehangolt tandíj-, ösztöndíj- és diákhitelrendszer működtetése. “A különböző aberrált ötletek, mint például a hamburgeradó bevezetése, az alkohol és dohánytermékek jövedéki adójának – időnként egyébként indokolt – növelése vagy a felsőoktatásban részt vevő hallgatók létszámának csökkentése nem pótolhatják a tartós megoldásokat” – fűzte hozzá.
Békesi László szerint ha a kormány végrehajtja tervezett intézkedéseit, sorsunkról nem mi magunk, hanem a világ fog dönteni. Két krízisváltozatot vázolt fel: ha a Széll Kálmán Terv kibontott, részletes szabályokat is tartalmazó változata nem győzi meg a piaci szereplőket, hogy a program egyensúlyjavító és adósságcsökkentő céljai reálisak, a nemzetközi erők “gyors halálra ítélik a renegát magyar gazdaságot és kormányt”. A másik – fogalmazott – a lassú halál forgatókönyve szerint a nemzetközi közösség a természetes elgyengülés és fokozatos felszámolás útját választja, azaz kivárja, amíg kimerülnek a “nem szokványos” eszközök forrásai, tehát stagnálásra, vegetálásra ítéli az országot mindaddig, amíg a garantáltan bekövetkező gazdasági kényszerek hatására nem tér észhez, és nem változtat gyökeresen a politikáján.
A közgazdász szerint az első esetben azonnali krízismenedzselésre kell felkészülni, de ez nem várható sem a jelenlegi kormánytól, sem az ellenzéki pártoktól, hanem azt a civil szervezeteknek és az ország sorsa iránt nem közömbös szakmai műhelyeknek kell megoldaniuk. A másik esetben lehetőség és szükség lesz egy komplex, koherens gazdaságpolitikai program kidolgozására, amire az értelmiségnek és a legjobb szakembereknek fel kell készülniük.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (9 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +24 ( 26 szavazatból)
Békesi: gyorsuló ütemben sodródunk Európa perifériája felé, 5.0 out of 5 based on 9 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(21)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

21 Reader’s Comments

  1. Stumpné Bekes Margit

    Nagyon rövid időn belül gazdasági katasztrófába süllyed az ország! Az Eu-nak nem szabadna meegengedni,hogy a magánpénztárak pénzét a nyugdij büdzsén kivül is felhasználhassák,mert csakis igy lehetne kikényszeriteni a szerkezet átalakitásokat,amik talán segitenének valamelyest kijutni a pácból.
    A különadók meg nem érik el a céljukat,mert azt a cégek azonnal átháritják .(lásd Telenor,2750 FT-ról 3.500 Ft-ra emelte az előfizetés diját)
    Az emberek folyamatos megszoritása és átverése folyik,a helyes gazdaságpolitika megvalósitása helyett!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +38 (40 szavazatból)
  2. Tessék! Újabb szakember mondta meg azt, ami józan paraszti ésszel is nyilvánvaló mindenkinek.
    Ezek után biztos, hogy meg akarjuk várni, hogy ez az ámokfutó államcsődbe vigye az országot, mielőtt még az év véget érne?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +37 (39 szavazatból)
  3. Az EU-ra számíthatunk még egyáltalán?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  4. Az eddigi MSZP.-s ( bonyolult, neonáciknak érthetetlen ) gazdasági lavírozás úgyahogy egyensúlyban tartotta a gazdásogot.
    A válságkezelő Bajnai-kormány kitűnően oldotta meg a problémákat.
    Ehhez képest az új -forradalmi- kormány sikeresen vezérel perifériára minket , annak ellenére hogy Európa kellős közepén terülünk el.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (25 szavazatból)
  5. Amit a forradalmi (nem munkás-paraszt, hanem) polgári dilettantizmusa határtalan, melynél már csak a sok narancsbódulatban levő agymosott fülkeforradalmár naivsága nagyobb. Ha a hályogkovács lúdoktor a nyilvánvalóan fölfelé kúszó lázmérőre azt mondja, hogy lelfelé megy, elhiszi és nyugodtan dől hátra…
    Békesi László legalább hangosan kimondja: meztelen a király!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  6. Nem csak a rendőrség bvan a béka segge alatt, az ország is. Sodródunk a perifériára. A kormányunk tehetetlen, az ellenzék béna. Azt kapjuk amit megérdemlünk: a nyomort.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  7. A kormány kommunikációja szerint ez is csak egy posztkommunista lázítása. A hívek skandálása “hazaáruló”.
    Pedig tényleg nem kell közgazdásznak lenni, hogy az ember lássa, hogy nem kirántotta a szakadék széléről OV az országot, hanem belelökte. De nem elég, hogy belelökte, még ugrál is a kapaszkodó kézen, és kiabál: a szemét, még mindig kapaszkodik!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (21 szavazatból)
  8. Bocsánat, a 18:41-es hozzászólásomból kimaradt a “kormány” szó.
    Tehát az “forradalmi (nem munkás-paraszt, hanem) polgári KORMÁNY” akart lenni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  9. Imádkozzatok, hogy orbánék után legyen még szakember az országban, aki rendbe tudja tenni mindazt, amit ezek tönkretettek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  10. Ha nem haragszotok, lenne egy olyan hozzászólásom, ami nem konkrétan a cikkre vonatkozik. Most jöttem haza egy házibuliból, ahol összeakadtam egy kőkemény fideszessel, és most próbálok lehiggadni. Ez a budai hölgyemény már régebben, az európai parlamenti választások kapcsán, csakúgy spontán megjegyezte, hogy őt ugyan egy zsidó ne képviselje Európában. (Egyébként még most sem tudom, hogy kire gondolt.) Azóta lemondtam minden meghívást, ahol tudtam, hogy ő is ott lesz. A lényeg, hogy ma összeakadtunk, és a társalgás során felmerült, hogy az idén megpróbálom megszerezni a brit állampolgárságot. (Ugyanis évek óta Angliában élek.) Mire rögtön jött az agresszív kérdés, hogy ,,Ugyan minek????” Belém bújt a kisördög, és kerek-perec megmondtam, hogy azért, ha Magyarország a jövőben már nem lenne az Eu tagja (vagy mert orbán ki fog lépni, vagy mert kirúgnak minket), jobb, ha megvan a brit állampolgárság. Rögtön jött a kérdés: ,,Te nem szereted Orbán Viktort???” Mire én; ,,Utálom mint a bűnt az egész Fidesszel együtt.” ,,Szóval te kommunista vagy!!” Mondom; Nem.” ,,Akkor SZDSZ-es.” Mondom, az sem. ,,Olyan nincs. Valminek lenned kell.” ,,Azt mondod, hogy nem kritizálhatom Orbánt pártoktól független, gondolkodó állampolgárként?” Nem, mivel őt az egész EU-ban tisztelik és nagyra tartják, Angela Merkel pedig kifejezetten kedveli őt.” Na erre már elröhögtem magam. Tudjátok, hogy mivel tudtam elhallgattatni? Csak annyit mondtam, hogy ,,16 százalékos egykulcsos adó.” Meg se tudott mukkani. A lényeg az, hogy ez egyszerűen ijesztő, mert szerintem otthon az emberek többsége kb. ugyanígy gondolkodik. Mi itt, a fórumokon kisebbségben vagyunk. Gondoljunk bele, ha a Gyurcsány-Bajnai kormány azoknak a dolgoknak, amik 1 éve folynak otthon, csak 1/10-ét megtették volna, már máglyát égetnének alattuk a Hősök terén. Most bezzeg? Jó, tüntetgetnek, de elég vérszegényen. (Kivéve Tétényi Éváékat, az teljesen más kategória, és előttük le a kalappal.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (28 szavazatból)
  11. Békesi László a Népszabadságban is tiszta, világos, mindenki számára érthető megfogalmazásban foglalta össze az Orbán-Matolcsy tandem meghozott képtelen és meg nem hozott szükséges intézkedéseit és azok katasztrófális hatását. Ez a hatás már sok területen érződik, a piac szereplői egyelőre kivárnak és örülnek a rövid távon elérhető többletbevételeiknek, miközben egyre több ember szorul a perifériára.
    Békesi szavai a kormány köreiben azonban süket fülekre találnak, a kommunikáció pedig ismét lefogja liberálbolsevikozni, amit a “köz”-nek nevezett TV-híradók szajkoznak majd.
    Az EU-tól nincs mit várni, mindaddig, semmit nem fignak tenni addig, amig a magyar helyzet és az Orbán-kormány intézkedései nem veszélyeztetik valamelyik nagy EU-állam érdekeit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  12. Ezt a helyzetet egy mezei háziasszony,akinek van mondjuk 4 gyereke,simán meg tudná oldani! Nincs kivételezés, mindenki spórol, és a jövő héten már könnyebb lesz mindannyiunknak.Nem 4, vagy 8 év múlva, hanem a jövő héten!
    Amelyik családtagnál észre venné a sumákolást, azonnal a kevés elvonását is megtenné felé,mert bármelyik ujját harapja, mindegyik egyformán fájna!
    Amit ezek művelnek, az már szörnyű! nekünk megvonás, nekik jólét!Neves közgazdászok már mióta mondják ezeket, és semmi foganatja!
    A zseni Matolcsy ráadásul bejelenti, hogy van egy újabb agymenése! Ezek nem normálisak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  13. Egy másik cikknél már leírtam, hogy szerintem mindez azért történik, mert most kell visszafizetnie a Fidesznek a cehhet az ellenzéki idő alatt kapott támogatásokért. Mivel igen tehetségtelenek és a néphülyítés viszont nagyon sokba kerül, így a számla összege is rendkívül magas lehet. Az lehetett az ígérvény, hogyha hatalomra kerülnek, kamatostól fizetnek.
    Véleményem szerint nemcsak a Fidesz gazember, hanem akiknek fizet az eddigi támogatásokért az is. Egy ócska maffia az egész bagázs.
    A demokratikus erők pedig rendkívül töketlenek, hogy ezt hagyták.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  14. Békesi nem nézi az ATV??!!
    Dicsőítik a kormány politikáját..És igazuk van!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -6 (6 szavazatból)
  15. jav ATVt..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (5 szavazatból)
  16. 2011.04.07. 07:40
    Mitől erősödik a forint?
    AZ ATV Start vendége Vizkelety Péter, makrogazdasági elemző, Generali Alapkezelő Zrt. http://atv.hu/videotar/20110407_mitol_erosodik_a_forint

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (3 szavazatból)
  17. Én a gyors halált várom, hogy minél előbb túl legyünk az Orbán kormányon. Nem értem ezt a várakozást az EU-tól, mit várunk? Szabadok vagyunk egy fejlett, választott közösség részként. . A többit nekünk kell megtenni.A demokrácia nem az igazság és jólét maga, hanem lehetőség ezekhez és lehetőség ahhoz, hogy ezt kiharcoljuk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  18. Igen ! Én is megkaptam a legfrissebb mobil telefon számlámat a TELENORTÓL. Családunk minden tagjának számláját megemelték ( 4 db. telefon) 1.000.-ft-al. A jogcím megdöbbentett. ” KÖZPONTI JAVÍTÁST KÖVETŐ HAVIDÍJ-TERHELÉS ” Megkérdeztem az ügyfélszolgálatukat: egy falmelléki süket-hülye dumával rukkolt elő a szegény munkatárs. Rákérdeztem, hogy netán nem most akasztják rám a dicső felcsuti vezér és csapata által, tőlük elvett különadót. Az ügyfélszolgálatos közölte, hogy rögzítik a beszélgetésünket. A válaszom egyértelmű útszéli stílusu volt. ANYÁD !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  19. jaja49:
    Jaja ! Ígybizony !!
    Nem ” megadóztatták ” a multikat , hanem ” leadóztatták ” jónépet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  20. Zsóka
    Te tényleg azt hiszed, hogy amit az ATV mond és sugall, az igaz ? Bocs, de nem vettem ki a bejegyzésedből, hogy viccelnél.
    Ha pedig komolyan gondolod amit írtál, akkor sajnállak. Persze jogod van azt gondolni, hogy Békesi téved, mert nem nézi az ATV-t, éppen ezért sajnállak.
    A helyzet az, hogy tudjad, már az ATV sem független, és nem ellenzéki kötődésű média ! A tulajdonosa a háttérben lepaktált Orbánnal, így megkapja a lóvét a TV is, és a tulajdonos hátterében lévő egyház is a 700-800 Millió Ft-ját, a demokraták, meg az ATV-s újságírók el vannak árulva tudtukon kívül, de ez ugye nem érdekes, csak a lóvé számít ! – az ország gazdasága meg mehet a csődbe! Sajnos még sokan vannak azon a véleményen, mint te, hogy jó úton járunk. Csak a vak nem látja már most is, hogy baj van ! Ha süllyed a hajó, akkor nem a rézkilincseket kell szidolozni, hanem a menekülés és túlélés intézkedéseit kell azonnal elkezdeni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  21. Sűlyedő hajó. Mindenki menekül, csak a zenekar cimbalmosa cigarettázik nyugodtan a korlátnál. Arra rohan a prímás és megütközve kérdezi őt:
    -te Gázsi, hát sűlyed a hájó!
    Mire a cimbalmos:
    - mit idegeskedsz? Nem a tied.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Már a bírák is büdösek a Fidesznek 2011. április 12. kedd

Szégyelli-e magát Pintér Sándor? 2011. április 11. hétfő

Milliós per a Pécsi Egyházmegye ellen 2011. április 11. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos