Ronai and Ronai
AMERIKAI

Máris elkezdődött a világnézeti semlegességről szóló vita 2011. február 7. hétfő 4:38 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Máris elkezdődött a világnézeti semlegességről szóló vita

Budapest – Lendvai Ildikó MSZP-s képviselő szerint Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára még mindig csak az egyházak önállóságáról igyekszik megnyugtatni a közvéleményt, de egy szót sem szól arról, mi garantálja a laikus állam függetlenségét és semlegességét a világnézettel kapcsolatban.

A szocialista országgyűlési képviselő, az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja vasárnapi közleményében így reagált a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának szavaira, aki az MTI-nek arról beszélt: az új alkotmány a tervek szerint külön is kimondaná az állam és az egyházak szétválasztását.
Lendvai Ildikó azt írta: a közvélemény nyomására Rétvári Bence szavai szerint a kormányoldal “legalább egyetlen ponton megfékezni látszik alkotmányozási dühét”, és kimondják az új alkotmányban állam és egyház szétválasztásának tételét, amely nélkül a vallásszabadság elképzelhetetlen.
A szocialista politikus szerint azonban az államtitkár szavai azonban még e tekintetben se teljesen megnyugtatóak, “annál is inkább, mert ez az alkotmányos elv nyilván nem véletlenül maradt ki az alkotmánykoncepcióból”.
“Az államtitkár még most is azt mondja, hogy az új alkotmányt követő sarkalatos törvényben kell majd az +egyház+ minősítéstől megfosztani azokat a felekezeteket, amelyek +valós teológiai tartalommal+ nem bírnak. Vagyis mégis csak az állam fog dönteni vallási ügyekben” – mutatott rá  Lendvai Ildikó.
Kifogásolta, hogy Rétvári Bence “még mindig csak az egyházak önállóságáról igyekszik megnyugtatni a közvéleményt, de egy szót sem szól arról, mi garantálja a laikus állam függetlenségét és semlegességét a különböző világnézetek irányában”.
Mint írta, a bizottságok létrehozása és a “PR-célú kérdőívek” nem helyettesíthetik a magyar állampolgárok döntését az alkotmányozási folyamatban.
Arról kellene például megkérdezni az embereket – állapította meg -, egyetértenek-e azzal, hogy az alkotmánykoncepció csak a házasságon alapuló családot részesíti kiemelt védelemben, ezzel másodrangúvá téve az élettársi kapcsolatban élőket és az egyszülős családokat. De – mint írta – arról is meg kellene kérdezni az embereket, egyetértenek-e azzal, hogy az élet már a fogantatástól kezdve sérthetetlen legyen, és erre hivatkozva bárki kérhesse az Alkotmánybíróságtól a jelenlegi abortusztörvény megsemmisítését.
Arról is meg kellene kérdezni az embereket, egyetértenek-e azzal, hogy a jelenlegi alkotmánnyal szemben az új alkotmánykoncepcióban már nem szerepel sem a sztrájkjog, sem a társadalombiztosítás feladatköre, és úgy vélte, meg kellene kérdezni az embereket arról is: támogatják-e, hogy az új alkotmány valamennyi emberi jog felfüggesztését lehetővé tegye a rendkívüli helyzet kétharmados szavazással történő kimondása esetén.
“Akarnak-e kilenc évre bebetonozott stallumokat? Akarják-e, hogy a médiatanács fideszes elnöke, kilenc évig rendeleteket is hozhasson? Akarják-e, hogy Polt Péter örökre legfőbb ügyész maradhasson, mert még kilenc év után is csak kétharmados többséggel lehetne lecserélni?” – tette fel a kérdést a szocialista politikus.
Lendvai Ildikó közölte: az MSZP kíváncsian várja, hogy a legújabb alkotmányozó bizottság kérdőíve tartalmazza-e ezeket a kérdéseket, “de még kíváncsibb arra, miért fél a Fidesz attól, hogy az állampolgárok maguk dönthessenek az életüket, szabadságukat érintő alkotmányos kérdésekben”.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.4/5 (9 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +12 ( 14 szavazatból)
Máris elkezdődött a világnézeti semlegességről szóló vita, 4.4 out of 5 based on 9 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

14 Reader’s Comments

  1. Én nagyon nagyon remélem, hogy Lendvai Ildikó után sokan fogják feltenni ezeket a kérdéseket!A 2/3-os fülkeforradalom vezetője nagyon sokat megenged magának, és társainak.
    Az életünk minden területét leszabályozni akaró új alkotmány az eddig kiszivárgott,vagy bejelentett változtatásokkal egy totális diktatúrát ígér,már látatlanban is.
    Nem szabad hagynunk!Sem magunkért, sem a gyerekeinkért!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (18 szavazatból)
  2. T. rendszergazda! Nagy a bibi, mert fölöslegesen bosszankodunk, a kommentek blokkolása végett. Megint belefutottam. Bocsi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  3. Semmi gond, azonnal felengedjük a hozzászólást, nem kell bosszankodni.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  4. Bocsánat Admin, de ma a megköszönések napja van.Üdv.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  5. Ez például simán felment. Érti ezt valaki?

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  6. Lehet hogy látogatók vannak a sikertelen küldésekkor???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  7. Meg kell kérdezni az embereket?
    Igen! Meg kell kérdezni!
    De !
    - Félek, hogy az emberek általában nincsenek tisztában valós érdekeikkel,a személyes sérelmeiket is késve élik meg és a válaszaik sem racionálisak!
    - Félek, hogy ezekről a társadalompolitikai kérdésekről, ezekről a hatalompolitikai berendezkedést szabályozó kérdésekről fogalmuk sincs!

    Tessék mondani, ha megkérdezik azt a 2,7 millió választót akik a erre a “forradalmi” erőre szavaztak ők mit fognak válaszolni?Félek,hogy azt amit eddig válaszoltak…hiszen még mindig nem ismerték fel,hogy cudarul becsapták őket!

    Mit fog válaszolni a többi,mit fog válaszolni az aki eddig sem ment el szavazni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  8. Magyarország: Iráááány a múlt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  9. Nagyon fontos ,komoly kérdések ,de ,Lendvai Ildikó sem abban a korban van ,mikor hisz még a mesében .Miből ,gondolja ,reméli ,hogy pont ebben a kérdés körben talál meghallgatásra . Ahogy eddig , most sem lesz másképp .Döntöttem ,a 2/3 meg bólint . Oszt Jó napot !!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  10. Vita? Ez nem vita, ez színház.
    Tiszteletem Lendvai Ildikónak, hogy bárgyún az arcába vigyorgó, őt válaszra sem méltató, max. lecenzorozó senkiháziak előtt is kiáll az igazság mellett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  11. Szerintem régen el van döntve, milyen alkotmányt fognak elfogadni. A lényeg valószínű az, hogy Magyarországnak gumi-alkotmánya lesz, dísz alkotmánybírókkal, hogy a kéthatmados fülkekormány olyan sarkalatos törvényekkel gyakorolhasa évtizedeken át a hatalmát, amelyek a pillanatnyi érdekeiknek és erőviszponyoknak megfelelnek. Egyes, az ő szekerüket toló egyházak támogatását sosem fogják feladni, hiszen érdekük, hogy segítségükkel is minél több fülkeforradalom hívő támogassa a kétharmadosokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  12. osztom Kaszabell véleményét, félek, hogy rosszul járunk a népszavazással, és akkor még nagyobb lesz a mellényük.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. TancsKaszabell 2011. február 7. hétfő 09:04
    Nem a 2,7 millió fülkeforradalmár véleménye számít, sőt az övék a legkevésbé, ők a szavazáskor valóban felhatalmazták a narancsot, hogy minden magyar legyen narancsbőrös. A „jobb híján” szavazók ugyanezt „jobb híján elfogadták”.
    Másik 2 millió ember a kérdés, természetesen nem lehet megkérdezni mindet. Azok a pártok képviseljék őket, akikre szavaztak. Tehát a pártok fogalmazzák meg a kérdéseket – például helyettem is.
    Itt olyan kérdéseket olvastam, melyek bizony helyénvalóak, de én magam nem tudnám megkérdezni, hiszen nem ismerem a tervezetet, nem tudnám, hogy ezek így szerepelnének, vagy éppen kimaradnának, pedig ott a helyük. A társadalombiztosítás feladatköre esetleges hiánya – maga az ember semmibevétele. Tehát most a pártok nagyon dolgozzanak meg a kapott szavazatomért, mert nem mindegy…
    + KÉRDÉSEK HOZZÁTOK
    Közületek ki mit tart rendkívüli helyzetnek?
    Szükségállapotot? Hadi helyzetet? Egyiptomot? Polgári ellenállást? Szembehelyezkedő magatartást?
    És mi a „valamennyi emberi jog felfüggesztése”?
    Kijárási tilalom? Élelmiszer-gyógyszernélküliség tudomásul vétele? Közlekedésnélküliség? Információhiány? Cikizés, kifigurázás, kinevetés, figyiszmutatás, átkozódás, szentségelés megtiltása? No sex? A babáknak az anyukák hasában kell maradni? Nem lehet egymáshoz szólni?
    Egyáltalán ilyen miért kell az alkotmányba, ha van (operett)hadseregünk (operett)parancsnokkal, rendőrségünk belügyminiszterrel? Ja, meg valami terrorelhárító csapatunk is. Ki ellen? Ellenünk?
    Ha ez belekerül az alkotmányba, akkor minimum egyszer ki is lesz próbálható. A rendkívüli helyzet után arra ébredünk, hogy magunk vagyunk, ők (igen, ők) elszeleltek a zsozsóval kiadatást megtagadó országokba.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. Most jut eszembe, hogy a földrengés is rendkívüli helyzet volt, én meg már előre betojok. Lehet, hogy csak természeti katasztrófákról van szó, mondjuk cunami a Kossuth téren.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Orbán Viktor Szupersztár 2011. július 22. péntek

Így lehet Orbánékat leváltani 2011. július 16. szombat | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos