Ronai and Ronai
AMERIKAI

Élesedik a helyzet Darfúrban 2011. január 29. szombat 3:16 | AN

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Élesedik a helyzet Darfúrban

Khartoum – A Human Rights Watch szerint ismét emelkedik a civilek elleni atrocitácok száma Darfúrban.

Miközben a dél-Szudán elszakadni készül, újból élesedik a konfliktus a nyugat-szudáni Darfúr régióban. Tabit vidékén a héten a kormányerők és lázadók közti harcban nyolc falu elpusztult, és többezren kényszerültek menekülni, a tavaly decemberi harcokban hontalanná vált 40.000 után. A Human Right Watch szerint mint a lázadók, mind a kormánymilícia etnikai tisztogatást hajt végre egymás népcsoportja ellen, bár mindkettő tagadja a vádat.

A 2003-ban kezdődött konfliktusban három fekete-afrikai etnikum harcol az arab kormányerőkkel, illetve az arab Janjaweed milíciával. Bár a halálos áldozatok száma 300.000, a menekülteké 1 millió felett van, a nyugati államok passzivitása és Kína vétója eddig mindennemű beavatkozást meghiúsított. Az atrocitások nagyját a kormánypárti csapatok követték el. Minni Minawi, az egyik lázadó csoport vezére különbékét kötött a szudáni kormánnyal, és az elnök tanácsadója lett, de tavaly decemberi kirúgása óta újra a kormányerők ellen harcol. Elemzők szerint dél-Szudán elszakadása, azonfelül, hogy elvonja a figyelmet Darfúrról, a Khartoumi kormányt is keményebb fellépésre készteti, hogy a további szeparatizmust elfojtsa.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Ha Izrael volt, 1600 kilométerre csapott le 2012. október 27. szombat | AN

Izraeli légicsapás Szudánra? 2012. október 24. szerda | AN

Magyarország nem néz szembe a múlttal 2012. június 21. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos