Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Nyugat visszahívja szíriai nagyköveteit 2012. május 29. kedd 19:26 | AN Forrás: Reuters/MTI

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Nyugat visszahívja szíriai nagyköveteit
Damaszkusz/Brüsszel/Budapest – Kofi Annan, az ENSZ megbízott közvetítője mélységes aggodalmának adott hangot a Básár Asszad szíriai diktátorral folytatott megbeszélései alkalmával. Mint ismeretes, az asszadista erők – minden valószínűség szerint a Sábiba milícia tagjai – száznyolc polgári személyt, javarészt gyerekeket és nőket mészároltak le Hula városában.
.
Franciaország, Nagy-Britannia, Kanada, Németország, Olaszország, Spanyolország és Ausztrália távozásra szólították fel a fővárosukba akkreditált szíriai diplomatákat. A hulai vérengzés világszerte felháborodást keltett; az ENSZ megállapításai szerint a vérengző milicisták házról házra járva egész családokat végeztek ki.
.
„Básár Asszad népének gyilkosa”, nyilatkozta a Le Monde-nak Laurent Fabius francia külügyminiszter. „Fel kell adnia a hatalmát. Minél előbb, annál jobb.” Bob Carr ausztrál külügyminiszter „aljas és brutális bűncselekményről” beszélt.
.

A damaszkuszi rezsim hétfőn tagadta, hogy bármi köze lett volna a hulai vérengzéshez, vagy akár ahhoz, hogy nem sokkal annak elkövetése előtt tüzérségi tüzet zúdítottak a Homszhoz közeli kisvárosra.
.
Az ENSZ genfi emberjogi hivatala felhívta a figyelmet, hogy a 108 halottból legfeljebb húszan, de inkább ennél kevesebben haltak meg a tüzérségi tűzben, a többiekkel hóhéraik közvetlen közelről, többnyire lőfegyverrel végeztek, de olyan is volt, akinek iszlamista szokás szerint elvágták a nyakát. A kivégzés jellegű vérengzéseket próbálja Damaszkusz a felkelőkre fogni, jóllehet a tüzérségi támadással ezt már nem tudja megtenni, mert a lázadók nem rendelkeznek az ehhez szükséges nehézfegyverzettel.
.
.
A hétfőn Damaszkuszba érkezett Kofi Annan svéd diplomata, korábbi ENSZ-főtitkár korábban béketervet terjesztett elő, amit a felek elfogadtak, de az hat hét leforgása alatt összeomlott.
.
Guido Westerwelle német külügyminiszter sürgette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amely a hulai vérengzés miatt – most először – határozatban ítélte el az alavita rezsimet, amely bevetette rettegett halálbrigádját a hulai polgári személyek ellen. A BT határozata csupán elvi jelentőségű, senkit nem kötelez semmire, valószínűleg ezért nem vétózta meg Oroszország és Kína, amely korábban meghiúsított minden összehangolt nemzetközi fellépést Básár Asszad rémuralma ellen. Oroszország haditengerészeti bázist bérel Szíriától, ezért stratégiai érdeke, hogy a rezsim ne dőljön meg.
.
.
A budapesti kormány nem követte a nyugati példát és a szíriai rezsimmel fenntartott diplomáciai kapcsolatai zavartalanok, ugyanakkor a külügyminisztérium sajtófőosztálya az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a katonai erőnek a civil lakossággal szembeni „ilyen brutális és embertelen alkalmazása” az alapvető nemzetközi normák és szabályok, valamint a szíriai vezetés eddig vállalt kötelezettségeinek „a legdurvább megsértését” jelenti.
.
A dokumentumban felszólítják a szíriai rendszert az erőszak azonnali beszüntetésére, az ENSZ megfigyelő misszióinak támogatására, valamint Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár hatpontos tervének maradéktalan végrehajtására. A Bem rakparti kommüniké „a lehető leghatározottabban” elítéli a támadást, és őszinte részvétét, mély együttérzését fejezi ki az áldozatok családjainak.
.

.
ENSZ-adatok szerint több mint tízezren vesztették életüket összecsapásokban Szíriában azóta, hogy 15 hónapja először bevetették a karhatalmat a békés tüntetők ellen. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának becslései szerint több mint 12 600 ember halt meg a szíriai hatóságok és a felkelők összecsapásaiban.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

19 Reader’s Comments

  1. Irán-Szíria tengely…vajon melyik ország a harmadik alappillér ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. Meddig bírják az oroszok ezt?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  3. Van több alappillér is. Észak-Korea, Irán…

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. ” A budapesti kormány nem követte a nyugati példát és a szíriai rezsimmel fenntartott diplomáciai kapcsolatai zavartalanok,..”
    A TEK Szíriában tanulmányozza az ellenálló mozgalmakkal való leszámolást. Egyébként a budapesti hatalombitorló kormány deklarálja is, hogy nem a nyugathoz tartozik. Miért várnánk, hogy elítélje a számára kedves rezsim vérengzését népe között, hiszen maga is erre készül.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (13 szavazatból)
  5. Hol van a címben szereplő hír a cikkben?
    Ekkora lódítást nem szoktam meg az AN-tól.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  6. Latyapatya
    A cím szerinti hírt a híradókból sokan hallhatták, az AN a miérteket próbálta vázolni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. Borzalom!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. ” Oroszország és Kína, amely korábban meghiúsított minden összehangolt nemzetközi fellépést Básár Asszad rémuralma ellen”

    hánynom kell Kinától és Oroszországtól.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  9. Ha ezek saját népükkel ezt csinálják, mit fognak csinálni europával?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  10. Mate, Ivan Tibor

    A civil aldozatok szama tobb mint tizezer lehet. Eddig tartott a nyugati demokraciaknal elhatarozni a legelemibb es legenyhebb diplomaciai valaszt a verengzesekre. Es most a dinasztialis gyilkos biztosan megszelidul.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  11. Hogyan jön a nyugathoz Budapest ? Budapest európa vadkeleti részén fekszik. A látható “nyugati” elegancia mellett szellemiségében mindenképpen a balkánhoz, Iránhoz, Kínához vagy az Oroszokhoz tartozik. Nem kell hízelegni magunknak. Magyarország nem Európai, sohasem volt az.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  12. Gyula Bognar, Jr.

    CommonSense: Voltak évek, hónapok, amikor Európa annyira lezüllött, hogy Magyarország és a Kelet-Európai országok kezdték behozni a lemaradást, de jelenleg fényévekre elhúz a Fidesz Észak–Korea felé. nem túlzok, nem viccelek, aki erre kézzelfogható bizonyítékot akar látni, hallani az nézze meg ezt a videót, a Szabad Szemmel műsorban, az atv-n. Kerényi fejti ki, hogy a kormányváltás után, egyedül a mostani kormány bírálhatja el, mi a nemzeti művészet, (mert csak az kell most) mert idáig a baloldali művészet volt előnyben részesítve. Nagyon nehéz volt megállnom, hogy ne verjem szét a computer képernyőjét és végig nézzem a 25 percet. Az egyetemi professzor, aki vitázott, az sem tudta megállni durva szavak nélkül. A Kerényi az egy született, köpönyegforgató gonosztevő, most a Fidesz ideológia megtestesítöje, de ha megfizetik, megtestesít az akármit, Rwandában vagy a Tutsikat, vagy a Hutukat mészárolná le, amelyik jobban fizetne, annak állna szolgálatába ott is.

    http://atv.hu/videotar/20120521_szabad_szemmel_2012_05_20_1_resz

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  13. Nem találok szavakat, ez szörnyűség! Polgári lakosságot, főleg ártatlan gyerekeket így elpusztítani! Nincs elég baj a Földön!
    Ennek a Básár Asszadnak lakolnia kell ezekért a bűnökért!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  14. ,

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  15. gets,
    Én már BL felszólítása előtt sem néztem magyar TV-t, és legfeljebb a Klubrádiót hallgatom. Én is szeretném, ha az AN hírmagyarázatában a hír is megtalálható lenne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  16. Köszi Gets!
    girbegurbához hasonlóan és se nagyon nézek tévét. (A sportot igen.) Így hát én vagyok a hibás!
    Ja és akkor most honnan tudhatnék meg részleteket? Mert hogy az esetet (mármint a nagykövetek visszahívását) valaminek a fontos előzményének tartom és érdekelne.
    Hát így jártam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. Nem illene viccet csinálnotok a dologból. Kétszer ejnye bejnye. és na mégegyszer!
    Ali bal Fas de Barrosó tovább finanszirozza Orbán örjöngését,, a pénzt tovább adják, hogy legyen még mit lopni.
    Ennyit az EU tisztességéről.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  18. A Nyugat két kezéből etette a rezsimet, hátha az átpártol Irántól hozzájuk, most meg nem győzi azzal “mentegetni” magát, hogy ekkora mészárlás után egyszerűen visszahívja a szír nagyköveteket? A visszahívástól semmivel se lesz jobb a helyzet, hiszen már az arab ország ellenállói is rég bombáztatni akarják a szír zsarnokhoz hű alavita hadsereget, nemhogy szankcióktól, meg “széleskörű botránkozástól”, és a többi semmitérő maszlagtól várják a polgárháború végét.

    Miért jut eszembe most 1956, a mi Rákosi sztálinista kommunizmusa elleni forradalmunk és annak végzete, hm? Na vajon?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  19. Gonosz:
    .
    - Az EU egyvalamiért “fizeti” tovább a mocskos állat orbán és bűnbandája ámokfutását: mert ha nem tennék, azonnal összecsuklana az egész nyamvadt ország, alighanem kitörne az éhínység, kb. világháború utáni állapotok lennének. Éhínység, jegyrendszer, bandaháborúk, önkényes megtorlások, stb. Magyar menekültek milliói árasztanák el Nyugat- Európát, mindennek az összes diplomáciai, gazdasági, biztonságpolitikai következményével együtt.
    .
    Na, ezért.
    .
    Így meg még egy darabig az egész sz…r egyben van úgy- ahogy, de nem tudom, ezt a haldoklást meddig lehet húzni még. Én sem tudom, hol lesz ennek a vége, de egy biztos; mindenképpen tragédia lesz.
    .
    Jól eltávolodtunk a szerencsétlen szírektől… oda viszont most még én is azt mondom, hogy értelmetlen bárkinek is bemenni “rendet tenni”. Katonailag viszonylag könnyen lehetne győzni, ahogy afg. ban, irakban, líbiában is. Órák alatt véget lehetne venni az őrjöngésnek, de aztán mi lenne?
    .
    Az utóbbi évek ilyenféle “rendteremtő” háborúi egytől egyig ugyanúgy jártak: gyors, elsöprő katonai győzelem, de aztán kivétel nélkül bebizonyosodott, hogy ezek a népségek egyszerűen nem tudnak mit kezdeni magukkal. Szabadság ezeknek nem való, mert a szabadságot nagyjából úgy értelmezik, hogy az összes ember alatti mocsokság ezentúl szabadon elkövethető. Szabad egymást halomra ölni, felhentelni, program, cél nincs, a segítő kezet pedig levágják, a segíteni akarót testületileg támadják hátba.
    .
    Ezért nem kell bemenni oda. Nincs értelme.
    .
    Persze, ez nem azt jelenti, hogy pszichopata rezsimeket nem kellene helyre tenni, ha nagyon nincs tovább (talibán, szaddam, nemsokára remélhetőleg irán). De 1, csak akkor, ha regionális és stratégiai veszélyt jelentenek, 2, értelmetlenség megpróbálni aztán “segíteni” rajtuk, mert lehetetlen.
    .
    Ezek levágják a segítő kezet, testületileg rontanak rá a segítőre, miközben egymást is halomra ölik.
    .
    Ilyen körülmények között egyféleképpen lehetne rendet tenni; odamenni, lezúzni mindenkit, és újragyarmatosítani az összes sz…rfészket. De nem 19edik, hanem 17edik századi hadviselési módszerekkel.
    .
    Ami ennél kevesebb, az csak maszatolás.
    .
    Sajnálom, ez van, meg az is, hogy politikai okokból jelenleg erre a kilátás kb. annyi, mint léghajóval menni a Holdra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A fegyverlobby könnyei 2013. január 2. szerda | AN-álláspont

Sírnak a Sandy Hook-i angyalok 2012. december 18. kedd | Bartus László

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos