Ronai and Ronai
AMERIKAI

Magyarország nem néz szembe a múlttal 2012. június 21. csütörtök 11:05 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(146)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Magyarország nem néz szembe a múlttal
Washington/Budapest – Magyarországnak Németországgal ellentétben sohasem volt bátorsága ahhoz, hogy szembenézzen a holokausztban viselt felelősségével, jelentette ki Randolph L. Braham professzor, a magyar holokauszt ismert kutatója a szerdán Washingtonban az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumában megtartott előadásán.
.
A több mint kétszáz fős közönség előtt elmondott előadásában Braham a magyarországi „végső megoldás” okait vizsgálta a magyar zsidóság, a magyar politikai elit, a német vezetés, valamint annak szempontjából, hogy a szlovákiai gyakorlatból – tévesen – az üldözöttek azt a következtetést vonták le, hogy a nácik megvesztegetése révén elkerülhetik a sorsukat.
.
A professzor, akinek a magyar munkaszolgálatból megszökve sikerült életben maradnia, azt mondta, hogy Magyarországon a háború után a kommunista rezsim a szőnyeg alá söpörte a felelősség kérdését, ma pedig igyekeznek másra hárítani a felelősséget. Braham szerint a rendszerváltás utáni Magyarországon Antall József miniszterelnöksége óta a holokauszttal kapcsolatban az áldozatokra és azon kevés Igazakra szokás emlékezni, akik részt vállaltak az üldözöttek mentésében.
.
.
Vagonírozás előtt Kőszegen. A magyarok szövetségesként semmit sem értek, a németek megvetették őket mint hasznavehetetlen csatlóst, egyvalamiben azonban jeleskedtek: az emberirtás előkészítésében

„Kétszázezer magyar vett részt a végső megoldás végrehajtásában: csendőrök, rendőrök, köztisztviselők”, hangsúlyozta Braham. Kijelentette, hogy a zsidók összegyűjtését és halálba küldését a Horthy Miklós kormányzó által kinevezett vezetők vezényelték le, akiknek buzgósága a nácik igényeit és a haláltáborok kapacitását is túlszárnyalta. Megjegyezte: Magyarországon hajlamosak elfeledkezni arról, hogy Horthy személyesen ajánlotta fel Hitlernek azt, hogy 300 ezer zsidót szállíttat majd mezőgazdasági munkára.
.
Kiemelte, hogy Magyarország volt az első ország, amely 1920-ban zsidóellenes törvényt fogadott el. A 800 ezres magyar zsidóságnak a professzor összegzése szerint a 70-72 százaléka pusztult el.
.
Paul A. Shapiro, a Holokauszt Emlékmúzeumban működő kutatóközpont igazgatója az előadást felvezetve arról beszélt, hogy már 2008-ban aggodalmak vetődtek fel azzal kapcsolatban, hogy a modern Magyarországon – az antiszemita incidensek és erőszak elszaporodása mellett – újra megjelentek a nyilaskeresztes mozgalom jelképei és hogy az akkor ellenzékben lévő Fidesz nem csatlakozik ezek elítéléséhez. A professzor ugyanakkor elismerte, hogy a Fidesz szerepet játszott a budapesti Holokauszt Emlékközpont létrehozásában.
.
Shapiro szerint az aggodalmak a Fidesznek a hatalomba történt visszatérése után beigazolódtak. Emlékeztetett rá, hogy Sara J. Bloomfield, az amerikai Holokauszt Emlékmúzeum igazgatója a múlt héten közleményben tiltakozott amiatt, hogy magyar kormány második világháborús fasiszta ideológusokat és vezetőket rehabilitál, és felszólította Magyarország vezetőit az antiszemitizmus és a fajgyűlölet egyértelmű elutasítására. A kutatóközpont igazgatója megemlítette, hogy az emlékmúzeum alapító elnöke Elie Wiesel a tendenciák elleni tiltakozásképpen lemondott magas magyar kitüntetéséről. (Bloomfield és Wiesel állásfoglalását Braham is üdvözölte.)
.
Az igazgató rámutatott arra, hogy a budapesti rezsim egyháztörvénye a vallási hit legitimitását nacionalista politikai akarat tárgyává tette. Úgy értékelte, a zsidók, Jehova tanúi és mások számára a holokauszt korának visszhangja nem is lehetne erősebb.
.
.
Randolph L. Braham professzor: a zsidók összegyűjtését és halálba küldését a Horthy Miklós kormányzó által kinevezett vezetők vezényelték le, akiknek buzgósága a nácik igényeit és a haláltáborok kapacitását is túlszárnyalta
.
Shapiro megfogalmazása szerint a kormány nem a véghezvivője a faji alapú erőszaknak, de nem is lép fel az ellen hatékonyan. „A felelősök bátorítást és felhatalmazottság érzését merítik a kormányzati üzenetek nacionalista és idegengyűlölő hangvételéből”, mondta.
.
Paul Shapiro rámutatott, hogy az elmúlt hónap leforgása alatt három holokauszt-emlékművet gyaláztak meg Budapesten. „A zsidó intézmények és a zsidó közösség tagjai elleni támadások gyakoriabbakká váltak, ami a véleményem szerint a kormánynak abból a törekvéséből fakad, hogy felülvizsgálja Magyarország holokausztjának történetét, az áldozatokat tegye felelőssé és felmentse az elkövetőket”, mondta.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.4/5 (26 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +32 ( 38 szavazatból)
Magyarország nem néz szembe a múlttal, 4.4 out of 5 based on 26 ratings

Címkék:, , , , , , ,

  • Hozzászólások(146)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

146 Reader’s Comments

  1. Mint ahogy több hozzászólásomból egyértelműen kiderül,maximálisan azonos a véleményem a cikk írójával! Amíg a baloldali pártok ( ez esetben a DK is ) nem néz szembe a tényekkel, valamint nem állítja kronológiai sorrendbe a XX század történeti = történelmi eseményeit, amíg a politika, a minek mi a következménye effektusait az érzelmektől lehántva,racionálisan nem elemzi, addig az érzelmeivel fogják a falhoz állítani! Nem értem a DK-nak miért kell követni ugyanazt a hibát, amit a szocik követtek és követnek el magukkal szemben! A Fidesz azt a zűrzavart, ami a baloldali politikusok lelkében zajlik 56-al ( ezáltal a mai magyar szociáldemokráciával )kapcsolatban, használják fel ellenük! Akkor ébrednek csak fel, amikor úgy járnak ezzel is, mint a demokrácia felfogásukkal! Az ellenfeleik,kisajátítva a demokráciát, demokratikusan győzve,diktatúrát csinálnak belőle, csupán azért,mert tele lett az emberek hócsukája attól, hogy szoclib felfogás szerint, demokrácia= anarchia ! A szocik, nem fognak több szavazatot kapni, ha esetleg Csernok véleményét osztják, de a DK biztosan nem fog erősödni attól, ha hamisan, a tények egyoldalú ismertetésével értékel egy olyan kort,amely túl közel van ahhoz, hogy megítéljük az elemzés tárgyilagosságát vagy valótlan történelmi beállítottságát!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  2. gets
    Na ne mán! Kitölteni egy lottószelvényt nem azonos marakodni más deportáltak visszahagyott vagyonkáján!
    Gyöngyi Péter
    nem kevesen nem értik, hogy ez mi a francnak kellett a DK-nak. Még Hitler is belebukott, amikor több fronton kívánt harcolni, holott valamicskével több eszközzel rendelkezett, mint a DK.
    http://shakespeare.nolblog.hu/archives/2012/06/22/Jol_olvasok/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. kekec
    2012. június 23. szombat
    16:42
    Érdekes, hogy a hozzászólók egyikében sem merült fel a forrás hitelessége.
    A nolblog rendben lenne, még akkor is ha GYF felületesen vagy egyetértve jó összefoglalónak nevezte a kiragadott részlettel együtt – nem tudom mi van az egész mögött, de számtalanszor bizonyította, hogy ennyire nem hülye. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  4. Ja és kekec:
    Szerinted a szerencsejátékok nem az alantas ösztönök vámszedői? :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. gets, Csernok munkáinak hitelessége,tagadhatatlan! Hivatkozásai mindig megjelennek, csak utána kell lapozni! Niedermüller is tényekre támaszkodik, csak a tényekből nem mindent sorol fel, és így azok számára,akik veszik a fáradtságot arra,hogy olvassanak erről a korról és még ráadásul éltek is benne,joggal háborodnak fel az egyoldalúságon! GYF nem hülye,csak Nagy Imrét tűzte lobogójára, mint a szabadság szelleme! Ennek érdekében nem hangsúlyos Kádár személye! Politikai sakkjáték! Nekem, hamis!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  6. Gyöngyi Péter
    2012. június 23. szombat
    17:07
    Egyetértek!
    Így nekem is hamis, de mi a célja és ki a tettese – még mindig nem egyértelmű!
    Adja hozzá a nevét GYF – ez felelősség!
    Valahol már írtam, egy nem életszerű változatról: Ha Nagy Imre kiegyez az oroszokkal, akkor nagy valószínűséggel hasonló utat kellett volna bejárnia, mint Kádárnak (kb két évtizednyi korhátránnyal Kádárral szemben.???)
    Kik osztották a szerepeket akkor és most?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  7. gets
    2012. június 23. szombat
    17:17
    “Kik osztották a szerepeket akkor és most?”
    Szerintem senki! GyF – véleményem szerint – sokkal tisztességesebb annál, mintsem bárki szereposztását elfogadná! Azt gondolom, azt gondolja,hogy Nagy Imre mártír és mint ilyen, a párt ” védnöke ” lehet a DK nak ! Nagy Imre tényleg mártír, de nem Kádár, hanem Önmaga csinált Önmagából mártírt azáltal, hogy nem helyesen mérte fel Magyarország és ezáltal Önmaga esélyeit! Minden megközelítés kérdése! Óvatosan kellene ezt a témát megközelíteni! Tanulhatna Kádártól,ha nem mást, hát taktikát!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  8. Egyébként súlyosabb tévedésnek tartom horty és Kádár “bűneinek” egy mondatban történő értékelését, továbbá egy másikban a horty rendszer demokratikusságának emlegetését összehasonlító módban.
    Kekec írta valahol – helyesen – hogy az leginkább a görög rabszolgatartó demokráciát idézi. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  9. Gets,nem szégyenlem bevallani,amikor hallottam erről a beszédéről,már nem kívántam meghallgatni,inkább homokba dugom a fejem! Kb egy éve mást sem csinálok,mint Kádárért harcolok Gyurcsány kialakuló félben lévő ( remélem nem bekövezett ) véleményével szemben, és Gyurcsányért harcolok másokkal szemben! Kettejüknél a közös az, hogy mind a kettő tehetséges! Kádár, bárki bármit gondol róla, ezt bizonyította is! Gyurcsány Ferencnek lehetősége van a bizonyításra, eddig csak azt bizonyította, hogy nagy ívű politikus válhat belőle! Csak ne taktikázza el!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  10. Én nem tudom a fejem homokba dugni, de amíg tőle nem hallom a kifogásolt mondatokat, addig a közvetítőktől el sem tudom hinni – főleg nem az MTI belényesi forrásaiból.
    Az MTI hitelessége kb a 70-es évekbeli, vagy még korábbi színvonalon van. :) :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  11. Gyurcsány, 2012. jún. 20. – http://www.facebook.com/gyurcsanyf
    – Ma délután részt vettem egy budapesti fórumon. Az alábbi cikk jól összefoglalja az ott elhangzottakat azok számára is, akik sajnos nem tudtak részt venni a beszélgetésen.
    http://atv.hu/cikk/20120620_gyurcsany_a_fidesznek_van_forgatokonyve_a_jobbik_ketteszakitasara
    A cikk “jól összefoglalja”! Gyurcsány hangsúlyozta:
    – Horthy nem érdemel szobrot, […], de el kell ismerni, hogy a két háború közötti időszak nagy része korlátozott parlamentarizmus volt, amelyben szabadabb volt a sajtó és az igazságszolgáltatás, mint a Kádár-rendszerben, “sőt, mint Orbán alatt”.
    – elvárható, hogy aki elítéli Horthy Miklóst, annak legyen szava az 1956 után több száz embert kivégeztető Kádár Jánossal szemben is.

    Gyurcsány üzenetei:
    1) Elismerés illeti a Horthy-rendszert!
    2) Kiemelt elismerés illeti a Horthy-rendszer igazságszolgáltatását!
    3) Aki elítéli Horthy Miklóst, annak legyen szava Kádár Jánossal szemben is!
    4) A Horthy- és az Orbán-rendszer is jobb mint a Kádár-rendszer!
    5) Kádár a hibás!

    Bocsássanak meg a DK-tagok! Tisztelem igazságszeretetüket és kiállásukat a Gyurcsányt ért támadásokkal szemben, de ez most Gyurcsány saját értékszemlélete.
    Részvétem!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  12. gets
    - az, hogy hárítod, és nem tartod hihetőnek – azt bizonyítja, hogy sokakkal együtt nem tartod elfogadhatónak. Köztük én sem. Nem “csupán” elvi, hanem praktikus okokból: többet veszít rajta, mint amennyit megnyerni remél.
    Ráadásul nem tudom másképpen értelmezni: az nem eredmény, hogy negyedszázados békés és nyugodt gyarapodást biztosított Kádár a nép többségének, legalábbis nem olyan eredmény, amelynek elérésére törekedne Gyurcsány és a DK.
    És nem látok szinte SEMMI különbséget ezen szöveg és Orbánék csasztuskái között az elkényeztetett-elkapatott tömegekről, amelyek nem verik a feneküket a földhöz, hogy éhen hallhatnak a nagy szabadrablásos kapitalizmusban, ráadásul ragaszkodnak mindenféle szociális vívmányhoz, pedig amiatt kevesebbet lophatnak a kormány-közeliek (bárki legyen is hatalmon).
    Ja: és tudod ki hajtotta végre a padláslesöpréseket, mint megbízható, jó elvtárs és Berija tanítvány? (segítek: Nagy Imre)
    Nos lehet, hogy doktriner liberálisok a példaképüknek tekintik, de ezt azért még át kellene gondolni egyszer-kétszer!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  13. Gyöngyi Péter
    Pupu blogja nagyon jól fogta meg a problémát, a Kádár-Nagy választás nem vagy-vagy, hanem is-is.
    Azt, hogy nem lehet kimazsolázni a kalácsot, pont Orbánék bizonyítják a Horthy, Nyirő, Prohászka akciókkal: nem lehet egy-egy nekik tetsző vonást kiemelni, mert ha egy szálat kihúznak, akkor az EGÉSZ borul a fejükre.
    Nagy rosszul mérte fel a saját és az ország lehetőségeit, és ezzel sokak felesleges halálát okozta. Egy vesztes volt, és emberileg lehet ugyan becsülni a mártíromságát, viszont az országnak mégis többet használt Kádár a kompromisszumaival.
    Persze Kádár hatalma véres megtorlásokon alapult – no de melyik konszolidált hatalom nem azon alapult az elmúlt évszázadban? Viszont a népnek a legtöbbet az ő uralma adott. Nem lehet kidobni az egészet az ablakon, mert az egy nyílt bevallása annak, hogy a DK nem is törekszik a többség jólétére.
    Akkor viszont előre megjósolható, hogy stagnálni, vagy még akár csökkenni is fog.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  14. Moderálásra várva több órája (2 link túl sok), megpróbálom újra:
    .
    Gyurcsány, 2012. jún. 20. – facebook.com/gyurcsanyf
    – Ma délután részt vettem egy budapesti fórumon. Az alábbi cikk jól összefoglalja az ott elhangzottakat azok számára is, akik sajnos nem tudtak részt venni a beszélgetésen.
    http://atv.hu/cikk/20120620_gyurcsany_a_fidesznek_van_forgatokonyve_a_jobbik_ketteszakitasara
    A cikk “jól összefoglalja”! Gyurcsány hangsúlyozta:
    – Horthy nem érdemel szobrot, […], de el kell ismerni, hogy a két háború közötti időszak nagy része korlátozott parlamentarizmus volt, amelyben szabadabb volt a sajtó és az igazságszolgáltatás, mint a Kádár-rendszerben, “sőt, mint Orbán alatt”.
    – elvárható, hogy aki elítéli Horthy Miklóst, annak legyen szava az 1956 után több száz embert kivégeztető Kádár Jánossal szemben is.
    .
    Gyurcsány üzenetei:
    1) Elismerés illeti a Horthy-rendszert!
    2) Kiemelt elismerés illeti a Horthy-rendszer igazságszolgáltatását!
    3) Aki elítéli Horthy Miklóst, annak legyen szava Kádár Jánossal szemben is!
    4) A Horthy- és az Orbán-rendszer is jobb mint a Kádár-rendszer!
    5) Kádár a hibás!
    .
    Bocsássanak meg a DK-tagok! Tisztelem igazságszeretetüket és kiállásukat a Gyurcsányt ért támadásokkal szemben, de ez most Gyurcsány saját értékszemlélete.
    Részvétem!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  15. Hunyadi
    Az nem vitás, hogy ez Niedermüller és más liberális vezetőségi tagok szemlélete (pl Bauerért és Debreczeniért sem tenném tűzbe a kezemet, hogy másképp gondolják) Gondolom Gyurcsány sajátja a Kádár korszak szociális vívmányaira történő bágyadt utalás.
    Egy nemrég megalakult pártnak talán szükséges egy önálló arculat felvétele,
    ennek hiánya olyan borzasztó katyvaszt hozhat, mint amit az LMP mutat. De ez az arc, amit a DK kezd felvenni, egy Szdsz 2.0, egy olyan szavazóréteget céloz be, amely cakk um pakk nem több 10-12 %-nál, és rájuk többen is startolnak.
    Ha tovább így folytatják, akkor egyre többeknek bizonyítják be, hogy eszük ágában sincs baloldali tömegpártot csinálni, megelégszenek a “mérleg nyelve” szereppel, de így a mérleg közelébe sem fognak kerülni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  16. Bár van egy másik olvasata is a doklognak: mivel Gyurcsánynak nem sikerült az Mszp-t belülről megreformálni, most kívülről erősíti őket ilyen nyakatekert módon: az esetleg elcsellengő balos báránykák az ilyen szövegek után visítva menekülnek vissza hozzájuk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. kekec
    Se Debreczenit, se Bauert nem tudom elképzelni, hogy ekkora sületlenségeket mondjanak. Nekik külön-külön több eszük van mint Gyurcsánynak és Niedermüllernek együttvéve.
    .
    Ajánlottad Csernok Attila nagyon jó cikkét Niedermüller és a DK közleményéről:
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=562537
    A cikk végén azt írja a DK-közleményről, hogy az “Kézfogás a kommunistázó »keresztény konzervatívokkal«”.
    Gyurcsány Horthy-apológiája ennél jóval tovább ment. Lassan a szélsőjobbon találja magát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  18. hunyadi
    addig talán nem megy el, viszont jobboldalt tényleg hatalmas űr van, és nagyon hiányzik egy mérsékelt konzervatív jobbközép párt, de azt kötve hiszem, hogy Gyurcsánnyal a DK alkalmas lenne ennek az űrnek a betöltésére. Inkább szabad vegyértékeket akar teremteni arra is, és egyszerűen nem látja, hogy ezzel viszont bal felé bezár egy csomó lehetőséget.
    Én nem becsülném azért le Niedermüllert, van egy nagyon jó sorozata a Galamuson, de tipikus doktriner értelmiségi, kezd nagyon TGM irányban elmenni. Ha Gyurcsánynak nem lépnek életbe a politikusi ösztönei, hamar el fognak süllyedni a liberális mocsárban, ahol rajtuk kívül is kuruttyol jó néhány béka, ráadásul a nép nem fogja egyhamar elfelejteni és megbocsátani a mocsárral és a békákkal kapcsolatos liberális mondást. Nemcsak a régmúlttal nem néznek szembe, hanem a közelmúlttal sem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  19. kekec
    TGM szerint a Kádár-rendszer “erkölcsi és kulturális értelemben afféle konzervatív jóléti állam volt”.
    Bartus úr és az AN-kommentelők nagy része szerint az Orbán-rendszer szélsőjobboldali, a fasizmust is túlhaladó, náci rendszer.
    A Horthy-rendszert fasiszta államberendezkedésével és antiszemitizmusával csak náci rendszerként lehet definiálni.
    Gyurcsány szerint a Horthy-rendszerben jobb volt mint a Kádár-rendszerben, “sőt, mint Orbán alatt”.
    .
    Kérdés: Hova helyezte el magát Gyurcsány?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  20. hunyadi
    ahogy a NOL-on egy egyébként lökött komment első sora írja: ” nem más mint egy kísérlet a DK bázisának középre nyitásához.”
    és hogy gets reménye abban, hogy az egész csak félreértés, vagy ráfogás lenne -hiú remény, azt Vitányi cikke is igazolja:
    http://nol.hu/velemeny/20120623-a_horthy-_es_kadar-kultuszrol
    MONDOM, hogy politikai hiba! Akik vevők a Horthy kultuszra, azok nem fognak egy demokratikusabb változatot elfogadni, amikor ott van nekik a radikális eredeti! Viszont nagyon sok lehetséges támogatót ezzel sikeresen el fognak riasztani. Csak akkor van ennek értelme, ha 2014-18 között távol akarják tartani magukat attól, ami következik. Mert arra príma módszer!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  21. hunyadi
    Csernok cikkében nagyon sok okos gondolat van, nekem ezek tetszettek a legjobban:
    1. ” E mondatot egy félművelt képviselő a parlamentben elmondhatja, ám egy “középbal” párt alelnöke ezt nem teheti meg. Mert nagyon finoman fogalmazva téves vélemény.”
    2. “Az írás szerzője téved. Nem nosztalgia, egyszerű összehasonlítás, a mai rendszer kritikája, ha mondják: a Kádár-korban emberszámba vették őket, volt munkájuk, nem éheztek.”
    3. “A Kádár-rendszer nem állította szembe a biztonságot a szabadsággal, ez tévedés. A vesztett háború után, megszállt országban nem volt mit mivel szembeállítani, mert szabadságról szó sem lehetett. A szabadság korlátait a megszállás állította. Kádár a szabadon hagyott térben jól politizált. Igyekezett megbékíteni az országot.”
    4. “A Kádár-kor eredményei ellen gyakran használt fordulat – Niedermüller is használja -, hogy a siker nem Kádárnak, hanem az ‘56-os forradalomnak köszönhető. Gyenge “érv”, amivel fel akarják értékelni a “forradalom”-nak nevezett zűrzavart, és lesajnálni Kádár és rendszere kétségtelen, a világ által is elismert eredményeit.”
    5. “Huszonkét év szégyellni való politikája után ne Kádár diktatúráját emlegessék. Ne “nosztalgiázzák” az ötmilliót, akiket e “szabad”, új világ nyomorba lökött. Az éhezők joggal mondják: szabadsággal nem lehet jóllakni. A szegény húsz éve nem számít embernek. Ám tudja, mert megtapasztalta: a szabadság a gazdagok, a pénz szabadsága. Ezek tények, vitassa, aki tudja. Aki nem szégyelli. Miről vitatkozunk, ha elfogy a türelem?

    A stílus, ahogy a Demokratikus Koalíció alelnöke 1956-ról, Kádár Jánosról és koráról ír, nem “szembenézés”, nem a “közös történelem” birtokbavétele. Kézfogás a kommunistázó “keresztény konzervatívokkal”. Sajnálom.”
    .
    ad 1. Jogos a kétely ezek után, hogy “középbalnak” számíthatjuk-e a DK-t?
    ad 2. Mint középbal pártnak nem elérendő cél a többség jóléte?
    ad 3. Nem az a célja minden politikusnak, hogy az adott történelmi helyzetből kihozza a maximumot – nem a saját és a haveri kör, hanem a nép EGÉSZE számára?
    a 4-5. pont magáért beszél.
    és mi mit össze vitatkoztunk Bartussal Gyurcsány ügyén?! Nagyon zavaró, amikor az ember kénytelen a remény diktálta véleményét visszavonni és/vagy megváltoztatni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  22. Egyébként akár bal, akár jobbközép, akár a háta közepe: rendkívül rossz az ütemérzék, amivel ezt a témát bedobták. Ezt nem menti még a 100 éves szülinap sem. Most, amikor egy Kádár előtti autokrácia restaurációja zajlik (Horthy-Rákosi katyvasz), amikor a nép zöme csúszik a mélyszegénység felé – akkor kell fikázni azt az embert, aki az adott lehetőségek között a legtöbb embernek a legtöbbet tudta nyújtani? És tömegeknek világossá tenni, hogy tőlük aztán ilyesmire nem számíthatnak?
    Miért nem mindjárt támogatólag állnak ki Demján úr egy marék rizsen dolgoztatott rabszolgatartó társadalmának ideája mellett? Aminek elfogadását a nép részéről “csak” a Kádár nosztalgia, a paternalista állam gondoskodása utáni vágyakozás akadályozza? Miért nem támogatják a szabadrablásos kapitalizmus hazai formáját teljes mellszélességgel? Mert akárhogy kódolják: a szövegeikből a tömegek részére ez jön le!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  23. Sajna igazat kell adjak kekec felvetéseire, GYF felelőssége megáll akár figyelmetlenségből ered a kifogásolt álláspont, akár tudatos elfogadásból. :(((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  24. gets – ezt én inkább felelőtlenségnek hívnám.
    hunyadi
    - ha KÉT NET-es hivatkozás van egy hsz-ban, akkor bizony várni kell a moderációra. Nézd meg: az első változatodban kettő van.
    Máskor töröld az egyiket, vagy bontsd ketté két hsz-ra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  25. Úgy látom nagyon elmentünk a DK és Gyurcsány irányába, de tényleg ideillik:
    a szembenézés hiányával, vagy a kancsalul és csorba tükörbe való szembenézéssel, ami csak hamis képet adhat. Legyen szó BÁRMELYIK történelmi időszakról, és ahogy nézem, minél közelebbi a kor, annál görbébb a tükör, és nagyobb a rálehelt pára és homály.
    A demokrácia népi és értelmiségi értelmezése – különös tekintettel azok nyilvánvaló eltérésére is megérdemelnek egy külön posztot.
    Már nem is tudom, hol olvastam, hogy a Horthy korszakkal a legnagyobb baja a balliberális értelmiségnek volt, mert hiányolták a tényleges gondolati szabadságot. Ezzel szemben a nép többsége alapvetően elfogadta a rendszert, mivel azt szereti, ha felülről megmondják, hogy mit kell tenni.
    És ugyanez volt a Kádár-korszakban is. Persze erre a doktriner liberális meg akarja változtatni a nép hozzáállását (ami évtizedek, ha nem évszázadok kérdése) ahelyett, hogy mint Kádár ahhoz alkalmazkodva próbáljon egy kis javulást elérni. Igen bizony: a közemberek demokratizálásának fokában is!
    Hogy egyetlen állampolgár sem érezte másodrendűnek magát, ha ez a demokratizálódás a kispolgáré volt is – és nem az értelmiségé.
    a rendszerváltás nálunk egy elitváltás volt, a nép nem érezte magáénak, és már többször mondtam: minél inkább diktatúrának nevezik a Kádár-korszakot, annál pozitívabb csengése lesz a szónak – azzal tehát nem lehet őket mozgósítani. Kell/ett Orbán rendszere, ami tudatosítja, hogy nincs jólét demokrácia nélkül, és a diktatúra a tömegek részére azonos a nyomorral.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  26. és itt a legnagyobb felelőssége a DK-nak és a Kádár elleni irányvonal mostani bedobásának: összemos KÉT nagyon különböző diktatúrát, ráadásul a nép részére hátrányosabbat hozza ki kedvezőbbnek az összehasonlításban.
    Kádár mindig is vállalta, hogy a rendszere diktatúra, annak egy speciális formája: proletárdiktatúra, ami a nép zömének érdekében működött. Ezért nagyon egyértelmű és félre nem érthető a DK üzenete: NEM a nép többsége érdekében kívánnak politizálni. Márpedig az még egy jobbközép-konzervatív párttól is alapkövetelmény lenne!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  27. kekec
    Elolvastam Vitányi Iván párhuzamát Ferenc József, Horthy és Kádár között. Kis csúsztatások, nagy bűvészmutatvány. És mi jött ki a kalapból?
    1) Horthy összehasonlítható Ferenc Józseffel!
    2) Horthy nem példakép és nem hős! (még szép)
    3) Horthy nem áruló és nem bűnös!
    A szemlélő csak ámul és bámul. Mi zajlik itt?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  28. hunyadi
    ” nem más mint egy kísérlet a DK bázisának középre nyitásához.”
    Nos, a mai általános szélsőjobbra tolódásban ők is picinykét túlságosan jobbra érkeztek. Lehet, hogy a dobbantásnál még nem igazán erre készültek, de erre nagyon pofára fognak esni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  29. kekec 12:04
    végigolvasva a cikkeket és benneteket, figyeltem, hogyan alakul az értelmezés. Már majdnem egyet is értünk. :)
    - Hunyadi 00:16-tól
    még igen távol álltam, kivéve a 3. pontját. A pontos szöveg egyébként ez:
    .
    Igazad lehet, hogy ovi táborából hódítás – jóindulatúan: a társadalmi megosztottság – befolyásolja Gyurcsány érvelését, melyet Vitányi tudományosan alátámaszt. Miniszterelnöki nézőpontot látok inkább, aki keresi a társadalmi megbékélést. Kemény szavakkal ítéli el Horthyt, és megengedő annak a 25 évnek némely – “korlátozottan működő”, azaz oviénál jobban működő – demokratikus vonásával. A Kádárral való keménykedés ugyanez, az ovi által feltüzelt kommunistázók megszólítása. Nem tetszik viszont, hogy az idős ideológust az első vonalba küldik!
    Csernok elemzése figyelemre méltó, bár ahogy írja a tények és a vélemények kéz a kézben járnak – némelykor nála is. A félelemről, önkorlátozásról már-már elfelejtkezik, ami Kádár alatt azért mindent átjárt.
    .
    Szerintem a DK sajnos egy életképtelen formáció ettől a történelem értékelésétől függetlenül is. Gyurcsány és más – igen szimpatikus, nagyrészt önhibájukon kívül – bukott demokraták politikai haláltusája. Jobban tennék, ha más közérdekűbe fognának – pl. ha Gyurcsány a vállalataiban felmutatná a folytatható gazdaság és a folytatható demokrácia gyakorlati működését. Hiánypótló mű lenne!
    .
    Braham és Shapiro professzorokat viszont öröm olvasni, milyen pontos, okos megállapításokat tesznek. (Persze, nekik könnyebb ránk látni, mint nekünk magunkra.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  30. santosh
    Az ember sose örül annak, ha csalódik egy reményében. Nevezetesen, hogy lesz egy párt, ami mögé orrfintorgatás nélkül be lehet állni, amelyik európai és mégis képviseli a hazai érdekeket is, amelyik liberális de élni hagy, amelyik serkenti a gazdaságot, de nem milliók nyomora árán, és amelyik ezt a posványban dagonyázó országot onnan kirugdossa, és némi kocogásra serkenti.
    Gyurcsány erre alkalmas lett volna – de a DK már a vezetőség megválasztásával kinyilvánította, hogy nem ebbe az irányba indul.
    Tehát csak a remény tartott mögöttük embereket a nyilvánvaló előjelek ellenére is. Nos: egy liberális törpepártocska is elfér a palettán, de integráló szerepről ilyen hozzáállással álmodni sem lehet.
    Akinek tetszik ez a jobbratolódás – annak van autentikusabb és radikálisabb jobboldal, a baloldalnak meg hivatalból nem felelhet meg ez az irány. Hogy is mondják? “Két szék között a pad alá”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  31. http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=562537#null
    Érzelem, indulat, tények – SZÉP SZÓ – NÉPSZAVA online
    Ez is egy szembenézés – közelebb a tényekhez.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  32. gets, de hiszen éppen ezt tárgyaltuk!
    ha már szembenézést akarsz (és ez közelebb áll az AN cikk eredeti témájához:
    http://nol.hu/lap/hetvege/20120623-titok_volt-e_auschwitz_
    az igazán félelmetes a zsidó vezetők akkori és mostani “megfelelni” vágyásának hasonlósága.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  33. Ez meg egy adalék a DK akciójához:
    http://progressziv.blog.hu/2012/02/05/gyerekek_a_homokozoban
    “Ha a (nevezzük így) progresszív politikai oldal demokratikus és ezáltal sikerre képes magyar társadalmat akar, akkor nem az a kérdés, hogy vajon melyik levitézlett, vagy doktriner, vagy éppenséggel naiv csoportja „győzedelmeskedik”, hanem az, hogy lesz-e olyan erő ezen az oldalon, amely érti a magyar társadalmat és képes e társadalom számára valódi megoldásokkal előállni.
    Ma nincs ilyen erő… És mindaddig nem is lesz, amíg csupán a belharcokkal foglalkozik itt mindenki, amíg a gyerekek csak egymásra hányják a homokot a mi kis demokrata homokozónkban…”
    Némi jóindulattal a DK Kádár-fikázó akcióját lehetne egy “magunk szórjuk a saját szemünkbe a homokot, mert azzal (talán) egyetért a többi homokszóró”nak minősíteni. Bár bennem ez irányban nem sok jóindulat van: nettó hülyeségnek tartom!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  34. mielőtt eltűnik a listáról

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  35. Horthy-konferencia a Demokratikus Koalíció és a Fapados Szalon rendezésében.
    .
    Az esemény időpontja: 2012. június 27. 10.00 és 17.00 között
    Az esemény helyszíne: Best Western Hungária Hotel (1074 Budapest, Rákóczi út 90.)
    .
    Az egyik előadó Vitányi Iván. Ő mondta egyszer: “Igen, nagyanyám, Horthy Ágnes a kormányzónak az unokatestvére volt.”
    .
    Részvevők: Romsics, Turbucz, Gábor Gy., Vásárhelyi, Debreczeni, Karsai, Ripp, Kerék-Bárczy, Csepeli, Vitányi, Heller, Radnóti, Niedermüller, Spiró…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  36. “A professzor elismerte, hogy a Fidesz részt vett a Holokauszt Emlékközpont létrehozásában.”
    Jó ha tudja professzor úr, hogy a Fidesz első dolga volt, az ún. terror háza létrehozása, mégpedig azzal a céllal, hogy nyíltan szembe állítsa a “bizony mi is szenvedtünk” kérdését a holokauszt felfoghatatlan borzalmával. Majd később egy a MAZSIHISZ által – épp a holokauszt miatt elhagyatott – e célra átadott Páva utcai zsinagógát rendezték be Holokauszt Emlékhellyé. A két hely között az a különbség, hogy a Terrorháza (frappáns név) egy frekventált helyen, naponta százezrek látják a “pengefalas” épületet, míg a Holokauszt Emlékhely (ezt a nevet bonyolultsága miatt kimondani is nehéz) egy szűk utcában, emberek, járókelők szeme elől elzárva, alig található meg. Ide csak az megy el, akit oda visznek.
    A magyarországi emlékhelyekről egyébként is elmondható, hogy szemérmesen elzárkózóak, pontosabban elzártak…
    Másrészről a Fidesz 2010-es győzelme után első dolga volt, hogy egy államtitkárát oda szalajtva, mindjárt beleszólt a múzeum belügyébe, azzal hogy felhívta az igazgató figyelmét, hogy vegye ki azokat a dokumentumokat a kiállított anyagból, melyekben túl hangsúlyos a magyarság szerepe a holokauszt lebonyolításában.
    Professzor urak jó ha tudják, hogy ez jellemzi a Fidesz holokauszt iránti gyakorlatát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  37. A fenti Kőszegen készült képen egy rendőr is látható.
    Jó lenne végre tisztázni, hogy a magyar rendőrségnek milyen szerepe volt a vagonírozásban, a gettózásban és a többiben, mert eddig csak a csendőrökről, meg a keret legényekről (katonai őrszemélyzet a MUSZ-ban) hallottunk. Talán megérne egy szimpoziont…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  38. Hunyadi,
    Igen.
    De attól még igaz, amit írtam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  39. Kekec,
    Nem tudom támogatni Kádár dicsőítését.
    Elismerem, hogy ügyes politikus volt, sokkal ügyesebb, rátermettebb, mint Horthy.
    Az is lehet, hogy valóban őszinte baloldali, sőt, (eredeti értelmében vett) kommunista volt. Na és? Attól még maga a rendszer önkényuralom volt, és nem az alsó tömegeknek kedvezett. Az csak látszat, mert a megelőző félfeudális önkényt váltotta fel olyan iparosítással és társadalmi nyitással, aminek voltak ilyen elemei is. Azonban hamar kialakult a mandarinstruktúra és megmerevedett.
    A “baloldaliság” (nem, mint a kommunizmus gyermekbetegsége) nem járható út. A demokráciát és a demokratikus szellemet talán majd a tőke mozgása kényszeríti ki és szilárdítja meg, ha még érvényesülni tud, és nem jön közbe egy újabb kataklizma.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  40. MORDONBLŐD
    Na és a közigazgatásban dolgozók? Ők írták össze akkurátusan a zsidó családokat (név, kor, nem, foglalkozás) Egyik olvtársunk írta, hogy az elszállítást nem helyi, hanem idegen rendőrök-csendőrök “oldották meg” méghozzá gyorsan, tehát a helyiek észbe sem kaphattak, azok meg a szépen előre összeállított lista alapján dolgoztak. Kárpótlási ügyben nem egy ilyen listát láttam!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  41. girbegurba – ha ketten csinálják ugyanazt – az nem ugyanaz. Te is véleményt alkotsz a Kádár-korszakról, én is: de nagyon nem azonosakat. Én sem tudom elfogadni a tiedet! Hol volt mandarinstruktúra és merevedés? Nem győzték agitálni a fizikaiakat, hogy tanuljanak tovább! A férjem letagadta a mérnöki diplomáját, mert technikusként nagyobb támogatást kapott a lakásszerzéshez.
    A baloldaliságot pedig csakis a baloldal tudja kikényszeríteni, ha a tőkét ellenőrzés és korlátozás nélkül hagyják, akkor olyan borzasztó dolgokat művel, mint nálunk. A szabadversenyes kapitalizmusról elég átfogó elemzést írt Engels a Munkásosztály helyzete Angliában c. könyvben.
    A jóléti kapitalizmus meg a Szovjetunióra adott válaszként született, most, hogy ettől nem kell tartani, elindult a visszanyesegetése a világon mindenütt. Néha már ember az “emberiség lábnyoma” dologban is kételkedni kezdek, mivel nagyon kézenfekvő tudati alátámasztása a fogadjuk el, hogy egy kicsit nyomorgunk” technikának..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  42. és egy jó kis vélemény a mai Varánuszról:
    épészmérnök 2012.06.26. 17:27:15
    @Nardainan: “nem jószántukból tisztelték Kádárék jobban az értelmiséget. ”

    A történeti igazság kedvéért tegyük hozzá, hogy a komenisták fel akarták emelni a népet, és ehhez szükségük volt az értelmiségre. Nyolc osztályos kötelező általános iskola (előtte négy volt a kötelező), 16 éves iskolakötelezettségi korhatár, a középfokú oktatás kiszélesítése. Közkönyvtári hálózat kiépítése. Művelődési házak az üzemekben és minden kerületben, településen. Államilag finanszírozott Operaház, és színházak. Nagyon olcsó könyvek. Az olcsó könyvtár sorozat darabjainak az ára a kenyér mindenkori árához volt igazítva. Egy kiló kenyér ára egy könyvecske.
    Mások voltak a prioritások, és nem volt fogyasztói társadalom. Ünnepek előtt lehetett csak banánt és narancsot kapni, és a bélszín a többség számára ismeretlen csoda volt. Három évig kellett várni egy autóra.
    Ne gyertek az eladósodással, mert az már csak a hetvenes évek végén kezdődött. Ezt a rendszert majd Rodeo elmagyarázza, hogy mi tartotta fenn.
    http://varanus.blog.hu/2012/06/26/romkocsmak_helyett_talponallot?fullcommentlist=1#comments

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  43. kekec,
    “Nem győzték agitálni a fizikaiakat, hogy tanuljanak tovább! A férjem letagadta a mérnöki diplomáját, mert technikusként nagyobb támogatást kapott a lakásszerzéshez.”
    Nem látsz itt némi ellentmondást?
    Nem látsz esetleg egy kis hasonlóságot a kínai Kulturális Forradalommal?
    Ami pozitívumot írsz, azt én mind elismerem, csak két megjegyzésem van hozzá:
    1. Az indítékok:
    –a/ az erőltetett iparosítás által támasztott naturális igény
    –b/ a hatalom megtartása saját képzésű, jól indoktrinált vezetőkkel, műszaki (technikai) szakértőkkel
    2. A következmények:
    – a/ politikai analfabetizmus, a demokratikus alapelvek ismeretének teljes hiánya, az alattvalói attitűd fennmaradása és erősödése
    – b/ a feudális jellegű politikai struktúra és fennmaradása, a köznapi és politikai korrupció fennmaradása, sőt, erősödése
    – c/ a gazdasági struktúra piacidegenné válása, lemaradása, veszteséges termelés, hiánygazdaság, és minden, ami ezzel jár
    .
    A merevedést több szempontból lehet értelmezni. (A vicc szerint az öregség első jele, hogy a reggeli merevedés nem a megfelelő testrészben jön létre.) Most elegendő arra gondolni, hogyan is zajlottak a “választások”, hogyan választották ki felülről, és nevelték tovább a következő vezető generációkat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  44. kekec,
    némi adalék a kiválasztáshoz:
    Keresztes S. most szerda, 7:28:
    “Kövér a múltban a vörös katona rokonainak nevelésével természetesen Acél György beosztottjaként dolgozott a Központi Bizottságnak. Effektive ez volt a munkahelye!
    Már akkor részt vett a magyarok hülyítésében tevékenyen. Utána éppen Acél György kérésére vették fel a jogi egyetemre, előképzettség és tudás nélkül.

    Természetesen a rendszerváltáskor megint megtalálta az utat ahhoz, hogy valós képességek nélkül magas állásokat töltsön be. Internátusban szobatársak voltak Orbánnal, Áderral, és a most, frissen kinevezett vezetők szinte mindegyikével, például Simicskával.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  45. girbegurba – ha valaki nem akar tényeket figyelembe venni – akkor nem juthat reális eredményre. Soha azelőtt nem volt olyan társadalmi mobilitás, mint a Kádár/Rákosi korszakban, és nem volt olyan merevedés, mint most. Sok mindent lehet tehát a Kádár-korszakszemére vetni, de a mandarinitást a legkevésbé.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  46. *
    Azért mégicsak szomorú, hogy ez a téma olvasottságát tekintve – a az osztályzatokat figyelembe véve – ilyen halovány érdeklődésről adhat számot.
    Tegyetek meg mindent annak érdekében, hogy újra és újra felszínre kerüljön ez a téma, úgy ahogy mos én is visszatértem rá és most, így októberben is bekerül LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK című táblázatba.
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

A Jad Vasem kiszáll a Sorsok Házából 2014. március 21. péntek

Lázár János aggódik a zsidók miatt 2014. február 26. szerda

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos