Ha Izrael volt, 1600 kilométerre csapott le 2012. október 27. szombat 23:15 | AN Forrás: Ynetnews

Ha Izrael volt, 1600 kilométerre csapott le
Kartúm/Teherán – Szudán elnöke szerint a kartúmi fegyvergyár ellen intézett – állítólag izraeli – légicsapás „hisztérikus reakció a régió politikai változásaira”. A szudáni tájékoztatási miniszter szerint a támadásnál használt fegyverek izraeli gyártmányúak voltak.
.
Omár Hasszán al-Básír szudáni diktátor úgy fogalmazott, az izraeli légicsapás a régióban végbemenő politikai változásokra adott hisztérikus reakció volt. „A felelőtlen magatartás annak az aggodalomnak és idegességnek a kifejeződése, amelyet a régió politikai és szociális felkelései és a szudáni haladás miatt éreznek”, mondta az elnök, kétségtelenné téve azonban, hogy „a cionista entitás efféle agresszív cselekményei sohasem kényszeríthetik Kartúmot politikája megváltoztatására”; „ellenségeink nem képesek arra, hogy meggátolják menetelésünket egy koherens és virágzó társadalom, az átfogó fejlődés és az erős hadsereg felé”.
.
Ahmed Belál Otmán tájékoztatási miniszter ugyanakkor azt állította, kormánya „határozottabb lépéseket” tesz izraeli érdekeltségek ellen, amelyek ezek után Szudán számára legitim célpontnak számítanak. A miniszter a helyszín meglátogatása után azt is tudni vélte, a gyárat izraeli fegyverekkel rombolták le.
.
A Jármuk gyár néhány évvel ezelőtt épült egy Kartúm melletti laktanya területén iráni segédlettel, a két pária terrorállam együttműködésének zálogaként különféle rakétatípusok és könnyűfegyverek gyártására, elsődlegesen a Gázai-övezetet uralma alatt tartó Hamasz geng igényeinek kielégítésére.
.
Jóllehet Izrael hivatalosan nem állította sem azt, hogy köze lenne a gázai Hamasznak hadianyagot gyártó üzem lezúzásához, sem azt, hogy nincs köze – amennyiben csakugyan az izraeli légierő tette a földdel egyenlővé a Jármuk gyárat, úgy ezzel egyértelműen demonstrálták, hogy az iráni atomlétesítmények sem elérhetetlenek számukra.
.
.
A legújabb izraeli pólósláger egyértelműen Iránnak szánt figyelmeztetésnek tartja az akciót: „Olvass a sorok között” – ajánlja a teheráni diktatúrának.
.
Az izraeli légierő huszonhét évvel ezelőtt csapott le legmesszebb: 1985-ben a PFSZ 1500 kilométerre lévő főhadiszállását semmisítették meg, akkor azonban a gépek mindvégig a tenger felett repülhettek, észrevétlenül. Most azonban jócskán be kellett hatolniuk a szárazföldre és elrepülni több ellenséges radarállomás felett. Ezerhatszáz kilométert tettek meg, ami nagyjából megegyezik az Izraelt a natanzi vagy a kumi urániumdúsítóktól elválasztó távolsággal.
.
Ha volt valaki Iránban, aki eddig úgy gondolta, nem érdemes az izraeli figyelmeztetéseket komolyan venni, mert a zsidó állam úgysem tud azoknak érvényt szerezni, a kartúmi események nyilván gondolkodóba ejtették.
Kapcsolódó cikkek

Izraeli légicsapás Szudánra? 2012. október 24. szerda | AN

Iráni dicsérő a Hezbollah ellenőrzőjében 2012. október 15. hétfő | AN

Drónt lőtt le az izraeli légierő 2012. október 6. szombat | Rákócza Richárd

Izrael: elmaradott az iráni haderő 2012. október 5. péntek | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény
RSS e-Vitae
RSS torokmonika
Videók