Ronai and Ronai
AMERIKAI

Randolph L. Braham visszaadta a kitüntetését 2014. január 26. vasárnap 4:26

  • Hozzászólások(59)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Randolph L. Braham visszaadta a kitüntetését

New York – Randolph L. Braham profeszor, a magyar holokausztkutatás legnagyobb alakja, nyílt levélben fordult a Holokauszt Emlékközpont vezetőihez, amelyben bejelentette, hogy visszaadja a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetését. Ezzel egyidőben visszavonja a nevét a Holokauszt Emlékközpont Téka és Információs Központról is, amely holnaptól nem viselheti Randolph Braham nevét. A döntés oka az a történelemhamisító kampány, amelynek célja a Horthy-korszak tisztára mosása. Az utolsó csepp az volt, hogy nemzeti emlékművet állítanak a német megszállásnak. Randolph Braham drámai lépése új fejezet az Orbán-rendszer történetében. A nemzetközlieg elismert Randolph Braham bejelentésének beláthatatlan következményei lesznek a holokauszt 70. évfordulkója előtt az Orbán-kormány megítélésére. Az alábbiakban szó szerint közöljük a világhírű kutató nyílt levelét.

2014. január 26

Tisztelt Szerkesztőség!

Tájékoztatásuk végett, mellékelten küldöm a Holokauszt Emlékközpont vezetőihez nyílt levelemet, amelyben kérem nevem eltávolítását a központ Téka és Információs Központjáról, és amellyel egyidejűleg visszaküldöm az általam kapott magas magyar állami kitüntetést a magyar hatóságoknak.

Üdvözlettel,

Randolph L. Braham

Kitüntetett érdemes professzor

Graduate Center/City University of New York

Nyílt levél

2014. január 26.

Dr. Haraszti György professzor úrnak, a Kuratórium Elnökének

Dr. Szita Szabolcs Igazgató úrnak

Holokauszt Emlékközpont

Páva utca 39.

H-1049 Budapest

Kedves György és Szabolcs,

Azzal a kéréssel fordulok hozzátok, hogy nevemet távolítsátok el a Holokauszt Emlékközpont Téka és Információs Központjáról. Nehéz szívvel hoztam ezt a döntést azt követően, hogy a legújabb magyarországi fejleményeket nagy aggodalommal követtem. Megdöbbentett engem – és bizonyára másokat is – az elmúlt néhány év történelemhamisító kampánya, amelynek célja a Horthy-korszak tisztára mosása. Ide sorolom az alkotmány módosítását is, amely a későbbiek során elfogadott baljós intézkedéseket „törvényesítette”, és amellyel mentesíteni óhajtják Magyarországot annak az aktív szerepnek a felelőssége alól, amit közel 600 ezer zsidó hitű polgárának megsemmisítésében játszott. Döntésem meghozatalának poharában az utolsó cseppet az a kormányzati döntés jelentette, hogy nemzeti emlékművet állítsanak a német megszállásnak. Ezt gyáva kísérletnek tartom, hogy a figyelmet eltereljék a Horthy-rendszernek a zsidóság megsemmisítésében játszott szerepéről, és összemossák a holokausztot a magyarságnak azzal a „szenvedésével”, amelyet a német megszállás okozott, miközben ez utóbbiról történelmi tények bizonyítják, hogy ellenállás helyett inkább általános taps fogadott.

Megértem, hogy különböző politikai és gazdasági okok miatt a Holokauszt Emlékközpontot működtető vezetők nem akarnak, vagy nem tudnak szót emelni ez ellen az arcátlan történelemhamisító kurzus ellen. Másfelől, túlélőként – akinek szülei és sok családtagja is a meggyilkolt zsidók százezrei között volt –, nem maradhatok néma, de különösképpen szólnom kell, hiszen ez volt a sorsom, hogy életem jelentős részét a holokauszt történelmi tényeinek megőrzésének és megismertetésének szenteljem.

Ezennel visszaküldöm a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét is, a Schmitt Pál államelnök által aláírt oklevéllel együtt, azzal a kéréssel, hogy ezeket továbbítsátok a megfelelő magyar hatóságoknak.

Randolph L. Braham

Graduate Center of the City University of New York

(New York-i Városi Egyetem Továbbképző Központja)

.

Open Letter

.

January 26, 2014

Professor György Haraszti, Chairman of the Board

Dr. Szabolcs Szita, Director

Holokauszt Emlékközpont

Páva utca, 39

H-1049 Budapest

Dear György és Szabolcs:

I am writing to request that you remove my name from the Téka és Információs Központ

at the Holokauszt Emlékközpont.  I reached this decision with a heavy heart, having followed the recent developments in Hungary with great concern. The history-cleansing campaign of the past few years calculated to whitewash the historical record of the Horthy era, including the changes in the constitution that “legalized” the sinister measures that were subsequently taken to absolve Hungary from the active role it had played in the destruction of close to 600,000 of its citizens of the Jewish faith, have left me, and I assume many others, stunned. The straw that broke the camel’s back in my decision was the government’s resolve to erect a national statue relating to the German occupation – a cowardly attempt to detract attention from the Horthy regime’s involvement in the destruction of the Jews and to homogenize the Holocaust with the “suffering” of the Hungarians – a German occupation, as the record clearly shows, was not only unopposed but generally applauded.

I realize that for a variety of political and economic reasons the leaders responsible for the operation of the Holokauszt Emlékközpont would or could not speak out against the brazen drive to falsify history. I, on the other hand, a survivor whose parents and many family members were among the hundreds of thousands of murdered Jews, cannot remain silent, especially since it was my destiny to work on the preservation of the historical record of the Holocaust.

I hereby also return the Medium Cross of the Order of the Republic of Hungary, together with the scroll signed by President Pál Schmitt with the request that you forward them to the appropriate Hungarian authorities.

Randolph L. Braham

Graduate Center of the

City University of New York

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (110 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +173 ( 185 szavazatból)
Randolph L. Braham visszaadta a kitüntetését, 4.8 out of 5 based on 110 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(59)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

59 Reader’s Comments

  1. Az MTI sem tette közzé.
    Taktikájuk az, hogy cáfolat helyett azt hazudják nem is történt meg.
    Amire már hazudni sem tudnak semmit, azt agyon hallgatják.
    Az ország 90%-a nem értesül a demokratikus média híreiről!
    90% csak a pártpropaganda hazugságait, ferdítéseit, elhallgatásait éri el!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  2. Szimon József
    Köszönöm, hogy helyettünk is megtetted!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. Petőfi írta a hazáról: “Mit rákentek a századok, lemossuk a gyalázatot.”. most pedig akad egy jelentéktelen politikus: Orbán Viktor, aki tudatosan rákeni a gyalázatot Magyarországra azzal, hogy a megtörtént gyalázatot, magyar állampolgárok százezreinek magyar állampolgárok által megalázását és a biztos halálba küldését másokra,az embertelenséget a végrehajtásban ugyan segítő, de nem egyedül bűnös német nácikra mint egyedüli gyilkosokra hárítja. Ezt látja a világ és ezzel Magyarországot a világ szemetének fogja tekinteni.akár az idők végezetéig.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  4. Kit erdekeli hogy par zsido meghalt? Magyarok tobsege Orbant tamogatja;
    szoval kellene egy emlekmuvet allitani a Mohacsi Vesz tiszteletere mert ez kozelebb all a magyarokhoz mint az zsidosag tortenete. A Magyarok tobsegenek gondolkozasa nem valtozott a zsidosagrol, csak megturik mert a nemzetkozi szegyen lenne ugy foglakozni a zsidosaggal mint a ciganyokkal, nem de? Sajnos!
    A magyar nep sem ertekeli a magyar zsidosgot annak dacara hogy a magyar zsidosag magyarnak valja magat. Felszolalt valaki a magyar kormanybol az emlekmu ellenere? Elvesztennek a valasztok tamagatasat. Igaz? Igazsag kit erdekel?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (13 szavazatból)
  5. Várható valamiféle cinikus válasz, reagálás kormányzati részről, ahogyan az megszokott?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. Magyarok tobsege Orbant tamogatja;
    szoval kellene egy emlekmuvet allitani a Mohacsi Vesz tiszteletere mert ez kozelebb all a magyarokhoz mint az zsidosag tortenete.

    jogában áll bárkinek alap dolgokról nem tudni…

    . http://mohacskapu.hu/mohacsi_tortenelmi_emlekhely.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. Randolph L. Braham után egy újabb holokauszt-túlélő vonta vissza hozzájárulását a kormány által támogatott megemlékezéstől.

    http://nol.hu/belfold/holokauszt-kiallitas__ujabb_tulelo_vonta_vissza_hozzajarulasat#

    Hátha beindul a dominó.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  8. Szenzor
    Lerázzák magukról ezt is, mint kutya a vizet, hiszen több más intő jellel megtették, jó, ha nem rúgtak bele az ellenük vétkezőbe!
    Ezeknek a 2/3 akkora mellényt adott, hogy elszálltak a fellegekbe, nem látnak semmit, mindent megtehetnek, azt hiszik.
    Nagyot fognak nézni – és azer azt láthatjuk, hogy felkészültek, hiszen a bukás benne van a pakliban és már ott a repülőtér…ha áprilisban repülnek, könnyű lesz felszállni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. Eddig is láttuk a médiában, hogy a magyarság tisztességesebb fele szinte csak a trianoni határokon kívülről hallat(hat)ja hangját (l. most Érsekújvár, Kolozsvár, Szabadka, és a következők). Hajrá magyarok, zsidók és nem-zsidók!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Randolph Braham Horthyról 2013. november 3. vasárnap

Horthy szerepe és a népirtás 2013. november 3. vasárnap | AN

A DK szembesíti Bajnai Gordont 2013. szeptember 15. vasárnap | AN

Randolph Braham 90 éves 2013. január 7. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos