Ronai and Ronai
AMERIKAI

Orbán kormánya nehezíti a nyelvoktatást 2013. december 14. szombat 13:37 Forrás: AN, MTI

  • Hozzászólások(42)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Orbán kormánya nehezíti a nyelvoktatást

Budapest – Két évvel ezelőtt már volt egy hamvába hol kísérlet. Hoffmann Rózsa, akkor azzal borzolta a közvélemény idegeit, hogy az iskolákban a világszerte eszperantóként használt angol nyelv helyett a németet helyeznék előtérbe.

Az össznépi felháborodás hatására a kormány kénytelen volt visszavonulót fújni, ám a nyelvoktatás szétveréséről máig nem tett le. Most újabb eszement ötlettel rukkoltak elő, tovább nehezítik a nyelvtanulást. Hogy ennek mi az oka, azt nem kötik az emberek orrára, de nagyon úgy tűnik, a magyar munkaerőt próbálják – megfelelő nyelvtudás hiányában – piacképtelenné tenni, arra számítva, hogy ha nem tudnak nyelveket, akkor majd itthon maradnak a fiatalok

A felnőttképzési törvény nehéz helyzetbe hozza a kisebb nyelviskolákat és a magántanárokat, mert akkreditáltatniuk kell oktatási programjukat, milliós kauciót fizetnek és jelentős adminisztrációra kényszerülnek.

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták oktatáspolitikusa szerint az anyagi és adminisztrációs többletterheket a nyelvoktató cégek jó része nem tudja majd vállalni, és az eddig legálisan dolgozó magántanárok is kénytelenek lesznek feketén tanítani. Ellenkező esetben, vagyis ha betartják a rendelkezéseket, színvonalesésre lehet számítani – mondta a szocialista párt elnökségi tagja. Szerinte a nyelvoktatásban előre megírt képzési tervek helyett sokkal inkább az egyéni igények figyelembevételére van szükség.

A felnőttképzési törvény rendkívül nehéz helyzetbe hozza a kisebb nyelviskolákat és az egyéni vállalkozóként dolgozó magántanárokat azzal, hogy akkreditáltatniuk kell oktatási programjukat, milliós kauciót kell letenniük, és jelentős adminisztrációra kényszerülnek.

Ez már a negyedik, a nyelvoktatást és -tanulást nehezítő intézkedése az Orbán-kormánynak. Ide sorolta a középiskolák nulladik évfolyamos nyelvi képzésének megszüntetését, a közismereti tárgyak számának csökkentését a szakiskolákban, valamint azt, hogy megszüntették a szakképzési alapból nyelvoktatásra fordítható támogatásokat a felnőttképzésben. Véleménye szerint a kormány az idegen nyelvek elsajátításának megnehezítésével “falat húz” Magyarország határai köré.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (21 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +40 ( 40 szavazatból)
Orbán kormánya nehezíti a nyelvoktatást , 4.8 out of 5 based on 21 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(42)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

42 Reader’s Comments

  1. Lehet, hogy megpróbálják nehezíteni a nyelvoktatást, de a nyelvtanulást nem tudják megakadályozni.
    Angliában meg nem kérnek nyelvvizsga bizonyítványt. Vagy tud angolul a munkavállaló, vagy nem…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (32 szavazatból)
  2. Hét bőrt már lenyúzott. Talált még. Senkinek nem fáj ha nyúzzák.Edzett nép a magyar. Fülkeforradalmilag megalázott.
    Tudom hogy nem kéne ezt írnom. De nyúzzon még!
    Nyúzd Viktor! Ki tudja meddig nyúzhatod!
    És még mindig nem nyüszít senki…Kellemes a helyzet úgy néz ki…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +35 (45 szavazatból)
  3. Hát ez a fotó?? mit jelent ? a nagy főnök gondolkodik?
    Szerintem úgy néz ki mint,Caucescu az ítélet végrehajtás után.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (28 szavazatból)
  4. Hoffmann Rózsa nem csak az ötleteivel borzolja a kedélyeket, hanem a puszta
    jelenléte is zavarja a pedagógus társadalmat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (31 szavazatból)
  5. nem csak a nemzetközi munkavállalást akarják nehezíteni, hanem az információ elérését is! ha nem beszélsz “idegenül”, nem jutnak hozzád a világ infói, így csak az ér el amit ők mondanak! totális népbutítás, de nem csak az idegennyelv oktatása. nézzük meg az általános és középfokú oktatás új tananyagát. mindenen visszatükröződik a klebersbergi éra klerikális un kultúrfölény politikája.
    “Klebelsberg közismert nézetei, a neonacionalizmus és a kultúrfölény köré építette történelemszemléletét és művelődéspolitikáját. Kiindulópontja a megcsonkított Magyarország újrapozícionálása a háború utáni Európában, a lehető legelőnyösebb új helyének és szerepének kialakítása, mindezzel a revízió előkészítése. A kultúrfölény jól ismert programja (a kifejezést egyébként nem Klebelsberg találta ki, az már a századfordulón forgalomban volt), mindezt oly módon volt hivatva szolgálni, hogy megteremti a magyarság kulturális vezető szerepét a Kárpát-medencében. Közismert Klebelsberg 1922-es országgyűlési bemutatkozó beszéde, melyben a vallás- és közoktatásügyi tárcát a honvédelemhez hasonlította: „A magyar hazát ma elsősorban nem a kard, hanem a kultúra tarthatja meg és teheti naggyá.” a kultúrfölény kialakítása által lehetséges csak, hogy „lefegyverezetten is az Árpád szerezte földön megmaradhassunk és egyszer megengedett eszközökkel az elveszítettet visszaszerezzük”. A „neo” szócska Klebelsberg nacionalizmusa előtt a dualizmus kori (sőt, szerinte már a középkorban is létező!) magyar nacionalizmustól való megkülönböztetést szolgálja. Ez utóbbi célja szerinte a kettős Monarchiából való kiszakadás, a teljes állami függetlenség elérése volt, ami alapvetően egy elutasító, passzív, (negatív) magatartás, küzdelem a centralizáció és a németesítés ellen.”
    épp e folyamatot éljük a mai magyarországon is. a kisköpcös minden intézkedésében benne van az eu-ból való kilépés előkészítése, mihelyt megszűnnek a közösségi támogatások (vagyis elzáródik a csap), abban a pillanatban már nem is leszünk eu tagok. ehhez jön még az un leventeképzés, ami ugye annak idején a célból alakult, h a trianoni tv-k értelmében hadsereg kiképzése nem volt lehetséges ezért kitalizták a “testgyakorlást”, ami pont alapja a hadi kiképzésnek:
    VKM 1943. évi 800/1935. sz. rendelete
    „1. § A testgyakorlásra kötelezett leventeifjakkötelesek legalább 8 hónapon, és legfeljebb 9 hónapon keresztül heti 3 órán át testgyakorlást végezni…
    3. § A testgyakorlásra kötelezett leventeifjak kötelesek vallásfelekezetük rendes istentiszteletén részt venni…
    szóval a kisköpcös szervezkedik…., csak komolyan kéne venni, mert baj lesz belőle!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (32 szavazatból)
  6. Majd rátesznek még egy, két lapáttal az EU-ból való kilépés után amikor a zöldhatáron újra hátba lövik a szögesdróton fennakadt disszidenseket és esetleg az itt maradt családjukat is meghurcolják. Addig kell ebből a patkányfészekből menekülni amíg még viszonylag könnyű.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (32 szavazatból)
  7. BB; dec. 14. , 14:36

    Magyarország és a világ a jelenlegi gazdasági válság árnyékában nagyjából ugyanabba az irányba menetel, mint a nyolcvan évvel ezelőtti idején. Kérdés ezúttal mekkora mélységekbe csúszik le.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (22 szavazatból)
  8. “Ha egy oroszlán beszélni tudna, mi nem értenénk őt.” — Ludwig Wittgenstein

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  9. “Aki nem ismer idegen nyelveket, mit sem tud a magáéról.” — Johann Wolfgang von Goethe

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  10. Indiában, Sri Lankán akár a buszon is megszólítják az ember angolul. Na nem csak a felnőttek, hanem az 5 éves gyerekek is. Errefelé tudják, hogy nem lehet elég korán elkezdeni a nyelvtanulást, mert csak akkor van esélyük a fiataloknak a jobb életre, ha nyelveket tanulnak.
    Szóval még a “keleti szél” sem igaz!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (26 szavazatból)
  11. Ha fele olyan gyorsan mennénk előre, mint amilyen roham léptekkel haladunk visszafele, már tartanánk valahol.
    .
    Így meg sikeresen romboljuk le mindazt a keveset, amit a 20 szabadnak látszott évünk alatt felépítettünk.
    .
    Aki kommunikálni akar az Orbán kormánnyal, az tanuljon meg magyarul, vagy beszéljen latinul a papsággal. Még ezek a hülyék sem gondolnak bele, de szép lassan átadják az irányítást a katolikus egyháznak. Akinek kezében van gyermekeink jövője, azok kezében van az ország jövője.
    .
    Lehet, hogy Sanyi bácsinak van igaza. (Ő egy ritkán kommentelő olvtárs)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (24 szavazatból)
  12. Szép, intelligens balkáni arc……

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (23 szavazatból)
  13. 2013. december 14. szombat
    14:36

    nem csak a nemzetközi munkavállalást akarják nehezíteni, hanem az információ elérését is! ha nem beszélsz “idegenül”,

    A nagy kábel-szolgáltatók már minden angol-német adót levettek a hálózatról, legutóbb pl. a DIGI a SkyNews-t. Maradt egy francia és egy spanyol csatorna, egyrészt nem hírcsatorna, másrészt az a néhány magyar aki tud nyelvet és még itthon van, az leginkább németül (idősebbek) és angolul (fiatalabbak) tud…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (18 szavazatból)
  14. “pecor
    2013. december 14. szombat
    14:11

    Hát ez a fotó?? mit jelent ? a nagy főnök gondolkodik?
    Szerintem úgy néz ki mint,Caucescu az ítélet végrehajtás után.”

    Bár már ott tartanánk…….., de most úgy néz ki, nem fogom megérni……

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  15. “…összességében az MDF egy olyan elkorhadt, régi világot képvisel, ami soha többé nem fog Magyarországra visszatérni”. Orbán Viktor mondta ezt az általa akkor liberálisnak minősített Fidesz pécsi kongresszusán 1992 májusában, és hozzátette: “…a XX. század végi modern társadalomtól idegen az a gondolatvilág, amellyel kéretlenül boldogítani akarják a nemzetet”. Ráadásul az MDF “a társadalommal szemben keres politikai szövetségest az egyházakban”.

    és láss csodát…, mára a magyar oktatás fő felelőse a katolikus egyház..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  16. ez a fotó ? Mintha tendenciózus lenne, egy normális kép nincs a csutakról.
    Ime, ez a szép vezetőtök!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (16 szavazatból)
  17. Ez az egy ujja maradt. A többit már levágták zsebtolvajlás miatt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  18. "tisztelthölgyeimésuraim"

    /a kép alávaló/
    .
    MERJÜNK NAGYOKAT ÁLMODNI (Orbán Viktor)
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  19. "tisztelthölgyeimésuraim"

    .
    .
    girbegurba!
    .
    Igen, és még álmában is ilyet mutat nekünk.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  20. “Hogy ennek mi az oka, azt nem kötik az emberek orrára, de nagyon úgy tűnik, a magyar munkaerőt próbálják – megfelelő nyelvtudás hiányában – piacképtelenné tenni, arra számítva, hogy ha nem tudnak nyelveket, akkor majd itthon maradnak a fiatalok.”
    Én nagyobbnak tartom a bajt. A kommunikációt iktaná ki.
    Lesz még Szabad Magyarország Rádió München környékén…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  21. OFF

    Nem gondolja an AN, hogy két ilyen debil/depressziós kép egy cimlapon a szeretett vezetőről, megállitja a nemzet gyermekeit a növekedésben???

    topi MaCKó

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  22. Lehet hogy tévedek de úgy érzem mintha Viktor és Rózsája már képtelenek lennénk magasabb értelmi szintre fel kapaszkodni.igy hát az értelmi szintet akarják a maguk szintjére lehúzni,hogy egyenlőnek látszanak
    Lehet,hogy ez munkásságuk motivációja ??

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  23. Ritka élményt jelentene számomra, ha egyszer ennek szarjankónak beverhetnék egy párat a fejébe.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  24. A “határbezárás” már megkezdődött. Mondjuk, hogy az USA-ba szeretne valaki utazni. Két lehetőség van. Vagy vízummal, vagy a Vízummentességi Program (Visa Waiver Program) keretén belül teheti.
    .
    - Lássuk a másodikat, tehát a program keretén belül. Több feltételnek kell megfelelni. Általában mindenki megfelel új elektronikus útlevél birtokában. DE van egy érdekes feltétel ahhoz, hogy a program keretében belépjünk az USA-ba. Ez pedig az, hogy az USA által elfogadott légitársaság vagy hajótársaság járműveinek valamelyikén kell érkezni. A listában még a mai napig benne van a MALÉV. Ami ugye már nem létezik. Persze lehet menni más külföldivel (pl. Air France) ha még jönnek Mo-ra. Vagy Bécsből, ami nem mindenkinek egyszerű
    .
    - Jó, akkor utazzunk vízummal. A vízumok díjait kizárólag az MKB-nál lehet befizetni. Ha jól tudom most mesterkednek azon, hogy az MKB megszűnjön. Persze nyilván fog mással kötni szerződést az USA nagykövetsége, vagy nem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  25. Senkinek nem erdeke a nyeltanitas csak az adott egyennek!!! Allambacsinak az a jo, ha otthon maradnak zemberek. Az viszont igaz, hogy sokan meg nyelvtudas nelkul is ki tudnak menni(foleg angol teruletekre), mivel a sz.r melot mibdig a nyelvet nem tudok csinaljak ott is!!! De az nekem ia feltunt, hogy a kabaltvk kivettek a kulfoldi adokat. Az is volt a cel es azert szuntettek meg (nen csak Magyarorszagon) a parabola antennas sugarzasokat!! (foleg a nemet csatornak tuntek el, angol es amerikai satornakbol amugyis csak hirmusorok voltak).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  26. A Fidesz a választások megnyerése után több,nagy dobásra készül.Ezek közül a legközérdekűbb az öegségi nyugdíjak 20%-os csökkentése lesz.Már néhány “képviselőjük” megkezdte a dühödt kirohanásait a “henye”,”alkoholista”,”"tömegesen drogozó”,a fiatalok “jövőjét felélő” nyugdíjasok ellen…A Fidesznek lesz kikre hivatkoznia!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  27. Emlékeim szerint a nem túl távoli multban Hoffmann Rózsának volt még egy legalább ennyire hatékony (hogy azt ne mondjam, KÁRTÉKONY) ötlete is a nyelv oktatás terén, jelesül a LATIN…
    -Fogya zalattvaló na. Ez van. Tesznek ellenünk. Ahol csak tudnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  28. girbegurba 16:24 Ez az egy ujja maradt. A többit már levágták zsebtolvajlás miatt.
    Nem, ez az ujja, amibol tudását szopja – miután kihúzta s@%%ébol.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  29. ” EZT nektek ”
    / Képmagyrázat /

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  30. 1956 október végén a közvetlen környezetemből 4 ember, két lány és két fiú ment el. Mind a négyen folyékonyan beszélték az idegen nyelvet, a tanulmányaikat megszakítás nélkül folytatták.
    Csak annyit jegyeznék meg, mind zsidó volt és oroszból is kitűnők voltak.
    Ők tudták, hogy nyelvet kell tanulni és tanulták.
    Szóval ennyit erről a marháról.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  31. Tegyük élhetővé !

    a DIKTÁTOR FÉL , RETTEG
    most attól, hogy elszivárognak alóla az alattvalók,a rabszolgák. Hogy fogy az ketreces állatkertje , amire kamasz kora óta vágyott.
    Uralkodástere szűkűl a lelkek fogyásával.
    .

    MINDEN DIKTÁTOR FÉL , RETTEG
    (ez vonatkozik még népnek kötelet kinálgató , civil-életképtelen bajszos házelnökökre is , a második vonalból)
    .
    Nem nézek MTV-t, ezért nem tudom hogy beszámolak-e és milyen szövegkörnyezetben arról, hogy az É-Koreai körbe boroltvált fejű példakép kivégeztette az ország második emberét, nagybácsikáját hatalom féltésből, pozició őrzésből.
    Egy kb. 70 éves bácsikára ráfogta a kb. 2X éves nyugatot járt Kedves vezető, hogy az idős bácsika kábítószert fogyasztott, kapitalistákkal kacérkodik és hasonló antikomcsi vádakból még néhány.
    Második ember órák alatt elítélve, majd rögvest kivégezve.Hajrá ÉKoreai-Magyarország!
    .
    Ki a következő hulla?
    Ki a második ember MO-on ma ? Ki támad ,és ki a konkurens a Kedves vezetőre nézve?
    Simicska , Nyerges gazdasági vonalról?
    Lázár , Rogán , Kósa politikai vonalon ?
    Kit fog kivégezni oRban először saját élvonalából? Kitől retteg a legjobban o. V. betegessen rettegő , TEK tulajdos, magyar alvilágot felügyelő , civil-életképtelen Nemzeti BALSORSUNK ?

    .

    Szerintem gyorsan őszülő Főmajom egészségügyi romlását nem árt siettetnük saját magunk egézségének megőrzése okán sem, néhány Főmajom beijesztési művelettel, flassmobbal, ellen-papagáj kommandós váratlan röptével, keleti és nyugati politikai fricskávak.
    De saját egészségünk megóvása végett azt sem árt tudnunk, kik védik Főmajmot, a második Főmajmot és úgy általában az ön-karanténos állatkertet.
    Segítség : Minden (állat )védőnek van családja , és családtagjaiknak is van családja.
    Ha az “állatvédők” egyszer látogatók tömegeire szeretnének lőni (mert pl. Főmajom ezt lebanánozta velük előre) , látogatók simán küldjék látogatói első sorba az “állatvédők” rokonait.
    És látogatók is lőjjenek kicsit vissza, de közben Főmajmot találják el hátulról, vagy oldalról, vagy lentről ,vagy lóhátrul, vagy alvilágból , vagy megvert családból ,….mindegy , .. de halálossan. Oszt utána haza lehet menni békében.
    Jó lett volna már tegnap….
    oRban egy év múlva fog-e élni még ???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  32. Örok halaval tartozom a szuleimnek, hogy gyermeki ellenkezesem ellenere 8 eves koromtol nyelvekre tanittattak, amelynek kesobb oriasi hasznat vettem, amikor ma pontosan 45 evvel ezelott “székhelyemet” a szulovarosomtol 1500 km-re eszak-nyugatra helyeztem..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  33. De saját egészségünk megóvása végett azt sem árt tudnunk, kik védik Főmajmot, a második Főmajmot és úgy általában az ön-karanténos állatkertet.
    Segítség : Minden (állat )védőnek van családja , és családtagjaiknak is van családja.
    Ha az “állatvédők” egyszer látogatók tömegeire szeretnének lőni (mert pl. Főmajom ezt lebanánozta velük előre) , látogatók simán küldjék látogatói első sorba az “állatvédők” rokonait.
    Hm, látom más is gondolkodik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  34. Mi nem vagyunk túl okosok. Nem tanulunk. Miért? Irígykedünk, szidjuk azokat, akik többet tudnak nálunk, csodálkozunk, hogy nekünk izzadni kell, csodálkozunk, mikor más az eszével boldogul. Nagyapám anyanyelve a német volt, nagyanyám jobban beszélt németül, mint magyarul. Anyám valamiért nem akarta, hogy én a német nyelvben járatos legyek, így aztán nem tanultam meg azt játszva, amit később nehéz munkával kellett elsajátítani.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  35. Szia T. Gonoszka! Én is vén marha vagyok, de te vénebb vagy,ez tuti , én 66-ban születtem? Vagy világra jöttem? Gonoszka akarsz balhét? Én benne vagyok, ha hiányolod a balhét, én benne vagyok hogy csináljuk? Ordítsunk a Kossuth -téren, támadjuk meg a Parlamentet,vagy köpjünk le mindenkit? Gonoszka! Te haragszol, az egész világra, és sokan úgy érzik, hogy direkt kötözködsz, és ez így is van.Nos tehát, mivelhogy én nem félek senkitől. Itt az Email címem . Vidam.janos@freemail.hu

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  36. a Duce nézte igy az őrjöngő alattvalókat……

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  37. Holnap vicsi! DDD

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  38. Gonoszka! Te is tudod, hogy ez komolytalan válasz…. Öreg vagy? Viszlek!( Csak be ne pisilj)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  39. Gyértelmű, hogy itt is át kívánják rendezni a piaci viszonyokat, kiiktatva a számukra nem kívánatos szereplőket, a nyelvtanulás ellehetetlenítésével a nyugateurópai munkavállalás helyett Parragh és társai karjaiba akarják terelni az olcsó a munkavállalókat és szellemi vasfüggönyt akarnak húzni Magyarország és az internet közé.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  40. Bocsánat. Az első szó helyesen: Egyértelmű

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  41. Nemcsak a nyelvoktatást teszik tönkre, a teljes oktatást. Megszüntetik a szabad tankönyv-választás lehetőségét, csak egyen-tankönyv lesz, amit ők csináltatnak. Államosítják az egész tankönyv-ellátást. Már január elsejétől.

    http://hvg.hu/itthon/20131215_Atveszi_az_allam_az_uralmat_a_teljes_tank

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  42. Azaz!!!

    “Államosítják a tankönyvpiacot
    MTI2013. 12. 15. 21:47
    144
    KOMMENT
    CÍMKÉK:
    államosítás
    tankönyvpiac
    Az eddigi piaci alapon működő tankönykiadási rendszer helyett jön az állami. Balog törvényjavaslata szerint azért, mert a tankönyvkiadók versengése rossz, és a jelenlegi szabályozás lehetővé teszi, hogy profitot termeljenek.
    Balog Zoltán vasárnap este nyújtotta be a tankönyvkiadási piac megváltoztatásáról szóló törvényjavaslatot, amely alapján 2014. január 1-jétől jogi értelemben is megszűnne a piaci elvekre épülő tankönyvellátás, és megvalósulna az állam teljes körű felelősségére épülő állami közfeladatként megszervezendő tankönyvellátás.

    hirdetés
    A verseny rossz
    A törvényjavaslat szerint olyan szabályrendszert kívánnak alkotni, amely a piaci mechanizmusok és a tankönyvkiadók egymással történő versengése helyett megteremti az állam felelősségét. Azt a garanciát, amely alapján az állam saját állami tankönyvkiadóval, kísérleti tankönyvfejlesztésével is biztosítja a jövőben a tankönyveket az iskoláknak, de nem kizárva ebből azt sem, hogy ahol indokolt, fenntartsa a nem állami tulajdonban álló kiadók tankönyvfejlesztésbe való bevonásának lehetőségét.

    Mindent az állam fog csinálni
    A benyújtott törvényjavaslat új alapokra helyezi a köznevelési tankönyvfejlesztés,-előállítás egészét, állami felelősségként értelmezi a tankönyvek előállítását, rendelkezik a kormány által rendeletben kijelölendő állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szervről. Kitér a tankönyvvé nyilvánítási eljárásban a kormány által rendeletben kijelölt testületre amely az indítvány szerint a legmagasabb állami garancia lesz majd a tankönyvek magas minőségére.

    Megmondja, kik írhatnak tankönyvet
    Meghatározza továbbá a tankönyvvé, a pedagógus-kézikönyvvé nyilvánítási eljárás lépéseit, az abban közreműködőket nevesíti. Rögzíti, kik nyújthatnak be a jövőben tankönyvvé továbbá pedagógus-kézikönyvvé nyilvánítás iránti kérelmet. Rendelkezik arról, hogy főszabály szerint az iskolai oktatás adott évfolyamához csak a tankönyvjegyzéken szereplő legfeljebb kettő tankönyv közül lehet rendelni.

    Az iskola kiválaszhatja, melyiket akarja
    Fontos garanciális szabályként beépítésre kerülne, hogy a fenntartó egyetértéséhez kötik az iskola tankönyvválasztását.

    Nyolcadikig nem kell fizetni a könyvekért
    Tartalmazza továbbá a javaslat, hogy az állam ingyenesen biztosítja a tanulók tankönyvekkel történő ellátását 2013. szeptember 1-jétől kezdve felmenő rendszerben az elsőtől a nyolcadik évfolyamig.

    A profit a baj
    A jelenleg hatályos szabályozást tartalmazó tankönyvpiac rendjéről szóló törvény nem az állami felelősségvállalás és az állami közfeladat ellátás elveire építkezik, hanem arra, hogy lehetővé tegye, a különböző piaci szereplők, gazdálkodó szervezetek – a jogi keretek között – szabad piaci mechanizmusokkal is élve, minél nagyobb példányszámot szállítsanak az iskolákba, ezáltal is törekedve a minél magasabb profit megszerzésére.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Rekordszinten a magyar államadósság 2013. december 15. vasárnap

Újabb rezsikamun dolgozik a Fidesz 2013. december 14. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos