Ronai and Ronai
AMERIKAI

Magyar Fruzsina beszéde a Horthy-szobor ellen 2013. november 3. vasárnap 20:32 | AN

  • Hozzászólások(58)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Magyar Fruzsina beszéde a Horthy-szobor ellen

Budapest – Magyar Fruzsina dramaturg mondott rövid, de hatásos és igaz beszédet a Horthy-szobor állítása ellen tüntető tömegnek. Az alábbiakban közöljük az elhangzott beszéd szövegét.

Kedves Barátaim, kedves Egybegyűltek. Azért jöttünk ide egy-egy szál virággal, hogy megemlékezzünk a Horthy korszak áldozatairól, halottainkról. A keleti frontra kivitt katonákról, a holokauszt áldozatairól. És azért ide jöttünk, mert itt, a szomszédos templomban avatják a szobrát annak, aki legfelsőbb szinten, államfőként felelős volt mindezekért: a fronton és a lágerekben elpusztított több százezer ember haláláért.

Annak a kormányzónak a szobrát avatják itt, aki a helyén maradt az 1944. márciusi német megszállás után, aki kinevezte a Sztójay-kormányt, benne a deportálásokban kulcsszerepet játszó hírhedt belügyi államtitkárokat, legitimálta működésüket. És ezzel maga is részt vett a zsidóság deportálásában, és kiszolgálta a hitleri akaratot Magyarországon. Rövid idő alatt mintegy félmillió embertársunkat gyűjtötte össze és szállította ki brutális körülmények között itthonról az a kormány, amelyet a kormányzó legitimizált, akinek a szobrát most avatják odabenn a templomban. Annak a szobrát, aki működtette a gyilkos gépezetet. Mert az aztán működött, nem volt abban hiba!

Ne mondja senki, hogy Horthy nem tudta, hogy miről szólnak a német táborok! Történelmi tény, hogy tudta nagyon jól. Előtte is hosszú éveken keresztül a zsidótörvényeket államfőként ő szentesítette! És történészek azt is megállapították, tudott arról, hogy a bevagonírozott embereket haláltáborokba viszik! Közös fényképek Hitlerrel! Mit gondolnak azok, akik tagadják Horthy felelősségét, miről társalogtak autózás közben? Most már biztosan tudjuk, hogy Horthy megígérte Hitlernek, hogy folytatja a deportálásokat. Ne jöjjön senki azzal, hogy később leállította! Nem neki köszönhető, hogy a vidéki zsidóság totális kiirtása után a budapesti zsidóság „csak” kisebb mértékben pusztult el. A nemzetközi nyomásnak volt köszönhető! Édesanyám kétszer menekült meg többedmagával a gettóból, illetve a Duna partról: hatalmas szerencsének köszönhetően. Nem annak a személynek köszönhetően, akinek ott bent szobrot avat a jelenlegi kormányzat.

Deportálják Károlyi Mihály szobrát, az alsó rakpartra űzik József Attila szobrát, antiszemita megnyilvánulások szabadon hangozhatnak el a parlamentben, betiltott fasiszta alakulatok szabadon létezhetnek, masírozhatnak, félelmet kelthetnek szabadon, sőt újabbak alakulhatnak hatósági bejegyzéssel, etnikai, rasszista megnyilvánulások kormányszinten, valamint egyes bíróságokon zöld utat kapnak – ezek mind a fasiszta ideológia hűséges megnyilvánulásai. A gépezet most is működik, a nagy machinátornak nincs más dolga most sem, mint szemlélni az általa működtetett gépezet engedelmes csattogását. Nem győzzük hangsúlyozni egyre többen, hogy a fasizmus nem a vagonokkal kezdődik – az már a vége.

Utcákat, tereket elnevezni Horthyról és korszakának képviselőiről, szobrot állítani nekik, az ország szimbolikus főterét és az emlékezetet átrendezni a gyilkos ideológia üdvözítéseként – amellett, hogy cinikus – megengedhetetlen és életveszélyes. Azt mutatja, hogy a jelenlegi kormányzat az antiszemita, és tegyük hozzá, a rasszista ideológiát nemcsak elfogadottá, de példává, sőt kötelezővé is teszi.

Emlékezzünk az áldozatokra. Idézzük fel arcukat, tekintetüket, mosolyukat, integetésüket, ölelésüket. Nekik is tartozunk azzal, hogy végre szembenézünk a múltunkkal! Az utolsó órában vagyunk! Ne hagyjuk, hogy megmérgezzék gyermekeinket felelőtlen percemberkék a hatalommániás fővezér kénye-kedve és ideológiája szerint. Ne hagyjuk, hogy átírják a történelmünket, ne hagyjuk, hogy átírják és eggyé olvasszák a tankönyveket!

Lépjünk túl végre a jus murmurandis keretein, a morgás jogán. Emeljük fel szavunkat, de előbb a fejünket. Egyenesedjünk ki, és mondjuk, hogy elég volt! Elég volt! És ha már ezt ki tudjuk mondani, akkor itt ne álljunk meg, menjünk tovább. Minden fórumon (a nyilvánosság előtt, a bíróságokon) bármilyen lehetetlen, mert egyre inkább az, szerezzünk érvényt az alapvető emberi jogoknak, az emberi értékeknek!

Ez a kormány ellopta a megélhetésünket, ellopta a jövőnket, és ellopja a múltunkat is – és egy olyan múltat hoz vissza, egy olyan ideológiát, amely csak a múlt tanulságául lehetne jelen, és nem valóságosan, nem államideológiaként.

Nem felejtünk. Ígérjük meg, hogy nem felejtünk, és nem hagyjuk, hogy az a szörnyű múlt jelenünkké váljon.

Helyezzük el az emlékezés virágait, és ne felejtsünk.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (78 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +128 ( 136 szavazatból)
Magyar Fruzsina beszéde a Horthy-szobor ellen, 4.8 out of 5 based on 78 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(58)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

58 Reader’s Comments

  1. "tisztelhölgyeimésuraim"

    Azon az “ünnepségen” két undorító figura szúrt nekem különösen szemet. Bár jelnlétükkel jelképesen is bizonyították a társadalom demokratikus részének jogos felháborodását a feltámadt Horthy kultusz miatt.
    A két alak egyike az afféle díszőrséget álló kakastollas csendőr, a másik egy (magyar típusú) rohamsisakos katona-szerűség

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  2. "tisztelhölgyeimésuraim"

    Nekem ezen az “ünnepségen” egy kakastollas csendőrkalapos bohóc és egy magyar II.V.háborús rendszeresítésű sisakba bújtatott két f@sz bizonyította, hogy mennyire igaza van a felháborodott közvéleménynek. Az ő díszőrségük szimbolikája a kakastollal is igazolni szándékozik a zsidók és szabadgodolkodásúak ellen itthon elkövetett atrocitásokat, deportálásokat és bebörtönzéseket, míg a katona élő bábuja, a Szovjetunióban elkövetett népirtásokat és szabad rablást hivatott bizonyítani…
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  3. Bayer Zsolt: A „demokratikus nacionalizmus” megteremtésén fáradozik. ez a svéd párt nem nacionalista

    Császár Atilla: akkor most létezhet a világban demokratikus nacionalizmus vagy nem?

    Bayer Zsolt korábban: Bayer Zsolt: Ki ne legyen?
    2013.01.06 | Országos hírek
    „kinek legyen hobbija a népi magyar hagyomány, kinek jusson másfél bála angolpólya-adomány, kinek bocskor, rámás csizma, cifra mente, kacagány, kinek jusson, mér’ is jutna, szar se jusson, ha cigány”

    Ez a négy sor Erdős Virág Na most akkor című remek verséből való. Ezt pedig Balogh Gábor írta tegnap a Jobbegyenesen:

    „Aki érezte már az éjjel felé imbolygó alakok láttán a görcsöt a gyomrában, és fohászkodott: istenem, csak ne cigányok legyenek – az tudja, miről beszélek. Aki érezte már a megaláztatást izzani az arcán, miközben röhögve pakoltattátok ki vele a táskáját – annak nem kell magyaráznom, miről van szó. Annak sem, aki húzódott már össze, próbált láthatatlanná válni a vonaton vagy a buszon, mikor ti felszálltok, és lehetőleg egymástól jó messzire leültök, hogy átordibálhassatok az egyik végéből a másikba – csak hogy érezzük, hogy az egész a tiétek. Az egész vonat, az egész busz – az egész ország.”

    E két idézet között található a magyarországi cigánykérdés.
    2013 egy újabb Cozma-üggyel indult. A különbség annyi, hogy az áldozatok nem nemzetközileg ismert sportolók, hanem „csak” ifjúsági élsportolók. Akiket megkéseltek a gyáva, undorító, kártékony állatok.
    Ez a fenti mondat lesz az indok a műfelháborodásra. Ami sokkal egyszerűbb, sokkal kifizetődőbb és sokkal több hasznot hajt a polkorrekt világban, mintsem szembenézni a tényekkel.

    A tények pedig ezek: a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. Nem alkalmas arra, hogy emberek között éljen. A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. Akkor és azzal akar üzekedni, akit és ahol meglát. Ha ellenállásba ütközik, gyilkol. Ott és akkor ürít, ahol és amikor rájön. Ha valamiért ebben akadályoztatva érzi magát, gyilkol. Az kell neki, amit meglát. Ha nem kapja meg azonnal, elveszi és gyilkol. A cigányok ezen része bármiféle emberinek nevezhető kommunikációra képtelen. Leginkább tagolatlan hangok törnek elő állati koponyájából, és az egyetlen, amit ért ebből a nyomorult világból, az az erőszak. Mindeközben a cigányság ezen állattá lett fele az idióta nyugati világ „vívmányait” használja. Nézze meg mindenki, hogyan pózolnak a Facebookon, kezükben fegyverrel, nyakukon félkilós aranylánccal, pofájukon a „bármikor kicsinállak, te hülye magyar paraszt” kifejezéssel a „megélhetési bűnözők”. Nézzétek meg a Sávoly Gergőt leszúró patkányt és haverjait a Facebookon: látni fogjátok, hogy mindhárom potenciális gyilkos. Eo ipso gyilkos. Nem tolerálni kell és megérteni, hanem megtorolni. És éppen itt követi el a legnagyobb bűnt az idióta nyugati világ polkorrekt része. Puszta számításból és önérdekből úgy tesz, mintha ezek az állatok bármiféle okból is tolerálhatók, megérthetők, sőt tisztelhetők lennének, mintha járna nekik bármiféle megbecsülés és emberi méltóság. És az a legiszonyatosabb ebben az egész agyrémben, hogy ezek pillanatok alatt teszik tönkre a cigányság normális felének esélyeit. Amikor Oláh Gergő megnyerte az X-Faktort, éppen azon gondolkodtam, hogy lám-lám, mennyire szép és csattanós választ adott az összes, magyarokat rasszistázó rohadéknak a nép, amikor ezt a tehetséges, szimpatikus, szerény és meghatóan mélyről jövő cigány fiút szavazta meg a verseny győztesének. S azt gondoltam még, hogy ez a mélyről jött és nagyon is szerethető cigány fiú egymaga többet tett a cigány–magyar konfliktus enyhítéséért, mint az összes „jogvédő” gazember együttvéve. Aztán eljött szilveszter éjszakája, és eljött megint vagy negyven rohadt állat cigány, köztük az a bizonyos Jónás János, és nekilátott ölni. Mert nem tudtak azonnal bemenni hugyozni a budiba, amikor rájuk jött. Mert várniuk kellett volna két percet. Mert… Nincsen mert. Azért, mert nem emberek. Mert kést rántanak nyomban, ha negyvenen is vannak, és szúrnak. Szívre, sokszor egymás után. Uramisten, mennyire elviselhetetlen mindez, mennyire tönkretesz mindent, ami emberi. És mennyire nincs helye itt semmiféle magyarázkodásnak és toleranciának!

    És a lényeg még csak nem is ez! A lényeg, az elviselhetetlenség esszenciája még csak ezután következik! Ugyanis a késelők családjai nem magukba fordulnak, nem összetörnek, nem bocsánatot kérnek – hanem megfenyegetik az áldozatokat és azok családtagjait: ha vallomást mernek tenni, akkor „még több vér fog folyni”.
    Nos, akkor tegyük fel a kérdést Erdős Virág után szabadon: na most akkor, nagyokosok, mi legyen? Vagy úgy is kérdezhetjük: ez itt még egy társadalom? Mert ha igen, akkor a rendőrség még ma elviszi a fenyegetőző állatokat. S ha nem, akkor a szigethalmi közösség gondoskodik róla, hogy soha többé ne legyen kedvük fenyegetőzni. Minden más esetben bátran elmondhatjuk magunkról, hogy mi már nem vagyunk emberi társadalom többé.

    „mondjátok meg nagyokosok, mi legyen,
    ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen”

    Ezt kérdezi Erdős Virág. Legyen minden Oláh Gergő, és éljen velünk boldogan. Az állatok meg ne legyenek. Sehogyan se. Ezt kell megoldani – de azonnal és bárhogyan!

    magyarhirlap.hu – Bayer Zsolt

    Császár Atilla: Tűz van, babám. Védjen meg Téged a Bayer Zsolt.

    Lehet, hogy szobrokkal nem lehet megoldani minden gondot? :-) :-D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  4. Igen, várom a mínuszszavazatokat, mert Bayer Zsolt megérdemli. :-) :-D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  5. Császár Attila
    Már megbocsáss!
    Valahogy nem illik az AN profiljába a bayerzsoca cikkének az analizálása.
    Valahogy nem ide tartozónak érzem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
  6. Császár Atilla

    Én meg idetartozónak érzem. Egyenes lehet még az út Bayertől Horthyig, ha így folytatják. Ez csak egy megelőző, vagy már túl késő, vagy még egy időben tett figyelmeztetés, de nem az utolsó.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. Philip Marlowe

    Ez az agyhalott bayer , a fidesz 5. párttagkönyvének tulajdonosa ugyan mi mást fogalmazna meg, mint a fidesz ideológiáját. Írt már az orrát az úszómedencébe fújó zsidóról és egyebekről. Nem visel fidesz tisztséget,csak mezei párttag. Mondhat akármit.Eddig nem szólt neki a főnök,hogy ne tegye.Vehetjük,úgy,hogy akkor az szerintük rendben van.
    Ebből az írásból csak egy következtetés adódik,amit b. meg is ad:”Az állatok meg ne legyenek. Sehogyan se. Ezt kell megoldani – de azonnal és bárhogyan!” EZ A FIDESZ VÉLEMÉNYE.Persze senki se tartson pogromokról meg haláltáborokról.Elég,ha 40 fokos kánikulában elzárják a cigány telep vizét, takarékosságra hivatkozva és a rendőrminiszternek kell beavatkozni,hogy a fideszes polgimester kinyittassa.Ez ám a demokrácia!
    A fidesz mostanra a társadalom érdekeitől függetlenné váló,teljesen a saját érdekeit képviselő bűnszövetkezetté vált, amelyik elvesztette az önkontrollját is.Teljes mértékben megfelel az állampárt leírásának:http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81llamp%C3%A1rt
    Az írásra visszatérve:
    Lehet bőven példákat fölhozni,hogy miket művelnek a cigányok.De ez már a folyamat vége.Az eleje az,hogy,ha akarna se tudna dolgozni.Huszonéve nincs olyan program,hogy szisztematikusan -ahogy a feketéket Amerikában- emelnék föl a cigányokat az együttélés követelményeire.Az, hogy bűnözővé válnak,egy következmény.A társadalom ezt a “lehetőséget” nyújtja.
    Bayer írásában a gázkamra opciót, mint megoldást villantja be.Ilyen persze nem lesz, viszont együtt kell továbbra is élni azzal, hogy a normális létfenntartásból kizárt emberek megpróbálnak élni,ahogy tudnak.Az erősebb elve fog érvényesülni egy sötét utcában a gyengébbel szemben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  8. Lehet hogy rosszul látom… de ez az egész “megengedő” politika mintha egy “szelep” lenne…. Mit értek ez alatt…? Hogy amíg itt sok frusztrált ember kiélheti magát, addig nem csinál “egyéb” dolgot… Az hogy ez cinikus, számító… Kérem ez (is) a politika…:)
    ( tisztában vagyok horthy gyalázatos történelmi szerepével…és értem – de nem megértem -azt is hogy akik szimpatizálnak vele miért teszik…)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

A hitesek a Vidám Vasárnapot választották 2013. november 5. kedd | AN-álláspont

Az MMA kirekesztő, a művészet szabad 2012. december 15. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos