Ronai and Ronai
AMERIKAI

A sötétség órája: Mesterházy beszéde 2013. október 21. hétfő 4:28 | AN

  • Hozzászólások(38)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A sötétség órája: Mesterházy beszéde

Budapest – A magyar sajtó igénytelensége és színvonaltalansága tükröződik abban, hogy mennyire nem hitelesen adták vissza Mesterházy Attila kongresszusi beszédét. Ahhoz képest, hogy Magyarország második legnagyobb pártjának elnöke milyen nívótlan, tartalmában riasztó, butaságoktól hemzsegő, minősíthetetlenül igénytelen, ostoba beszédet tartott, szinte alig lehet komoly elemzést olvasni arról az elborzasztó képről, amit ez a beszéd mutat mind a párt elnökéről, mind a pártjáról. Talán azért, mert a pártfunkcionáriusokon kívül más nem hallotta, mennyi elképesztő butaságot hordott össze Mesterházy Attila. Az alábbiakban közöljük az MSZP weboldaláról Mesterházy beszédének teljes szövegét, és elemzést is közlünk hamarosan róla.

Ez valami borzasztó. Riasztó, ijesztő, elképesztő, hogy micsoda butaság, nívótlanság, sötétség árad ebből a beszédből. Mesterházy Attila totálisan alkalmatlan arra, hogy egy pártot vezessen, az pedig szóba sem jöhet, hogy az országot. Az MSZP életveszély ezzel a gondolkodásmóddal, amely nem üti meg egy tízéves gyerek szintjét. Bajnai Gordonnal kapcsolatban le kell számolni minden illúzióval, ha ezzel a programmal és színvonallal bármilyen közösséget tud vállalni. Erősen felmerülnek ennek alapján az alapvető morális kérdések, megkérdőjeleződik a motívumok tisztasága. Kizárt, hogy ebből a hablaty programból egy szóval is egyetértsen Bajnai Gordon, és ha ezt nem teszi szóvá, és ezzel azonosulni képes, az komoly jellembeli kérdéseket vet fel

Mesterházy Attila beszéde a Magyar Szocialista Párt kongresszusán

2013. október 19. Budapest, SYMA-csarnok

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Barátaim!

Sok dolgunk lesz a következo hónapokban, úgyhogy számot kell vetni a feladatainkkal, és azzal, mi a tétje ennek a választásnak.

Európa-ellenség vagy európaiság? Eroszak vagy józan ész? Önkény vagy önmérséklet? Becstelenség vagy tisztesség? Hatalomszeretet vagy a haza szeretete? Múltba révedés vagy a jövobe tekintés? Lemaradás vagy haladás? Félelem vagy nyugalom? Errol szól a 2014-es választás.

Arról szól, hogy Magyarország milyen világban akar élni. Abban a világban, amiben mi, baloldaliak hiszünk, és amiben a normális emberek is hisznek: egy fejlodo, igazságos, demokratikus, európai Magyarországban. Vagy Orbán Viktor mai világában.

Éppen ezért mondjuk azt, hogy a 2014-es választás két világ, két értékrend, két politikai kultúra közötti választást jelent. Tudják, ez nem véletlenül van így. Nem véletlen, ami ma történik Magyarországon. Nem arról van szó, hogy valakik tehetségtelenül irányítják az országot – úgy is. Sokkal többrol van szó, és ezt sokan nem értik. Külföldön, beszélgetve az emberekkel, kiderül, sokan nem értik, hogy miért épül ez a rendszer. Én mindig azt mondom, amikor fórumokon emberekkel beszélgetek, hogy csak az érti meg, hogy mi történik ma Magyarországon, hogy milyen rendszer épül, aki megérti, hogy milyen Orbán Viktor jelleme, milyen az o karaktere.

Mert kérem, ne tévedjünk: azért ilyen az Orbán-rendszer, mert annak kitalálója ilyen. Az o jellemrajzának a pontos lenyomata a mai Magyarország. Mert Orbán Viktor eroszakos, mert Orbán Viktor háborúskodó, mert Orbán Viktor önkényes, mert Orbán Viktor Európa-ellenes. Azért, mert o ilyen, ilyenre akarja formálni a hazánkat is. Ez nem egy jobban teljesíto, nem egy sikeres, fejlodo, szabad, európai Magyarország víziója. Ez egy múltba forduló, avítt, a sikertelenséghez vezeto Magyarország-vízió.

Tudják, korábban – talán emlékeznek rá – a választások második fordulója elott nagyon sokan, a mai ellenzéki elemzok körében is többen azt mondták, hogy Orbán Viktor nagyon sokat tanult az elso Orbán-kormány idejébol, ezért bölcsebb lett, és most már másképpen fogja csinálni. Azt mondták, hogy nagyon jó lesz ez a kétharmad Magyarországnak, hiszen egy kisebbségi kormányzás után most majd el lehet dönteni, meg lehet változtatni, meg lehet reformálni azokat a dolgokat, amelyek a rendszerváltás óta Magyarországot nyomasztják, és milyen jó lesz ez a kétharmados többség. Kérdezem: jó ez a kétharmados többség? Valóban az lett, amit sokan vártak, talán egy kicsit naivan, de nagy jó szándékkal? Nem, kérem. Ez

a kormány visszaélt a kétharmados többségével, nem tett semmit azért, hogy valóban a rendszerváltás után a Magyarországot, a magyar embereket nyomasztó, alapveto problémákat kezelje. Sot, súlyosbította ezeket. Azt kell mondjuk, hogy ma Magyarországon a kétharmaddal visszaélnek, és a többség zsarnoksága valósul meg a hétköznapokban.

Éppen ezért azt kell, mondjam megint, mint amit mondtam 2010-ben is a választások második fordulója elott: nehogy bárki azt gondolja, hogy Orbán Viktor bármit is tanult abból, ami történt. És éppen ezért senki ne reménykedjen abban, hogy Orbán Viktor bármilyen formában is változni fog vagy változni tud a következo években. Abban az esetben, ha ne adj’ isten, véletlenül megnyernék a választásokat, akkor még nagyobb erovel haladna ugyanabba az irányba: hogy a saját arcára, a saját képére formálja Magyarországot.

Éppen ezért történelmi küldetésünk van, hogy Magyarországot visszarángassuk, visszatérítsük errol az útról, és mégiscsak egy igazságos, szabad, demokratikus Magyar Köztársaságot építsünk föl. A tét tehát az, hogy a magyarok Orbán Viktor kezében hagyják-e a sorsukat vagy változtatnak. Változtatnak, és egy új Magyar Köztársaságot tudunk közösen felépíteni.

De, tisztelt hölgyeim és uraim, arra is szeretném magunkat figyelmeztetni, hogy ezek az eszmék – igazságosság, szabadság, demokrácia, köztársaság, jogállam – nagyon szép és magasztos eszmék, de az MSZP, a magyar baloldal azért azt is el kell, hogy tudja mondani az embereknek Vas megyétol egészen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéig, hogy a hétköznapi emberek mindennapi élete hogyan lesz igazságos, hogyan lesz európai, hogyan lesz szabad.

Ha ezt egyszeruen kell megfogalmazni, akkor azt mondanám, hogy ezt úgy fogjuk megvalósítani, hogy munkát és kenyeret adunk mindenkinek. Munkát és kenyeret adunk mindenkinek, ez a baloldal víziója.

Mert, tisztelt Hölgyeim és Uraim, ha van munka és kenyér, akkor van biztonság és jólét. Ha van biztonság és jólét, akkor van igazi szabadság.

Azt kell hogy elmondjam – ahogy itt a kollégáim pontosan, precízen elmondták –, hogy ma miért nincsen Magyarországon igazi szabadság. Ma Magyarországon az emberek többsége nagyon nehéz, elképesztoen nehéz körülmények között él.

Négymillió ember a létminimum alatt él. Nemcsak hogy nott a szegénység, hanem mélyült is a szegénység. Tóbiás Jóska utalt rá: a szegények között – gondoljanak bele – minden harmadik gyermek, a 40 százalékuk pedig fiatal. Ma nemhogy nincsen munka, hanem akik dolgoznak, azok közül is minden harmadik ember minimálbéren dolgozik. És sokan, akik dolgoznak – akár mind a két szülo egy családban –, kénytelenek megtapasztalni azt, hogy mégsem tudják beosztani a pénzüket, még sincs elég pénzük arra, hogy a család a hónap végéig tudja finanszírozni a kiadásait. Ez a dolgozói szegénység. Nemcsak a munkanélküliek vannak bajban, hanem már azok is, akik tisztességesen dolgoznak.

Arról nem is beszélve, hogy hány kis- és középvállalkozó ment csodbe az elmúlt években. Több tízezer olyan magyar mikro- és kisvállalat van, amely kénytelen volt abbahagyni a tevékenységét, mert egyszeruen nem jutott piachoz, nem tudta eladni a termékeit, és semmilyen segítséget nem kapott senkitol. És sajnos, az is a mindennapi élet része ma Magyarországon, hogy bizony a nyugdíjasok nyomorognak, és aközött kell választaniuk, hogy a gyógyszerüket váltják ki, ételt vesznek vagy éppen a rezsijüket fizetik ki.

És ez a kormány képes azt mondani, hogy nem kell nyugdíjat emelni, hiszen a nyugdíjasokat majd eltartják a gyermekeik. Én bármerre járok az országban, azt látom, hogy nemhogy a gyermekek tudnák eltartani a szüleiket, hanem még mindig pont fordítva van: a szülok tartják el a gyermekeiket és az unokáikat. Van számos olyan magyar család, ahol a nyugdíj a legbiztosabb havi bevételi forrás, mert a többiek nem tudnak dolgozni. Nem nem akarnak, nem tudnak dolgozni! Mert a lakóhelyükhöz közel, 100 kilométeres körzetben sincsen semmilyen munkahely!

Így nagyon kilátástalan az életük, ezért mondjuk, hogy Magyarország tele van igazságtalanságokkal. Ezeket az igazságtalanságokat ki kell küszöbölni, és ezen változtatni kell. És tudják, ez egy ember felelossége, egy ember bune: Orbán Viktor felelossége és Orbán Viktor bune. Az a bune, hogy visszahozta Magyarországra a Horthy-rendszer nyomorát!

Kedves Barátaim!

Mi abba soha nem fogunk belenyugodni – soha nem fogunk belenyugodni –, hogy ilyen nagy jövedelmi különbségek vannak emberek között. Soha nem fogunk abba belenyugodni, hogy nincs mindenkinek munkája Magyarországon! Soha nem fogunk abba belenyugodni, hogy éheznek a gyermekek Magyarországon. És soha nem fogunk abba belenyugodni, hogy vannak olyan családok, akik nem kaphatnak megfelelo oktatást vagy megfelelo egészségügyi ellátást. Az ilyen Magyarország nem sikeres Magyarország. Nem jövobe tekinto Magyarország, és nem is tekintheto szabad országnak.

Éppen ezért a baloldalnak történelmi küldetése van. Történelmi küldetésünk az, hogy azokat is képviseljük, akiket rajtunk kívül senki más nem akar képviselni. Azokat az embereket, azokat a társadalmi csoportokat, akiknek a hangja nem hallatszik olyan messzire. Akiknek nem olyan eros és jó az érdekérvényesíto képességük. Ok azok, akik a leginkább segítségre szorulnak; még akkor is, ha pusztán politikai pragmatizmus, politikai számítás, szavazatmaximalizálás szempontjából nem éppen a legpraktikusabb és nem a legjobb megoldás velük foglalkozni. De kérem, a Magyar Szocialista Párt nem a szavazatmaximalizálás logikája alapján közelít a társadalmi problémákhoz.

Ahogy mondták a fiúk, mi senkit nem hagyunk hátra az út szélén. Mi mindenkit képviselni akarunk, mi mindenkinek segíteni akarunk. Igen, úgy, ahogy egy baloldali értékrendbol következik: hogy a gazdagoktól több felelosségvállalást kérünk, a kisebb keresetueknek és a szegényeknek pedig több segítséget akarunk adni. Mert ez a lényege a szolidaritásnak, az igazságosságnak, az esélyek kiegyenlítésének.

Ezért nem fogadhatjuk el azt, hogy ma Magyarországon kilencszeres jövedelmi különbség a felso 10 százalék és az alsó 10 százalék között. És ez a szám az elmúlt 3 évben jelentosen nott. Sokan nem tudják, hogy abban a 8 évben, amit a Fidesz mindig kritizál, kérem, abban a 8 évben világválsággal együtt is csökkent a felso 10 százalék és az alsó 10 százalék közötti különbség.

Most nincs világválság. Azt mondja a kormány, hogy kétharmados többsége van. Azt mondják, hogy amit akarnak, megcsinálnak. És mégis nott ez a különbség. Akkor miért történik ez? Ha minden eszköze megvan ennek a kormánynak, ha Orbán Viktor egymaga tudja irányítani ezt az egész országot, ha az akaratát mindig mindenen keresztül tudja vinni, akkor miért nem abba az irányba állítja az akaratát, hogy ezeknek az embereknek, ennek a több millió, nehéz sorsban élo embernek segítsen? Kérem, azért, ami már elhangzott: mert oket ez nem érdekli. Oket a kiváltságos kevesek érdeklik.

Azt szokták mondani, magukat úgy címkézik – önök is hallották –, hogy ok a családbarát kormány. Ez úgy igaz, hogy ha még egy jelzot hozzáteszünk. Ez a „sajátcsalád-barát” kormány. Úgy értem! De amúgy az intézkedéseikbol egyetlen olyan momentum nem emelheto ki, ami Magyarország egészén, a kiváltságos keveseken túli többség érdekében történne. Éppen ezért mondom azt, hogy mivel az orbáni szabadságharcnak most már több millió civil áldozata van, ezért minden eddiginél nagyobb szükség van a magyar baloldalra, az MSZP-re és annak programjára.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A mai napon a kongresszusnak fontos feladata lesz a választási programunknak, a Magyarországnak tett ajánlatunknak az elfogadása. Akik itt a teremben ülnek és részt vettek ebben a munkában, mindenkinek köszönöm a hozzájárulását, a munkáját. Ez egy olyan program, amely választ ad Magyarország égeto társadalmi-gazdasági és demokratikus kihívásaira, amely választ ad arra, hogy hogyan lehet megoldani ezeket a válságpontokat.

Sokan kérdezik tolünk – és a program is erre koncentrál egyébként –: mondjuk meg, kik járnak majd jobban az MSZP politikájával, mely társadalmi csoportokra lehet azt mondani, hogy ha MSZP-kormány lesz, akkor egészen biztosan ok a nyertesei lesznek ennek a politikának.

Ez a program megmondja, hogy kik lesznek a nyertesek. Mi öt társadalmi csoportra koncentrálunk a politikánkban. Az elso a gyermekek, a második a nok, a harmadik a munkavállalók, a negyedik a kis- és középvállalkozók, az ötödik a nyugdíjasok, az idosek csoportja. Ok azok, akik a rendszerváltás óta folyamatosan nehézségekkel küzdenek, és akik helyzetét ez a kormány az elmúlt három évben tovább súlyosbította.

Gondoljunk bele! Valamelyik nap a kampány során jártam Baján. Háztól házig mentünk, találkoztam egy családdal, és kérdeztem az anyukát, hogy itt a gyerekek hogyan járnak iskolába, mert olyan településrészen jártunk, ahol nemhogy betonozott út, hanem még közvilágítás sem volt, és olyan házakban laktak az emberek, amelyek teljes alapterülete szerintem kisebb, mint a miniszterelnök dolgozószobája. Kérdeztem az anyukát, hogy mondja már meg, hogy itt a gyerekek hogyan jutnak el az iskolába. Azt mondja, úgy, hogy fogja magát, rááll a vasúti sínekre, követi a síneket és szépen, gyalog elmegy az iskolába.

Mondom, hogyan viszi el a cuccait? Hogyan? Azt mondja, reklámszatyorban.

Ez a mai Magyarország. A mai Magyarországon akkora különbségek vannak különbözo gyerekek között, amelyek elfogadhatatlanok. Nem lehet olyan Magyarország, nem lehet olyan modern, nem lehet olyan sikeres Magyarország, ahol egy gyermek sorsa a születésének pillanatában már eldol. Ilyen országot, ilyen helyzetet mi nem fogadhatunk el! Az esélyegyenloségben mindenkinek része kell hogy legyen! Minden gyermek sikere, az, hogy az álmait meg tudja-e valósítani vagy nem, csak attól szabad hogy függjön, hogy mennyire tehetséges és mennyire szorgalmas!

Nem függhet egy gyermek álmainak megvalósítása attól, hogy a szülei milyen egzisztenciális, anyagi körülmények között élnek, vagy éppen hogy hova születtek, mely településre az országban. Éppen ezért mi azt mondjuk, hogy be fogunk fektetni az oktatásba a bölcsodétol az egyetemekig. Mert ez a kormány nem tett mást, mint hogy kivont pénzeket az oktatásból, miközben persze azt ígérte – ha már szembesítjük oket a hazugságaikkal –, hogy növelni fogják az oktatásra szánt forrásokat. Ehhez képest nemcsak hogy centralizálták, nemcsak hogy kaotikussá tették az oktatást, hanem mégt pénzt is vettek ki belole boven.

Éppen ezért mi azt mondjuk, hogy befektetünk az oktatásba, a bölcsodéktol az egyetemekig, fejleszteni fogjuk az infrastruktúrát, fejleszteni fogjuk az ott dolgozó pedagógusok bérét, mert tisztességgel meg kell oket becsülni a munkájukért. És teljesen természetes, hogy egy olyan rendszert akarunk kialakítani, amiben esélyteremto lesz az oktatás. Éppen ezért 2014 szeptemberétol, hogy ha mi nyerjük meg a választásokat, garantálni fogjuk, hogy minden, pontszámot elért hallgató fiatal tandíjmentesen kezdhesse meg a tanulmányát.

Emellett garantálni fogjuk azt is, hogy minden gyermek a leheto legjobb egészségügyi ellátást tudja megkapni. Ugyanezen a településen, Baján elmeséltek egy másik történetet is: valamelyik gyermeknek baja volt, Budapesten kaptak idopontot kivizsgálásra, reggel 8-ra. Egy probléma volt vele, hogy reggel 8-ra se busszal, se vonattal nem lehetett felérni onnan, úgyhogy a gyereket nem tudták elvinni orvoshoz, és ezért a betegsége is egy kicsit súlyosbodott. Éppen ezért elemi érdekünk, emberi tisztesség dolga, hogy olyan egészségügyi rendszerünk legyen, amelyik minden gyermek számára a leheto legmegfelelobb, legmagasabb színvonalú, legmegbízhatóbb egészségügyi ellátást adja.

És amit a végére hagytam itt ennél a pontnál, mert talán ez az egyik legtragikusabb adat: ma több mint 500 ezer gyerek éhezik Magyarországon. Nem a XIX. századról beszélünk, a mai Magyarországról beszélünk. Kérem, számunkra, egy baloldali párt számára, de inkább csak úgy mondanám, hogy egy normális, humanista párt számára elfogadhatatlan, hogy 500 ezer gyermek éhezik ma. Számunkra egy szám elfogadható! Tudjátok, mi az? A nulla! Egyetlenegy gyermek sem éhezhet Magyarországon, és azt vállaljuk, hogy a kormányzásunk elso évének a végére megszüntetjük a gyermekéhezést Magyarországon, és nullára csökkentjük az éhezo gyermekek számát.

És aztán itt vannak a hölgyek, a nok. Mikor arról beszélünk, hogy sok az igazságtalanság Magyarországon, akkor a hölgyek bizony ezt elég sokszor, napi gyakorlat szintjén érzik a hétköznapjaikban. Hiszen nekik nemcsak a munkahelyükön, nemcsak a karrierjük területén kell teljesíteni, hanem bizony a családban is a legnagyobb feladatok talán rájuk hárulnak. És azt látjuk, hogy nagyon nehéz egyszerre megfelelni a kettonek, a munkahelyen is teljesíteni, és aztán utána a családban is mindennek megfelelni, ami elvárásként megfogalmazódhat. Éppen ezért azt látjuk, hogy nagyobb segítséget kell adni a noknek, nagyobb biztonságot kell adni a hölgyeknek. És hadd emeljem ki egy kisebb csoportját a hölgyeknek! Aazoknak a noknek, akik egyedül nevelik a gyermekeiket. Hiszen számukra még nehezebb az élet, nincs társuk, aki tudna segíteni. Sokszor azok a férjek, akik leléptek, és otthagyták oket, még tisztességesen a tartásdíjat sem fizetik, mindenféle trükkel, machinációval csökkentik azt a pénzt, amit egyébként a saját gyerekükre kellene, hogy költsenek. Éppen ezért a mi programunk kiemelt hangsúllyal több védelmet akar adni, és több segítséget akar adni azoknak az anyáknak, akik egyedül nevelik a gyermekeiket.

Emellett természetesen, ha ezen a gondolati síkon haladunk tovább, akkor fontos lépés lesz az is, amikor eltöröljük a bölcsodei gondozási díjat. Hiszen ezzel is tudjuk segíteni az anyukákat. És ehhez még egy dolog kell. Nemcsak hogy olcsóbbá kell tenni a bölcsodei gondozást, hanem bovíteni is kell a férohelyeket. Hiszen mind a bölcsodékben, mind az óvodákban férohelyhiány van. Ezt ok úgy oldották meg, hogy „felemeltük eggyel a létszámot, és azt mondtuk, hogy akkor nem annyi gyerek, hanem jóval több gyerek járhat egy csoportba, és akkor ezzel meg is oldottuk a problémát”. Nem ez a megoldás! Nem az a megoldás, hogy egyre több gyereket zsúfolunk be egy csoportba, miközben minden pedagógiai módszer – már a modern pedagógiai módszer – a világon azt mondja, hogy minél kisebb a csoportlétszám, annál jobban lehet fejleszteni a gyerek képességeit. És az nem újdonság, hogy bölcsodében, óvodában, ezekben az intézményekben nagyon sokat lehet tenni a gyerekek korai fejlodéséért. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen körülmények közé engedjük a gyermekeinket mind a bölcsode, mind az óvoda tekintetében.

Ezért a Magyar Szocialista Párt bölcsodei- és óvodaiférohely-építési programot, -bovítési programot fog indítani. Mert azt akarjuk, hogy olyan közszolgáltatást kapjanak a magyar családok, ami mellett nyugodtan lehet dolgozni, és ami mellett nyugodtan lehet arra számítani, hogy a gyerek sokkal többet kap az óvodában, a bölcsodében, mint ami korábban elérheto volt a magyar családok számára.

Aztán az is nagyon fontos, hogy nagyon sok magyar családban nem arról van szó, hogy az anyuka mindenáron vissza akar menni dolgozni. Mert vannak, akik úgy vannak ezzel, hogy szívesen maradnának otthon a gyermekükkel hosszabb ideig, csak egyszeruen rá vannak kényszerítve, mert hiányzik az a fizetés, amit az állások után kaphatnának, ezért természetesen vissza kell hogy menjenek dolgozni. De ma már olyan szabályozás van, hogy szinte semmi nem védi oket a munkahelyeken, egyre nehezebb visszamenni a munkahelyekre dolgozni. Ezért mi olyan programot írtunk, és olyan javaslataink vannak, amelyek garantálják azt, hogy visszamehessenek a gyermekes anyukák dolgozni, és megkapják a szükséges munkahelyi védelmet is ehhez. És az is nagyon fontos, hogy olyan legyen az a munkahely, olyan legyen az a szabályozás, ami lehetoséget ad a rugalmasabb munkavégzésre, hiszen mindenki tudja, akinek gyermeke van, hogy bizony nem lehet elore számítani. Nem lehet elore tervezni a család minden egyes pillanatát.

Éppen ezért fontos, hogy rugalmas, családbarát munkahelyek legyenek Magyarországon, mert akkor tudjuk garantálni azt, hogy ezek az anyukák megfelelo körülmények között és megfelelo módon tudják végezni a munkájukat.

Még van egy fontos dolog – Gurmai Zitára nézek. Nagyon fontos gondolat, ami többször felmerül, és ez is része a programunknak. Hogy nem elég garantálni azt, hogy egy anyuka visszamehessen, nem elég azt mondani, hogy rugalmas módon, családbarát módon kell szervezni a munkát egy vállalatnál vagy bárhol máshol. Bizony még egy dolog kell. Talán tudjátok ti is: egyenlo munkáért egyenlo bért kell, hogy kapjanak a nok!

Emellett nagyon fontos az is, hogy zéró toleranciát hirdessünk a családon belüli eroszakkal szemben. Látjuk, a Fidesz nem osztja ezt a nézetet, mert a Fidesz szerint Magyarország még a „vak komondorok” országa, ahol – ahogy mondják a fideszesek – a pénz számolva, a no meg ütve jó. Ahogy osztják ezt a nézetet, az egészen elképeszto. Ahogy beszélnek a hölgyekkel a parlamentben, ahogy viselkednek a saját családjukban. Éppen ezért kell a zéró tolerancia, hogy ne a vak komondor legyen a felelos a családon belüli eroszakért.

Azt garantáljuk a munkavállalók számára, hogy minden családban legyen legalább egy kereso, és hogy az az egy kereso tisztes bérért dolgozhasson. Hogy igenis a munkahelyen a munkavállalókat megillesse a biztonság: a munkahelyi biztonság, a jogbiztonság, a kiszámíthatóság. Hiszen, ha van munkahely, akkor van munkabér, ha van munkabér, akkor nagyon sok egyéb társadalmi probléma nem is jelentkezik egy családban, hiszen tudják élni az életüket, tudják finanszírozni a kiadásaikat. Éppen ezért új munkahelyeket fogunk teremteni. Ott, ahol a piac nem tud vagy nem akar munkahelyeket teremteni, ott mi vállaljuk, hogy az államnak kell belépni, és az államnak kell munkahelyeket teremteni. Mert nem fogadhatjuk el azt a helyzetet, hogy valaki, ha az országnak az egyik vagy másik részén él, akkor o így járt, mert oda éppen nem akarnak menni a vállalatok. Akkor igenis az államnak kell segíteni ösztönzéssel, szabályozásokkal, európai uniós támogatásokkal, hogy ott is tudjanak az emberek dolgozni.

Igazságos, többkulcsos adórendszert fogunk bevezetni. Azt mondjuk, hogy fizessenek többet a gazdagok, és fizessenek kevesebbet a szegények.

A Fidesz mindig azt mondja – és megszoktuk, hogy tele vannak hazugságokkal, finoman fogalmazván: a tények sem nagyon zavarják oket –, mindig azt mondják, hogy mi adót akarunk emelni. Biztos ti is hallottátok, hogy Mesterházy meg az MSZP adót akar emelni. Hát kérem, igen: szolidaritási adót akarunk kivetni. Igen, ez a mi értékrendünkbol fakad. Szolidaritási adót, hogy ha valaki milliókat keres egy évben, akkor az fizessen több adót. De ennek a másik részét elfelejtik hozzátenni: hogy akik viszont kevesebbet keresnek, azoknak viszont többet akarunk adni. Azt akarjuk, hogy több maradjon a borítékjukban.

Mert kérem, ez így tisztességes és így igazságos.

És természetesen kell támogatni, kell segíteni a munkaero mobilitását is, hiszen sok esetben a lakhatás vagy éppen a közlekedési problémák azok, amik miatt valaki nem tud állást vállalni adott esetben a településétol, lakhelyétol távolabb. És van egy olyan társadalmi csoport – errol nemrég konferenciát is szerveztünk az Európai Parlament szocialista frakciójával –, ez pedig a fiatalok csoportja, a pályakezdok munkához juttatása. Kiemelt cél, hogy Magyarországon minden fiatalnak legyen munkája és lehetosége.

A következo: a mikro-, kis- és középvállalatok. Ahogy az imént is mondtam, három problémával szembesülnek ezek a cégek, ezek a vállalatok. A legelso az, hogy nem tudják eladni a termékeiket, tehát nincsen piacuk. Nincsen piacuk, de utána nincsenek olyan hitelek, amelyekkel tudnák egyébként a termelésüket segíteni, és nem férnek hozzá az európai uniós pénzekhez. Van olyan vállalat, amelyik átkozza azt a napot, amikor megnyert egy európai uniós pályázatot, mert azóta csak problémája van belole. Olyan lassú a kifizetés, hogy azóta csodbe ment a vállalat, nem tudta fizetni a banki hiteleket, amit azért kellett felvennie, hogy áthidalóan finanszírozza a projekt költségeit. Éppen ezért azt mondjuk, hogy bizony jelentos állami segítséget kell adni ezeknek a mikro-, kis- és középvállalkozóknak. Ehhez az kell, hogy kiszámítható gazdasági feltételeket teremtsünk, hogy az állam tartsa tiszteletben a magántulajdon szentségét és a vállalkozás szabadságát! Mert ma már az egy teljesen megszokott dolog, hogy valakinek, egy fideszesnek megtetszik egy cég, odabattyog, és azt mondja, úgy hallottuk, hogy el akarod adni a cégednek a felét. Nem akarom eladni. De, de, el akarod adni. És hogy, hogy nem, a végén el is akarja adni az illeto.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy az állam – még egyszer mondom – tartsa tiszteletben a magántulajdon szentségét, nemcsak a vállalatoknál, a magánembereknél is, természetesen, és tartsa tiszteletben a vállalkozás szabadságát is.

Csökkenteni fogjuk az adók számát, újraindítjuk a lefagyott hitelezést, ahogy mondtam, az uniós forrásoknál felgyorsítjuk ezeket a pályázatokat és a kifizetéseket. Segíteni fogjuk állami ösztönzokkel vagy európai uniós pályázatokkal azt, hogy egy kis- és középvállalat beszállítója lehessen nagy multinacionális vagy magyar cégeknek. Számos olyan nagyvállalat dolgozik ma Magyarországon, amelynek nagyon alacsony a magyar beszállítói hányada. Ezen változtatni kell, ezzel új piachoz tudjuk oket juttatni. És természetesen fel kell számolni a lánctartozásokat, és világos, tisztességes, átlátható közbeszerzéseket kell Magyarországon csinálni. Mert ahogy látjuk, Simicska Lajos egy közbeszerzési zseni: bárhol indul a cége, a Közgép, ott mindenhol nyernek. Én közgazdász vagyok, Budapesten tanultam a Közgazdaságtudományi Egyetemen. Szerintem egészen biztosan nemsokára tanítani fogják a vállalkozás-gazdaságtani tanszéken a Közgépet, mert ilyen sikeres cég nem volt Magyarország történetében szerintem az elmúlt 120 évben. Úgyhogy fontos az, hogy erre odafigyeljünk, és világos, tisztességes közbeszerzés legyen.

Még egy dolgot hadd mondjak a kis- és középvállalkozókról. A mi programunk két ok miatt tartja fontosnak, hogy támogassuk a kis- és középvállalkozókat. Az egyik az eddig megszokott gondolat, hogy a versenyképességüket növeljük, hogy minoségi ugrást tudjanak elérni. De a másik, számunkra ugyanilyen fontos – és errol sokkal kevesebbet beszélnek ma Magyarországon, ez a kormány meg egyáltalán nem –, hogy bizony a kis- és középvállalkozói szektor az egyik legnagyobb munkáltató szektor Magyarországon. Ezért nemcsak a gazdasági versenyképesség fejlesztése miatt kell oket támogatni, hanem a munkahelymegtartó képesség miatt is kell oket támogatni. És ez egy nagyon fontos, új szempont a mi gazdasági programunkban.

És aztán utoljára, de nem utolsósorban az idosek, a nyugdíjasok. Nézzék! Egy olyan társadalmi csoport tagjairól beszélünk, akik felépítették nekünk, fiataloknak a II. világháború után ezt az országot. Néha szó szerint tégláról téglára. Egy ilyen társadalmi csoport megbecsülést, tiszteletet érdemel, nem pedig azt, amit ettol a kormánytól kap. Ez a kormány persze szavakban sokat beszél az idosekrol, de annál kevesebbet cselekszik a gyakorlatban. Ugyanazt a szemléletmódot képviseli, mint amit az elso Orbán-kormány idején, amikor csak tehette – akkor már Orbánt használom: „rárontott” a nyugdíjasokra. Amikor csak tehette, elvett a nyugdíjasoktól vagy korlátozta a lehetoségeiket. Most is azt mondják, hogy annyira jó az infláció Magyarországon, hogy igazából nem is kell emelni a nyugdíjasok nyugdíját.

De kérem, több százezer magyar nyugdíjas ötvenezer forint alatti nyugdíjat kap egy hónapban. Majdnem másfél millió nyugdíjas százezer forint alatti nyugdíjat kap ma Magyarországon havonta. Ezekbol az összegekbol nem lehet megélni! Miközben a nyugdíjasoknak vannak olyan speciális igényeik a gyógyszerekkel, az egészségügyi kezelésekkel, sok minden mással, ami tovább drágítja az o megélhetésüket. Éppen ezért mi azt mondjuk, hogy ez így nincsen jól, és igenis szükség van egy nyugdíjkorrekciós programra, differenciált nyugdíjkorrekciós programra, ami arról szól, hogy azoknak adunk többet, azoknak adunk nagyobb nyugdíjemelést, akiknek kisebb a nyugdíja.

Velük kezdünk, mert náluk a legnagyobb a szükség. Mert ok azok, akik a konyhában ücsörögnek, és ott futenek a rezsóval, mert így tudnak takarékoskodni. Ok azok, akiknek egyébként azt mondja ez a kormány, hogy szociális temetés. Azaz, kicsit sarkítva: ásd meg magadnak a sírod. Mi nem ezt mondjuk. Szociális temetés helyett azt mondjuk, hogy kegyeleti támogatást kell adni a nyugdíjasoknak.

Emellett ingyenes étkeztetést fogunk adni azoknak a nyugdíjasoknak, akik rászorulnak. Az imént beszéltem arról, hogy nagyon sok gyerek éhezik Magyarországon, de talán kevesebb szó esik arról, hogy sajnos nagyon sok idos ember is szó szerint éhezik. Ezen a területen leginkább csak civil szervezetek végeznek igazi értékteremto és problémát megoldó munkát. Éppen ezért ezen civil szervezetekkel együttmuködve, állami segítséggel nemcsak a gyermekéhezést, hanem az idosek éhezését is meg fogjuk szüntetni Magyarországon. Mert nem lehet, hogy egyetlenegy gyermek, és nem lehet, hogy egyetlenegy nyugdíjas is éhezzen Magyarországon.

Az is nagyon fontos, szimbolikus az MSZP számára – Horn Gyuláról már volt szó ma –, hogy bizony mi fogjuk garantálni azt, hogy a 65 év felettiek tényleg ingyenesen utazhassanak, hogy az a „Gyula-bérlet” tényleg ugyanannyit érjen, mint amikor bevezették, vagy amikor a mi kormányzásunk volt.

Persze sokan kérdezhetik azt is, hogy mibol fogjuk finanszírozni ezeket az ügyeket. Én öt forrást hadd mondjak gyorsan önöknek. Az elso, hogy újra fogjuk rendezni a költségvetés prioritásait. Igazságosan, józanul és tisztességesen fogjuk elosztani a rendelkezésre álló forrásokat.

Hadd mondjak egy-két példát, hogy mi hogyan döntöttünk volna másképpen, ha nekünk van erre lehetoségünk!

Van ez a rendkívül kiváló stadionépítési program. 200 milliárd forintot költ a kormány stadionok építésére – hogy pár tízezer szurkoló utána szétverhesse, hogy utána újra lehessen építeni ezeket a stadionokat. Kérem, mi nem ezt tennénk. Mi azt mondanánk, hogy 200 milliárd stadionépítésre, ez a Fidesz; az MSZP bölcsodét, óvodát és tornatermet építene.

A másik a focicsapatok támogatása – maradjunk már itt a focinál –, 60 milliárd. 60 milliárd focicsapatok támogatására! Ez nemhogy semmi eredményt nem ér el, de elért 8:1-et, ugye… Hatalmas eredmény volt, és utána pedig – ahogy írták az interneten – az építési vállalkozókkal és a biztosítási ügynökökkel szemben nagy nehezen egy gyozelmet ki tudtunk harcolni a legutóbbi mérkozésen. Na, hát mi azt mondanánk, hogy a Fidesz azt mondja, hogy focicsapatokra 60 milliárdot, mi meg azt mondjuk, hogy tandíjmentes felsooktatás.

Itt a következo sikertörténete Orbánnak: van egy multinacionális cég, amit mégis nagyon szeret a miniszterelnök, mert rengeteg pénzt fizet valamiért, ami ezé a cégé. Ez az E.ON, német multinacionális vállalat. Hogy, hogy nem, úgy döntött a miniszterelnök, hogy az elozetes értékbecslések fölötti összeget kínál ezért az üzletrészért, hogy megvásárolja a gázüzletágát. 350 milliárd forintot fizet a magyar adófizetok pénzébol ez a kormány az E.ON-nak, hogy megvásárolja ezt az üzletágat! Becsléseink szerint ez legalább 170 milliárddal több, mint amennyit valósan érne ez a cég! 170 milliárddal több, mint amennyit valósan érne a cég! Erre mondjuk azt, hogy ok egy multinacionális cégnek adnak egy jó nagy adag pénzt jó sok extraprofittal – ez a Fidesz. Mi meg azt mondjuk, hogy az egészségügyben és az oktatásban rendezzük a béreket.

Aztán itt van egy másik nagyon fontos cég Magyarországon, ez a MOL.

Megvásárolta a kormány a MOL-részvényeket abból a pénzbol, amit elloptak az emberektol. Ez 500 milliárd forint. 500 milliárd forintért vásároltak MOL-részvényeket. Hozzáteszem, hogy ez már a felét éri körülbelül, mert annyira rossz a gazdaságpolitikájuk, hogy elértéktelenítették a saját részvényeiket – ez egy nagyon racionális politika. Azt mondják, hogy MOL-részvény vásárlása 500 milliárd, ezzel szemben mi azt mondanánk, hogy érdemi nyugdíjemelés a kisnyugdíjasoknak.

És van ez a fantasztikus, csodálatos cég, amirol már az imént beszéltem, a Közgép, minden magyar cég legsikeresebb vállalata. 400 milliárd forintos megrendelés állománnyal rendelkeznek azok a konzorciumok, ahol egy közös pont mindig van: minden konzorciumban benn van a Közgép. Valahogy ez a vörös fonál, ami összeköti az összes céget. Ez a 400 milliárd forint a Fidesz választása, mi meg azt mondanánk, hogy több tízezer magyar kis- és középvállalkozásnak adnánk ezekbol a pénzekbol.

És akkor még nem beszéltünk a Kossuth tér felújításáról, vagy a Századvég, a Nézopont és egyéb más propagandaintézmények finanszírozásáról, vagy a parlamenti orség fenntartásáról. Ezek mind-mind újabb 10-20 és 100 milliárdokat jelentenek a magyar költségvetésben. Gondoljanak bele, hogy a parlamenti orség paszományaira és gombjaira, az egyenruhára majdnem 20 millió forintba kerültek.

Hát egy magyar átlag munkavállaló éves fizetése a közelébe nem kerül ennek! Tehát ez a választás: paszomány a Fidesznek, mi meg azt mondjuk, hogy lehetne például a gyermekéhínség megszüntetésére fordítani ezeket a forrásokat.

A második forrás a költségvetési pénzek tisztességes, józan elosztása után az, hogy egy felelos gazdaságpolitikát kell, hogy folytassunk. Mert ha felelos gazdaságpolitika van, akkor bizony van beruházás, jönnek Magyarországra a befektetok, vagy a magyar cégek is újra befektetik a jövedelmüket. Ezáltal lesz újabb munkahely, és újraindul a gazdaság. Lesz gazdasági növekedés, aminek a hasznát társadalompolitikai céljaink megfinanszírozására tudjuk fölhasználni.

A harmadik a kiszámítható gazdaságpolitika, ami az államadósság hosszú távú finanszírozása szempontjából is fontos, mert olcsóbban tudjuk akkor finanszírozni Magyarország államadósságát.

A negyedik, hogy az uniós pénzeket okosabban, gyorsabban, hatékonyabban fogjuk felhasználni. Gondoljatok bele, 1500 milliárd forint sorsa még mindig kétséges és kérdéses. Ezek olyan tehetségtelenek, hogy azt a pénzt, amit adnak, azt sem tudják elkölteni. Nem hogy jól költenék el, hanem megbírságolják Magyarországot, mert nem megfeleloen használják föl ezeket az uniós forrásokat. Mi ez, ha nem tehetségtelenség, inkompetencia? Éppen ezért itt van még komoly tartalék, amit használhatunk.

Az ötödik, hogy erosíteni fogjuk az adózási fegyelmet, és visszaszorítjuk a korrupciót. Kérem, ne tévedjünk, ez az utolsó, a korrupció, nem egy kis tétel ám. A mai Magyarországon ez a kormány intézményesítette, állami szintre emelte a korrupciót. Ez a kormány maffiamódszerekkel, bunszervezetben nyúlja le az európai uniós és az állami százmilliárdokat. Ezt fogjuk megakadályozni, ezt fogjuk megállítani.

Kedves Barátaim! Azt is vegyük észre – és itt fontos egy picit megállni, mert annyiszor halljuk a Fidesztol a parlamentben és különbözo sajtótájékoztatókon – a külföld gyarmatosítani akarja Magyarországot. Hányszor mondják ezt? De kérem, vegyük észre, nem a külföld akarja gyarmatosítani Magyarországot. Nem! Hanem egy kollégiumi társaság, annak barátai, nevezetesen az Orbán-klán szállta meg Magyarországot.

Gondoljuk csak végig tényleg, mert lehet, hogy ezt így összességében sose rakjuk össze a fejünkben: ez a társaság, ez a klán hogy is áll össze? Van Orbán Viktor, a miniszterelnök, az antikommunista volt KISZ-titkár – mert közben volt liberális is, tehát hogy éppen milyen a szél forgása. Aztán van Áder János, aki a köztársasági elnök. Aztán van Kövér László, aki a parlament elnöke, aki manapság annyira harcosan antikommunista, és annyira utálja Gyurcsány Ferencet, mint a csuda. De azért vannak itt a teremben, akik emlékeznek talán még rá, hogy 1988-ban a MISZOT-ot, a Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsát Gyurcsány Ferenccel együtt szervezte Kövér László – zárójel bezárva. Tehát o a harmadik szereplo ebben.

Aztán itt van Simicska Lajos, az elso számú oligarcha, a pénzügyi zseni, aki a közbeszerzések ásza. De itt van Polt Péter, aki a legfobb ügyész, Szájer József, aki az alaptörvény atyja, aki mindenkit kioszt Brüsszelben és itthon, hogy ki a hazaszereto és ki nem. Az o felesége a bíróságokat irányítja. Természetesen ennek a klánnak az ügyvéde a médiát irányítja, csak nehogy egyetlenegy terület is kimaradjon. Még valakit elfelejtettem: Deutsch Tamást. Deutsch Tamás, aki manapság már azért csak Brüsszelbol twitterezik, hál’ istennek, bár ebben a 140 karakterben is hatalmas károkat tud okozni az országnak. Tehát van olyan terület, ahol Deutsch úr kiemelkedoen teljesít.

Ez az a klán, ez az a kollégiumi társaság, amelyik megszállta Magyarországot. Tisztelt, Hölgyeim és Uraim, 2014-ben a magyar emberek ettol a kollégiumi társaságtól fogják visszavenni Magyarországot.

Kedves Barátaim! Miután visszavették a magyar emberek az országot ettol a társaságtól, ettol a klántól, utána kétfajta igazságtétel fog következni. Az egyik igazságtétel az, amirol eddig beszéltem: egy társadalmi igazságtétel. Hogy az Orbán-rendszer károsultjait, szabadságharca áldozatait kárpótolni fogjuk. Igazságot fogunk nekik szolgáltatni, hogy az életük nekik is jobb legyen a következo idoszakban.

De lesz egy másik igazságtétel is: ez egy jogállami igazságtétel. A jogállami igazságtétel arról szól, hogy a törvénytelenség nem maradhat büntetés nélkül, a bunnek meglesz a büntetése.

Azoknak az embereknek, akik tisztességesen dolgoztak, semmi problémájuk nem lehet. De azoknak, akik tudatosan, szántszándékkal törvényt sértettek, korrupcióba keveredtek vagy segítették a törvénytelenségeket, az igazságszolgáltatás elott kell felelniük. Kérem, senki ne értse félre, nem boszorkányüldözésrol beszélek, nem politikai boszorkányüldözésrol beszélek. A mi idoszakunkban nem egy párt fogja megmondani, hogy ki bunös és ki nem. Nem! A független magyar bíróság. De az meg kell hogy mondja.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, elég sok dolgunk lesz, mert ilyen tolvaj, hazug, csaló kormányt még nem látott Magyarország. Éppen ezért ebben az igazságtételben lesz még sok feladat és munka.

Tisztelt Kongresszus!

Azt ígértem három éve, amikor itt álltam elottetek, hogy újjá fogjuk szervezni a Magyar Szocialista Pártot, ismét kormányzó erové, alternatívává fogjuk tenni, és meg fogjuk erosíteni ezt a pártot. Ugyanaz volt a történelmi kihívás elottünk, mint 1990-ben Horn Gyula elott. Akkor is egy nagy megsemmisíto választási vereség után voltunk, és 2010-ben is hasonlóképpen jártunk. Éppen ezért ez a feladat nagyon nagy volt, de azt kell, mondjam nektek: jelentem tisztelettel, ezt a munkát elvégeztük veletek közösen! Ma a Szocialista Párt a legnagyobb, legszervezettebb, legerosebb ellenzéki párt, amely méltó kihívója ennek a bunbandának.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Barátaim!

Természetesen ebben volt egy csapat, amely folyamatosan támogatott engem, és segített. Akikre mindig lehetett számítani, és akik irányították a Magyar Szocialista Párt munkáját az elmúlt években. Arra kérem oket, hogy ha tudnak, és itt vannak valahol a közelben, jöjjenek föl ide mellém, mert szeretném megmutatni mindenkinek Magyarországon, aki nézi a televíziót, hogy igen, a Magyar Szocialista Párt megújult.

Ez a párt új politikusgenerációval, új politikával és új programmal áll a magyar választók elé! Tanultunk a hibákból, másképpen fogjuk csinálni.

Három akciót fogunk elindítani a mai napon. Az elso, hogy azt a programot, amit a kongresszusnak elfogadásra ajánlunk, szakpolitikusaink végig fogják konzultálni civil szervezetekkel, szakszervezetekkel. Hogy lássák, hogy mit akar tenni a Magyar Szocialista Párt az o érdekükben, az ország, a nemzet érdekében. Párbeszédet hirdetünk civil szervezetekkel és szakszervezetekkel.

A második, hogy ez a csapat, ok mindnyájan végig fogják járni a 106 választókörzetet. A jelöltjeikkel közösen bemutatják az MSZP programját, és meg fogják hallgatni az emberek véleményét, hogy hogyan látják Magyarországot. Ennek a kampányunknak az elnevezése „Beszéljük meg!”, hiszen nekünk fontos a választópolgár véleménye és gondolata.

A harmadik akció, amit ma elindítunk, az az, amit a kongresszus elején láttak: a Fidesz igazi arcának bemutatása. Ez a kampányunk neve. Mindenkinek lesz dolga itt a teremben, és az aktivistáknak is a termen kívül. Ott kell, hogy legyünk az utcákon, tereken, a postán, a buszmegállóban, az éttermekben, hogy elmondjuk, hogy szembesítsük a Fideszt azzal, mit ígértek és miben hazudtak a magyar embereknek. És azt, hogy mi mit szeretnénk tenni ebben az országában az emberek érdekükben.

Ez az a három akció, amit a mai napon elindítunk, és innen kezdve a Magyar Szocialista Párt csak a választókkal foglalkozik. Mi a választókkal, a magyar emberekkel akarunk szövetséget kötni! Az o érdekükben, értük tevékenykedünk.

Nagyon szépen köszönöm a figyelmet. Éljen Magyarország! Hajrá MSZP!

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.9/5 (7 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -9 ( 21 szavazatból)
A sötétség órája: Mesterházy beszéde, 3.9 out of 5 based on 7 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(38)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

38 Reader’s Comments

  1. Tényleg változás van az mszp-ben.
    Én már látom!
    Új idők jönnek, és új szelek fújnak.
    Hogy mi okozza ezt a nagy változást?
    Az, hogy Mesterházynak a haján a választék nem balról jobbra, hanem jobbról balra lett csinálva,ja, meg nem tüske haja van.
    A beszéde? A szokásos, semmitérő.Ragozta a saját,és stábja hülyeségeit.
    Ettől újultak meg? Ez menti meg az országot?
    Ők nyernek? Egyedül?
    Ajánlom figyelmébe a Ripacsok c. filmet. Mit énekelnek: EGYEDÜL NEM MEGY!
    Aki ezekkel összefog, az rántja mélybe igazán az országot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +32 (52 szavazatból)
  2. Alapvetoen a cikk ramutat az en fo problemamra.
    Az nem kerdes hogy a FIDESZ egy kartekony orszag es emberellenes alakulat, de ha korbenezek akkor egyszeruen nem latok jo alternativat. Nem latom azt a csapatot aki erkolcsileg szakmailag kepes lenne peldat mutatni vagy statulni ( !!! ) es nem egy korrupcioktol erkolcsileg szetzullott inpotens alakulat.

    Hol? Kire? Miert lehetne itt szavazni?

    Senkire !

    Sajna Magyarorszag nem nyujt alternativat vagy inkabb eselyt nem csak a normalis jelenre de jovore sem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (25 szavazatból)
  3. Mesterházy beszéde egy párthivatalnoki beszéd volt. Az MSZP megújulása abban áll, hogy a párt élén egy fiatalabb csinovnyik áll, aki miniszterelnök-jelöltként már elbukott egy választást, s antikampányával még ahhoz, hogy hozzájárult, hogy a fülkeforradalmárok 2/3-os hatalomhoz jussanak a törvényhozásban. A választmány elnöke pedig egy olyan megújult ember, aki Sztálint meghazudtolva retusáltatta ki maga mellöl volt pártelnökét és miniszterelnökét a polgármesterségért folyó kampányban készült közös fotóról.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (33 szavazatból)
  4. Kb: 40 evvel ezelott -ki tudja melyik ovodaban- volt egy Mesterhazy Attila nevu ovodas, aki az ovoneninel mindig Orban Viktorka nevu pajtasara arulkodott.
    .
    Ma is ugyanezt tenni, ugyanilyen szinvonalon, mar igazan szanalmas…
    .
    Ugy latszik, hogy a “mi” legnagyobb ellenzeki partvezerunk elfogadja es tudomasul veszi a mai ujhorthy-diktatura rendszeret, mert azt nem megdonteni, hanem demokratikus valasztason kepzeli levaltani. O ebben a mai helyzeben max:horthy-szeru nyomort lat, nem pedig az europai ertekektol elszigetelt ujfasizmust…
    .
    Sajat bevallasa szerint is kozgazdasagi diplomaja van, megis ugy tunik, fogalma nincs a kapitalizmus alapveto mukodeserol es az ahhoz igazodo -megis a tomegek szamara is jol elheto- fejlett europai szocialis rendszerek felepiteserol. Nem erti az europai ertekrendeken alapulo, tolunk nehanyszaz kilometerre jol mukodo demokraciakat. Nem latja pl:Norvegia “szocializmusat”, ahol a legfolso es legalso tarsadalmi retegek kozott tobb mint 10szeres a jovedelmi kulonbseg, megis altalanos a jolet…
    .
    Azt mondja: “Ma a Szocialista Párt a legnagyobb, legszervezettebb, legerosebb ellenzéki párt, amely méltó kihívója ennek a bunbandának.”
    En ehhez csak annyit fuznek hozza, egy bunbandat ha hatalmon van, bizony inkabb BOJKOTTALNI kene inkabb!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (31 szavazatból)
  5. Elég anekdotikusra sikerül beszéd, inkább megmosolyogtató. Ha csak ennyi volt a mondanivalója azt sokkal rövidebben is előadhatta volna. valójában nem is tudom kihez beszél, inkább monologizál. Gondolom szereti maga alatt vágni a fát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (27 szavazatból)
  6. Munkát, kenyeret, sült galambot ígérünk mindenkinek mi, a szépek, jók és okosak.
    .
    “azért ilyen az Orbán-rendszer, mert annak kitalálója ilyen”
    — Akkor gondolkodjunk el: a Gyurcsány-kormány azért volt olyan, amilyen, azért nem vitte égigi számos programját, mert Gyurcsány ilyen alkatú volt? Nem. Hanem azért, mert a Fidesz “hideg lehellete”, az államigazgatás minden területén ott lévő vakondjai, a fideszes ideológia okán Gyurcsánynak nem ellenszélben, hanem ellenorkánban kellett működnie. Azért, mert a Fidesz — ha ellenzékiségnek a hatalom kormány kezéből való kiragadását értjük — ellenzéknek tökéletes volt.
    A Gyurcsány-rendszer a kormánypárt–ellenzék EGYÜTTES lenyomata volt.
    .
    Ezzzel szemben az Orbán-rendszert EGYEDÜL Orbán határozza meg. Ő alakítja a viszonyokat, ő uralja a játékteret, mintha az MSZP, “a legnagyobb ellenzéki erő” nem is létezne. És valóban nem létezik, legalábbis ellenzéki erőként biztosan nem.
    Tényleg, Mesterházy úr, hol vannak Önök?
    A magyar politika alakulásában konkrétan hol játszik szerepet az MSZP?
    Megmondom: SEHOL.
    Azért nincsenek, mert nem ellenzékként visedlkednek. Orbán hatalma soha nem nőhetet volna ekkorára, ha Önök ellenzékként viselkednek, ha tömegtüntetésekkel, tömeges sztrájkokkal, az utca erejével, MINDEN ERŐVEL tiltakoznak az ország kirablása és szétverése ellen.
    Önök mindezt nem tették.
    Önök ellenzékként sehol sincsenek.
    Azt az ellenzéket, amelyik nem ellenzékként viselkedik, kollaboránsnak hívják.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +31 (33 szavazatból)
  7. jajj, ne már! ez nagyon kínos, avitt, demagóg és … rettenet! és még csak a felénél tartok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  8. Mesterházi beszéde katasztrófálisan gyenge volt. Az előadó nem ismeri még azt az alapvető kommunikációs törvényszerűséget sem, hogy az emberek egy monoton beszédet maximum 40-45 percen keresztül képesek figyelemmel meghallgatni. Sokat tanulhatnának Gyurcsány Ferenctől, akit áruló módon, pofátlanul magára hagytak Orbánnal szemben, akit elüldöztek az MSZP-ből.
    Egonak tökéletesen igaza van.

    Az MSZP Mesterházival nem fog jelentős eredményt elérni a választásokon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +37 (39 szavazatból)
  9. Valamilyen ellentmondást érzek, észlelek.
    Az, hogy mesterházy alkalmatlan kormányfőnek, azt már régen észrevettem. Nincs benne az a karizma, aminek lenni kellene. S ehhez társul az eredetiség hiánya. Egy olyan ember, akinek nincsenek előrevivő eredeti gondolatai, elképzelései az ne akarjon kormányfő lenni. És a harmadik – s ezt szinte szégyenkezve mondom ki – mesterházi nem elég okos. Más jelzőt is mondhatnék erre a jó szándékú, jót akaró emberre, de az méltánytalan lenn. Talán nem is tehet arról, hogy szinte teljesen hiányzik belőle az önismeret. Mert, ha egy kicsi is lenne benne, tudná hol a helye a rendszerben.
    .
    Ez volt az ellentmondás egyik oldala. A másik oldala pedig az, hogy ez a nagy múltú, sok sikert és kudarcot megért párt ezt jóváhagyólag tudomásul veszi. Ennek a pártnak valamikor volt egy figyelemreméltó szellemi bázisa. Töprengő, gondolkodó, a társadalmi mozgásokat, a társadalmi igazságosságokat kereső emberek csoportjai. Hol vannak most ezek? Hát senki nem veszi észre, hogy ami most és itt történik az maga a teljes kudarc?
    Pontosan állapítja meg egy másik cikkben B.L. hogy „…kongresszusi beszéde után a párt, a baloldal néhány meghatározó személyiségének válságtanácskozásra kellett volna összeülnie. Miután felocsúdtak az első döbbenetből, szembe kellett volna nézni a ténnyel, és ki kellett volna mondani, hogy krízishelyzet van.”
    .
    Mert most mi van? – A legnagyobb ellenzéki pártnak nincs vezetője. Mert ő nem az!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (25 szavazatból)
  10. Kedves “bumburi”
    .
    Had legyek kicsit lusta.
    Nem olvasom el annak az embernek a zagyva beszédét mellyel altatja már jó ideje az ellenzéké kovácsolható tömegeket.
    Elolvastam inkább az ön véleményét és az tökéletesen beigazolta a meglátásom Mesterházy Attila MSZP pártelnökről.
    Az MSZP pártelnököstül, tagostul és alkalmatlan az ellenzékre kirótt szerepre ; Leváltani Orbán Viktort, Magyarország Diktátorát, a Fidesz és a Maffia fejét.
    .
    Az MSZP sem Mesterházyval sem mással képtelen már megváltoztatni ezt az országot. A mai álláspontok szerint egy emberben van elég akarat és kurázsi, hogy meg tegye azt amit meg kell tenni. Azt az embert Gyurcsány Ferencnek hívják. A DK esetleg alkalmas lehet összefogni az szétszaggatott ellenzékiséget és tömegeket. Hogy segítenek-e neki a többi ellenzéki pártok?
    Hogy összefognak-e vagy sem, Hogy elfogadják-e vagy sem Gyurcsányt ellenzéki vezérnek, vagy ellenzékben társnak?
    .
    Láthatjuk az acsarkodást. és a széthúzás eredményét.
    Sok itt a munka és kevés az idő, az ember ….
    .
    .
    .
    Öntől idézet:
    .
    “Tényleg változás van az mszp-ben.
    Én már látom!
    Új idők jönnek, és új szelek fújnak.
    Hogy mi okozza ezt a nagy változást?
    Az, hogy Mesterházynak a haján a választék nem balról jobbra, hanem jobbról balra lett csinálva,ja, meg nem tüske haja van.
    A beszéde? A szokásos, semmitérő. Ragozta a saját,és stábja hülyeségeit.
    Ettől újultak meg? Ez menti meg az országot?
    Ők nyernek? Egyedül?
    Ajánlom figyelmébe a Ripacsok c. filmet. Mit énekelnek: EGYEDÜL NEM MEGY!
    Aki ezekkel összefog, az rántja mélybe igazán az országot.”
    .
    Az utolsó mondatában ott van a lényeg.
    Reméljük Gyurcsány is megérti: Az MSZP sem együttműködésre sem rendszer váltásra nem alkalmas sem önmagában sem társként.
    .
    Gyurcsány ezért mondta: “Legyőzzük őket, nem most, majd”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  11. Azt hiszem, nagyon tanulságos volt végig elolvasni.

    Mesterházyról soha nem gondoltam, hogy egy nagyság lehet valaha is, de ez most végképp kijózanít: EZEK HÜLYÉK!
    Hiába az amerikai, vagy akármilyen tanácsadó, ezekkel még az sem tud kezdeni semmit, mert egy totál más gondolatrendszerben léteznek, aminek semmi, de semmi köze a valóságról való érdemi gondolkodáshoz, tevéshez.

    Számomra ma ez volt a csúcs: a lózungok és érzelgős történetek. mert ezeket mindig elő lehet adni lovagiasságnak, vagy/és “megmentőnek” álcázva saját magunkat, miért?…
    lehet beszélni a megvert nőkről, nőkért, miközben a tönkretett gyerekekről és a probléma és a család helyzetét rendező lehetőségekről szó sem esik, társadalmi vita nem keveredik se értelmiségi, se tudományos körökben, amit a nagyérdemű haszonnal forgathatna! állami, hatékonyan támogató rendszer nincs és/vagy nem elérhető.
    de még szivhezszólóbban lehet beszélni éhező gyerektömegről, vagy egy-két konkrétan éhező gyerekről, – akit ő konkrétan látott (!), mert ő oly nagyszerű és a kampányban (!) elmegy és megnézi (!) a valóságot, aztán beszáll az audiba és fertőtleniti a cipője talpát is – ez aztán a felháborító (!) és VALÓBAN AZ! mert a megoldás irányába érdemben semmit sem tesz!
    vagy szónokolhat nyiltan-hatásvadász módon kórházba el nem jutott gyerekről, akinek romlik az állapota… és tényleg vérlázítóan aljas: egyszer azért, mert léteznek ilyen problémák ma mo-n, és ő vastagon benne van, hogy ez van, másrészt azért, mert ő ezt ócskán, finom manipulatív szándékkal ecsetelgeti, ahelyett, hogy tenne, vagy inkább helyesebb, ha azt mondom: tett volna (!) valaha valamit azért, hogy ezek a méltánytalanságok lehetőleg ne fordulhassanak elő…
    sztereotipiákban gondolkodnak és élnek a politikusok, pedig tenniük,
    tenni kéne! ez a helyzet. csak hát nem “teszünk” a pénzünkért ugyebár nagyjából semmit és ez már oly rég óta van így, hogy másképp nem is lehet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  12. Bumburi
    “Új idők jönnek, és új szelek fújnak.”
    Ahogy szokták mondani, csak az a baj, hogy a régi valagakból.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  13. Mesterházy pontos mása az orbánnak ,csak még nem jutott a fölső polcra. Pedig ez az egyetlen célja. Szörnyűűűűűűűűűűűű. A 2014-es választást is meg fogják a fidesznek nyerni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  14. Sortilegus
    Először azon gondolkodtam, hogy írok egy lelkesítő beszédet, csak úgy brahiból erről a Mesterházy monológról,hogy ha idetévedne egy mszp-s, dagadjon a melle a büszkeségtől, hogy ő milyen klassz pártban van.
    Nem vitt rá a lélek.
    Aztán rájöttem, hogy nem lehetek olyan képmutató, mint a pártelnöke,így elálltam a gondolattól.
    .
    Egyébként nem szabad senkinek a véleményére hagyatkozni, minden esetben el kell olvasni a cikket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (11 szavazatból)
  15. Nagy utat tett meg az MSZP addig, amíg most még ott sem tart, ahonnan 1989-ben elindult.

    Jó ez a “Mesterházy Attila Gurmai Zitára néz jelenet, úgy nagyjából a Fekete Pákó Kiszel Tündére néz színvonal. (Azért nem Anettkát írtam, mert Fehér Anett háromszor futná körbe agyilag akármelyiket…)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  16. Új szelek nyögetik az ősi magyar fákat? Ahogy kicsiroli megjegyezte, ugyanabból a mocsárból erednek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  17. És én még meg is néztem az ATV-n. Soha rosszabbat, bár nehéz lenne alulmúlni bármiben is. Én már két alkalommal írtam nekik levelet és kikértem magamnak azt az alpári stílust, amit ez az ember megenged magának bárkivel, bármikor. Majd akkor is vettem a “tollat”, amikor megtartották a mostanihoz hasonló forgószínpados cirkuszukat.
    Ez a harmadrangú borbélysegéd és a körülötte lévők mindegyike semmit nem újult meg, csak hülyébbek lettek. Olyan embereket toltak hátrébb, akiknek nem csupán köszönhettek sokat, hanem akiktől m ég mindig tanulhatnának. És kiket visz tovább? Hát a Baja Ferit. No az egy igazán közéjük való.
    És senki nem vette észre Mesterházy mellett még a komor bikatekintetű, óriásbébit, akiben akkora a hatalomvágy, amit már most lehet sejteni. És mit is csinált már 20 éves korában? Hát polgármester volt, ő Szegeden, a nyuci meg Miskolcon. És nem engednek maguk közé olyanokat, akik próbára tennék az értelmi képességüket. Ezért javasolnám az egyetlen jó arcnak (Kunfalvi Ágnesnek), hogy ne nyugodjon abba bele, hogy őt egyre inkább háttérbe szorítják, hanem addig szabaduljon meg ettől a bandától, amíg nem hagy mély nyomokat az egyéniségén
    Én annyira haragudtam sok dologért a Gyurcsányra annak idején, hogy el sem tudtam volna képzelni, hogy valaha is neki drukkoljak tiszta szívemből, legalábbis azért, hogy bejusson ő és párt ja a Parlamentbe.
    Ha Bajnaiék nem bontják fel ezekkel a megállapodást (miért is ne tenné?) akkor én a következőképpen fogok szavazni. Ajánlom másoknak is, akik hasonlóan gondolkodnak.
    Egyéniben, ha van jelöltje a körzetedben, akkor a Gyurcsányék emberére, miniszterelnöknek a Bajnait jelöld, és listán pedig a DK-ra. Egészen más a helyzet, ha felbontják a megállapodást, akkor azon kell gondolkodni, hogy melyik párt (DK? EyüttPM) vezetőjét jelölöd meg miniszterelnöknek…
    Egy biztos, erre a formációra csak akkor szavazhat valaki, aki egy biztos bukásra ítélt, ostoba, hataloméhes, kompromisszumra képtelen, az elegancia minimumát sem képes produkálni, s másképpen, mint Orbánék, de akkor szintén egy autokrata pártra adná a voksát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  18. Mesterházi ebben a “nagyívű” beszédben igen nagyot alkotott – de csak önmagához képest. Az pedig ma rettentően kevés,mert HELYZET van.
    Az Orbán-beton már megkötött !!!
    Ma az aljasság röhögve ül diadalt az ész és a gondolkodás fölött.
    Most talán még nem lenne késő Gyurcsányt visszahívni és teljesjogú felhatalmazással Orbán ellen küldeni. Úgy látom,hogy már a DK-MSZP szövetség is kevés lenne,különösen most,amikor az LMP hintapolitikázik,a Jobbik pedig szövetségesi szerepre vágyik,az Együtt 2014 pedig az elsorvadás útját választotta.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  19. butatojas 2013. október 21. hétfő 14:45
    .
    BOJKOTT van és nem választás, már aki nem kíván együttműködni a rendszerrel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  20. butatojás!
    Botka anyucijának semmi köze nem volt Miskolchoz. Inkább valamelyik alföldi városban, Kecskemét vagy Szolnok, esetleg Cegléd volt polgimester.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  21. Jesszus! Az előbb még péntek volt, ma hétfő, és mennyi mindenről maradtam le…
    Ez a beszéd pont olyan, mint Mesterházy. Oszt jónapot!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  22. Kis Pál Lehet, sőt biztos, hogy igaza van, de gondolom az Ön személyében egy büszke miskolci lakosról van szó. BÁr az is lehet, hogy a mama az egyik legkiválóbb polgármester volt. Nem szeretnék elfogult lenni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  23. Kedves Bozse!
    Botkáné valóban nálunk Szolnokon volt polgármester. Előtte a Varga Katalin Gimnázium igazgatójaként sok évig eredményesen működött, de polgármester szakma már kifogott rajta. Persze ez már mindegy is, hiszen már 8 éve a fideszes Szalay Ferenc a polgármester.
    Visszatérve a Mesterházy beszédre, csak a katasztrófa jelzőt tudom rá alkalmazni.
    A politikai programalkotás a legnagyobb gyengéje az MSZP-nek. Szerintem az a fő programjuk, hogy kis erőbedobással, tingli-tangli választási akciókkal meghökkenteni a nézőket, és tovább ülni a langyos pocsolyában, a kellemes felelőtlenségben. Nem is akarnak nyerni, mert azután k.rva nehéz munka várna rájuk, és halvány gőzük sincs a kapitalista közgazdaság működéséről.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  24. úgy tünik sokat hozott a konyhára mesterházy beszéde gyurcsánynak és a DK-nak. reméljük folytatódik a trend és az mszp és az egütt versenyben jelentéktelenedik el a tavaszig. így mindenfajta elözetes, izzadtságszagú megállapodások nélkül is gyurcsány, az egyetlen alkalmas jelölt válik az ellenzék természetes vezetöjévé, aki felszív minden orbánellenes eröt a “választásokig”. aztán majd kiderül mi a leginkább megfelelö módja orbanisztánt eltörölni. valószinü, hogy nem egy orbán által kiírt és felügyelt “választás” lesz az. de ne rohanjunk elöre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  25. Meterházy mentora az a Medgyesi Péter volt, aki leállította 2002-ben az Orbánék első ciklusában elkövetett disznóságainak kivizsgálását azzal, hogy “temessük be az árkokat”. Ez a tehetségtelen miniszterelnök választotta ki Mesterházyt, és ültette államtitkári beosztásban Gyurcsány nyakára. Ezzel többet ártott az országnak, mint valaha sejthette volnam mivel a sok ostoba pártkatonának azt sugalta, hogy egy tehetséges fiatalt talált, “a jövő emberét”, pedig csak (enézést Adytól) a “szürkék (tehetségtelen) hegedősét” találta meg. Medgyesi dicső működésének következményeit még sokáig nyőgni fojuk.
    A beszédről nincs mit mondani. Szürke, és semmitmondó.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  26. Az a szomorú, hogy Mao-n még ez a demagógia is alternatíva, ahhoz képest, hogy OV szociál- , gazdaság- és káderpolitikája húszéves távon egyszerűen és konkrétan kinyírja emberek százezreit, ahogy nekem tűnik. Az mszp legalább az alapjogokat meghagyná. Ennyi. A halálraítéltek beléjük is hajlandók kapaszkodni. Irtózatos.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  27. MA: “Valahogy ez a vörös fonál, ami összeköti az összes céget.”
    .
    Nem. A “vörös fonál” (sic!) helytelenül írt fordítási hiba. Németül ugyan két szó, de magyarul egy. (Hol találták, és milyen nyelvről fordították a beszédet?)
    .
    Magyarul nem vörös az a fonal, hanem a közismert VEZÉRFONAL a megfelelője.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  28. Kis Pál: +++++++!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  29. A cikk stílusa amúgy újra kényszeresen frusztráltan mocskolódó, nem kéne ezzel épp az orbán bayer jobbik gárda cöf stílusú társadalmi párbeszédet mint mintát megerősíteni. Én nem élek az Usa-ban, de volt egy klassz szakEMBER amcsi főnököm, az Ő gyakorlata az volt: Lead by example, otherwise you lose your credibility.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  30. kicsiroli 2013. október 21. hétfő 13:09
    “Mesterházy pontos mása az orbánnak ,csak még nem jutott a fölső polcra”
    és mindazt, amit előadott, a fidesz ezerszer jobb kommunikációs szakértői 2010 előtt egy mondatban is meg tudták fogalmazni: “Van itt pénz, csak ellopják” Gondolkodó ember tényleg a falat kaparja tőle!
    DE!!!!
    Tudomásul kell venni, hogy Magyarországon eléggé elenyésző a gondolkodó fejek száma, választópolgár viszont 8 millió van. És azok Orbán populizmusára vevők – ezért csak “kutyaharapást szőrivel” lehet kezelni, és az mszp megpróbálja a fideszt balról előzni, azaz még populistábban kommunikálni..
    Azzal ugyanis nem lehet választást nyerni, ha elmondják a ZÖM-nek, hogy 2-3 évig még csak esély sincs a javulásra, és tényleg “csak” a jövedelmek valamiféle tisztességesebb elosztására tud törekedni az Mszp.
    Egyébként meg vagyunk mi áldva! Mind a két oldalnak “víziói” vannak. Az ilyesmit jobb helyeken zárt intézetben kezelik!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  31. Teljesen egyetertek Adminnal :
    “De, tisztelt hölgyeim és uraim, arra is szeretném magunkat figyelmeztetni, hogy ezek az eszmék – igazságosság, szabadság, demokrácia, köztársaság, jogállam – nagyon szép és magasztos eszmék”

    nincs de ! Pontosan ez a cel amit vagy megvalosit MO vagy marad a sulyeszto.
    Piacgazdasag a lenyege mindennek. Amire van kereslet azt kell termelni amir enincs az menjen csodbe. Ha a foci el tudja tartani magat akkor legyen foci, de ne a tobbiekt adojabol epitsenek stadionokat. Egyhazak! Tartsek el magukat vagy szunjenek meg. Az ateistak adoja ne menjen az egyhazak zsebebe, meg akkor sem ha az adott egtyhaznak csodaszep epuletei vannak. Ha nem tudja fentartani akkor adja el annak aki kepes karbantartani. Amig az allam mindent kipotol es helyettesit addig nem csak szegenysegben hanem fuggosegben is tartja az allampolgarait. A fuggosegben elok pedig nem szabadok, hanem rabok akiket folytogat a kormany, az ado, a tortenelmi egyhazak + HIT gyulekezete.
    Annyira egyszeru a keplet ott van pl Nemet orszag/Anglia/USA/Canada/Australia. Mindegyik egy kicsit mas de a piacgazdasag ne ilyedjetek meg tole a KAPITALIZMUS az egyetlen megoldas, csak egyszweruen le kellene masolni valamelyiket. Barmelyiket mert barmelyik jobb lenne mint ez a f@$$ talicska amit az MDF/KDNP/MSZP/FIDESZ az elmult 20 eve allatt tele pakolt.
    Az egyen szamara azonban a legjobb es legegyszerubb megoldas az azonnali emigracio elfelejtve a sok sunyi “magyaros-csavaros-mutyi” eszjarast.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  32. Én az orbántól hányok a mesterházytól meg zokogok.
    Édesapám azt mondta, hogy aki jobb oldalon választja el a haját, az más aljasságra is képes. A mesterházy, szerintem fideszfunkci.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  33. A mesterházy tegnap este és ma reggel is az atv-ben mondja ugyanazt a rizsát. Szóljon már neki valaki, hogy szörnyűűűűűűűűűűűűűűűűű.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  34. Normális országban valamelyest még közepes is lehetne Mesterházi ATV-s beszéde,de hol van itt normális ország? A gondolkodók radikáálisabb ellenzéket szeretnének,de ebben a közegben a radikalizmus fél év alatt lecsengene,elaludna. Ez már egy lebutított,érzéketlenségbe süllyesztett ország. Itt nehéz lesz az ébredés és az esetleges ellenzéki győzelem is sok összeütközéssel járna. Orbán elérte a legaljasabb célját,már minden társadalmi csoport sandán néz a többiekre. Ez a legveszélyesebb !!!
    Szerintem az utolsó pillanatig fenn kell tartani a választási bojkott lehetőségét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  35. Kis Pál
    2013. október 21. hétfő
    11:28

    “Ennek a pártnak valamikor volt egy figyelemreméltó szellemi bázisa. Töprengő, gondolkodó, a társadalmi mozgásokat, a társadalmi igazságosságokat kereső emberek csoportjai. Hol vannak most ezek? ”

    Többnyire a DK-ban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  36. Egyetlen szabatos, nyelvtanilag helyes mondat nincs benne. A tartalmarol azert nem szolok, mert olyan nincs is. Osszelapatolt ezerszer hallott retorikai kozhelyek, amiknek mar a szavatossagi ideje is lejart. Ehhez kepest Orban egy Cicero. Ok megtanultak, hogy par szavas szlogenre figyel a koz. Azota van “itt az ido” Magyarorszag jobban teljesit stb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  37. Ez a beszéd csak egyet erősit meg bennem. Azt hogy nem szabad ebben az országban maradni. Nincs kire szavazni az egyik örült a másik meg buta és idealista. Miként volna képes bármelyik is egy országot irányitani? Nem lesz itt változás se így se úgy. Szomorú de bekell ezt látni. Lehet gondolkodni azon hol mentek ennyire félre az események de ez már csak arra elég, hogy az alapvető történelmi és poltikai tanulságot levonjuk belőle. Egy dolog biztosan boritékolható változni semmi nem fog előrébb nem fogunk jutni. Marad a marakodás a másikra mutogatás, a kesergés, meg szokásos jajongás, úgy poltikai mint polgári szinten. Ebben én viszont nem kívánok részt venni ezért én is gőzerővel kezdtem meg a család új országba vonulását.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  38. Valóban igazat kell adni annak a véleménynek, hogy a fent olvasható beszéd alulmúlja mindazt a színvonalat, amit bármelyik eddigi miniszterelnök-jelölt produkált!
    Ez a szöveg egy, a már korábban is hangoztatott, szimpla sémára, illetve az Új Iránytű című elemzés egyes megállapításaira épül, igénytelenül leegyszerűsített, stílustalan konyhanyelven, anekdotázó és okoskodó módon megfogalmazott, felületesen összerendezett, a felszínt sem igen karcoló, egyúttal a populizmustól csöpögő szöveg!
    Ezen szöveg alapján ténylegesen felmerülhet a kérdés, hogy Mesterházi egyáltalán milyen fokú komplexitással, mélységgel és hozzáértéssel érzékeli a magyar társadalom struktúráját, mechanizmusait, múltját, jelenét és a kívánatos jövője körvonalait? Hiszen a szöveg alapján Mesterházi sem a társadalmi fejlődés megtorpanása/válsága, sem pedig az Orbán-Fidesz-Jobbik jelenség társadalmi mögöttesét nem látja, – vagy esetleg nem is akarja láttatni (?)-, sem pedig azt, hogy egy jövőbeli, rehabilitált jogállami kormányzás és baloldali politikai elkötelezettség lényege mely kulcsfontosságú tényezők által ragadható meg, amelynek érzetét a gyengécske sztereotípiák használata csak felerősít.
    Az egyik, alapvető és az egész tartalmat negatívan befolyásoló hiba az, hogy hiányzik a kiinduló pont, a társadalom mai helyzetének az ismeretére és rövid jellemzésére utaló beszédrész. Helyette találunk egy gyermeteg, a Fidesz-KDNP hatalom Orbán-Fidesz párhuzamra és a maffia-kormányzásra silányított értelmezését, amely egy szakszerűtlen, rendszerbe nem foglalt, és egy takarító nő szintjén előadott jellemzés, amiből minden igazán lényeges, az építkezést megalapozó következtetés hiányzik, azaz, annak a társadalmi körülménynek a feltáratlansága érhető tetten, ami által az Orbán-Fidesz jelenség egyáltalán életre kelhetett, majd még hatalomra is juthatott, sőt súlyos, esetleg az országot hosszú időkre is visszavető károkat is okozott!
    Ha pedig egy miniszterelnök-jelölt fejében nem lett feldolgozva, egy reális, mélyre ható és a konzekvenciákat is megfogalmazó helyzetelemzés, akkor nem képes rendszerben látni a problémák egészét sem, ami folytán arra sem lesz képes, hogy megfogalmazza a fő célokat, a kiemelt prioritásokat, az alkalmazható eszközöket, módszereket, időrendet és egyebeket, sőt azt sem lesz képes eldönteni, hogy valójában milyen kvalitásokkal bíró stábot kell majd maga köré szerveznie.
    Mindezek hiányában csak az ötletelés, a demagóg, a populista propaganda lehet “segítségére” a felkészületlen miniszterelnök-jelöltnek, amire sajnos Mesterházi szövege igen jó példát ad.
    Már Orbán esetében is látható volt, hogy az elfogult, a szakmaiságot nem tisztelő helyzetelemzésre és a populista jelszavakra alapozott propagandára nem lehet reális, kiszámítható és progresszív társadalompolitikát építeni, kiváltképpen akkor nem, ha még olyan titkos elképzelések is szerepelnek a hatalomra kerülők terveiben, amelyeket nem osztottak meg nyíltan a választókkal, mint pl.: az állami berendezkedés megváltoztatása, a jogrend önös célú átalakítása, a nemzetközi és a szövetségesi kötelezettségek megsértése, új “nemzeti burzsoázia” privilegizált módon létrehozása stb. !
    De mint baloldali érzelmű embert, engem kifejezetten bosszant, sőt inkább megsért Mesterházi, és az MSZP azzal, hogy Orbánt, és a Fidesz felsőbb vezetőit egyszerűen a törvényeket semmibe vevő személyeknek állítja be, mikor is a Fidesz-kormány és hatalom álnok, magyar nép ellenes beállítottsága, a keresztény-nemzeti és a szélsőséges jobboldaliság térnyerésének a tevőleges támogatását szolgáló politikája, valamint az általa okozott károk éppen olyan súlyos bűnöket képviselnek, mint a köztörvényeseknek tekinthetők! De ezek Mesterházi szemében, és az MSZP értékítéletében mintha nem is lennének oly nagyon súlyos bűnök! Mert, ha súlyos bűnnek tekintenék ezeket, akkor ezek ellen már 2010. ősze óta kérlelhetetlen harcot indítottak volna úgy a parlamentben, mint azon kívül. De nem tették ezt meg a sem a párttagságuk, sem pedig a szavazóik nevében.
    Így, e módon kapcsolódik azután össze a fenti beszéd minden hibája azzal a látszat ellenzéki politizálgatással, amit ez idáig az MSZP felsőbb grémiuma, és képviselői produkáltak. Nem véletlen tehát, hogy valóban Gyurcsány, és a DK látszik ama egyetlen politikai pártnak, amely komplexen és helyén képes látni, értékelni és képviselni a baloldali/demokrata választók érdekeit, míg az MSZP-l kapcsolatos kételyek sajnos egyáltalán nem látszanak oldódni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Vezéráldozatot hozott a ifjúbaloldali maffia 2014. május 29. csütörtök | AN

Mesterházy: biztos, hogy lesz csalás 2014. április 5. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos