260 milliót ajánlott a Costa Concordia 2013. July 18. Thursday 15:08 | AN Forrás: MTI, Blikk, AN

Share
260 milliót ajánlott a Costa Concordia

Grosetto – Több mint negyed milliárd forinttal kárpótolná a Costa Concordia fedélzetén meghalt Fehér Sándor prímás családját az Olaszországban balesetet szenvedett luxushajót üzemeltető cég. A cég 890 ezer eurót, azaz 260 millió forintot ajánlott fel, az viszont még kérdés, hogy a családot képviselő ügyvédek elfogadják-e ezt.

– Nem tudom megerősíteni, de cáfolni sem a pontos összeget. Annyi bizonyos, hogy egy komoly ajánlatot kaptunk, de még nem döntöttünk, hogy elfogadjuk-e – fogalmazott a magyar károsultakat képviselő New York-i ügyvéd, Rónai Péter. – Egyelőre heves vitában vagyunk azért, hogy mind Fehér Sándor családja, mind pedig a hajón utazó többi magyar méltó kártérítést kapjon – tette hozzá.
Eközben szerdán megkezdődött a hajót zátonyra futtató kapitány, Schettino büntető pere. A „Gyáva Kapitányként” emlegetett férfi húsz év börtönt is kaphat, ha bebizonyosodnak az ellene felhozott vádak. Mint ismert, ő volt a zátonyra futott hajó balesetének okozója, és a mentés közben első között hagyta el a süllyedő hajót.

Míg Schettino szerint a tragikus véget ért balesetért nem csak ő a felelős, addig a cég tulajdonosai úgy vélik, Schettino felelőtlensége vezetett a harminckét ember életét követelő katasztrófához, és magukat is károsultnak tartják. Holly Ostrov Ronai és Peter Ronai ügyvédek szerint ez nevetséges, mert a baleset ellenére sem kellett volna az utasoknak meghalni, ha a cég gondoskodott volna a megfelelő kiképzésről és mentési feltételekről. A szerdai tárgyaláson megjelent Fehér Sándor testvére is, Róbert. Mint mondta, hónapok óta várta, hogy szemébe nézhessen azoknak, akik testvére halálát okozták. Fehér Sándor hegedűművészként dolgozott a hajón. Akkor veszett oda, amikor mások életét próbálta menteni a süllyedő hajón. A per egyetlen vádlottja Francesco Schettino kapitány maradt. A gondatlanságból okozott emberöléssel vádolt további öt személy, közöttük a Costa Concordia indonéz kormányosa vádalkut kötött az ügyészséggel és ezt tette a Costa Crociere hajótársaság is.
Schettinót a 32 emberéletet követelő hajószerencsétlenség utáni második napon tartóztatták le. Csaknem féléves házi őrizet után jelenleg szabadlábon védekezik. A kapitány, akit a Costa Crociere hajótársaság időközben elbocsátott állásából, kezdettől fogva ártatlanságát hangoztatta.
Schettino védelme szerdán az olasz sajtónak elmondta, hogy hónapok óta vádalkuról egyeztetnek az ügyészséggel, amely kezdetben öt év börtönbüntetést ajánlott fel, de később visszavonta ezt. Schettino ügyvédei 3 év 5 hónapot szeretnének elérni.
A tárgyalás első napjaiban a bíróság többek között Domnica Cemortan moldáv táncosnőt hallgatja meg tanúként. A fiatal nő, aki az olasz újságoknak a tragédia utáni beszámolóiban Schettino szeretőjeként szerepelt, a sziklának ütközés perceiben a parancsnoki fedélzeten tartózkodott. A tárgyalás előtt nyilatkozva az olasz tudósítóknak kijelentette, hogy Schettino nem lehet a történtek egyedüli felelőse.
Tanúként szólították Gregorio De Falcót, a livornói kikötői parancsnokságnak a tragédia éjszakáján szolgálatban levő parancsnokát is, aki a zátonyra futás utáni órákban telefonon hiába sürgette a már Giglio szigetén levő Schettinót arra, hogy térjen vissza a hajójára és segítsen a még ott levő utasok mentésében.

Tags: , , , ,

4 Reader’s Comments

 1. Piszok egy futam lesz ez, egymást fogják bemártani. Nehéz bizonyítani ki miért felel, ki miről tehet, de úgy tűnik az bizonyítható, hogy a kapitány pökhendien elhagyta a hajót. Valószínűleg hatalma tudatában el sem tudta képzelni, hogy megjárhatja.

 2. Egy ilyen esetben miféle vádalkuról lehet szó? A felelőtlen kapitány bemószerolja a szigetet, hogy ott volt, vagy terhelő vallomást tesz a szélre, hogy a hatalmas hajótestet a parti sziklák felé nyomta?
  Nevetséges, és egyben felháborító amiről Schettino védői beszélnek!

 3. Mit keresett a tancosno a parancsnoki fedelzeten???
  Nyilvan ott is hancuroztak….(nem volt eleg ejjel)
  Nagyon szomoru – tragikus vege lett sajnos!
  Tobb halalos aldozat! Koztuk a Feher Sandor Muvesz ur!
  Isten nyugasztalja ,,es a tobbi aldozat hozzatartozojanak vigasztalodast kivanok!! Nagy ero kellet a Robertnek ..hogy egyalltalan szembetudjon nezni Batya gyilkosaival………20 ev borton keves a Gyava Kapitanynak!!!!

 4. Azért ez a nagy gyász nem akadályoz meg senkit, a még több pénzért való küzdelemben. Sajnos én itt nagy álszentséget is érzek.

Kapcsolódó cikkek

Szárazföldön is gyilkolt a kacsahajó 2015. May 9. Saturday | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók