Ronai and Ronai
AMERIKAI

Becsapják a sérült magyar illegálisokat 2014. február 14. péntek 0:29 | AN

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Becsapják a sérült magyar illegálisokat

New York – A legtöbb magyar férfi illegális építkezéseken dolgozik, ahol amerikai magyar építési vállalkozók foglalkoztatják őket. A magyar építési vállalkozók egy jelentős része a biztonsági előírások betartásán spórol, és a minimális biztonsági védelem nélkül dolgoztatják az illegálisokat. Rendkívül súlyos balesetek történnek nap min nap, sokan lebénulnak, mert leesnek az állványokról, de a vállalkozó becsapja őket, és lemondanak arról, hogy a nekik járó kártérítésért pereljenek. Elhitetik velük, hogy megbüntetik őket az illegális munkáért, holott ezzel szemben a törvény az illegálisok jogait is védi. Rónai Péter ügyvéd harcot indított azért, hogy ne semmizzék ki a bajba jutottakat.

Nem sok munkát kapnak mostanában a magyar illegális férfiak, akik a hagyományos munkákból akarnak megélni. Ezért örülnek, ha egy itteni magyar építési vállalkozó munkát ad nekik. Nem veszik komolyan, hogy három és négy emelet magasra felküldik őket minden biztonsági védelem nélkül. Nem akarják elveszíteni az egyébként is alulfizetett munkájukat, és a korlátok nélküli állványokról gyakran zuhannak a mélybe. A legtöbb esetben, ha túlélik a zuhanást, akkor egész életükre rokkantak lesznek, vagy teljesen megbénulnak.

A magyar építési vállalkozó mindent megtesz azért, hogy ne derüljön ki a felelőssége, ne büntessék meg, és fizetnie se kelljen az illegális munkavállalónak okozott kárt. Ezért megijesztik őket, hogy még több bajuk lesz, ha kiderül, hogy illegálisok voltak, és mivel törvénytelenül dolgotak, ezért nem jár nekik semmi. Megígérik, hogy segítenek az orvosi számlál kifizetésében, és ennek fejében aláíratnak velük egy papírt, hogy lemondanak minden kártérítési igényükről. Az aláírás után pedig magukra maradnak, egész életükre lebénulva egyetlen cent nélkül, mert a vállalkozó eltűnik.

Rónai Péter magyar származású New York-i baleseti ügyvéd szerint évtizedek óta zajlik az illegálisok veszélyeztetése és becsapása, ami szerint tűrhetetlen. Legutóbb egy 33 éves férfi zuhant le, akit hasonlóképpen becsaptak. B. K. a devizahitel-tartozása miatt keresett az Egyesült Államokban munkát, hogy ha illegális munkával is, de rendezze az anyagi helyzetét. Építkezéseken dolgozott, ahol a magyar főnöke szokás szerint legyintett a biztonsági előírásokra a gyorsabb munka és a spórolás érdekében. A férfi kénytelen volt vállalni a kockázatot, bízva abban, ogy nem történik semmi baj, vagy ha mégis, akkor a munkáltatója gondoskodik róla. Nem így történt.

A magyar vállalkozók időre dolgoznak. Ha az állványozást az előírásoknak megfelelően elkészítik az egyrészt idő, mászrészt pénz, mert az emberek órabéért fizetni kell, és ő spórolni akar rajtuk. Néha húsz méter magasban, korlát nélkül, teli malteros vödörrel egy szál padlón egyensúlyoznak a magyar illegálisok 8-10 dolláros órabérért, mint a cirkuszban. B. K. egy kilenc méter magas manhattani ház tetején dolgozott, egy szál biztosítókötél és korlátok nélkül.

– Egyetlen ponton sem volt biztosítva az ügyfelem, így egy széllökés egész egyszerűen megtántorította, a jeges tetőről pedig a mélybe csúszott. Kilenc métert zuhant, egyenesen a hátára esett. Hiába próbált felállni, nem tudott, lebénultak az alsó végtagjai – mondta Rónai Péter, aki megelégelte, hogy a nehéz helyzetben levő magyarokat kihasználják, és elfogadhatatlan körülmények között dolgoztatják az Egyesült Államokban. Majd becsapják őket, és nem kapják meg a balesetükért azt a kártérítést, ami járna nekik. Lebénulnak, és szegények is maradnak.

A magyar férfit kórházba szállították, ahol kiderült, hogy eltörött a gerince, a karja és a csípője. A csigolyáit fémlemezekkel rögzítették, járni azonban máig képtelen. Négy gyermeke van, a legkisebb nemrégen született.

– Amikor a baleset megtörtént, az ügyfelem főnöke bejött a kórházba, és megígérte neki, hogy élete végéig fizeti a havi bérét. Mivel illegálisan dolgozott az Államokban, aláíratott egy papírt B. K.-val, amelyben arra tett ígéretet, hogy nem pereli be a főnökét. A férfi, ahogy ez lenni szokott, ezek után hamar felszívódott – mondta el Rónai Péter, aki szerint a magyar főnökök hat hónapig szoktak fizetni, aztán eltűnnek, magukra hagyva a bajbajutottakat. Miközben a balesetért Amerikában dollármilliókat kaphatna.

Rónai Péter véget akar vetni ennek a gyakorlatnak, ezért most a szerencsétlenül járt munkással beperelik a céget.

– A munkaadók trükköznek, miközben tízből talán ha egy alkalmazott veszi észre, hogy átverték. Remélem, B. K. élete is rendbe jön, és sikerül elérni, hogy a munkáltató vállalja a felelősséget – mondta.

Rónai Péter felhívja a magyar illegálisok figyelmét, hogy ne dolgozzanak a biztonsági előírások betartása nélkül, mert az életükkel fizethetnek érte. Tagadják meg inkább a munkát, mint meghaljanak vagy lebénuljanak. Aki pedig balesetet szenved, ne fogadja el a magyar főnöke hamis ajánlatát, ne írjon alá semmit, és ne ijedjen meg a fenyegetésektől. Forduljon ügyvédhez, mert az amerikai törvények akkor is megvédik és érvényesek rá, ha illegális munkát végzett. Felhívja azokat is, akik hasonlóképpen jártak, és becsapták őket, hogy jelentkezzenek, hátha van még mód arra, hogy pereljenek.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (29 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +32 ( 38 szavazatból)
Becsapják a sérült magyar illegálisokat, 4.8 out of 5 based on 29 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

14 Reader’s Comments

  1. Magyarországon sosem lehetett érvényesülni
    http://444.hu/2014/02/13/magyar-talalmanyon-amul-a-vilag/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (18 szavazatból)
  2. dorozsmai
    Dehogynem! Csak vagy Orbán pereputtyához kell tartozni, vagy Felcsúton kell születni hozzá.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (34 szavazatból)
  3. Magyar vállalkozó!
    Miért nem vagyok meglepve?
    Kivitte a magyar mentalitását is, és még ott sem tudja levetkőzni!
    Csapjuk be a dolgozót, felelősséget meg ne vállaljuk semmiért.
    Mintha csak idehaza történt volna.
    Rónai Péternek meg köszönet, hogy kiáll a becsapottak mellett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +37 (45 szavazatból)
  4. Egyszer elmentem a magyar hazba. Rogton otthon ereztem magam. Vettem egy sort es valahogy nem adtak vissza hogy hat most nem tudnak visszaadni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (23 szavazatból)
  5. Ezen én nem vagyok meglepve, és mit csodálkozunk. Magyarországon a vállalkozók egy része, az alkalmazottját rabszolgaként alkalmazza. Min. béren alkalmazza maximális munkaidőben, se szabadság, se táppénz, se munkavédelmi eszközök, ha kinyitja a száját örüljön, hogy dolgozhat a válasz, és zsebből fizet. Elérjük azt is, hogy még a munkavállalónak kell fizetni a munka adójának, miközben az állami támogatást felveszi a munkahelyek teremtésére. Akiket alkalmaznak min. béren bérét úgynevezett fekete pénzel egészítik ki. Ez a hallgatás ára. Becsapják a munka vállalókat, az államot és hegykén feszítenek a 20 milliós luxus terepjárókba. Miközben palotákban élnek, évente 2-3 alkalommal egzotikus országokban nyaralnak ének ellenére folyamatosan sírnak. Ezeken a helyeken lenne mit keresni a NAV-nak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (30 szavazatból)
  6. A magyar főnökök ‘mentalitásának’ pontosítása: Az úgy van, ha a dolgozó nem esik le véletlenül, az állványról, akkor lerúgják.
    Persze, hogy nem fizetnek. A lényeg az volt, hogy sikeresen kipusztítsák a még dolgozni tudó vagy akaró embereket.
    Szoktuk tévedésből munkahelyi személyeskedésnek hinni, pedig tömegjelenség, a jogáthágása. Meghatározott vezérelt céllal. Nem mentalitás, hanem cél, a morális, mentális és fizikai tönkretevés. Nem magyar irigység, vagy féltékenység, hanem tudatos tömegirtás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  7. A magyar genetikusan rabszolgatarto, vagy rabszolga. Nem vette észre az idö mulasat és azt, hogy nemcsak középkori modszerekkel lehet meggazdagodni. Az azért borszaszto, hogy van pofaja bejönni a korhazba és iyen papirokat alairatni a szerencsétlennel…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (13 szavazatból)
  8. Sok magyar azért is fél a pereskedéstől,mert ismeri a magyar viszonyokat,tudja itt a per azzal kezdődik,hogy tegye le a követelt összeg bizonyos százalékát.Nem is gondolnak arra,hogy Amerikában elvállalja az ügyvéd a képviseletét,anélkül,hogy előre pénzt kérne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (23 szavazatból)
  9. Én szinte végigmelóztam európát(Svéd,Anglia,Német,Ausztria,Szlovák,Románia még Izraelben is)csak a magyar vállalkozóval volt a baj,átvernek,nem fizetnek ki,lelépnek 10-ből 9átver és ez egyáltalán nem túlzás.Azért ez durva és pofátlan hogy USÁ-ban is ez megy,magyar a magyart szívatja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (22 szavazatból)
  10. Szamomra azis erthetetlen, hogy miert jonnek ide szandekosan illegalis munkat vallalni, amikor europaban legalabb 27 orszagba mehetnenek teljesen legalisan!
    Igaz, hogy ott adot is kellene fizetni, de hosszutavon megerne!
    Az utobbi idoben ismet nagyon sok magyar jon az usaba es meg hoz magaval meeg egy embert!
    Sem itt sem otthon nem kell adot fizetni a bekeresett penzert! Sot meg az orvosi ellatast is kibundazzak, hogy ingyenes legyen! Felkeresik a kijelolt korhazak valamelyiket es olyan valotlan dolgokat mondonak /pl. alkalmimunkabol el, heti 100-150 dollar a keresete, ismerosenel lakik teljesen ingyen stb/ az adat felvevonek, hogy alt megkapjak az ingyen kaartyat! A nevetseges az, hogy az illetekesek elis hiszik ezeket.
    Meg szerencse, hogy van nehany magyarulbeszelo ugyved, aki ismerve az amerikai torvenyeket es megprobal segiteni a bajabajutottakon!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (14 szavazatból)
  11. Jellemző, hogy ott is a saját honfitársuk filléreskedik, gennyeskedik a dolgozókkal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  12. egyebkent is nagyon betegek eszak-amerikaban a magyar kozossegek, csak azok nem menekulnek el onnan, akiknek nagy problemat jelent az angol nyelv elsajatitasa…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (9 szavazatból)
  13. Kanadaban a Magyar epitesi vallalkozok pont ilyenek,mint a cikkben emlitett amerikai magyar epitesi vallalkozok. Apropenzert dolgoztatjak az embert,es egyszeruen rabszolganak nezik. Szerencsere ahogy megtanultam viszonylag jol angolul kikerultem a kezuk alol,es nem is mennek el meg egyszer dolgozni egyikuknek sem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  14. szanalmasak vagytok
    forr a verem amikor ezeket a sorokat olvasom.
    igen sajnos mindenki hozza a magyar mentalitast othhonrol, a melos ugyan ugy
    nekik hiaba konyorogsz hogy ne ugy csinald mert baj lesz, leszarja mert okos, ugyes es vele nem tortenhet baj, aztan megtortenik, mi a magyarazat??
    az a gyoker fonok, az miatt van.
    ha nem tetszik a magyar vallalkozonal dolgozni menjetek amerikaihoz!!! papir nelkul!! nem megy igaz-e? idejottok es rogton azzal kezditek hogy keves a penz, fonok akarok lenni mert otthon nekem ekkora meg akkora cegem volt es amikor kerem a kalapacsot. a csavarhuzot nyomogatja a kezembe.
    az ugyved urrol meg annyit nagyokos ameraikai magyar honfitarsaim, szerinted miert csinalja??? penzert es ahelyett hogy a megelozesen dolgozna o segit annak a par vallalkozonak elvesziteni mindent, akinek vert kellett izzadni azert hogy vallalkozasa legyen.
    neha szenyenlem hogy magyar vagyok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (15 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A “magyar Petrocelli”-nek nevezték Peter Ronait 2014. december 21. vasárnap | AN

Sándoron fékezés nélkül hajtott át a kamion 2014. október 23. csütörtök | AN

Éheztették a magyar szexrabszolgákat 2014. október 23. csütörtök | AN

Peren kívüli egyezség Soltész Vilma ügyében 2014. szeptember 11. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos