Ronai and Ronai
AMERIKAI

Orbánt ma megint kiosztja az Európai Parlament 2013. április 8. hétfő 9:49 Forrás: AN

  • Hozzászólások(21)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Orbánt ma megint kiosztja az Európai Parlament
Budapest, Brüsszel – Ismét az alapjogok magyarországi helyzetével foglalkozik az Európai Parlament illetékes szakbizottsága délután, amikor a Rui Tavares portugál zöldpárti képviselő által készített ötödik, főleg az alaptörvény negyedik módosításával foglalkozó úgynevezett munkadokumentum kerül napirendre.

Az irat értékelése szerint a “csak” egyéves alkotmányhoz februárban 9 oldal terjedelmű, 22 pontos módosítást terjesztettek elő egyéni képviselői indítvány formájában, majd azt el is fogadták, annak dacára, hogy az Európa Tanács (ET) főtitkára a voksolás elhalasztását kérte annak érdekében, hogy a Velencei Bizottság – az ET jogi tanácsadó testülete – értékelni tudja a módosításokat.

Az alkotmánymódosítás célja a dokumentum szerint, hogy – a választási regisztráció kivételével – az alaptörvénybe emelje azokat az átmeneti rendelkezéseket, amelyeket azért semmisített meg az alkotmánybíróság, mert nem átmenetiek. Az irat ismerteti, hogy az alkotmánybíróság felszólította a törvényhozást, hogy ha ezeket a kérdéseket mégis szabályozni óhajtja, akkor vizsgálja meg, hogy azt milyen jogforrási szinten teszi.

“Az alkotmányos legalitásnak nemcsak eljárásjogi, formai, közjogi érvényességi, de tartalmi követelményei is vannak. Adott esetben az Alkotmánybíróság a demokratikus jogállam alkotmányos tartalmi követelményeinek, garanciáinak és értékeinek a töretlen érvényesülését, alkotmányba foglalását is vizsgálhatja. Az alkotmányok tartalmi és eljárási mércéi és követelményei demokratikus jogállamban állandóak. A tartalmi és eljárási alkotmányos követelmények nem lehetnek alacsonyabbak az (új) Alaptörvény időszakában, mint az (előző) Alkotmány időszakában voltak. Az alkotmányos jogállam követelményei továbbra is és folyamatosan érvényesülő követelmények a jelenben és programok a jövőre nézve. Az alkotmányos jogállam konstans értékek, elvek és garanciák rendszere. Az alkotmányos jogállamban egyszer már elfogadott értékek, elvek, garanciák, követelmények szintjei nem csökkenhetnek, és azok érvényesülésének a megkövetelése sem veszíthet szigorából” – áll a dokumentumban.

Ennek kapcsán az EP-dokumentum az alaptörvény mostani módosításából két olyan rendelkezést emel ki, amelyek “súlyos aggodalomra adnak okot”. Az egyik, hogy az alkotmánybíróság a jövőben kizárólag formai és eljárási szempontból vizsgálhatná az alkotmányt és módosításait, azt nem ellenőrizhetné, hogy egy-egy módosítás összhangban van-e az alkotmányos jogállamiság elveivel. Vagyis az alaptörvényhez a jövőben bármilyen tartalmú módosítás elfogadható – állapítja meg a Tavares által jegyzett munkadokumentum, amely szerint ezzel az alkotmánybíróság megszűnik az alaptörvény legfőbb őre lenni, mert a törvényhozás a jövőben kedvére módosíthatja az alkotmányt, akár az alaptörvény rendelkezéseivel ellentétesen is.

“Magától értetődik, hogy a hatalom ilyen eltolódása a parlament javára, az alkotmánybíróság rovására, súlyosan aláássa a hatalmi ágak szétválasztását és a fékek és egyensúlyok rendszerét” – fogalmaz az irat, amely megjegyzi, hogy a valódi jogállami demokrácia nem pusztán a parlamenti többség uralmát jelenti, mert akkor a többség akár le is bonthatja a demokráciát. A korszerű demokratikus törvényhozó nem mindenható – szögezi le a dokumentum.

Súlyosan aggályosnak tartja a munkadokumentum azt a módosítást is, amely hatályon kívül helyezi az alkotmánybíróság korábbi határozatait. Ezzel a dokumentum szerint a módosítás 20 év alkotmányjogi gyakorlatát törli el annak dacára, hogy annak joghatása nem változik. A dokumentum szerint ez a módosítás az alaptörvénnyel is szembemegy, mert az kimondja, hogy az alaptörvényt a történeti alkotmányos vívmányokkal összhangban kell értelmezni, az Ab határozatait pedig ilyen vívmánynak tekinti.

Az alaptörvény negyedik módosítása a dokumentum szerint ezenkívül több alapvető jogot szűkít; például a szólásszabadságot, amely nem terjedhet ki többek között a magyar nemzet méltóságának megsértésére, a “magyar nemzet” fogalma ugyanakkor jogilag nem elégségesen körülhatárolt.

Az iratban Tavares megjegyzi, hogy az alkotmánybíróság korábban alkotmányellenesnek találta a felsőoktatásban állami finanszírozással tanulók szabad mozgásának korlátozását és a hajléktalanság büntethetőségét, a mostani módosítás után viszont az alaptörvény lehetőséget ad ilyen jogszabályok megalkotására. Tavares szerint a korábban alkotmányellenesnek talált szabályok alkotmányos szintre emelése önmagában cáfolja azt, hogy az alaptörvény negyedik módosítása puszta technikai formalitás volna, ahogyan azt a magyar hatóságok állítják.

Tavares szó szerint idézi Sólyom Lászlónak a Népszabadság hasábjain megjelent írását, amelyben az Ab egykori elnöke, a volt államfő úgy fogalmaz: “ami történik, valójában nem alkotmánymódosítás, hanem egy más identitású, új alkotmány lopakodó bevezetésével ér fel”.

Tavares a dokumentumban tudatja: a munkában a politikai paletta több pártja is részt vett, és a magyar hatóságok észrevételeit is figyelembe vették. Az irat ismerteti az uniós szerződésben foglalt alapértékeket, amelyekről megállapítja, hogy nemcsak az EU-tagság előfeltételei, de ahhoz is elengedhetetlenek, hogy egy tagállam megtartsa előjogait. Tavares emlékeztet, hogy a szerződés 7. cikkelye lehetőséget ad arra, hogy ezen értékek súlyos és tartós megsértése esetén az adott tagállam tagságból fakadó jogait felfüggesszék.

Az EP-jelentéstevő “antiszemita és romaellenes megnyilatkozásokról” is említést tesz, amelyek szerinte – az “állami újságíródíj odaítélésével” együtt – “súlyos aggodalomra adnak okot” a rasszizmus és az intolerancia magyarországi helyzetével kapcsolatban.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (15 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +26 ( 28 szavazatból)
Orbánt ma megint kiosztja az Európai Parlament, 5.0 out of 5 based on 15 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(21)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

21 Reader’s Comments

  1. Teljesen mindegy Orbánnak, hogy az Európai Parlamentben mit hoznak fel ellene!
    Ő a híveit már előre ráhangolta a pénteki rádió interjúban a ” báncsák a magyart” kezdetű nótára, amit azóta is fújnak.
    Eszük sincs rá, hogy felmérjék, milyen kárt okoznak az országnak, ezekkel a fölösleges kekeckedésekkel! (ha van, akkor meg előre megfontolt szándékkal teszik)
    Az, hogy mindez a magyar nép érdekében történik, az kicsit sem érdekli a híveket, akik szerint Orbánnál van a bölcsek köve.
    Nagyon rossz ilyet írni, de ideje lenne szankcionálni a magyar kormányt az ámokfutásáért.És ha rajtunk csattan? Azt kapjuk, amit kiérdemeltünk. Igaz nem mindannyian, csak a fideszesek, de a büntetés szét lesz terítve, hogy a narráció igazát bizonyítsák.
    Az lenne a legjobb, ha lehetne, hogy elmeorvossal vizsgáltassa meg az Európai Parlament ezt az Orbán nevű ámokfutót!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +34 (38 szavazatból)
  2. Ezt az alaptörvénynek csúfolt,nagyrészt alkotmány ellenes toldozott-foltozott alkotmányt amely gyakorlatilag a következő kormányt teljesen ellehetetleniti,még az esetleges fidesz kormányt is ha nem lessz 2/3-ja.A következő kormánynak azonnal meg kell semmisiteni,nem kell itt jogászkodni,ha valami törvényellenesen jött létre,azt akár törvényellenesen meg is lehet semmisiteni!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (29 szavazatból)
  3. Orbán magasról tesz az Európai Parlamentre, mert védettnek érzi magát, csak annyiban méltatja figyelemre, hogy fel tudja e használni a Fideszen belül hatalma megszilárdításához a szabadságharcos bölcs védőatya szerepében.
    .
    Orbán magasról tesz mindenkire. Aki veszélyes játékot űz egyre jobban elveszti a veszélyérzetét, mit a hazárdjátékos a rulettasztalnál. Szenvedélybeteggé válik, már semmi nem érdekli és azt képzeli degeszre tömött zsebekkel nyertesként fog távozni. De ezek veszteni szoktak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (30 szavazatból)
  4. Vicces ez a Sólyom: “ami történik, valójában nem alkotmánymódosítás, hanem egy más identitású, új alkotmány lopakodó bevezetésével ér fel”.
    Most ébredt fel? Méghogy “lopakodó”… Az alaptörvényben nyíltan deklarálták, hogy nem ismerik el az alkotmányt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (31 szavazatból)
  5. Köztársak! Nem védeni akarom, ellenkezőleg. Számoljunk le azokkal az illúziókkal, hogy egy elmeorvos kivonja a forgalomból. Diktátorral ilyesmi még nem történt, nem is fog. Orbán nem beteg, hanem aljas és gonosz. Ennek megfelelően felelős a tetteiért.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (32 szavazatból)
  6. Ezek nem vesződnek lopakodással, nyomulnak ezerrel, mint a tank, nem ismernek se istent se embert, csak előre a sztálini úton.
    Mi meg vagyunk olyan marhák, hogy engedjük, ső akarjuk. Vasárnap az időközi választásokon 6-ból 3 fideszes nyert. Tébolyult miniszterelnöknek tébolyult országa.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (24 szavazatból)
  7. bumburi,
    Ezt már a vekkeres időben kellett volna!
    Épp elmével ennyi kárt nem lehet tenni, ha pedig tudatos, akkor hazaárulás!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (22 szavazatból)
  8. Ezzel egy picit elkéstek az euban.A kárpátok félistenét egyáltalán nem érdekli a
    brüsszeli vélemény,söt szavazatokat fog hozni neki,hiszen ott nemértik,
    hogy itt a zemberekért harcol.vicc.az ország meg is érdemli./a 3000 milliárdot is
    elvitte a cica./

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  9. Király Júlia levelét megírta…

    http://index.hu/gazdasag/2013/04/08/olvassa_el_kiraly_julia_lemondolevelet/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  10. Kecskeméti Károly

    A honi média nagy többségének ma esti híradójából:
    ” Magyarország miniszterelnöke megint kiosztotta az Európai Parlamentet.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  11. Nyugger szavait szerintem mindenki jegyezze meg: az illegitim Falaptörvényt, mint nem-igazi, jogosulatlan, nem-a-népé dolgot, tényleg tanácsos lenne megsemmisíteni a kormányváltáskor, akárhogy legyen is az! Sőt, azt mondanám, szerintem 2010 tavaszáig visszamenőleg kellene minden törvényt, ami az ÖVÉK, és nem a társadalomé. Szerintem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  12. Csak rá kell nézni erre az elmeháborodott ábrázatra különös tekintettel a szemeire. Rá van írva minden. Már ezért le lehetne csukni.
    Az egész országlása alatt pedig amit tesz , csak egy mondattal tudnám jellemezni.Hűtlen kezelés.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  13. Szerintem az EU.politikusai csak NANÁ-znak.És ezzel be is érik.Azt nem hajladok tudomásul venni,hogy a szép pirosalmával teli kosár közepébe egy rohadt alma került.Arrol fogalmuk sincs,hogy ez a rohadt alma mit fog tenni a környezetével.Én ugy látom,hogy langy emberek ülnek az Unió parlamentjében is,akiket csak a pozició érdekel.Ezért keményebb szan kciókra nem várhatunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  14. Anno a nagy Magyarország nem adta meg a kisebbségek jogait. Mi lett belőle? Trianon.
    Most Orbánka teszi ugyanezt. Nem veszi emberszámba a “kisebbségeket”. Sorolom: baloldal, liberálisok, diákok, tanárok, szakszervezetek, cigányok, stb, stb. Az a kérdés, h mi lesz mindennek az eredménye?
    Az ország belülről van mesterségesen megosztva, ennek hatása ma még felmérhetetlen, de a jelek nagyon aggasztóak, pl: 500 000(!) egészséges, fiatal, az országba itthon belefásult ám külföldön tenni akaró/tudó elvándorása.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  15. Eagle: Orbán magasról tesz az Európai Parlamentre.
    Erre élő példa,hogy a parlamentről levetette az EU zászlaját.Remélem erre már lesz végre ésszerű válasz az EU-tól.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  16. Én viszont már minden reményemet elvesztettem az EU-t illetően.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  17. Macskaszem!
    Úgy tudom, hogy Monoron nyert a FityeSSes és ott is 22%-os részvétel mellett. Másutt függetlenek nyertek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  18. tapis: az EU nem rendőrszervezet, mint volt régen a Szovjetunió. Az EU-ba népszavazás útján léptünk be, hosszú jogharmonizásiós munka után. Az EU minden tagországról feltételezi, hogy az irányelvek elismerésével, azok tiszteletben tartásával él a jelentős kedvezményekkel. Szankciói – a szavazati jog elvonása és a kohéziós alapok befagyasztása – erőszakszervezete viszont nincs, és ne is legyen. Orbánnak az EU-val egyetlen komoly baja van, az, hogy nem ő írta alá a csatlakozási szerződést. A pályázati pénzeket két éve csak az ő emberei nyerik el. Vélhetően arra játszik, hogy a holdudvar szedjen össze annyit, hogy átvészelje az általuk mesterségesen kreált államcsődöt. Kérdés, hogy a kilépési szándékukhoz mit szól az ország – mert akkor oda a vámmentesség, a támogatások, a tagországokon belüli szabad mozgás.
    Afelől nincs kétségem, hogy ezeket puszta dacból odadobná, de abban már nem vagyok biztos, hogy a jelenleg őt támogató jelentős gazdasági társaság is díjazná: komoly dolog ám egy esetleges gazdasági embargó.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  19. Ezt az elmeháborodottat a magyar választók választották meg. Nyilván nem 2/3-al, mert e mögött trükkök voltak (láncszavazás). De. A fejlett nyugat ettől függetlenül betartja az eu jogszabályait, és lehetővé teszi magyar munkavállalók tömegeinek munkavállalását országaiban. Ez már lassan egy menekültáradattal ér fel, tovább sújtva az itthon maradottakat, az ország további lesüllyedését fokozva. A magyar választók jelentős része még mindig érthetetlen fanatizmussal hisz a vezérnek, képtelen szembenézni a tényekkel. A végeredmény meg olyan lesz, ami – a gödör alja. Drágán fogunk fizetni mindenért, az biztos.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  20. narancsos bukta

    http://hetek.hu/velemeny/201303/sosav

    ez a fideSS igaz arca, huligán és sósav

    börtönbe orbánnal és az oligarcha pereputtyal

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  21. Szolga
    2013. április 8. hétfő
    Sokan reméljük, hogy a Kárpátok félistene is úgy végzi majd, mint a Kárpátok Géniusza.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Az EP visszadobta Izsák-Bács petícióját 2012. július 10. kedd | AN

Ne ugasson már itten nekünk senki se… 2012. június 21. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos