Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Egy felháborodás margójára 2013. február 25. hétfő 10:42

  • Hozzászólások(222)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Egy felháborodás margójára

Értesültem róla, milyen felháborodás fogadta szerény cikkecskémet (Egy tüntetés margójára AN, 2013. február 23.), amelyben megkérdőjeleztem a Klubrádió mártíromságának hitelességét. Hát akkor folytassuk még egy kicsit. Először is tisztázzuk még egyszer: a sajtószabadság eltiprásának áldozata nem a Klubrádió, hanem a közszolgálati média. A Klubrádió egy magánrádió, és mint olyan, a magántulajdonos és a benne dolgozók magánügye. Az nem magyarázat, hogy a közszolgálati média elveszett, ezért ez lett a közszolgálati média, mert ez hazugság. A közszolgálati média ott van a helyén, a köz pénzén mossa az agyát a magyar lakosság 98 százalékának.

A sajtószabadság a közszolgálati rádió és a közszolgálati televízió elfoglalásával veszett el. Ezért a sajtószabadságot a közszolgálati médiánál kell védeni. A polgárok információs szabadsága, a sajtószabadság léte vagy nem léte a közszolgálati média szabadságán múlik. A közszolgálati média hivatott arra, hogy a polgárok tájékozódáshoz, informálódáshoz való jogát biztosítsa. A közszolgálati média nem magánvállalkozás, amely ma van, holnap nincs, és a magántulajdonos érdekeit szolgálja, hanem közpénzen működik, a közt kell szolgálnia, és a pártoktól függetlenül kell biztosítania a kiegyensúlyozott tájékoztatást. A közszolgálati médiának kell garantálni a polgárok alkotmányos jogait. A törvény nem ruházta át ezt a jogot és kötelességet egyetlen magánrádióra és kereskedelmi televízióra sem. A sajtószabadság a demokrácia mérőzsinórja, ezért aki a sajtószabadságért és a demokráciáért akar küzdeni, annak a közszolgálati rádió- és televízió szabadságáért kell küzdenie. Ahogyan azt magányos és magára hagyott harcosként Nagy Navarro Balázs és néhány kollégája teszi. Ők a sajtószabadság és a demokrácia igazi hősei.

Magyarországon nem a közszolgálati média elfoglalása miatt zajlanak tiltakozások, hanem a Klubrádió lett a „sajtószabadság szimbóluma”. Ennek hétköznapi oka az, hogy a Klubrádióban dolgoznak a baloldali médiaelit emblematikus figurái. Az ő egzisztenciális érdeküket nem a közszolgálati média totális eltaposása és goebbels-i hasznosítása veszélyezteti, hanem a Klubrádió kiéheztetése. Ez az oka annak, hogy a sajtószabadság frontvonala nem a közszolgálati média körül, hanem a Klubrádió médiasztárjainak fizetési borítéka mentén húzódik. Emlékszünk mi még arra, amikor nem egy magánrádió, hanem a közszolgálati rádió és televízió volt a médiaháború középpontjában. Annak mezítlábas oka az volt, hogy akkor ezeknek a kedves kollégáknak az egzisztenciáját nem valamelyik magánrádió kiéheztetése, hanem a közszolgálati médiából való kirúgásuk veszélyeztette. Amikor a fizetési boríték ott került veszélybe, akkor ott volt vége a sajtószabadságnak. Amikor a boríték a Klubrádióban laposodik vagy ürül ki, akkor a Klubrádióban van vége a sajtószabadságnak. Ahol ők vannak, ott van a sajtószabadság. Ahol őket fizetik, ott van a demokrácia. Ahol őket nem fizetik, ott van vége a szabadságnak és a demokráciának.

Ez az oka annak, hogy szerencsétlen demokratikus érzelmű ellenzékieknek most nem a Bródy Sándor utcába kell menni tüntetni, hanem a Klubrádió színpadához, mert ők most ott vannak. A ballibes hangadó médiaelit pénze nem a közszolgálatban, hanem a Klubrádióban került veszélybe, ezért most ott kell tüntetni. Függetlenül attól, hogy a sajtószabadság és a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz való jog nem a Klubrádiónál veszett el, hanem a közszolgálati médiánál. Annál is inkább, mert a közszolgálati média milliókhoz jut el, a Klubrádió pedig ezeknek a kedves kollégáknak a százezres halgatóságán kívül a pesti haveri köréhez. Ez az oka annak, hogy ezek a mindent leuraló, és mindent a kontrolljuk alatt tartó megmondó emberek nagy ívben szarnak a közszolgálati médiára, arra a több ezer kollégára, akiket politikai okokból kirúgtak az utcára, és azóta sem tudnak enni adni a gyerekeiknek. Ezek dögöljenek meg. Lettek volna jobban a ballibes hatalom hátsó felében, és szolgálták volna ki a pártot. Akkor a brancshoz tartoznának, és hősök lennének.

Ez az oka annak, hogy a magát a sajtószabadság zászlóshajójának tartó Klubrádió nem harcol a közszolgálati média szabadságáért, nem szervez tüntetést az elfoglalt közmédia felszabadításáért. Miért tennék? Nem onnan jön a fizetés. Ez az oka annak, hogy miközben Nagy Navarro Balázs és kollégái a munkahelyükről nem elbocsátva, hanem két lábbal az utcára kirúgva éhségsztrájkolnak, miközben a kolléganőiket durván inzultálják mocskos férfikezek, a taknyukon húzzák őket a véres betonon, velük senki nem törődik. Nem ők a mártírok és a sajtószabadság hősei, akiket az állásukból elbocsátottak, hanem a Klubrádió meleg stúdiójában a mikrofon mellett ülnek a mártírok, és onnan szerveznek tüntetéseket a „sajtószabadságért”. Nem a közszolgálati média szabadságáért, nem a sok ezer elbocsátott kollégáért, nem Navarróékért, hanem magukért. És ez az oka annak, hogy senki nem beszél az elrabolt közszolgálati médiáról. Pedig a polgároknak ahhoz van közük, és azokkal mérgezik az országot, azokra épül az önkényuralom propagandája. De nagy ívben szarnak ők arra, elvégre ők a Klubrádióban vannak, és az ő pénzük ott van veszélyben. Ahol a pénz, ott a (sajtó)szabadság. Erről van itt nagyban szó, elvtársak. Tü ponyimájes?

Nem kellene olyan könnyen elmenni amellett, hogy némelyek magánérdeke elvonja a figyelmet a közszolgálati média eltaposásáról és kisajátításáról. Ennél ugyanis többről van szó. Egy öncélú érdekcsoport tudatosan tereli el a figyelmet a közszolgálati médiáról, azt állítva immár nyilvános tüntetéseken is, hogy a Klubrádió tölti be a közszolgálat funkcióját, ezért a közszolgálatnak járó védelem illeti meg. Tüntetésükön már azt javasolták, hogy legyen az Arató rádiója a köz rádiója. Rendben. Kéri a köz azt a pénzt, amit Arató addig vágott zsebre, amíg nem a „közé” volt a rádió. Amíg Puch elvtárs küldte a pénzt, addig az övé volt, amikor el kéne tartani, akkor a mienk. Ha haszon van, akkor az övé, ha költség, akkor a mienk. Jó srác.

De ennél súlyosabb dologról van szó. Egy magánrádió és munkatársai magánérdekeit közüggyé transzformálják, és azt a hazug látszatot keltik, mintha a közszolgálati rádió és televízió eltűnt volna, mintha nem is létezne, mintha azt fel kellene adni, ellenben harcolni kell az ő rádiójukért, mert az jelenti a közszolgálat védelmét. Ez a világ legnagyobb hazugsága, mert a közszolgálati média ott van, az adófizetők milliárdjait költik rá, és az önkényuralom propagandagépezete használja. De mivel a ballib értelmiség üdvöskéi a Klubrádióban űzik kedvenc szórakozásukat, a műsorkészítést, és azt szokták meg, hogy ide öntik be pótolhatatlan szolgálatukért a közpénzeket, amelyből ők királyok módjára élnek, abból csinálnak közügyet, hogy ez a kifizetőhelyük megmaradjon. Abból a szerénytelen alapállásból kiindulva, hogy a közszolgálat ott van, ahol ők vannak. Ez egy hazugság, és a demokrácia alapértékei elleni támadás, amennyiben a társadalmat lebeszélik arról, hogy a közszolgálati médiához ragaszkodjon, ellenben az ő személyes érdeküknek megfelelően (az eredetileg is korlátozott sugárzású) magánrádiót részesítse a közszolgálatot megillető védelemben. A polgár pénzét Orbán elkölti az elrabolt közszolgálatra, majd fizessen egy magáncégnek duplán, amelyik közszolgálattá lépteti elő magát. A rendes közszolgálatot pedig hagyja a csudába. Még jó, hogy Orbán kisajátította, így nincs konkurencia. Okos. Saját érdekeik miatt halálra ítélték a közszolgálati médiát, és ők a sajtószabadság bajnokai.

Az országé, a polgáré a közszolgálati média. A Klubrádió Arató Andrásé, ő vágta zsebre eddig azokat a százmilliókat, amelyeket a pártszolgálatért az MSZP a rádióhoz irányított. Ebből éltek a kedves kollégák, amit nem sajnálunk tőlük, és ezt veszítették el, amit viszont sajnálunk, viszont visszautasítjuk, hogy az ő magánérdekeik miatt lebeszéljenek minket a közszolgálati médiumokról, mintha az a világ rendje lenne, hogy azt elvették a polgároktól, és abba bele kellene törődni. Orbán legnagyobb fegyvere a közszolgálati média, ez az önkényuralom leghatékonyabb eszköze. Minden erejükkel azért kellene harcolniuk, hogy a lakosság a közszolgálatot visszakapja. Ez lenne a harc a sajtószabadságért. Nem a Klubrádiónak kellene “világhírűnek” lenni, hanem a Magyar Televíziónak és a Magyar Rádiónak. Ott tapossák a sajtószabadságot, nem a Klubrádióban. A Klubrádióban öncenzúra van, nem elnyomás. A Klubrádió egy “jelkép”, mert egy magánrádió elveszít néhány frekvenciát részben a saját bénasága miatt és jogvitája van? Az a “jelképes”, ami a Magyar Televízióban és a Magyar Rádióban, az MTI-ben történik. De a Klubrádió az önző érdekei miatt arra veszi rá az ellenzéket, hogy mondjon le a közszolgálatról, és harcoljon inkább érte. Micsoda hazugság és kártékony becsapás ez. A Klubrádió Orbán Viktor kezére játszik azért, hogy magánrádióként kvázi piacot szerezzen, és a balliberális médiaüdvöskéknek, akik a brancsba tartoznak, állásuk és fizetésük legyen. Ne törődjön a demokrata érzelmű polgár az egész országot lefedő közszolgálattal, hanem Arató rádiójáért harcoljon és neki adja a pénzét. E réteg érdekeit azonosítsa a demokrácia érdekeivel. Miközben egy belterjes társaságról van szó, amely egymásnak adja a mikrofont. Miért is kell nekem ezek érdekei alá rendelnem a demokrácia és a közszolgálati média ügyét? Azért, mert ezek az emberek olyan sérthetetlen tekintélyek, akiket nem lehet bírálni, mert akkor összeomlik a ház? És azért kell vigyázban állni, mert e pillanatban éppen ennél a vállalkozásnál vannak? Ne már. Ez nevetséges.

De ez sem elég. Az erőviszonyok láttán, azt mondaná az ember, hogy ha ideszorultak a demokrácia hívei, akkor itt kell megcsinálni a közszolgálatot, és innen kell felszabadítani az országot az önkényuralom alól. Csakhogy a mi kedves kollégáinknak esze ágában sincs egy olyan ellenzéki rádiót működtetni, amely szembeszállna az önkényuralommal. A „sajtószabadság szimbóluma” naponta százszor elmondja, hogy demokrácia van. Bolgár rendre inti, aki ezt kétségbe vonja. Órákon át beszéltetik a diktátor embereit, és nyomják a hallgatók arcába a hazugságokat, mert „meg kell hallgatni”, és „meg kell érteni” a diktátort is. Döntsék már el, hogy most Orbán fizeti őket, vagy mi? Annak ellenére, hogy jogerős bírósági ítéleteket nem tudnak érvényesíteni, mert a hatalom nem hajtja végre a bírósági ítéleteket, azért demokrácia van. Ehhez kitalálnak különféle falmelléki szövegeket, de a primer igazság az, hogy minden szempontot felülír az egzisztenciális érdek, a tulajdonos alkati gyávasága, a meghatározó riporterek egzisztenciális érdeke, óvatossága. Ha nem nevezik nevén az önkényuralmat, akkor hazudnak. Márpedig ők hazudnak. Eközben az ellenzéket lebeszélik arról, hogy harcoljon a közszolgálati médiáért. Saját önző céljaik miatt elterelik a figyelmet arról, hogy a közszolgálati média a rendszer rákfenéje, a sajtószabadság lábbal tiprása. Helyette magukat tolják előre, de egzisztenciális érdekeik és gyávaságuk miatt nem töltik be azt a funkciót, amelyre vállalkoznak. Sehol a világon nem hagynák szó nélkül az alkotmány elleni puccsot, az elkövetett államcsínyt, a hatalom kizárólagos gyakorlásának megszerzését, mindenhol ordítana a demokratikus sajtó, sorban állnának a börtönök előtt az újságírók, ha kell, miközben Bolgár és társai patikamérlegen méregetik Lázár Jánost és bűnözőtársait az éterben. A magyar nép végtelen türelmének bizonyítéka, hogy még nem gyújtották rájuk az épületet ezért a szemétségért. Rájátszanak a mártírságra, miközben a médiahatóság csak játszik velük, soha nem tiltja be őket. De még a saját érdekeikért sem képesek férfi módjára harcolni. Ha a kislányom így nyavalyogna, mint Arató és társai, seggbe rúgnám érte. Nincs ott egy férfi? Nem szégyellik magukat, hogy kiállnak színpadra siránkozni? Hát kicsoda az Orbán Viktor? Nem anya szülte? Mitől reszketnek annyira? A gyávaságukat nyomják rá másokra.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a világ börtönei tele vannak újságírókkal, akiknek a nevét sem tudjuk. Úgy halnak meg, hogy soha nem derül ki róluk semmi. De ellenállnak minden elnyomásnak, harcolnak a szabadságért, és feláldozzák magukat az igazságért. Évente több száz ilyen újságíróról számolnak be a jogvédő szervezetek, de közel ugyanennyiről nem is szereznek tudomást, mert eltűnnek. Ehhez képest halljuk a Batthyány mécsesnél, hogy itt vannak a sajtószabadság hősei és mártírjai, és nem szakad le az ég, és nem dől össze alattuk a színpad. Meg kellene számolni, hányszor mondták el, hogy ők a „sajtószabadság” szimbólumai, és hogy világhírűek lettek, mert elvették tőlük a frekvenciájukat, mint a babaruhát. A közszolgálati média elrablása és a kirúgott ezrek sorsa nem számít, ehelyett magukat állítják középpontba a magánrádiójuk hülyén elveszített frekvenciái miatt. Nem Navarro és társai a hősök, hanem azok, akik naponta interjúvolják alázatosan Szijjártót és Semjént, és ezek után van képük kiállni és a sajtószabadság mártírjaiként sajnáltatni magukat. Ezek nem állva, hanem térden állva fogadják a kivégzést, de megalázzák őket még azzal is, hogy nem végzik ki őket, hanem csak térden állva kúsznak a hatalom előtt. A szakmai rutinjukat arra használják, hogy ezt elleplezzék. Engem is megaláznak azzal, hogy ezt a nevemben is teszik. Úgy kellenek az Orbán-rendszernek, mint egy falat kenyér. Ők pedig élvezkednek a mártíromságban, az egészből egyedül csak a pénz hiányzik.

Ha tennék a dolgukat, senkit nem érdekelne, hogy a Klubrádió arra épült, hogy majd a szocik nyomják bele a pénzt. Ennél biztosabb és tutibb vállalkozás nincs a világon, kivéve, ha jön egy Orbán nevű vadbarom, aki elveszi a kis játékszerüket. Egyes könyvesboltok tavaly a Klubrádió CD-kből és Arató önsajnáló mártírkönyvéből éltek meg, mert elhitették, hogy az a demokrata, aki ezeket a kegytárgyakat megveszi. Palira veszik a sok szerencsétlen szegény embert, akik tennének valamit, de nem tudnak mit tenni, és elmennek tüntetni, megveszik a CD-t, és azt hiszik, hogy tettek valamit Orbán ellen. Nem elég, hogy Orbán kezére játsszák a közszolgálati médiát, és elterelik a figyelmet róla. Nem elég, hogy lavíroznak, ügyeskednek, és nem állnak ellene az elnyomó rendszernek, nehogy valami bántódásuk legyen. Nem elég, hogy ezek után még hősként és mártírként tiszteltetik magukat, mintha Bolgárt kazamatákban tartanák fogva. Hanem ebből még bizniszt is csinálnak. Ügyes. Ez a Klubrádió hősiessége. Undorító és felháborító. Hamis és álságos. Mikor mondják ezek a rádióban azt, amit mindenki tud, amit a hallgatói várnak tőlük, amit otthon az asszonynak mondanak a konyhában? Soha. Lapítanak, mint szar a fűben. Ettől kell kiájulni.

Mindez nem számítana, ha megmarad magánügynek, és nem ez lenne a sajtószabadság ügye. Akkor sem számítana, ha nem épülne egy fasiszta diktatúra, amely egy ország életét oltja ki. Egy nemzet legjobbjai elhagyják az országot, az ifjúságot tönkre teszik, a gyerekek agyát megfertőzik, a betegeket és nyugdíjasokat halálra ítélik, és a legalapvetőbb emberi jogokat lábbal tapossák. Egy ember lett élet és halál ura, nincsenek önálló intézmények. A diktatúra az antiszemita és kódolt náci ideológiára épül, hosszabb távon még szélsőjobboldali terror is fenyegethet. És ebben a helyzetben ezeket az embereket magukon kívül semmi más nem érdekli. De még hősként is kell tisztelni őket. A brancs összetart, összejönnek, tüntetgetnek, meghatódnak maguktól, baromira elégedettek magukkal, kitüntetgetik egymást, álságosan patetikus hangulatba révülnek, lelkesednek az akol bűzében. Mindenki másnak az a dolga, hogy nekik megfeleljen, az ő érdekeiket kiszolgálja, és harcoljon a borítékukért, mert az a demokrácia érdeke és értékmérője. Nyalogatják a sebeiket, a demokráciát emlegetik, de szemük előtt a boríték lebeg. Szorosan összezárnak, lehülyézik, karaktergyilkolják azokat, akik feltesznek egy-két keresetlen kérdést. Keresik azt, hogyan jöhet vissza a régi jó világ, amikor dőltek a száz és százmilliók, és ha van valami, amit ezek sajnálnak, akkor az a lóvé. Ha a demokrácia érdekelné őket, akkor nem magukért tüntetnének, hanem másokért, mindenekelőtt a közszolgálati médiáért.

Csakhogy nem kalkuláltak azzal, hogy jöhet egy fasiszta diktatúra, amely elsöpri a szépen felépített világukat. Megkapták a nyakas vadbarom Orbánt, és nem szabadulnak tőle, pedig szívesen ki is egyeznének vele egy látszat ellenzékiségben. Tied a hatalom, ha megmaradhat nekünk a presztízs és a pénz. De szerencsére Orbán nem alkuszik, éppen ezt az egyezséget mondta fel. Most még zajlik az ügyeskedés, próbálkoznak, játsszák a mártírt, keresik a kiutat, csakhogy ez komolyra fordul egyszer, és eljön az idő, amikor lehull a máz. Eljön a pillanat, amikor szűkölni fognak, sírni, ahol senki nem látja őket, elbújnának az egérlyukba is. Felfeslik a hazugságaik rendszere, a pártpénztárnoki sajtófinanszírozás édes évtizedei. És ott állnak védtelenül, pőrén, kiszolgáltatva egy fasisztával szemben. És akkor már késő lesz harcolni azt a harcot, amit most kellene megharcolni. És talán még akkor sem értik meg, hogy menthetetlenül ez lesz abból a demokráciából, amelyet feloszt két pártpénztárnok, felszámolják a civil szférát, az önállóságot, a polgári szabadságot, mindenkit megvesznek, korrumpálnak, nincsenek szabad intézmények, amelyek nem a két párt megegyezésétől függnek, és amelyek képesek lennének megvédeni az országot. Akkor ez lesz, hogy az egyik felmondja a megegyezést, és a másik oldal összeomlik. Az ő bűnük pedig az, hogy ennek rendszernek falaztak, ezt védelmezték, mert a haszonélvezői voltak. Ez omlott össze, ez temeti őket maguk alá, ez az ő mártíromságuk. Erről nem beszélnek az elvtársak. És azért nem tudnak váltani, mert rossz a lelkiismeretük, mert nem néznek szembe ezzel, és abban reménykednek, hogy talán ugyanez visszatérhet.

De nem fog visszatérni. Ez az ország emiatt jutott törvényszerűen ide. Ennek részben maguk is előidézői, és ha nem térnek észhez, nem váltanak, akkor ez maga alá temeti őket. Nem kell annyira megijedni attól, ami történik, ez a természet öntisztulási folyamata. Magyarország éppen megtisztul. Az a réteg, amelyet a Klubrádió megtestesít és képvisel, az vagy észhez tér, megtisztul és megváltozik, vagy ha nem hajlandó erre, akkor az a földindulás, amely előtt Magyarország áll, elmossa ezeket a struktúrákat és ezeket az embereket. Orbánék pusztulni fognak, ez már eldőlt, a kérdés az, hogy erről az oldalról, ki pusztul velük együtt. Nem más ez, mint kiegyenlítő szelep, öntisztulási folyamat. Aki szakít az eddigi korrupt mentalitásával, ami az elmúlt húsz évben történt, és elhatározza, hogy becsületes lesz, azzal visszanyeri a korrupt lelke erejét, és nyíltan, őszintén szembefordul a diktatúrával. Aki erre nem képes, azt elsöprik ezek a változások. Ezek az emberek azért nem tudnak egyenesen konfrontálni, mert megromlottak, eladták a lelküket, rossz a lelkiismeretük, és emiatt nem tudnak igazság szerint cselekedni. Azt hiszik, hogy nem a kialakult rendszer az oka, hanem Orbán, és ha ő elmegy, akkor minden mehet tovább. Nem igaz. A pártpénztárnoki rendszerrel leírható korrupt világ omlott össze, és aki nem változik meg, annak vége lesz, mindkét banda megy a süllyesztőbe, ahova való.

Ezeknek az embereknek oda kell tartani a tükröt, és megadni a lehetőséget, hogy őszintén szembenézzenek a helyzettel és önmagukkal. Megbánni, elhagyni, megváltozni. Nézzünk szembe a tényekkel? Nem így volt, ahogyan mondom? Nem ez történt? Nem ez vezetett ide? Ha porba lehetne írni a lábuk mellett a bűneiket (ezt nevezik ma tényfeltáró újságírásnak), akkor ott mit látnának? Ha magukra zárják az ajtót, és belenéznek a lelkiismeretükbe, milyen írás jelenik meg a falon? Nem kellene ezeket lezárni, megtisztulni, megbánni, új életet kezdeni? Hány éves vagy? Meddig élsz még? Mindig hazugságban akarsz élni? Azt hiszed, ha egymásnak hazudtok, az megváltoztat belül bármit is? Meddig hitegeted magad? Meddig hazudsz? Így is akarsz meghalni?

Mint hallom, Arató András zokon vette az írásomat. Miért van meglepődve? Azt hiszi, hogy ezt senki nem látja? Mindenki hülye? Senki nem teszi fel a kérdést? Mi zavarja? Ott állt a színpadon, mint egy hős, egy mártír, tapsolták. Harmincszor elmondták, hogy világhírű a rádiója, és a sajtószabadság szimbóluma. Miért zavarja, hogy egy kis emigráns újság magányos publicistája unalmában miket irkál? Férjen el tőlem, van egy ilyen is. Mindenki velük van, senki nincs velem. Talán csak nem az a baj, hogy ugyanazt mondom, amit a lelkiismerete? Ha így van, akkor köszönettel tartozik. Szeretettel mondom, hogy meg tudjanak változni, mert az út, amelyen járnak, a szakadékba visz. Naiv embereket elhitethetnek, de ne tévessze meg a vakok rajongása, már látszik, ahol vége az útnak.

Ezzel összefügg a választásokon való részvétel. Emögött ugyanolyan hamisság áll, mint a Klubrádió mögött. A hazug választásokon való részvétel menekülés a valóság elől. Egy olyan pótcselekvés, amely kikerüli a problémával való szembenézést, de a cselekvés látszatát kelti. Nem éreznek elég lelkierőt az igazság képviseletére és a nyílt konfrontációra. Becsapják a pártok magukat is, és a híveiket is. De ezért nagyon nagy árat kell fizetni. A pillanat, amelyet most elszalasztanak, soha nem jön vissza. Gyógyíthatatlan sebet kapnak a választásokon, amelyből soha nem tudnak felépülni. Semmit nem nyernek, hanem minden veszítenek. Ha a választási részvétellel legitimálják az államcsínyt, az alaptörvényt, amely alapján kiírják a választásokat, azzal az egész Orbán-rendszert, akkor nem tudják elválasztani és megkülönböztetni magukat tőle. Ez a részvétel a pártpénztárnoki rendszer folyatása, a hazug megállapodások világa, ugyanaz a mentalitás, amely ide vezetett. Aki belemegy ebbe a választásba, az hozzákötötte magát Orbánhoz.

Hamis állítás az, hogy a választások bojkottja kivitelezhetetlen. Csak a bolond gondolja, hogy ez annyit jelent, hogy kihirdetjük: nem veszünk részt, mások se vegyenek részt. Az “ellenzéki összefogásnak” le kellene fektetnie a szabad és demokratikus választások minimális feltételeit. Az ellenzéknek ezt hitelesíttetnie kellene az Európai Unióval és Washingtonnal. Megállapodhatnak az Unió valamely bizottságával, vagy munkacsoportjával, amely legitimitást ad a listának. Ha nem avatkozik ebbe az Unió és Amerika, akkor a nemzetközi sajtón és a diplomáciai testületek útján el lehet érni ugyanezt. Ezek a feltételek nem tartalmazhatnak vitatott követeléseket, de egyértelmű alapelveket igen. Ilyen a választási bizottságok összetétele, a szavazatszámlálás, a többpárti ellenőrzés, a külföldi megfigyelők és más alapvető feltételek. Ha van egy konszenzusos lista, amelyet Magyarország szövetségesei is a tiszta, szabad és demokratikus választások feltételeinek tartanak, akkor ezt Orbán elé kell tenni, és választhat: elfogadja vagy nem. Ha nem, akkor az ellenzék erre hivatkozva ország és világ előtt felmondhatja a választásokon való részvételt. Ha igen, akkor az ellenzék akkor is győzött, ha tiszta választásokon veszít, és tiszta maradt. De akkor még nyerhet is.

Fel kellene ébredni. Elvették az emberek pénzét, jövőjét, egészségét, szabadságát. Ha ez így megy tovább, az események tragédiába torkollnak. Önvizsgálatot kell tartani, vissza kell térni a tiszta elvekhez, az igazsághoz. Be kell fejezni a hazug játszmákat, a hamis dolgokat, a hazugságokat, a haszonleső prioritásokat, a korrupt mentalitást, simlisséget, sunyiságot, mert drága árat kell fizetni érte. A sajtószabadság kulcskérdés. Ennek a Klubrádióra való szűkítése hazug és ártalmas. Az is hazug és ártalmas, ha a megmaradt ellenzéki média hazudik, kerüli a rezsimmel való nyílt konfrontációt, az őszinteséget. Az ATV még ennél is nagyobb hazugság. Ennek is drága ára lesz. Nem szabad tovább hátrálni, mert nagy baj lesz belőle. A demokrácia hazug látszatának legitimálása, a hazug választásokon való részvétel pedig minimum húsz évre megássa az ország sírját, és megnyitja a kaput a még nagyobb elnyomás, és a nyílt diktatúra felé. Ha itt és most nem parancsolnak megálljt, nyomor, szenvedés és vér lesz a következménye. Iszonyat lesz a vége. Csaló választáson való részvétel nem állítja meg ezt a tankot. Aki azzal hiteget másokat, hogy majd 2014-ben a hazug választáson győzni fog, az csaló, szélhámos vagy elmeháborodott. Szembesíteni kell Orbánt azzal, hogy mit tett, mit művel, és azonnal követelni kell a demokratikus normák visszaállítását. Fel kell mondani vele minden együttműködést, a tárgyalási alap a demokrácia visszaállítása. Nem kell másról tudósítani, nem kell élőben közvetíteni a diktatúrát, csak követelni a demokrácia helyreállítását. Ebből elég volt, itt van vége. Aki erre nem képes, csendben vonuljon vissza. A semmi jobb, mint a hamis.

De ha már mindenki hamis, álságos és korrupt lett, akkor egyetlen kérésünk az, hogy szegény Bibó István nevét ne szennyezzék be azzal, hogy a világra szóló simlisséget és a hamisságot díjazzák a nevével. Nem örülne neki.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (70 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +90 ( 134 szavazatból)
Bartus László: Egy felháborodás margójára, 4.5 out of 5 based on 70 ratings

  • Hozzászólások(222)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

222 Reader’s Comments

  1. Ez az írás hemzseg a rosszakarattól, a tudatlanságtól.
    Nagy kár volt megírnia kedves BL, hiteltelenítette eddigi írásait.
    Úgy érzem, szakmai féltékenység motiválja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -18 (36 szavazatból)
  2. Mist, hat ez az!! Ha egy kicsit «targyszerübb» lennél??!! Ha egy kicsit felvilagositanal bennünket, mert itt szenvedünk a nagy «tudatlanság» -ban!
    Mi a baj az irassal? (szégyenletes, tudatlan, rosszakaratu, … stb nem ér, tessék nekünk érvelni, példaul : nem igaz, mert … és a bizonyitékokat lehet sorolni…)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (18 szavazatból)
  3. Mist, feb.26, 11:36
    Mist, ellenkezőleg, ez egy kiváló elemzés.
    Úgy gondolom, nincs rendben az ítélőképességed.
    Na de, legyen ez a te bajod.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (22 szavazatból)
  4. Kedves miaszösz, ha egy kicsit lehiggadtál, és esetleg még egyszer átfutod, amiket írtam, látni fogod, hogy alaptalanul olvasod ezt a fejemre: “A klubradiot sokan ugy védik, mintahogy te is: «de azért…», «ez az utolso bastyaja a sajtoszabadsagnak… », «ez tulzas… ». «ettöl nem lesz se jobb, se rosszabb» . Ezek ilyen felemas, érv nélküli érvek. Pont az a baj, hogy ez a tarsadalom igy érvel, ilyen Pato Pal ur stilusban.”
    Továbbá nem, még egyszer: nem vontam analógiát Egerrel, csak egy példát hoztam arra, hogy ha már a hajóm elsüllyedt, akkor legalább a mentőcsónakon is megjelent léket ne tágítsam tovább. Már, ha kedves az életem. Én azt állítom, hogy a menthetőt kell menteni, nem a menthetetlent. Azt állítom, most olyan helyzetben vagyunk, amikor azért kell harcolni, ami még megvan, nem pedig azért, ami rég elveszett.
    Ezért én a helyedben nem aggódnék amiatt, hogy én értem-e, amit leírok, mert elhiheted, értem. És szerintem ebben ragadható meg leginkább a lényegi különbség kettőnk közt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (11 szavazatból)
  5. tautologia: ez egy menthetetlenül minimalista és Pato Pal ur allaspont.
    A klubradioért harcolni az annyi mint amikor a rab szines tévét akar a cellajaba. Na ettöl lesz jobb neki és ettöl lesz szabadabb!! Amig a tv-t nézi, legalabb addig sem probalkozik szökéssel, gondoljak a börtönörök.
    Bar a targyszerü … témara nem valaszoltal «targyszerüen», de érdemben sem, inkabb személyeskedö volt a hangnem… Mégegyszer! Miért nem targyszerü Bartus, amikor azt feszegeti, hogy ki finaszirozta és hogyan a radiot??
    Ezt irtad:
    «Ha Bartus úr valóban csak és kizálólag az altatott közvéleményt akarná felébreszteni, akkor nem személyeskedésbe torkolló vádakkal (pénzsíbolás, orbánszolgálat, azaz árulás) illetné a Klubrádió két prominens alakját, hanem tárgyszerű maradna.»

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  6. Faragó György

    Tisztelt Bartus úr!

    Tisztában van ön a magyarirszági helyzettel?

    Itt fortélyos félelem igazgat.
    Az emberek 90%-a csak a közmédiából értesül a kormány munkájáról, fogalma sincs arról, hogy milyen bajban van az ország.

    Az emberek nagyobb része a Fideszt támogatja.
    Aki nem ért egyet, az elveszti a munkáját. Munkahely nincs, mehet évi hat hónapra a minimálbér feléért közmunkára. Márpedig abból nem lehet megélni, ugyanakkor a legtöbb embernek családja is van, gyermekei.

    Az emberek részben kiábrándultak, részben félretájékozottak, részben félnek. Ilyen körülmények között akig lehet megszervezni az ellenállást, jelentős számú embert mozgósítani gyakorlatilag lehetetlen.

    Azzal kell beérni, ami maradt, ez a Klub Rádió és az ATV. Lehet bírálni és szidni, de már nem sokáig: 2014 után várhatóan vagy megszűnnek, vagy átalakulnak a kormány médiájává.

    Az ellenzék harmatgyenge. Változás csak akkor lesz itt, ha a Fidesz csődbe viszi az országot. Erre pedig 3-4 éven belül nem kell számítani, mert addig kitart a Nemzeti Ban tartaléka.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  7. taotologia! a menthetö az nem az ördöggel valo lepaktalas, ha te ettöl szabadabbnak érzed magad az szomoru. A menthetö minden emberben az, ami emberi mivoltunknak tartunk, ezt kell megmenteni. Azt, hogy néhany évvel késöbb is szembe tudjunk nézni magunkkal a tükörben és ha unokaink kérdeznek, ne kelljen szégyenkeznünk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. Kedves csatt, az egri váras hasonlatról neked is csak azt tudom mondani, amit mondtam már: nincs tartalmi összefüggés, csupán a veszett fejsze nyele-szindrómára akartam utalni. Nem azonosítom sem a helyzetet, sem a szereplőket a most tárgyalt helyzettel és szereplőkkel, kár az általam leírtaknak többet tulajdonítani, mint amennyit jelentenek. Csak egy példa. Ld miaszösznek írt válaszom.
    Amúgy pedig, ha úgy vesszük, mi most itt mindannyian Orbán fennhatósága alatt vagyunk, amennyiben itt élve elszenvedjük mindazt, amit ezzel jár; akinek van fizetése: fölveszi, akinek van lakása: él benne, akinek van étele: megeszi, akinek van alsógatyája: átfesti, akinek semmije sincs, az annyit is ér, mert akinek botja van: üt vele. Így aztán szépen mind belesimulunk a rendszerbe, ki több, ki kevesebb dudorral-undorral a fején.
    Egyszer már leírtam, de leírom megint: szerintem a Klubrádió hősies gyávasággal állja a sarat, de legalább állja. Ha én lennék a Klubrádió, én markánsabb, radikálisabb lennék, de hát, nem én vagyok. És ne feledjük, lassú víz partot mos. Kinek-minek származna abból haszna (már a túloldalon kívül), ha harc nélkül levonulnának a pályáról? Ugyan már.
    Érdemes újranézni/olvasni Sánta Ferenc Az ötödik pecsét-jét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  9. Kedves miaszösz, nem akarlak bántani, ezért nem bocsátkozom vitába veled. Amit mondandó voltam, már elmondtam. Ha akarod, érted, ha nem, nem. De legyen, a kedvedért még egyszer: pénzlenyúlással, szegény ostoba hallgatók megvezetésével, stb. vádolni bárkit, ebben a formában nem tárgyszerű. Inkább olyan jobbos-orbános-karaktergyilkolós. Nem elegáns. Ahogy a te vagdalkozásod sem az. Nem használ az ügynek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  10. A (köz) médiat külön adoval finanszirozzak a következö orszagok (nem a teljesség igényével):
    ………….
    BBC : UK
    Radio France et France Télévisions : France
    PBS : USA
    CBC/Radio-Canada
    NRK (Norsk Rikskringkasting) : Norvégia

    ………………………………………………

    http://en.wikipedia.org/wiki/Television_licence

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  11. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Europe_-_TV_financing.svg

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. Kedves taológia, közeledünk egymáshoz gondolatilag. Én valóban tartalmi összehasonlítottságban értelmeztem a példád, így nincs már gondom vele. Ha te is Orbán által meghatározott kényszerpályán tévelygésünknek értelmezed mindazt, ami eddig történt, ahol mindenkinek úgy kell védekeznie, ahogy sikerül, de semmiképpen ne adja fel az ellenállást, akkor nincs is több tisztáznivaló a részemről.
    Bár szerintem ebbe azért beletartozik az is, hogy nyugodtan mondja ki véleményét az is, aki a harcnak azzal a módjával, amit vizsgál, egyáltalán nem ért egyet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. 1.a A cikk alapvető mondanivalója igaz. A klubrádió nem lehet sajtószabadság mércéje.
    1.b Ami miatt mégis az, azt nem kifejezetten maguk akarták így, a hatalom hülye packázása tette azzá. Ha első körben engedik a frekvenciát nekik, ma vajmi kevés hír lenne ezzel kapcsolatban. A regnáló hatalom ebben az esetben kontra produktív.
    2.a Valóban, minimálisan is kérdőjeles Arató úr önmártíromságba állítása. Mártír valóban az, aki feláldoz számára valami fontosat a köz javáért.
    2.b Ugyan börtönben nincs még senki és koncepciós perben sem akasztottak fel embert, de a mai mércével, ha valaki az állásával játszik, az már majdhogynem mártír. TEK-kel a háta mögött mindenki érezheti a hatalom leheletét a tarkóján, aki közel megy hozzá.
    3.a Az is helyénvaló a cikkben, hogy cinkos aki hallgat.
    3.b Azonban régi, bevett módszerek vannak az emberek kezelésére. Van akit fel lehet bőszíteni, és puszta kezével a tankok elé vinni. Vannak akik jól meg fontoltan állnak az ellenség elé. De talán a legjobb megoldások egyike, csendben legyőzni a másikat és formálni a köz ismereteit, hangulatát és elvezetni egy békés prosperáló országba. Ahol majd sokára-valahára az emberek valódi öntudatra ébredhetnek.
    4.a Az, hogy Orbán megbukik, szintén igaz.
    4.b Vagy nem. De kérdés-e ez most? A kérdés az, hogy a megalkotott rendszer bukik-e. Vagy megtalálja a társadalom ismét a helyét egy rendszerben. Végülis egy 40-éves rendszeren már túl vagyunk. Egy 20 éves másik rendszeren is. Mi lesz. Erre kell válaszolni. Orbán jövője max. korrelál a rendszer jövőjével. De ahogyan a múltban mást képviselt, most megint mást képvisel, majd ismét mást tud képviselni, ha úgy hozza a sors. Vagy lehet belőle egy s(S)ólyom. Aki csak úgy, hogy kiegyensúlyozzon, megpróbál röptében még visszaszarni a korábbi pártfogóira.
    5.a Bartus úr sok helyes meglátással bír.
    5.b Bartus úr provokál. Hogy piti módon, vagy állampolgárhoz méltóan, azt majd eldönti ki-ki alapon az olvasó, továbbá a történelem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  14. Kedves csatt, örülök, igazán. És természetesen nem vitatom el az egyet nem értők jogát egyet nem értésük kifejezésére, nekem azzal a móddal van bajom, ahogy Bartus úr ezt most megtette. Mégpedig azért, mert ezen a logikán haladva előbb-utóbb a Fidesz azon alapvetéséhez lyukadunk ki, miszerint mind bűnös ruszki-komcsi-kollaboráns sortüzelő, aki a Hősök terei újratemetéses beszéd előtt itt egyáltalán levegőt mert venni. Vagy, hogy az a zsidó, aki Auschwitzban nem rohant neki a magasfeszültségű kerítésnek, az a nácik szekerét tolta. De ad absurdum, ilyenformán maga Wallenberg is nácibérenc lehetett, hiszen, ahelyett, hogy Hitlert orgyikolta volna meg, néhány zsidó megmentésével alakoskodva csak halászgatott a zavarosban, és még csak éhen sem halt közben.
    Nem győzöm hangsúlyozni, ezek is csak példák, az én gondolatmenetemet tükröző példák. Arra akarok velük rávilágítani, miért tartom elhibázottnak Bartus úr logikáját, ami bizonyos tekintetben nem sokban különbözik egyfajta kamikaze-hitvallástól.
    Továbbá, többször, és több helyütt föllángolt már egy-egy vita, melyben amiatt kárhoztatták a baloldalt, hogy miért nem épített ki magának idejében a Fideszélhez hasonló médiabirodalmat, hiszen, ha megtette volna, milyen kegyelmi állapotban lehetne ezen ínséges időkben a mai ellenzék. S íme, Bartus úr most elsősorban is a puszta létezést rója fel a Klubrádiónak, feszegetve, vélelmezve, egyszersmind helytelenítve e létezés anyagi hátterét.
    Ez így nem korrekt.
    Volna még, de nem akarom rabolni az időt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  15. taotológia
    ” Bartus úr most elsősorban is a puszta létezést rója fel a Klubrádiónak, feszegetve, vélelmezve, egyszersmind helytelenítve e létezés anyagi hátterét.”
    Úgy látszik, nem ugyanazt olvastuk. Szerintem nem a létezését rója fel, hanem annak módját. Azt, hogy nem állt ki elég eréllyel, vagyis nem mozgósított a közmédia védelmére, és hogy sumákol: nem mondja ki az igazat, csk sejtteti és demonstrálja, ami azért nem ugyanaz. Holott épp a sejttetésből és a bizonyítékok felsorolásából nyilvánvaló, hogy a műsorvezetők tisztában vannak az igazsággal.
    A létezés anyagi hátterének bemutatása arra világít rá, hogy miért ilyen a Klubrádió. Ez valóban csak vélemény (lehet vitatni, hogy ezért ilyen vagy sem), de maga a háttér alighanem igaz, tény, nem csak vélemény.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  16. Stumpné Bekes Margit

    Kedves Laci! Tömören és egyszerűen…..Neked van igazad!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  17. Gyurcsány Ferencen kívül senki, aki e honban közöttünk él, nem nevezi nevükön a dolgokat – sőt, ha kicsit jobban belegondolok, akkor Ő is csak most kezdi….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  18. Taotológia nevű kedves olvasónk egy betű elütéssel jól választott nevet magának, már ami a fenti kommentjeit illeti. Azok ugyanis kivétel nélkül tautológiák, logikailag helyes, de tartalmilag helytelen állítások. Ha már az “ördögöt” emlegeti, nevezik ezt az “ördög ügyvédjének” is, nem abban az értelemben, hogy akiket véd ördögnek tartanám, ezt ő állítja, minden ok nélkül, nem is abban az értelemben, hogy csak azért áll a másik oldalon, hogy az ellenkező oldal lehetséges érvei is elhangozzanak, hanem érvelése és eljárása hasonlít az ördög érvelésére, amely logikailag helyeset mond, állítása azonban nem igaz, hazugság és csalás, a köznyelv úgyis nevezi: csúsztatás. És ha már az ördögnél vagyunk, ez a módszer még az ördögöt is tisztára mosná, pedig róla legalább lehet tudni, hogy ördög, miközben az általam kritizáltak nem ördögök, hanem részben számító, részben gyáva emberek, akik ugyanakkor félrevezetik a közvéleményt, és becsapásukkal sok kárt okoznak. Taotológia tautológikus állításaival szemben csak egy védekezés van, a dolog lényegéből fakadóan: valamennyi állításával szemben csak egy dolgot állítok szembe, a fenti cikkemet magát. Az önmagáért beszél, önmagát mondja és magyarázza, és logikailag is tiszta levezetés, ami pedig a legfontosabb: igaz. Taotológia állításai ezzel szemben logikusak, de hamisak, és végeredményét tekintve mellébeszélések, és egészében nézve hazugságok. Pontosan olyanok, mint az ördög beszédei a Bibliában. Ha pedig az ördögöt emlegeti és emiatt behozza a biblikus hasonlatokat, akkor hadd hasonlíytsam a skolasztikus logikához, amely az ellenreformáció fegyvere volt, és nagy hatásfokkal harcolt a hazugsággal az igazság ellen. Az ördögi logikával szemben csak egyetlen fegyvere volt még Jézusnak is a pustzában, amikor azt mondta: ez van megírva. Ugyanezt a fegyvert használom, de miután most az én szövegem a vita tárgya, ezért arra vonatkozóan tudom azt mondani, hogy ez van megírva. Minden tautologikus állításával szemben csak a saját cikkemben leírt mondataimat tudom állítani, amelyek igazak, nemcsak logikai helyességüket, hanem tartalmukat illetően is, míg az ő állításai logikailag igazak, de tartalmilag hazugságok.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  19. Kecskeméti Károly vontolla

    Már korábban jeleztem (nem nagy kunszt!) az AN sokak számára ma is, de az utókor (ha lesz ilyen) értékelemzésében mindenképpen az egyik legfontosabb fórum, ahol szenvedélyesen fogalmazó, okos szerzők és felkészült, jószándékú hozzászólók próbálkoztak némi fényt belopni a honi sötétségbe. Mindezt abban a reményben teszem közzé, hogy László és a Társaságunk Hölgyi/Úri tagjai kellő megfontolással olvassák és kommentálják, amit “Solesz” és Faragó György írt az imént.
    Hogy ez az oázis valóban egyik etalonja legyen egy majdani köztársaság vitakultúrájának.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  20. Természetesen se időm, se kedvem nincs egyenként ízekre szedni Taotológia tautológikus logikai csúsztatásait, csak a módszert tekintve mutatok be egy példát, nem is azért, hogy a cikkemet illetően vitába bocsátkozzam, hanem csak azért, hogy megmutassam a módszert. Azt írja Taotológia a cikkem okfejtését tekintve: “ezen a logikán haladva előbb-utóbb a Fidesz azon alapvetéséhez lyukadunk ki, miszerint mind bűnös ruszki-komcsi-kollaboráns sortüzelő, aki a Hősök terei újratemetéses beszéd előtt itt egyáltalán levegőt mert venni. Vagy, hogy az a zsidó, aki Auschwitzban nem rohant neki a magasfeszültségű kerítésnek, az a nácik szekerét tolta.” Az első hasonlat logikailag igaz, tartalmában hamis: a Kádár-rendszerben ugyanis nem volt más választás, mint a megadott keretek között élni. Körbevette az országot a “szocialista tábor”, és itt volt az orosz hadsereg, amely megmutatta 1956-ban, hogy mire lehet számítani. Mellesleg arról is lehetne vitatkozni, hogy a Kádár-rendszer bizonyos tabukat leszámítva élhetőbb rendszer volt-e, mint Orbáné, de ebbe most nem mennék bele. Viszont Magyarországot jelenleg demokratikus országok veszik körül, az Európai Unió és a NATO tagja, nem a Varsói Szerződésé. A Klubrádióval szemben nem állnak orosz tankok, és ha kimondanák az igazságot, akkor nagyjából annyi bántódásuk lenne, amennyi azoknak van, akik ezt megteszik: semmi. Nem vinnék el őket Recskre. Legfeljebb a magánrádió nem kap frekvenciát, vagy éppen ezzel lehetetlenítenék el, hogy a demokratikus világ szeme előtt a frekvenciájukat elvegyék. Ezt hozza párhuzamba Taotológia és a tautológia az orosz tankokkal. A másik hasonlatban Taotológia Auschwitzba hurcolt zsidókkal azonosítja a Klubrádió helyzetét, mintha Bolgár Györgynek, Arató Andrásnak és társaiknak az igazság kimondása, a kiépülő önkényuralomban újságíróként való viselkedése azzal lenne egyenlő, mint az auschwitzi haláltáborban a géppisztolyos náci őrök között nekiszaladni a szögesdrótnak. Talán nem kell mondanom, mennyire ízléstelen és hazug a párhuzam, a Klubrádió kedves munkatársai nem egy haláltáborban vannak, hanem egy olyan országban, ahol a bíróságok még a hatalommal szemben hoznak ítéleteket, ahol a koncepciós perek kiszemelt áldozatai, mint Gyurcsány Ferenc, sorrendben pereket nyernek, az AB megsemmisíti a diktátor jogtipró törvényeit, ahol vannak még a szabadságnak szigetei, ahol még mások minden következmény nélkül leírják és kimondják az igazságot, miközben ők hazudnak, ezt eltagadják, de magukból mártírt csinálnak, magánrádiójukat a közszolgálati rádióval azonosítják, azt a hazug látszatot keltve, mintha a népnek nem kellene az igazi közszolgálatért harcolnia, hanem értük kell, akik amúgy hazudnak. A haláltáboros hasonlat csak annyiban felel meg, hogy ha Bolgárékon és a Klubrádión múlna, akkor a viselkedésükkel úgy magukra húznák a hatalmat, és gyávaságukkal segítenék a totális diktatúra kiépítését, hogy képesek lennének haláltábort csinálni még abból is, ami nem lenne az. Éppen azért kellene ma egyenesen és világosan beszélni, hogy ne legyen belőle haláltábor, mert ott már késő lesz nekiszaladni a drókerítésnek.
    Remélem, sikerült rámutatnom a fenti hosszú tautológikus vita “ördögi” módszerére és hamis voltára. Cikkem igaz, fénylő csillag, amely bevilágítja a sötétséget. :)) A tautológia mindig jól hangzik, de ha ízekre szedik, és belegondolnak, nemcsak hamis, hanem nevetséges.
    Üdvözlettel, Bartus László

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  21. László!!! Ne rohanj tovább a SEHOVÁ SEM vezető úton!!!!Vissza kellene fordulni!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (5 szavazatból)
  22. Azt írja Bartus: “Cikkem igaz, fénylő csillag, mely bevilágítja a sötétséget.” Így igaz, ha én mondom. Vagy ha bárki más a hozzászólók közül. Ha ő maga mondja, kissé visszatetsző. Ha beleszólhatok, azt javasolnám Bartus Lászlónak, üssön enter-t, és hagyja vitatkozni a jónépet. Ő megmondta a magáét. Igazat beszélt. A vitatkozókat nem kéne elirányítani, mert akkor a prófétából tanítóbácsi lesz és az egy másik szerep.
    Amikor József Attila azt mondja: “Hanyag társadalmunkra szabatos szavam van” és azt, hogy “Én nem csalódom. Minden szervem óra, mely csillagokhoz igazítva jár” – az azért más, mert az költészet. József Attila nem egy-egy konkrét pasassal vitatkozik.
    Bartus László színtiszta igazat írt, de a két cikket admin hozzászólásaival nem tudja überelni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  23. …én veled vagyok!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  24. Oldberg: :)) Egyébként semmi okom rá, hogy álszerénykedjek. Az igazat írtam. Nem vagyok Isten, tévedhetek, tévedek is. De amit a Klubrádióról leírtam, az a valóság, és nagyon fontos igazság, és valóban sok mindenre rávilágít. Nem én világítok, hanem az igazság. Én csak szerény módon leírtam. De az igazság az nem szerény. Az igazság az diadalmaskodik a hazugságok fölött. Erre céloztam, nem a magam nagyszerűségére.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  25. Kedves oldberg, nagyon is szükség volt az admin-magyarázatra, és taológia hsz-eire is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  26. Kedves Kiss Sándor, tudod a ” bővölködés ” evangéliummal ellentétben, a Sátán a testet megölheti, de a lélek fölött nincs hatalma. Tudod, minden féltett dolognál jobban őrizd meg a szíved, mert abból indul ki minden élet. Ez pedig állandó megalkuvással nem megy.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  27. Na ezért szeretem az AN-t, Bartus Lászlót és a kommentelőket. Nekem az Erasmus korabeli filozófiai, vallási viták ugranak be. Csak kapkodom a fejem, de állati jók az érvelések. Taotológiának valóban jó a névválasztása. Ő egy másik utat gondol helyesnek a cél elérésének érdekében.A cél Orbán rezsimjének a megdöntése. Bartus úr radikákis megoldást választ az ő vérmérsékletének megfelelően, Lehet, hogy valóban egy hatalmas blöff elszenvedői vagyunk? Bartus úrnak van igaza és bojkottáljuk ki a világból ezt a hazug disznóól takarítót?
    Solesz jól írja. “Orbán jövője max. korrelál a rendszer jövőjével. De ahogyan a múltban mást képviselt, most megint mást képvisel, majd ismét mást tud képviselni, ha úgy hozza a sors. Vagy lehet belőle egy s(S)ólyom.”
    Tautológia egy konszolidáltabb utat ír le.. Solesz pedig az út végét írja le. “A kérdés az, hogy a megalkotott rendszer bukik-e. Vagy megtalálja a társadalom ismét a helyét egy rendszerben.”
    Megmozgatjátok az ember agyát. Kár, hogy kevesen vagytok, akik keresitek az utat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  28. Kedves Oldberg!
    Nekem pont akkor tűnne tanítóbácsinak Bartus úr,ha kinyilatkoztatás után visszavonulna. A kommentekből és az arra történő válaszokból is rengeteg új nézetet ismerünk meg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  29. Oó.
    Rendben. Ingem ujja könyékig felgyűrve/ tekintetem az öklendő űrbe/ mélyed s réved/ akad-e benne fénylő csillag egy is/ vagy tompa bár
    Persze, hogy akad, nem is egy.
    .
    Csillag 1: “… a Klubrádió pedig ezeknek a kedves kollégáknak a százezres halgatóságán kívül a pesti haveri köréhez. Ez az oka annak, hogy ezek a mindent leuraló, és mindent a kontrolljuk alatt tartó megmondó emberek nagy ívben szarnak a közszolgálati médiára, arra a több ezer kollégára, akiket politikai okokból kirúgtak az utcára, és azóta sem tudnak enni adni a gyerekeiknek. Ezek dögöljenek meg. Lettek volna jobban a ballibes hatalom hátsó felében, és szolgálták volna ki a pártot. Akkor a brancshoz tartoznának, és hősök lennének.”
    Csillag 2: “De nagy ívben szarnak ők arra, elvégre ők a Klubrádióban vannak, és az ő pénzük ott van veszélyben. Ahol a pénz, ott a (sajtó)szabadság. Erről van itt nagyban szó, elvtársak. Tü ponyimájes?”
    Csillag 3: “Kéri a köz azt a pénzt, amit Arató addig vágott zsebre, amíg nem a „közé” volt a rádió. Amíg Puch elvtárs küldte a pénzt, addig az övé volt, amikor el kéne tartani, akkor a mienk. Ha haszon van, akkor az övé, ha költség, akkor a mienk. Jó srác.”
    Csillag 4: “A polgár pénzét Orbán elkölti az elrabolt közszolgálatra, majd fizessen egy magáncégnek duplán, amelyik közszolgálattá lépteti elő magát. A rendes közszolgálatot pedig hagyja a csudába. Még jó, hogy Orbán kisajátította, így nincs konkurencia. Okos. Saját érdekeik miatt halálra ítélték a közszolgálati médiát, és ők a sajtószabadság bajnokai.”
    Csillag 5: “Ha a kislányom így nyavalyogna, mint Arató és társai, seggbe rúgnám érte.”
    Csillag 6: “Ezek nem állva, hanem térden állva fogadják a kivégzést…”
    Csillag 7: Ez a Klubrádió hősiessége. Undorító és felháborító. Hamis és álságos… Lapítanak, mint szar a fűben. Ettől kell kiájulni.”
    Csillag 8: “…lelkesednek az akol bűzében… Nyalogatják a sebeiket, a demokráciát emlegetik, de szemük előtt a boríték lebeg. Szorosan összezárnak, lehülyézik, karaktergyilkolják azokat, akik feltesznek egy-két keresetlen kérdést. ”
    Megtörtem ezen kétségbevonhatatlan és cáfolhatatlan érvek súlya alatt.
    .
    De azért ragyog itt még más is. Egy hiperszupernova (inszinuáció): “A másik hasonlatban Taotológia Auschwitzba hurcolt zsidókkal azonosítja a Klubrádió helyzetét…”
    Nos, hát, ez van egy szép kövér csúsztatás, de ezt Bartus úr, mint avatott írástudó, még nálam is jobban tudja. Sem az egri védőkkel, sem az auschwitzi zsidókkal nem azonosítom a Klubrádió munkatársait, igaz magamat se az igazság fénylő csillagával. De ez már ízlés dolga, és mint tudjuk, de gustibus non est disputandum. Meg egyébként is, helyzetet nem lehet személyekkel azonosítani, de ez meg már hermeneutikai kérdés, és mint ilyen, itt és most túlontúl messzire vezetne.
    A lényeg, hogy “…választottunk magunknak csillagot./( Az országúton végig a szekérrel/ A négy ökör lassacskán ballagott.)
    Tisztelettel: diabológia

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (3 szavazatból)
  30. taotológia (diabológia),
    Joggal vagyunk türelmetlenek, joggal használ BL erős kifejezéseket.
    Ezt világosan leírta újra az Orbán Viktor harca c. cikkében. A BGyC-maffia ellen csak úgy lehetne, és úgy is kellene fellépni, hogy az ott leírt elveket nyíltan vállaljuk. Egyértelmű, nyílt tagadása BGyC náci (vagy talán csak fasiszta?) rendszerének. Ha engem beperelnének, azzal kezdeném, hogy nem ismerném el a bíróságot, mert az nem a Magyar Köztársaság bírósága, és így nem az én joghatóságom.
    Világos, hogy van itt egy hatályos de nem érvényes rendszer, és kényszernek engedve befizetjük az adókat, és más hasonló cselekedetekben veszünk részt. De ha önként elismerjük a bűnszövetkezetet legitim hatalomnak, akkor saját sírunkat ássuk. Bartusnak igaza van. A még működö pártoknak vádiratot kellene fogalmazniuk, azt terjeszteniük, és fel kellene hívniuk az ország lakosságát a bitorlók elűzésére. Akkor is, ha ez polgárháborút jelent. Aki ezt a háborút nem vállalja, az nem érdemli meg a szabadságot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  31. Kedves Taotológia,
    köszönöm az idézeteket, nagyon jó idézetek. És ugyan kiszakítva a szövegkörnyezetükből nem képesek az igazság teljességét nyújtani, de egyenként is csillagként világítanak a sötétben. Ezek még kiragadva is megállják a helyüket. Sikerült kiválogatnia nyolc fél bekezdést a 23 ezer karakteres cikkből, amely következtetés és minősítés, nem pedig logikai levezetés. Ami megmaradt ezen felül, ezek szerint mind az, ez nagyon jó arány. Ez elég sok ahhoz, hogy megértse a mondanivaló lényegét, aki akarja.
    Az Auschwitz hasonlat elemzésében semmi csúsztatás nincs, ezt a hasonlatot Ön használta a Klubrádió magatartásával szemben. A párhuzamot Ön állította, nem én, és miután ez valóban nagy csúsztatás, ahogyan mondja, a csúsztatás Öntől való. Ezúttal rossz ügy mellé állt, a legnagyobb intellektuális teljesítmény sem képes az igazsággal szemben győzni, mert vereséget szenved. Nem kell ragaszkodni a hazugsághoz. Ön kiváló elme, mindig élvezem a hozzászólásait, döglött dakota lovat nem lehet feltámasztani. Ez döglött ügy. Nem én vagyok a fénylő csillag, hanem az igazság az, még csak nem is az igazsággal azonosítom magam, de ezúttal én állok az igazság oldalán és élvezem a fényét. És ha tetszik, ha nem, ez az igazság most úgy fénylik, mint a Nap. A hazugság pőrén áll előttünk. Ezt még a vak is látja.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  32. taotológia
    A Klubrádió már szimbólum, mint egy zászló: nem az a pár méter szövet a lényeg meg a rúd. Azok lehetnek satnya minőségűek is. Azt jelképezi, hogy még az ilyen “fékezett habzású” ellenzéki hangot is képtelen a diktatúra megtűrni. Amikor tüntetnek mellette, akkor ez ellen a diktátori magatartás ELLEN, és nem egy kereskedelmi rádió mellett tüntetnek.
    A sajtószabadságért a közszolgálati előtt kellene – már réges régen és permanensen.
    Én is többre értékelem a mégiscsak vékonyan csordogáló információs.patakocskát a lefojtással elérhető robbanásnál.
    “A szó veszélyes fegyver” és nehéz úgy harcolni, ha teljesen lefegyverezzük magunkat, és elzárjuk az utolsó forrást is..
    De nem árt figyelni, nem lehet naiv hittel MINDENT elfogadni, ami belőle jön.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  33. 1. Én éppen klubrádiósokkal találkoztam, amikor jó egy éve Nagy Navarróéknál tisztelgő és szolidaritási látogatást tettünk a Kunigunda utcában és saját fülünkkel (nejemmel voltam) hallottuk, hogy Bolgár György felesége a az éhségsztrájkhoz csatlakozás mikéntjéről faggatta Balázst.
    2. Arató vélt vagy valós vagyona egy közeli barátomat is irritálja, ez egyike azoknak a témáknak, amiket kerülünk, éppúgy, mint pl. a “ballib óriási felelősségét és tehetetlenségét”.
    3. Kinek az érdekét szolgálja az ma aki, ha akaratlanul is, az ellenzéki sajtón belüli széthúzást szítja? Nem lenne jobb ezeket a kritikákat normális időkre halasztani? Persze ez semmi ahhoz a kormánypárti intrikus, agent provocateour-ökkel is folytatott harchoz képest, amelynek célja tényleg a demokratikus ellenzék összefogásának megakadályozása.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  34. girbegurba
    Szupi! “Fel kell hívni” RÁDIÓ és TV nélkül hogy a fenében? És talán előbb el kellene magyarázni a TÖBBSÉGNEK, hogy nem hogy javulás nem várható egy diktatúrában, de folyamatos romlás? Azt hogyan akarod megtenni?
    Persze “csak tiszta forrásból” gyönyörű elv, de a sivatagban még a koszos pocsolyákat is meg kell becsülni.
    taotológia
    Az általad idézett szövegrészeket senki sem minősítené gyengéd cirógatásnak. Nem is annak szánták. Viszont kevesebbel nem lehet kizökkenteni az önelégült, a diktatúrát tagadó, a saját kis helyezkedésüket mindenek elé helyező “értelmiségi” réteget, amely még mindig EM8 évezik, Gyurcsányozik,
    hamupipőkeként akarja kiválogatni az ocsút a búzából, és várja az általuk elképzelt totál amatőr, referencia nélküli messiást és hasonszőrű csapatát,, akikre ilyen vonásokkal egyébként a szobájuk festését sem bíznák rá.
    Akik képtelenek felfogni, hogy a “nem ellenállással” ez a diktatúra nem fogja beérni, mert totális behódolást, az egyéniség feladását várja el, és mindig egy kicsit többet, mint az előző nap.
    Azaz úgy fogja fojtogatni őket, mint az óriáskígyó: minden kilégzésnél egy kicsit utána húzva.
    Az aléltakat meg pofozással ébresztik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  35. És, BGY felesége még azóta is éhségsztrájkol? Hány percet sztrájkolt? Arató vagyona senkit nem érdekel, de egy dúsgazdag magánrádiótulajdonosnak nemcsak erkölcsi kötelessége, hanem jogi kötelessége is, hogy az alkalmazottjait kifizesse. De ő ezt nem teszi. Erről van szó. Ehelyett kikiáltja magát a közszolgálatnak, és eltereli a figyelmet arról a kis hatósugarú magánrádiójával, hogy az egész országot lefedő, sok milliós hallgatottságú közmédiát ellopták, és göbbelsi propagandára használják az adófizetők pénzén. Ez galádság, erre felhívni a figyelmet kötelesség, és nem az ellenzék megosztása. Ezt a kritikát nem lehet jobb időkre halasztani, mert ez is hozzájárul, hogy nincsenek jobb idők. A Klubrádióért úgy tüntetni, mint a közszolgálatért, közönséges csalás és hazugság. Miközben ott van a helyén a zigazi közszolgálati tévé és rádió. A Klubrádióban nem sérül a sajtószabadság, hangsúlyozom, nem sérül a sajtószabadság, azt mondanak, amit akarnak. Senki nem cenzúrázza őket a tulajdonoson kívül, aki a tulajdonosi érdekeinek veti alá az igazságot és a sajtószabadságot, és öncenzúrát alkalmaz. Ha a Klubrádióban sérül a sajtószabadság, akkor azt Arató András sérti, amennyiben szájkosarat tesz a riporterei szájára. A Klubrádió elveszítette néhány frekvenciáját, amelyet elveszíthetne egy magánrádió demokratikus körülmények között is. A Klubrádió azonban jogtipró módon veszítette el ezeket, amelyek során még nem használta ki a rendelkezésére álló valamennyi jogi lehetőséget. Ennek hátterében feltételezhető politikai szándék, és minden bizonnyal így is van, ami felháborító. Ez a törvénytelenség az, amit kifogásolni lehet, nem több. A Klubrádió nem közszolgálat, nem a sajtószabadság, és miatta nem lehet veszni hagyni az egész országot manipuláló közmédiát, mert az a közszolgálat, és ezekben valóban sérül a sajtószabadság. A Klubrádió visszaél azzal a helyzetével, hogy jelenleg ott tömörülnek a baloldali médiaelit tagjai, és az ő egzisztenciális érdekeiket veszélyezteti a frekvenciákkal kapcsolatos törvénytelenség, mert Arató elhiteti velük, hogy emiatt nem tud fizetni. De Arató nem ezért nem tud fizetni, hnem azért, amiért az összes baloldali médium éhhalálon van, a Népszavától kezdve az összes lapokig, mert az MSZP pártpénztárnoka nem spájzolta be az arra való pénzt, a Fidesz pénztárnoka pedig nem olyan nagyvonalú velük szemben, mint amilyen az MSZP volt fordítva. Ezért nem kapnak pénzt, és azért, mert Arató erre a pénzre építette a vállalkozását, nem arra, hogy majd a saját vagyonából eltartsa, ahogyan a saját vagyonából láthatóan nem is nagyon hajlandó. Aratónak azért kell a közszolgálatra és a sajtószabadságra való hivatkozás, hogy a közpénzek hiányát és a saját nemfizetési hajlandóságát ezzel takarja. Ezért kellene nekünk könnyes szemmel sajtószabadságot kiáltanunk. A Klubrádiónak egyetlen jogos sérelme van: a bírósági ítéletek végre nem hajtása. Ennyi, és nem több. Emiatt tiltakozhat, és végig kellene járnia minden jogi lehetőséget. Az élet minden pontján vannak hasonló törvénytelenségek, de abból senki nem csinál ekkora hazugságot, mint a Klubrádió. Most arról nem beszélve, hogy ha a sóherséget és a pártpénzek hiányát politikai üldözésnek állítja be, akkor legalább viselkedne úgy, mint egy demokratikus adó, beszélne úgy, ahogyan egy önkényuralomban az újságíróknak beszélniük kell. De nem ütik meg azt a szintet, amit a külföldi demokratikus sajtó mond. Aki azt mondja, hogy ezt ne feszegessük, az hamis útra viszi az ellenzéket, képmutatást és álságos magatartást támogat. Miért kellene hazugságokat támogatni? Nem volt elég? Ugyanezt a hamis és álságos magatartást folytatták, amikor az irányított hirdetésekért cserébe elvtelenül védték a Pártot. Ide vezetett. Ezt kéne folytatni? Ne vicceljünk, ettől undorodott meg mindenki, és nem véletlen, hogy nem állnak tömegek emellé, mert messziről bűzlik ez a belterjes álnokság, ami körüllengi az egészet. Ha a Klubrádió az ellenzékiség szimbóluma, akkor az ellenzék hazug és hamis szimbólum alatt menetel, és soha az életben nem lesz ennél a belterjes rétegnél nagyobb támogatottsága, mert a kívülálló emberek a részletek ismerete nélkül is érzik a hamisságot. És ettől nekem kezd javulni a magyar emberekről alkotott véleményem. BL

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  36. Másrészt viszont egzisztenciális szempontból SOKKAL rosszabb a helyzet, mint a Rákosi érában: akkor egy extenzív iparfejlődés volt, akkor építették ki a szolgáltatások nagy részét, fejlesztették az egészségügyet: tehát ha valakit “osztályellenségként” vagy nem kellő igazodás miatt kirúgtak, az el tudott helyezkedni mondjuk segédmunkásnak. Félmillió nyilvántartott munkanélküli mellett, egy haldokló építőiparral, leépülő szolgáltatásokkal, egészségüggyel és oktatással: aki most utcára kerül, az a családját kockáztatja. Mert NEM lehet elhelyezkedni malterkeverőként és NEM lehet bejutni pizzafutárnak. Néhány UTCASEPRŐ helyre 100-on felül jelentkeztek – diplomások is.
    Ha a lakást hitel terheli (és általában terheli) akkor még a család feje felett a tetőt is kockáztatja, akinek kiesik a jövedelme.
    És nem vagyok róla meggyőződve, hogy TÉNYLEG nem értenek a gazdasághoz, és nem szándékosan éheztetik ki a népet az idomítás érdekében. Pintér már a legelején készült az ÉHSÉGLÁZADÁSOK-ra! És Demján is elég korán elköpte az “egy marék rizsen tartott” “versenyképes” bérrabszolga-tartási koncepciót.
    Ha viszont EZ a terv, amit látunk, akkor nem csupán alkotmányos puccsért kell felelniük, hanem az öngyilkosok számának megugrásáért is: szándékos emberölésért, sőt tömeggyilkosságért, ha hinni lehet Bogár úr elköpésének a “3 millióra már felesleges költeni” szövegével. És az emberiség elleni bűncselekmények nem évülnek el! És Hágában NEM poltpeti a főügyész.
    A még meglevő ellenzéki adóknak ERRE kellene felhívni a figyelmet! Hogy NEM következmények nélküli a puccsban tovább részt venni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  37. és a “3 millió” esetében még csak nem is kell bekövetkezni tömeghalálnak. A Btk emberölés esetében az előkészületet és a kísérletet is büntetni rendeli.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  38. Kedves Kekec,
    azt mondja: “A még meglevő ellenzéki adóknak ERRE kellene felhívni a figyelmet! Hogy NEM következmények nélküli a puccsban tovább részt venni.”

    Először az ellenzéki adóknak azt kellene eldönteniük, hogy ők MAGUK nem vesznek részt tovább a puccsban indirekt módon, és utána felébredni, hogy az lenne a dolguk, hugy erre felhívják mások figyelmét is.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  39. Azért az elég nagy meglepetés, hogy Bartus szerint a Klubrádió lett a legfőbb ellenség. :-) Felszabadultan röhögök a magyar “ellenzéken” és a sok öntelt megmondó emberen. :-) Megérdemlik egymást és megérdemlik Orbánt is. Hiszen Orbán nem az ok, hanem csak az okozat… Az ő arrogáns stílusában és torz vonásaiban magunkra ismerhetünk. Értem már Bibó és Kertész szavait, sőt azt is, hogyan tudott itt maradni 150 évig a török… Ja és javaslom Bajnainak a “Külön-külön 2022″ nevet. Sokkal reálisabb, mint a jelenlegi név. ;-) Az MSZP-nek és az LMP-nek pedig “gratulálok” sunyi és hazug játékukhoz. Akinek egy csepp esze van és nem óhajt diktatúrában élni, az kezdjen el csomagolni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  40. Tisztelt Dániel Péter
    2013. február 27. szerda
    01:51

    Tökéletes komment, nagyon korrekt !
    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  41. Talán nem voltam elég érthető. Bartus cikkei nem egyszerűen remek publicisztikák, melyek igazsága messzire világít – többek annál. Magas színvonalú irodalmi művek. Látomásosak és az indulatmenetük elsöprő, szinte szavalni szeretném őket. Változatlanul azt hiszem, minden műnek van egy “pontja”, ahol ki kell tenni a pontot. Minden filmnek van egy kockája, ahol el kell vágni.
    De visszavonulok, mert ez az én igazságom, és Bartus László igazsága más. És azt én végtelenül tisztelem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  42. Péter, ne haragudj, de az, hogy a Klubrádió a legfőbb ellenség, ez durva csúsztatás. Soha nem mondtam ezt, de egy létező hazugságra, és egy nagyon fontos dologra hívom fel a figyelmet, hogy a köszszolgálat nem a Klubrádió, hanem a Magyar Televízió és a Magyar Rádió, amely él és működik, és amelyről nem szabad lemondani, mert ott van a tömegbefolyás, ott van az adófizetők pénze, és ott sérül a sajtószabadság belül. Ezek közül egyik sem igaz a Klubrádióra. Arató azért tereli el a figyelmet az igazi közszolgálatról, hogy magát állítsa be közszolgálatnak, mert így akarja megszerezni a kieső pártpénzeket, és hogy ő maga nem akarja fizetni saját pénzéből a saját alkalmazottjait. A médialeit pedig azért támogatja ezt a hazugságot, mert az egzisztenciális érdekei ide fűzik, és inkább mártírkodnak, ahelyett, hogy megkérdeznék a tulajdonost, hogy hol a pénz, hol a fizetés, mire alkalmazta őket, mire vette fel őket, és mire építette a vállalkozását. Ez persze belső ügy, ami minket érint az két dolog: a Klubrádió nem közszolgálat. Ez hazugság, a közszolgálat az MTI, az MTV, és a Magyar Rádió, stb.. A másik, hogy a Klubrádióban nem sérül a sajtószabadság, ha sérül, akkor azt a tulajdonos sérti, mert rajta kívül senki nem korlátozza őket abban, hogy azt mondjanak, amit akarnak. A sajtószabadság a közszolgálati médiumokban sérül, mert ott egyoldalú félretájékoztatás, cenzúra, és pártpropaganda zajlik. Ezért a Klubrádió nem a sajtószabadság szimbóluma, ez hazugság, hanem egyelőre a hamisságé, és az öncenzúráé. Ha ezt elmondjuk, akkor ezzel helyére tettük a dolgokat, és nem azt mondtuk, hogy a Klubrádió a fő ellenség. Nem kell csúsztatni. A fő ellenség az államcsínyt elkövetők bandája, azok bűnözők. Itt van: http://nepszava.com/2013/02/velemeny/bartus-laszlo-orban-viktor-harca.html
    Nincs itt összekeverve semmi, minden a helyén van. Nem kell csúsztatással hamis hangulatot kelteni. BL

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  43. Kedves Oldberg,
    nagyon kedves, túloz, de értékelem a kedvességét, valóban eltúlozza, szégyenbe hoz. Elnézést, hogy néhány napra aktivizáltam magam, csak kikapcsolódásként, és mert egy kicsit meg akartam adni az AN irányát, hiszen most a cikkeket sem én töltöm, ezért szerettem volna ha az AN vonalvezetése világos lenne, és kapna egy megfelelő élt. Ezért irkáltam most sokat a hozzászólásokba is, de holnaptól újra visszavonulok a könyvemet írni. Ez az oka, hogy túlmozogtam egy kicsit, és túl szerepeltem magam, de most kiteszem a pontot, és egy időre megint magukra hagyom Önöket, amiért elnézést kérek, de a könyvemet kell írnom. Köszönöm még egyszer a türelmüket, hogy elviseltek és az érdemtelenül kedves szavait, amelyekkel nemcsak zavarba hoz, hanem megijeszt, hogy valami olyan képet mutattam magamról, ami nem vagyok, és nem is szeretnék ilyen képet mutatni. Maradjunk annyiban, hogy én csak egy vagyok Önök közül. Ne tulajdonítsanak nekem többet, mint aki vagyok, mert annak nem is tudok, nem is akarok megfelelni. Üdvözlettel, Bartus László

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  44. Még valami. Bartus igazi újságíró, az utolsó betűig, az utolsó leheletig küzd. Én talán még mindig hiszek a MŰALKOTÁS hatásában. De magam is félek, hogy korszerűtlen vagyok és Bartusnak van igaza. Taktika nélkül nincs stratégia, a mi esetünkben a kézitusa az igazi! Mint az utcai harcokban: tégláról téglára… Úgy kell harcolni, ahogy ő teszi, az a hatékony.
    Abban pedig hogy mi ellen és minek az eléréséért harcolunk, nincs vita köztünk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  45. Kedves barátaim, a rend kedvéért.
    .
    girbegurba, ezt írod: “A még működö pártoknak vádiratot kellene fogalmazniuk, azt terjeszteniük, és fel kellene hívniuk az ország lakosságát a bitorlók elűzésére.”
    Mit is mond Bartus úr (“joggal használ erős kifejezéseket” gg) az ország lakosságáról (Egy tüntetés margójára)? “Hála a magasságos Istennek,… a magyar nép úgy megundorodott ettől a rendszertől, amelyben ők úgy éltek, mint hal a vízben, hogy inkább fasisztákra és nácikra szavazott, csak ez a képmutató álnokság szűnjön meg.”
    Mármost a felhívással azt szeretnéd elérni, hogy Bartus úrnak ne legyen miért hálálkodnia? Te esélyt adnál olyasminek, aminél még a fasizmus is jobb? Borzadnom kell. Avagy, Bartus úr tényleg elveti a sulykot…
    Így folytatod: “Akkor is, ha ez polgárháborút jelent. Aki ezt a háborút nem vállalja, az nem érdemli meg a szabadságot.” Hát, nem is tudom, de mintha azért volnának itt páran olyan ötvencentisek, meg tejfogúak, meg mutálós hangúak, meg járókeretesek és műfogúak, és tudomisén még milyenek, akik talán mégsem egy polgárháború vállalásával vélnék megtalálni az üdvösséget, mármost akkor ők tényleg nem érdemlik meg a szabadságot? Érjék be azzal, hogy megihatják egy polgárháború levét?
    .

    kekec 2013. február 27. szerda 00:44, ezt mondom én is, annyi a különbség, hogy engem ezért Bartus úr most kiátkozott. Imígyen: “Taotológia… érvelése és eljárása hasonlít az ördög érvelésére, amely logikailag helyeset mond, állítása azonban nem igaz, hazugság és csalás, a köznyelv úgyis nevezi: csúsztatás… Taotológia állításai ezzel szemben logikusak, de hamisak, és végeredményét tekintve mellébeszélések, és egészében nézve hazugságok. Pontosan olyanok, mint az ördög beszédei a Bibliában. Ha pedig az ördögöt emlegeti és emiatt behozza a biblikus hasonlatokat, akkor hadd hasonlíytsam a skolasztikus logikához, amely az ellenreformáció fegyvere volt, és nagy hatásfokkal harcolt a hazugsággal az igazság ellen.”
    .
    admin 2013. február 27. szerda 01:19: “Ne vicceljünk, ettől undorodott meg mindenki, és nem véletlen, hogy nem állnak tömegek emellé, mert messziről bűzlik ez a belterjes álnokság, ami körüllengi az egészet. Ha a Klubrádió az ellenzékiség szimbóluma, akkor az ellenzék hazug és hamis szimbólum alatt menetel, és soha az életben nem lesz ennél a belterjes rétegnél nagyobb támogatottsága, mert a kívülálló emberek a részletek ismerete nélkül is érzik a hamisságot. És ettől nekem kezd javulni a magyar emberekről alkotott véleményem. BL”
    Azokról a magyar emberekről (ld. még: tömeg) – teszem hozzá én -, akik ugyanezzel az éleslátással nem álltak eddig még egyetlen más ügy mellé (vagy ellen) sem. Úgymint magánnyugdíj ügy, hajléktalanok viskóinak ledózerolása, éhségmenetek, gárdaavatások, gyöngyöspaták, zászlóégetések, kerekes székesek a Hősök terén, blikkszobrok, horthyterek, családon belüli erőszak, lógós diákok rendőri vegzálása, cukorbetegek, daganatosok, és ki tudja, mi még. Bizonyára ez a javuló véleményt kiérdemlő nép ezek mögött az ügyek mögött is érezte a hamisságot, valamint Arató András vagyonának dögletes lehét, s ezért maradt tüntetőleg távol. Ha csak úgy nem, kedves Bartus úr, ha csak úgy nem.
    S még egyszer az auschwitzi példámról. Ha Ön állíthatja a következőket: “Ma a Klubrádió, az ATV és a demokrácia hazugságát hitelesítő ellenzék az Orbán-rendszer legfőbb támasza, Orbán Viktort ők tartják hatalomban a hazugságaikkal, az elvtelenségükkel és a gyávaságukkal… Magyarország első számú problémája nem Orbán Viktor, hanem ez az ellenzék, és különösen a médiája, amely az ország nyakán tartja Orbánt, miközben első számú felelőse annak is, hogy a nyakunkra hozta… Mert a nácik és ezek feltételezik egymást. Amíg az egyik van, addig van a másik. Ahol van lószar, ott mindig van veréb is.”; akkor én ezt befogadva, értelmezve és továbbgondolva igenis juthatok arra a következtetésre, hogy ezek szerint az a fogoly, aki Auschwitzban nem dől neki a magasfeszültségű drótkerítésnek, az igenis a nácik kezére játszik, annak rendszerét aktív jelenlétével fönntartva, támogatva mintegy, hiszen a napnál (fénylő csillag) is világosabb, hogy egy halott zsidót még egy náci sem tud rabszolgamunkára fogni, kínozni, éheztetni, elgázosítani, miegymás. És ha nem tudja, akkor majd abbahagyja. Milyen egyszerű, csakugyan. Magyarán, a Klubrádió akkor tarthatna igényt arra, hogy Ön demokratának, a sajtószabadság dolgában kompetensnek, de legalábbis megtűrésre méltónak tartsa, ha kimondaná magáról, hogy nem demokrata, hogy a sajtószabadsághoz annyi a köze, mint a tyúknak az ábécéhez, és önként megszűnne.
    Kedves Bartus László, én azon kevesek közé tartozom, akik komolyan és becsülettel végiggondolják és értelmezik mindazt, amit Ön leír. Ám, ahogy a Klubrádióé sem, úgy az Ön véleménye sem szent tehén a szememben. Kritikátlan rajongással utoljára a Mikulás felé fordultam, aztán tessék, mi lett a vége! Tegnap megtudtam, hogy szemfényvesztés az egész. Vigasztalhatatlan vagyok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  46. Jó, gondoltam, hogy az “aki ezt nem vállalja…” szövegre ilyen választ kapok.
    1. Nem szeretnék polgárháborút.
    2. Aki nem vállalja: nyilván a cselekvőképesekre vonatkozik, minden értelemben.
    3. Miért is lenne polgárháború? Azért, mert ezt a bandát, melynek tagjai (és főleg vezetői) elárulták a Köztársaságot, számottevő szavazó aktívan, és még többen passzívan juttatták be a sejtmagba, ahol azután sikerrel folytatják romboló tevékenységüket. Az aktívak közül még most is sokan inkább őket választanák minden felháborító és tűrhetetlen tettük ellenére, beleértve ordító hazugságaikat is. Azért van ez, mert legnagyobb tömegű ellenlábasaik vezetői is hazudtak és kijátszották őket. Még most is hazudnak, mellébeszélnek. (Mellesleg ebben segédkezik a Klubrádió, nem közvetlenül segít a hatalombitorlóknak. A Klubrádió ugyan nagyszerű és élvezetes igazságfeltáró műsorokat is sugároz, ami nagyon hasznos is, csak a következtetések levonásával adós.) Az MSzP, a Bajnai csoport és talán még még a DK is adós a tiszta beszéddel. (A DK jutott legmesszebb.)
    4. Nem polgárháborúra kell felszólítani, de egyértelművé kell tenni, hogy itt a hatalmat bitorolják, hogy a Magyar Köztársaság alkotmányát és törvényeit tekintjük érvényesnek,a tákolmányt és bohócait pedig nem.
    5. Felszólítani pedig igenis lehet. A Klubrádió még mindig elér vagy félmillió embert (korábban sokkal többet), a DK az országot járja, az MSzP-nek még működő hálózata van, a kisebb szervezetek is működnek. Polgárháború abból alakulhat ki, ha a másik oldal erő alkalmazására mozgósít. Akkor viszont vállalni kell az ütközést, ha kedves nekünk a Köztársaság.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  47. girbegurba «Jó, gondoltam, hogy az “aki ezt nem vállalja…” szövegre ilyen választ kapok.»
    Valaszt? Te érvelsz de az altalad megszolitott parakommunikaciot folytata (itt nem Para-ra referalok he-he) . Öt az érvek legkevésbé érdeklik, nem a probléma megoldas, hanem annak krealasa az ami tüzbe hozza. Amolyan troll.
    Ezt irta:
    «Te esélyt adnál olyasminek, aminél még a fasizmus is jobb? » Inkabb nem kommentelem, mert akkor azt fogja mondani, hogy nem, nem ezt akarta mondani… Akkor mindenki döntse el, hogy mit akart mondani trolltologia.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  48. girbegurba
    Lehet itt (jogosan) mutogatni az ellenzékre, a klubrádióra, bárkire és bármire.
    De ez csak a probléma nagyon elenyésző része. A fő probláma az emberek irtózatos BIRKASÁGA, butasága, gondolkodni képtelensége. Szerinted orbán hazudik, szar a rendszere, meg kéne buknia? Tényleg? És melyik ellenzéki magyarázta ezt meg neked, vagy talán a drágabolgárúr????
    Neeeeem? Rájöttél magadtól is? Nahát, milyen érdekes.
    És itt van a lényeg. Nem a politika minősége határozza meg a nép minőségét,hanem ez pontosan forditva van. Ez a vastörvény. Bizony ám.
    Az ,hogy az emberek elhiszik ,hogy 2X2=34 (pedig csak 4)
    az nem a politikusok hibája. És vessetek meg érte ,de én ezeket az emberszabásúakat cseppet sem sajnálom.Megérdemlik a sorsukat.Hogy a fenébe fordulhat elő,hogy valaki nemcsak a saját, hanem a gyermekei illetve azok jövőjének tönkretételét is szó nélkül, tűri????Ezek közül senki, ismétlem senki ne mutogasson másra ( bajnai , ATV, klubrádió).Aki éhes az ne nyivákoljon, hanem … már az asztalra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  49. Barry, Persze, ez vilagos! De NE a klubradioÉRT szerencsétlenkedjen, hanem a rendszer ellen. Ebben, ha valoban ellenzéki a klubradio köteles lenne résztvenni. Nem pedig forditva.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos