Ronai and Ronai
AMERIKAI

Mentsük meg a Burattino iskolát 2013. február 22. péntek 11:31 | AN

  • Hozzászólások(16)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Mentsük meg a Burattino iskolát

New York – Egy Amerikában élő magyar művésztől az alábbi levelet kapta az Amerikai Népszava. Az Orbán-kormány haveroknak, rokonoknak, kamu intézményeknek, nemlétező futballhoz stadionokra, a szélsőjobboldali söpredék támogatására milliárdokat költ, hátrányos helyzetű gyermekek megmentésével foglalkozó iskolákat, szakmai műhelyeket pedig halálra ítél. Orbánék bűnözők, maffiózók, akiknek nincs lelkük, Magyarországot prédának tekintik. A Burattino iskola a megmaradásért küzd, aki tudja támogassa.

“Tisztelt Szerkesztőség!

Ma érkezett el hozzám a csepeli Burattino iskola segélykiáltása. Ez a rendszerváltás óta működő iskola gazdaságilag és érzelmileg hátrányos helyzetű gyerekeket tanít – a szülők reménytelen alkoholisták, hontalanok, elhagyták a gyereket, kedélybetegek, vagy csak iszonyúan szegények. A gyerekek nem illenek be a rendes iskolarendszerbe, kicsapták, vagy elüldözték őket. A Burattino iskola befogadja, sok esetben lakatja, és felneveli őket. Láttam a munkájukat, kiváló, és pótolhatatlan.

Természetesen a FIDESZ kormány úgy döntött, hogy nem kapják meg az eddig minden iskolának kiosztott állami támogatást – nyilván a felekezeti iskoláknak jobban kell a pénz. Miután nem üzleti vállalkozásról van szó, egy iskola nem tudja eltartani önmagát. Ha bezárják a Burattinót, a gyerekeknek nincs hová menniük, folytatják majd, ahol a szüleik abbahagyták, képzés nélkül, jövő nélkül, nyomorban, bűnözésben.

Kétségbeesésükben a Kickstarterhez fordultak segítségért – ott akadtam rá véletlenül. Itt a link.

http://www.indiegogo.com/projects/a-school-for-the-needy-a-campaign-for-burattino-school

Aki tudja, segítse a kampányt, mert ha sikerül elég indulótőkét összegyűjteni, akkor a világ minden részéből adakozhatnak nekik.

A Burattino Hátrányos Helyzetűeket Segítő Iskolaalapítvány 1990 áprilisában jött létre azzal a céllal, hogy egy olyan saját modell szerint működő iskolát hozzon létre, ahol a gyerekek „kinőhetik” hátrányaikat. „Kinőni a hátrányokat azt jelenti, hogy úgy menjenek el a Burattinóból 18 évesen, hogy van életcéljuk, és azt meg is tudják maguknak fogalmazni. Tisztában vannak az erényeikkel, tulajdonságaikkal, tudnak kapcsolódni a környezetükhöz, beszélnek angolul. Ha ezt elérjük, akkor elmondhatjuk, hogy tettünk értük valamit” – foglalja össze a Burattino célját Mezei Katalin, az iskola alapítója és igazgatója.

A Burattino – ahogyan az igazgató, Mezei Katalin fogalmaz – valójában szegregáló intézmény. A bekerülés feltétele, hogy a gyerekek valamilyen szempontból rászorulók legyenek. A szülők általában azért íratják ide a gyerekeiket, mert az ismerőseik ajánlották az iskolát, sokan pedig szakemberek, esetleg a Nevelési Tanácsadó javaslata alapján választják a Burattinót. A tanulók 15-20%-a küzd valamilyen tanulási problémával. Sok az olyan gyerek is, aki egészen minimális szókinccsel vagy komoly lelki sérülésekkel kezdi meg az első osztályt.

A cigány és a nem cigány gyerekek nagyjából felét-felét teszik ki a diákságnak. „Nálunk nincs romakérdés. Ha a felnőttek nem foglalkoznak azzal, ki cigány és ki nem az, a gyerekeket sem érdekli különösebben. A „burattinóság” lényege, hogy nincs különbség a gyerekek között, mindenki egyéni törődést kap, és egyformán szeretve van” – hangsúlyozza az igazgató.

„Sokan elég rossz állapotban érkeznek az iskolába: lelkileg elhanyagoltan, rossz mentális állapotban kerülnek be. Rengeteg az elvált család, és sok az olyan, ahol ugyan az apa és az anya együtt élnek, de otthon mindennapos a bántalmazás. A gyerekek így gyakran nincsenek tanítható állapotban. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy ezeket a gyerekeket sokszor annyi sérelem érte már, hogy több minden kell ahhoz, hogy elérjük az ingerküszöbüket. Azért kell túlzóan dicsérnünk, hogy megértsék ők is, hogy rendben vannak. Ettől még tudniuk kell, hogy a tetteiknek következményeik vannak. Határozottan megvannak a keretek, az elején nagyon szigorúan tartjuk a napirendet, a szabályokat” – foglalja össze az igazgató. Az első osztály első három hónapjában az is előfordul, hogy két-három pedagógus vezeti a tanórákat, és bizony külön meg kell tanítani sorakozni is a gyerekeket: van, hogy hatszor kell elindulni például, mire kialakul a kettes sor. A tanév végére azonban már jelentősen javul a helyzet. A Burattinóban többek között a módszertani sokszínűséggel, a kiscsoportos foglalkozásokkal segítik az integrációt, miközben sok szeretettel, türelemmel próbálják „gyógyítani” a gyerekeket: hibáikat kissé elnézik, az erényeiket viszont az egekig magasztalják.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (17 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +22 ( 26 szavazatból)
Mentsük meg a Burattino iskolát, 4.5 out of 5 based on 17 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(16)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

16 Reader’s Comments

  1. *
    A GYERMEKEK ELNYOMORODÁSA A TÁRSADALMUNK LEGBORZASZTÓBB VÉGTERMÉKE. AKI TUD SEGÍTSEN RAJTUK !!!
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (24 szavazatból)
  2. Ismerem az intézményt, én is küldtem oda nagyon nehéz sorsú, de nagyon tehetséges, rettenetes körülmények között élő gyereket, akinek követtem a fejlődését, sokat tettek érte.
    Ez a mai fasiszta rendszer, mint mindegyik – a gyengék, elesettek, betegek, rászorulók magára hagyását hirdeti, ha nem lehet belőlük hasznot húzni pusztuljanak, sajnos semmi esélye ma a szegényeknek ebben az országban talpon maradni. Az a legszörnyűbb, hogy sokak ebben az országban ezt a gondolkodásmódot támogatják, elszörnyedve hallgatom őket.
    Ez nem egy európai ország, ez a vadak tanyája.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +38 (44 szavazatból)
  3. Nem értem ezt a hatalmat. Ezeknek ez a perverzitásuk? Minél elesettebb valaki, annál nagyobbat rúgnak bele, természetesen a keresztényi szeretet jegyében? De az is lehet, hogy komolyabb megfontolás vezeti őket. Szétverni az alapítványokat, mert azok szabad gondolkodásra tanítanak, majd egyházi karámba terelni az ügyet, ide dőlhet a pénz, ezzel bizonyítandó az egyház jóságát, és nélkülözhetetlenségét. Itt folyhat az agymosás, mert az elesettek könnyebben hisznek az álnok hazugságoknak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (32 szavazatból)
  4. Így nyilvánul meg a fasizmus, az ellenzék meg téli álomban !!!!!!!!!!!!!!!!
    Ideje lenne felhomályosítani a zembereket, a fasizmus a spájzban van !!!!!!!!
    Legyen vége a VAKARÓZÁSNAK !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (18 szavazatból)
  5. Ezeket azért nem mentik meg, költenek rájuk, mert ebből nem tudnak vissza osztani,és így nincs benne biznisz nekik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  6. A fasizmusnak csak egyfajta gyermek a jógyerek, az akiből jó janicsár nevelhető.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  7. Ide már egy Dózsa György kellene!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  8. CSODÁLATOS MUNKÁT VÉGEZ A BURATTINÓ ! MINDEN ELISMERÉS MEZEI KATALINNAK ÉS MUNKATÁRSAINAK !!!! ISMEREK EGY MÁSIK ISKOLÁT BUDAPESTEN, AHOL SZINTÉN HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYEREKEKET TANÍTANAK, KB. 250 GYERMEKRŐL VAN SZÓ. VELÜK SEM KÖTÖTTÉK MEG A FINANSZÍROZÁSI MEGÁLLAPODÁST BALOG ZOLTÁNÉK ! OCSMÁNYSÁG, AMI EZ A KORMÁNY MEGENGED MAGÁNAK !!!! ISTEN ÍTÉLETÉT KIÉRDEMELTÉK TÖBBSZÖRÖSEN !!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  9. Koncentráljunk, uraim! Mindannyiuknak igaza van! De a nagy felbuzdulás óta a cikkben közölt linkre egy kanyi cent sem érkezett! Ahogy apám szokta mondani: “Mi jár annak, akinek igaza van? – A szája.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  10. Britalion
    “a cikkben közölt linkre egy kanyi cent sem érkezett!”
    .
    Linkekre nem is lehet utalni, csak bankszámlára. De annak is van átfutási ideje, ami nem pár óra, pláne külföldi utalásnál. (Ezek szerint minimum rálátásod van a számla állására.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  11. Britalion
    .
    Közben rákattintottam a linkre, ahol kiderült, mindenkinek van rálátása az összegekre. Miért írod, hogy “egy kanyi cent sem érkezett”, amikor a linken a felsorolt összegek alapján 18 támogatótól 500 dollár fölötti utalás történt eddig? De lehet, hogy azon felül is vannak, akik nem tették közhírré az oldalon az átutalásukat.
    A portált kellene népszerûsíteni, hogy tudjanak róla, ugyanúgy, ahogy itt az AN-en megtörtént.
    Érdekelne, miért angol nyelvû az egész, ha magyarországi az intézmény, aminek támogatást kérnek? Mi van, ha például Demján és jómódú tőkéstársai nem értik az angol szöveget?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  12. Proaktiv
    Az a pénz már a cikk megjelenése előtt ott volt. Tudom, mert én és barátaim tettük oda jó felét..
    Demján pedig rákattinthat a Magyar felirat”-ra, eszem a lelkét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  13. Olvastam, hogy holnap gyűjtés lesz a katolikus iskolák számára.
    A katolikus egyház kapja a legtöbb támogatást és most még gyűjtenie is kell?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  14. Szépen fejlődik ez az ország – visszafelé.
    Volt egyszer, néhány évtizeddel ezelőtt egy náci Németország, amelyben kitalálták, hogy kizárólag a mindenben tökéletes, árja faj a kívánatos, a többiektől, a szerintük selejtnek tartott emberektől meg kell szabadulni.
    Hogy ez meg is történt, arról ma mindenki tudhat.
    Óriási irodalma van a népirtás iszonyú történelmének, s benne külön annak a fejezetnek, amely már az enyhe debilitást mutató gyermekekre is kimondta, és végrehajtotta az ítéletet.
    Nos, pártunk és kormányunk a legjobb úton halad efelé.
    Van egy iskola, amelyben áldozatos munkával felvállalják a leghátrányosabb helyzetben lévő gyermekek nevelését, tanítását.
    Ezt az iskolát szemmel láthatóan el akarják törölni a föld színéről – hiszen ha nem kap állami juttatást, akkor igen rövid időn belül kénytelenek lesznek megszüntetni a benne folyó tevékenységet.
    Ez a kormány börtönöket épít.
    Felesleges látszatépítkezéseket folytat, hatalmas összegeket fordít a maga kétes dicsőségét hirdető, megalomániás ötletei megvalósítására.
    Ebbe már nem fér bele semmiképpen sem a Buratino iskola fenntartása.
    Hol vannak ilyenkor a jó érzésű vagyonos emberek?
    A régi világban a jómódúak versengtek, melyikük adományoz több pénzt jótékony célú intézmények fenntartására.
    Ezek az emberek akkoriban közmegbecsülést élveztek. Nevüket márványtáblák hirdették.
    Mi, kisnyugdíjasok is megpróbálhatunk adományokat adni, érkeznek is hozzánk felkérő levelek és mellékelt csekkek szép számmal.
    Ha adakozunk, akkor lehet, hogy aznap nem tudunk vacsorázni, de nem baj, mert adni jó érzés.
    De nem mi vagyunk azok, akikre ilyen esetben számítani lehet.
    Az általunk átutalt adományok jóformán semmit nem nyomnak a latban.
    Minden, a Buratino iskolához hasonló esetben oda kellene menni személyesen a vezetőknek – jelen esetben az iskola igazgatójának, vagy legfőbb tanárainak – egy-egy milliomoshoz, és rávezetni arra, hogy az ő nagylelkűsége és adakozó kedve milyen fontos értéket menthetne meg. Átvitt értelemben, és in concreto is lelkeket menthetne.
    Próbálják meg ezt az utat – talán maradt még emberi érzés a gazdag felső tízezerben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  15. Marianne Kiss
    Tegnap az “évértékelő” közönsége, mondhatnám a felső tízezer, véleménye a jelen helyzettel: ELÉGEDETTEK MINDENNEL!
    Tehát semmi reményt nem látok utolsó mondatához (emberi érzés)….ezek talán még az Éhségmenetről sem hallottak, de nem hallottak a 4 millió létminimumon élőről, az éhező gyerekekről és a bogaras kijelentéséről, azaz a 3 millió felesleges emberről….lényeg, hogy nekik jó, velük még mindig fut a szekér.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  16. Lukács Nné Edelény

    Gazdagok? Szegények? Létminimumon élők? Ahogy ezt írtad Csakén, mindegyik megfogalmazásban magamra ismertem.
    Mert a Gyurcsány-kormány idején gazdag voltam. Jól menő olasz-magyar vállalkozásom volt akkoriban, immár 7 éve, amikor orbán megjelent a színen.
    Jól emlékszem micsoda lelki-fájdalmat okozott nekem Gyurcsány ittasan tett megjegyzése a “kurva Magyarország”-ról, és bosszúból, mint sokan, én is Orbánra szavaztam.
    Most, ha visszautazhatnék az időben, saját magam lőném fejbe, mielőtt ezt az elhatározást meghoztam.
    Mert az azóta eltelt néhány év alatt önhibámon kívül, mindenemet elvesztettem, pénzt, házat, a kocsikat, furgonokat stb, és mára ott tartok, hogy sokszor éhezek, mert nincs semmi jövedelmem. A férjem kap 22.800 Ft-ot havonta. Ebből élünk kettecskén, de nagyon keservesen… nem részletezem, nem panaszkodni akarok, hanem tenni valamit az országért, de úgy érzem amíg orbán levegőt vesz ebben az országban, addig minden magyarnak és nem magyarnak pusztulnia kell, ha nem milliomos.
    Míg ugyanis pénzem volt, jó voltam nekik, mert fizettem az adót. S aztán?
    Felesleges lettem, mint a többi 3 millió…
    Ez hát a Sors kereke! És a magyarok sorsát most orbán szövi.
    Ezen nem ártana elgondolkodni a mai, szegénységet maguktól oly távolinak érző, gazdagoknak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Az AN gyógyulást kíván Andrassew Ivánnak 2013. július 3. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos