Ronai and Ronai
AMERIKAI

Obama-előny a korai szavazóknál 2012. október 28. vasárnap 21:13 | AN

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Obama-előny a korai szavazóknál

Az amerikai államok mintegy kétharmadában vehetnek részt korai szavazáson azok a választók, akik a választás napján nem tudnak részt venni a voksoláson. A kiszivárgott eredmények egyes államokban Obama két százalékos előnyét mutatják ki, de ez még semmit nem jelent, mert a közzétett adatok szerint a demokrata szavazók közül éltek legtöbben a korai szavazás lehetőségével.

District of Columbia (DC) mellett harminckét államban tudnak személyesen, levélben vagy műhold segítségével szavazni azok, akik a választás napján nem tudnak a voksoláson részt venni. Az eddigi adatok szerint a regisztrált demokrata szavazók sokkal aktívabbak, és a legtöbb államban rekordrészvételt jeleznek. Iowa államban vettek részt legtöbben a korai szavazáson, itt már a választók 14 százaléka voksolt. A legtöbben egyetemisták szavaztak, akik hagyományosan a demokraták támogatói. Az Obama-kampány nagy sztárokat mozgatott a kampányban a megnyerésükre.

Az első reagálások azonban arról szólnak, hogy a republikánusok a tévés viták óta felbátorodtak, és a hagyományosan demokrata többségű államokban is szoros verseny alakult ki. Miközben Florida és Ohio nagy figyelmet kap, mert az itteni eredmények eldönthetik a választásokat, a Zogby szerint Virginiára kell figyelni, mert befolyással lehet a végső eredményre. A neves közvélemény-kutató cég ismertette a korai szavazáson Virginiában mért eddigi eredményét, ahol Obama 49-47 százalék arányban vezet. A szoros eredmény miatt mindenki választási csalástól tart, ezért elég rosszul fogadták a korai szavazás egyetlen bakiját, hogy Észak-Karolinában egy ideig rosszul működött a távszavazásnál használt rendszer, és egy ideig csak Obamára lehetett szavazni.

A közhangulat egyébként sokat változott a televíziós viták óta. Annak ellenére, hogy Obama az utolsó két vitát megnyerte, Romney esélyei nőttek, mert a republikánus szavazók úgy érezték, hogy a párt jelöltje a vártnál jobban helytállt. Megfigyelhető ez abban is, hogy a házak előtt eddig szinte csak Obama-Biden táblákat lehetett látni, az elmúlt egy-két hétben megjelentek a Romney-Ryan feliratú táblácskák a kiskertekben. Az embereket leginkább az érdekli, mi lesz a gazdaságban, melyik jelölt alkalmasabb csökkenteni a munkanélküliséget, vagy az azzal járó nehézségeket. Romney meggyőzőbbnek látszik a gazdasági ügyekben, míg Obamától azt remélik, hogy a kormányzat érzékenyebben reagál a bajba jutottak problémáira. A rossz gazdasági helyzet miatt Obama mellett leginkább az szól, hogy nem akar újabb háborút kezdeni a világban.

Miután Romney a közszolgálati televízió támogatását is csökkentené, Obama rendszeresen a Sesame Street című gyereksorozat Big Bird figuráját védelmezi tőle. A republikánusok erre úgy reagálnak, hogy Obamának nem Big Bird-ot, hanem a líbiai amerikai nagykövetséget kellett volna megvédenie. Az üggyel kapcsolatban a kormányzattól emaileket szivárogtattak ki, amelyek szerint a bengázi támadás hét órán át tartott, a Fehér Ház pedig két órán belül mindent tudott a CIA-től, de nem reagált időben. Azt állítják, hogy az elnöknek lett volna ideje segítséget küldenie máshonnan, de nem tette meg. Ehelyett a Fehér Ház a muszlimellenes filmre terelte a figyelmet, amelynek a fundamentalista keresztények által támogatott republikánusok szerint a támadáshoz nem sok köze volt. Obama ellenfelei a kiszivárogtatást is úgy értékelik, hogy az adminisztráció nem biztos az elnök győzelmében, és egyesek igyekeznek magukat védeni, egy esetleges elnökváltás esetére.

A korai szavazáson várhatóan többen vesznek részt, mint négy évvel ezelőtt, amikor a választók 30 százaléka voksolt korábban. Az aktivitás a nyílt küzdelem és az előzetes várakozásokhoz képest várhatóan szorosabb eredmény jele.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 3 szavazatból)
Obama-előny a korai szavazóknál, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Állítólag Obama az első elnök, aki a korai szavazás mellett döntött. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  2. REMÉLEM, TOVÁBBRAIS,MEGMARAD,A,JOVISZONY, ,NÉPEM.ÉS AZ ÁLLAMOKKÖZT.Küldöm.MAGYARORSZÁGBOL.FERENC

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Obama marad az Egyesült Államok elnöke 2012. november 7. szerda | AN

Amerika és a világ jövője is a tét 2012. november 4. vasárnap | AN

Obama emberei segíthetik az MSZP-t 2012. május 14. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos