Ronai and Ronai
AMERIKAI

Amerika és a világ jövője is a tét 2012. november 4. vasárnap 21:10 | AN

  • Hozzászólások(20)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Amerika és a világ jövője is a tét

New York – Barack Obama elnök és Mitt Romney támogatottsága azonos a legfrissebb felmérések szerint országosan, de a választást eldöntő államokban Obama vezet. Ez döntő lehet, ahogyan az is, hogy a Sandy hurrikán is Obamának kedvezett, mivel a tragédia kapcsán elégedettek voltak az intézkedéseivel és az áldozatok iránti empátiájával. A Sandy éppen a jobb arcát mutatta meg Obamának, mert nem érintette a külpolitikát és a gazdasági berendezkedést.

Hiába áll holtversenyben egymással az országos támogatottság tekintetében a két elnökjelölt, az ingaállamokban előnyt szerzett Obama ezzel megnyerheti a választásokat. Az ABC News és a The Washington Post felmérése szerint mind Barack Obama elnök, mind republikánus kihívója, Mitt Romney 48 százalékon áll. A Rasmussen Report 49-49 százalékon állapított meg holtversenyt. A The Wall Street Journal- NBC News közös kutatása szerint Barack Obama amerikai elnök 48:47 százalék arányban vezet, de a különbség belül van a statisztikai hibahatáron. A két elnökjelölt a hét végén a mindkét fél által megszerezhetőnek tartott, és a választások kimenetelét várhatóan eldöntő csatatérállamokban kampányolt. A RealClearPolitics 12 ilyennel számol és a vasárnapi értékek szerint ezek közül kilencben Obama vezetett, igaz, itt-ott csak egy hajszállal.

Az 538 tagú elektori testületben, amelynek összetételét a választásoknak az államonkénti végeredménye határozza meg, a RealClearPolitics szerint Obama 201, Romney pedig 191 biztos szavazatra számíthat, a csatatérállamokban pedig 146 voks sorsa dől el. A vasárnapi adatok szerint Romney ezek közül a legfontosabban, Floridában (itt 29 elektori szavazat sorsa dől el) 1,4 százalékponttal, Virginiában (13) pedig 0,3 százalékponttal vezetett. Ohióban (18), amelynek megszerzése kulcsfontosságú a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazat begyűjtéséhez, Obama 2,8 százalékkal vezetett.

A hétvégén meglepetést keltett, hogy a Pennsylvaniában (20 elektori szavazat) a Pittsburgh Tribune-Review 47-47 százalékos holtversenyt mért. Konzervatív kommentárok szerint meghozta gyümölcsét a Romney-kampánystábnak az az utolsó pillanatban meghozott taktikai húzása, hogy frontot nyitott az inkább Obamához húzó államban.

A szavazóknak azt kell eldönteniük, milyen Amerikát szeretnének a jövőben. Obama meggyengítette az Egyesült Államokat a külpolitikában, amelynek egyelőre beláthatatlan következményei lehetnek az iráni atomfenyegetés árnyékában. Az amerikai békejobb hatására a szabad és demokratikus világ ellenségei nem lettek kevésbé ellenségesek, csupán nagyobb szabadságban és biztonságban készülhetnek a szabad világ elleni támadásaikra. A háborúkban megfáradt és gazdaságilag kimerült Amerika szavazóinak egy része hajlik a pacifista hangra, és hajlamos úgy gondolni, hogy ezeket a veszélyeket eltúlozzák, és korábban is eltúlozták. Obama ennek a gyengekezű Amerikának az ígéretére kapott Béke Nobel-díjat. Az amerikaiak egy másik része reálisnak tartja a veszélyeket, és fontosnak tartaná, hogy a szabad világnak legyen egy erős kezű vezetője, mert Obama nem az. Ugyanakkor Romney és a mögötte álló republikánusok nem elég megbízhatóak, kiszámíthatóak sokak számára.

Amerika jövőjét is féltik sokan Obama szociális programjaitól, amelyekkel olyan magokat vet el, amelyek gyümölcseit a szocialista országokban élt emberek már jól ismerhetik. Amerika sikerének titka a szabad vállalkozás mellett az, hogy az állam nem vállal jelentős újraelosztó szerepet, és az öngondoskodásra épít. Ha ezeket a fundamentumait elveszíti, az Amerika lényegének elvesztéséhez, és az ország gazdasági összeomlásához, a tiszta kapitalista morál felszámolásához vezethet. Ugyanakkor Romney sem meggyőző azokkal a gazdasági és pénzügyi manővereivel, amelyek jól szimbolizálják a másik veszélyt, a profitra éhes gazdasági és pénzügyi szféra gátlástalanságát és visszaéléseit.

Nincs egyik kérdésben sem egészségesnek látszó középút, amely erős, de nem imperialista Amerikát, valamint kapitalista, de nem a szabályokat felrúgó spekulációkra alapuló gazdaságot kínálna. Két rossz között választanak az amerikaiak is, de szavazzanak bárkire, ők többnyire biztosak abban, hogy a legjobbra szavaztak.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (8 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +6 ( 8 szavazatból)
Amerika és a világ jövője is a tét, 4.5 out of 5 based on 8 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(20)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

20 Reader’s Comments

  1. Eleg volt ebbol a Bio-diszletbol, remeljuk a kov. 4ev-ben egy tokos amerikai lesz a president!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -9 (27 szavazatból)
  2. Az lesz az elnok akit az amik valasztanak. Ez egyedul az O dolguk.

    God bless America !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (22 szavazatból)
  3. OK, lesz ami lesz, meglátjuk ki nyer. Ahogy a cikkben is olvasható, egyik fél sem kis fehér angyalka, de nem is az ördög. Csak ne legyenek választási csalások.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  4. Én szeretném, ha Amerikában szocializmus lenne, ami begyűrűzne hozzánk, Európába, majd globalizálódna. Nem olyan, amilyen eddig volt, katonai, bürokratikus, államszocializmus, hanem olyan, amilyen még nem létezett, az egyszerűség kedvéért, nevezzük el társadalmi szocializmusnak.

    Európában 40 millió munkanélküli és 4 millió fedél nélküli ember van! Ha nem találunk ki egy új társadalmi paradigmát, akkor mutatis mutandis Sandy Sandy hátán vegetálhatunk, akkor mindennaposak lesznek a vörös iszap katasztrófák.

    A profitmaximalizálás (mint cél) ugyanis nem engedi, hogy vigyázzunk a környezetünkre, nem engedi, hogy antibiotikumok kutatására adjunk pénzt, amivel emberi életeket lehetne megmenteni, mert a különböző koleszterincsökkentő gyógyszerek gyártása anyagilag jobban megtérül. Arról már nem is beszélek, hogy az emberek fele abba hal bele, hogy 16 órát dolgozik, a másik fele pedig abba, hogy semmit. És itt nemcsak a szegényekre gondolok, hanem a drogfüggő, gazdag fiatalokra is.

    És ami a legfontosabb: manapság a tőkeviszonyok az emberi kreativitásnak is megálljt mondanak. A profithajsza ma már nem emancipatorikus tényező, mint eddigelé részben (sic!) volt. Ha az emberi lelemény az érdekeibe ütközik, akkor brutálisan elnyomja. Ezt nem bocsátottuk meg a létezett szocializmusnak (joggal!), ne bocsássuk hát meg a létező kapitalizmusnak se.

    Egyébként a vágyott új világot nevezhetjük tőlem akár napraforgónak is. A szocializmus, mint szó – hidegen hagy.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (23 szavazatból)
  5. Én szeretném ha itt lenne Amerika…amint a halott zenész énekelte :
    ” Itt van Amerika..Itt van Amerika … Itt van Amerika legszebb asszonya….”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  6. “Romney sem meggyőző azokkal a gazdasági és pénzügyi manővereivel, amelyek jól szimbolizálják a másik veszélyt, a profitra éhes gazdasági és pénzügyi szféra gátlástalanságát és visszaéléseit.”
    .
    Ha az USA gazdasága életszínvonal csökkenés nélkül nem bírna el egy újabb háborút, akkor válasszák újra a pacifista Obamát.
    Ha Romney nem elég megbízható, akkor különösen Obama a kiszámítható biztos pont, tudva, hogy a profitéhes gazdasági gátlástalaság leginkább a fegyverkeresekedelem érdekeltségeire jellemző.
    Romney elnöksége alatt biztosan ki is használnák, ha újabb háborús konfliktus lehetőséget szimatolnak valahol a világon.
    .
    Békepárti szemmel – akkor inkább maradjon a pacifista Obama. A többi kérdést majd megoldják közösen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (18 szavazatból)
  7. CommonSense 00:26
    Teljesen igaz: Az lesz az elnok akit mi valasztunk. Ez egyedul a mi dolgunk. Ha tetszik Orballininek, ha nem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  8. Lassan Amerika mérgezés kapok. A Világ jövője?
    Kac, kac kac!
    Melyik segít Orbánt eltakarítani? Számunkra ez a kérdés !
    Tekestül, tököstül.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (15 szavazatból)
  9. sammy 2012. november 5. hétfő 08:45
    Teljesen igaz: Az lesz az elnök akit mi választunk. Ez egyedül a mi dolgunk. Ha tetszik Orballininek, ha nem.
    .
    Amerika elnökválasztása nem csak amerikai belügy, hanem „világügy”. Egy nagy „világrendszer” vezérszereplőinek egyike, s a döntései nemcsak hazai, hanem a világ sok-sok országának jövőjét is befolyásolja. Viszonya az arab kérdéshez (ez látszik a politikai hezitáláson is) erőteljesen meghatározza a világ jövőbeni sorsát.
    Orballini Európa (a közösség önmagának is köszönhető) keresztje, még csak nem is tüske Amerika sarkában, arab barátság ide, kínai barátság oda.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  10. Szerintem az elnök szerepe túl van dimenzionálva. Ő is csak egy ember, gyakran ki van szolgáltatva egyes érdekcsoportoknak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  11. Egyébként meggyőződésem, hogy sem Irán, sem Korea, sem a muzulmán fundamentalisták nem jelentenek komoly veszélyt az Egyesült Államokra. (Ez nem azt jelenti, hogy nem kell foglalkozni a problémával.)
    Mint ahogy a szúnyog sem fenyegeti az elefántot…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  12. Egy igazi államférfi – vagy államnô- kéne, de az hiánycikk minden országban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  13. Gonoszka,

    ha én amerikai elnök lennék (kac, kac), eszem ágában sem lenne, hogy segítsek Orbánt eltakarítani. Nem is ez a feladata, de nem is egyértelmű, hogy az istenadta magyar nép ezt óhajtaná.
    Kívülről különban úgy tűnik, mintha mi választottuk volna, meg mintha mi nem akarnánk eltakarítani. :) Én aztán nem látok itt semmilyen ellenállást.
    Ha Te amerikai elnök volnál és megnéznéd, hányan mennek ki tiltakozni egy-egy demokrácia lebontó rendelkezés miatt, akkor Neked az lenne a benyomásod, hogy tömegek siratják és követelik a jogaikat? De még ha így is volna, és tényleg egymillióan mennének a sajtószabadságért, a fékek-egyensúlyok rendszeréért, a vallásszabadságért az utcára, vajon akkor is nem a magyaroknak kéne eltakarítani?!
    Nem Amerika tette Orbánt oda, ahol van, de még csak nem is Azerbajdzsán. Mondjuk magyar emberként én azér’ azt a jogomat is fontosnak tartom, hogy ne takarítsa már el az USA (vagy bárki) a miniszterelnökömet. Még akkor se, ha…. szóval érted. Nem szélsőjobb gondolkodás ez, mielőtt félreértenék jópáran.
    Nem ott kezdődne a dolog, hogy felelősséget vállalunk önmagunkért és a döntéseinkért? És elzavarjuk mi, ha nem tetszik nekünk a kormány? Orbán is egy döntés volt. Rajtunk múlt. Rajtunk múlik az is, ha örökös király lesz. Nem lehet másokra, – akár a fidesz-szavazókra se! – tolni a felelősséget.
    Amíg ezt nem sikerül megérteni, addig itt orbán orbánt követ majd.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (12 szavazatból)
  14. cicamic
    Választással már biztosan nem fogjuk tudni leváltani.
    Mindent kitalálnak, hogy ez véletlenül se következhessen be.
    Regisztrálás:szabi, sorbanállás, vidékieknek +utazási költségek, stb.
    Ha valami elírás van a regisztrálásban, nem értesítenek, csak szembesül a választás napján, hogy valamit elrontott és hoppá, nem szavazhat!
    Akko’ mégis hogyan?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  15. Csakén,

    lehet, hogy akkor felesleges is regisztrálni?! Micsoda egy unortodox elképzelés. :) :) :)
    El kell dönteni – gondolom – milyen játékszabályok alapján vagyunk hajlandók játszani. Meg azt is, kinek engedjük, hogy a szabályokat írja. Jelenleg az az álláspontom, hogy én így nem játszom. Persze én csak egy icipici cicamic vagyok. Ha nem játszom, sem fogok hiányozni, ha “csakén” nem játszom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (7 szavazatból)
  16. Tulajdonképpen a takarításnak is van több módja. Van, aki fújja a tisztítószert közvetlenül a csempére, és aztán sikál. Van, aki egy szivacsra közvetlenül, és úgy sikál. Van, aki gőzborotvát használ. Van az úgy, hogy az egyik módszer nem működik. De attól a másik még működhet. A lényeg az, mennyire akarjuk, hogy a vízkő eltűnjön. Meg szeretném jegyezni, hogy olyan is van, aki másik házat vesz, ahol nem “kemény” a víz és nincs vízkő. Mostanság jó páran ezt választják. Nem tudnám azt mondani, hogy nem értem meg őket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  17. Arisztarkhosz 13:39
    Igazad van: A mindenkori elnök is csak egy ember, gyakran ki van szolgáltatva egyes érdekcsoportoknak (tanácsadóknak). Befolyása ugyan van, de egyedül nem határoz meg sokat. Az állandó hivatalnokok (permanent undersecretaries) és sokan mások is beleszólnak a dolgokba, a Kongresszusról nem is beszélek.
    Persze más ez Orbanisztánban, ahol a “szeretett vezér” határoz meg mindent a
    wc papír szinétõl a lábtörlõ nagyságáig. Mint lelki “elõdei”, Benito Ioszif, Adolf
    és persze a lovastengerész hogyishívták. Ott a parlament ugyanolyan gerinc-telen szavazógép, mint a Matyi alatt – tisztelet a [nagyon] kevés kivételnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  18. Mindegy ki nyer csak állitsa vissza amerika tekintélyét a világban mert nagyon kinyilt a csipálya a keletnek! Hol az az amerika az a szuperhatalom?
    És isten óvja amerikát (mert ő óv minjájunkat)!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  19. Kétségtelen cicamic, én is mondtam hasonlót, hogy az RPG takarítószerek és az Ak tisztítók eredményes a takarítást tesznek lehetővé, csak lehurrogtak.
    Vannak akik a ráolvasásra, facebookos bejegyzésre, egyesületekre és egyéb demokratikus hablatyokra esküsznek a terrorszervezetek ellen. Tévednek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  20. Nem értem senki nem meri kimondani azt amit mindnyájan tudunk?Orbán nem fog lemondani ,választással nem lehet leváltani akkor nem marad más csak az erőszak.Az összes diktátor így zavarták el. Nem fanyalogni kell hanem több milliós tömeggel rászorítani,hogy menjen.Tud valaki jobbat?Ha megfelelő számú tüntető kiment volna már régen az utcára és addig nem jöttünk volna be amíg hatalomban van állítom nem lenne már vele probléma.Ezelőtt mondjuk másfél évvel.Tudniuk kellet azoknak akik emlékeztek még 98-2002-ig mit tett ,hogy ez sem lesz jobb kormányzás mint az előző.Most nincs szinte más alternatíva nem ért a szóból az már kiderült.Úriembernek nem mondható akkor……????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Obama marad az Egyesült Államok elnöke 2012. november 7. szerda | AN

Obama-előny a korai szavazóknál 2012. október 28. vasárnap | AN

Obama emberei segíthetik az MSZP-t 2012. május 14. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos