Ronai and Ronai
AMERIKAI

Katasztrófafilmbe illő állapot New Yorkban 2012. október 30. kedd 3:58 | AN

  • Hozzászólások(25)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Katasztrófafilmbe illő állapot New Yorkban

New York – Kiömlött a Hudson, Manhattan Chelsea városrészében lépett ki medréből a folyó, átömlött az autópályán, és már a 10. Avenuen hömpölyög a víz. Egyes házak homlokzata leomlott, a villanyvezetékek szikráznak, miközben alattuk az utcán mindenféle tárgyakat sodor a víz. A szél fákat csavar ki tövestül, egyes helyeken már az autókat is viszi a víz. Eddig két ember halt meg, az egyik balesetben, egy másik férfit egy kidőlt fa csapott agyon Queensben. A Battery Parkban – ahonnan a hajók indulnak a Szabadság-szoborhoz – rekordot döntött a vízmagasság. New Yorkban egyelőre 530 ezer ember van áram nélkül. A közlekedés leállt, alsó Manhattan megbénult, a szigetre se ki, se be nem lehet közlekedni. New Jerseyben is romlik a helyzet, a bezárt dupla ablakokon keresztül süvít a szél.

A halálos áldozatra New Yorkban a kidőlt fa az ablakon keresztül zuhant rá, és az ágyában érte a halál. Manhattanben a magasabban fekvő részeken a taxik közlekednek, a Times Square-n csupán néhányan sétálnak, néhány tacxi halad át.  Eközben újabb halálos áldozatról érkezett hír: Morris Countyban egy fa ráesett egy autóra, és megölt két embert a kocsiban. Staten Islandet és a Roosevelt Islandet is elvágta a vihar a külvilágtól. Manhattan déli részén egyes helyeken a víz már ellepi az utcán álló autókat. Bloomberg polgármester felhívást tett közzé, hogy senki ne használja a lifteket, mindenki zárja be az ajtaját, és ne lépjen ki az utcára, mert rendkívül veszélyes. Az utcán hömpölygő vízbe ugyanis helyeken belezuhantak az elszakadt áramvezetékek.

Az 57. utcánál ledőlt toronydaru továbbra is lengedez a szélben, amíg a szél nem enyhül, addig senkit nem küldenek fel. Abban reménykednek, hogy a daru együtt leng a széllel és nem zuhan le. A statikusok szerint a daru lezuhazása esetén belefúródna a földbe, és átdöfné a föld alatti gázvezetékeket, és hatalmas robbanást is okozhatna. A környéket a rendőrség lezárta, a környéken készenlétben állnak a mentők és a tűzoltók.

Chelsea városrészben a 8. Avenue-n leomlott egy ház negyedik emeletén egy lakás homlokzata, de senki nem sérült meg. Lower Manhattanben az áradás elöntötte a metrót, az alagutakban úgy hömpölyög a víz, mint a katasztrófafilmekben, megszakadt az áramszolgáltatás és a kommunikációs kapcsolat. A Kennedy és a La Guardia reptereket lezárták, a Kennedyn a leszállópályák világítása kialudt és használhatatlan. A Kennedy airport víz alatt áll, elképzelhetetlen, hogy a JFK-ról belátható időn belül gépet indíthatnak, vagy New York repülőgépet fogadhasson.  A Szabadság-szobor felújítása most ért véget, vasárnap adták át újra a közönségnek, egyelőre nem tudható, mekkora károkat szenvedett újra.

Manhattanben az East side-on az East River kiöntött és elárasztotta a 14. utcától a 20. utcáig tartó területet. A víz autókat sodor az utcán. Az FDR Drive az East River áradása miatt víz alatt áll a déli városrészben. A lifteket New Yorkban és New Yorkban is lezárták a legtöbb lakóházban, hogy az áramkimaradás ne okozzon tragédiákat. Long Islandet elöntötte az ár, a Long Island Parkway-t lezárták, az autópályán letört ágakat és kidöntött fákat sodor a víz. Az általános vélemény szerint a szeptember 11-i terrortámadás óta nem érte ekkora katasztrófa New Yorkot. A Halloween Parade-t várhatóan elhalasztják. A Brooklyba vezető Battery Tunnel-be derékmagasságban ömlik be a víz.

New Jerseyben Chris Christy kiabálva hülyézte le azokat, akik az evakuálási felhívásnak nem tettek eleget. A Nemzeti Gárdát a New Jersey tengerpartra rendelték ki, ahol egész éjjel a mentésben vesznek részt. Eddig 2,8 millió embernek nincs árama a keleti parton. New Jerseyből nézve jelenleg Manhattan majdnem sötétben áll.

Este 10-kor Bloomberg polgármester rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, amelyen azt kérte, hogy New Yorkban senki ne vezessen, a taxikat is leállították, hogy az utakat hagyják tisztán az emergency autóknak. Maradjanak távol az ablakoktól, mindenki kövesse az utasításokat, az nem játék.  Ne menjenek utcára, nagyon sok helyen villanyvezetékek vannak a hömpölygő vízben. Próbálják az autókat eltávolítani onnan, ahol a víz az elsodort kocsikkal eltorlaszolta a közlekedési útvonalakat, és a mentők nem tudnak áthaladni. Kérik, hogy senki ne hívja a 911 segélyvonalat, csak életvesély esetén. Minden más esetben a 311-es vonalat kell tárcsázni.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.3/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +6 ( 8 szavazatból)
Katasztrófafilmbe illő állapot New Yorkban, 4.3 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(25)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

25 Reader’s Comments

  1. Itt lent Brooklynban is elég durva a helyzet, füstszag mindenhol, szirénázó tűzoltók, rendőrök és mentők. A szél tombol kint, kicsit világvége hangulat van most errefelé.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (16 szavazatból)
  2. *
    …De ami nálunk készül az IMF-hitel megtagadása után, az sem semmi !
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (32 szavazatból)
  3. Hírek szerint az USA halálozások száma már 10 felett van a vihar következtében. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  4. Remélem az AN kb. 3órás kimaradása nem egy balesetet takar?!?!
    Várjuk a friss híreket a helyzetről. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  5. Andrea Lawrence

    GaborNYC, remelem minden rendben lesz, stay safe! Szerencsere nalunk csak szelvihar van.
    A halalos aldozatok szama 16.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. Szurkolunk az ott élőkért, hogy minél kevesebb veszteséggel ússzátok meg ezt a vihart!
    Szeretettel és aggodalommal gondoltam Rájuk a tv képernyője előtt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  7. Őszinte együttérzéssel aggódom az ottélőkért. Remélem a legkevesebb áldozattal lesznek túl ezen a katasztrófán.
    Rá sem merek gondolni mi lenne ha a mi hazánkat érné ilyen borzalom, mit tenne ebben a szétzüllesztett országban ez a szerencsétlen , mindenben tehetetlen kormány. Anarhia lenne az biztos.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  8. Köszönöm! Itt most egész normális a helyzet. Pár fa kidőlt, de nem a kocsikra.
    Azt nem értem ki az aki az előző kommentáromra mínuszolt. Ez aztán tényleg mentes minden politikától.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  9. Szörnyű! Még látni is borzasztó, nem, hogy megélni!
    Nem is tudom, mit lehet erre mondani…. mivel lehet legalább lelkiekben támogatni a bajban lévőket.
    Isten óvja Amerikát – ez most nagyon rá fér!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (23 szavazatból)
  10. Egyre jobban terjed,hogy ezek a viharok mesterségesek.Az, hogy igaz vagy nem már mellékes,de egy vihar által romba döntött ország újjá építése megközelíti egy háború utáni fejlődés lehetőségét, igaz hogy az ekltartottak száma nem csökken úgy mint a hadi eseményekben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  11. Sheepshead Bay-t teljesen elontotte a viz. Egy baratunk tegnap ejjel jott hozzank, melleig vizesen. Mi adtunk neki szaraz ruhat. Meselte, hogy az autokat sodorta a viz. Meg most is szirenazva mennek az tuzoltok, mentok, de az egett szagot mar nem erezni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  12. Tud valaki valamit Maryland kornyekerol? A fiam Ott van. Kerem irjon ha valaki olvassa. Egy aggodo szulo.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  13. http://drmandler.wordpress.com/2012/10/30/the-morning-after-the-hurricane/ for those of you who want to see my slightly poetic take on the hurricane.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  14. Andrea Lawrence

    Bela, csak annyit tudok, hogy Maryland-ban 50,000 costumers-nek nincs villany es gaz szolgaltatas. Ha talalok uj informaciot, megirom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  15. Bela, nagyjabol megkimelte Marylandot, ott fordult eszakra!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  16. Itteni (HU) déli hírek szerint a keleti parton már 6millió fogyasztónak nincs áram. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  17. Bostonról tud valaki valamit? A neten nem találok magyar nyelvű cikket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  18. Szidi,
    Bostonban a vártnál nagyobb volt szélvihar és az eső, mert nem kerülte el az eredeti útvonal szerint a Sandy a várost, hanem jobbra fordult. Jelentősebb károkról és pusztulásról, halálesetekről nem érkezett hír. Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  19. A könnyeimmel küszködtem mikor a hiradóban láttam azt a mérhetetlen pusztítást amit a legszeretettebb városomra mért sandy. Ez szívszorító látvány. Aggódom az amerikai emberekért, New Yorkért. Bízom benne, hogy az összetartó, segítőkész emberek mielőbb újjáépítik a vihar által okozott károkat. Amerikai ismerőseim, barátaim gondolatban veletek vagyok, imádkozom értetek. Vigyázzatok egymásra és magatokra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  20. bruckenbacker kapitány

    Bizony ez borzasztó.

    És ami M.o-n van az felér ezzel csak a Sandynk fotballozással okoz pusztítást és az újjáépítéshez az emberek nem tartanak össze.
    Ez nem Amerika:(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (10 szavazatból)
  21. Tud valaki valamit Coney Islandról? Ott él a nővérem. Tegnap óta nincs internetes kapcsolatunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  22. Sajnos ujabb aramszunetrol erkezett hir Brooklynban. Testveremeknel kedd este 9:15 ota megszunt az aramszolgaltatas…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  23. Igen, 2 órája teljesen váratlanul hirtelen áramszünet lett. Amerre kilátni, sötétség van Dél-Brooklynban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  24. GaborNYC
    2012. október 31.

    Mi is ott lakunk, helyi idő szerint este 9 óra után beállt a dermedt sötétség.
    Most láttuk, hogy milyen nagy csapás, ha a modern technikát nélkülözni kell.
    Szerencsére az Úr meghallgatta kérésünket, és kb.éjfél körül éjfél körül visszakaptuk a boldogságunkat, mert ismét világosság lett. Ma lesz a harmadik napja, hogy a földalatti és a busz nem közlekedik a súlyos károk miatt. Minden rosszban van valami jó: kaptunk egy nem várt néhány napos munkaszüneti napot. Obama a jelenlegi amerikai elnök valószínű holnap New Jerseybe megy enyhíteni a természeti csapást a megszokott nagy szövegével, a sok szép ígérgetéssel, mely mögött szokás szerint semmi sem található.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  25. Kedves Amerikában élő honfitársaim és nem honfitársaim! Vigyázzatok magatokra és vigyázzatok egymásra! Ha tudunk segíteni innen a távolból, szóljatok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Nagy siker a Sorstalanság New Yorkban 2014. április 14. hétfő | AN

Nem a Coccolino-t nézték kokainnak 2013. január 2. szerda | AN

Tolongás a hamis illúziók útján 2012. november 25. vasárnap | AN-álláspont/Bartus László

Világvége hangulat a Sandy után 2012. november 7. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos