Nem a Coccolino-t nézték kokainnak 2013. január 2. szerda 16:50 | AN

Nem a Coccolino-t nézték kokainnak
Snuggle néven kapható Amerikában is a Coccolino. Miért kellett négy csomag Coccolino-t küldetni több mint egy év amerikai tartózkodás után a vízum állítólagos lejárta előtt két nappal?
New York – A magyar sajtóban megjelent híradások szerint a Coccolino öblítő miatt nézték kokaincsempésznek azt a magyar férfit, akinek csomagjába nyomkövetőt tettek a Kennedy repülőtéren, majd a csomag felnyitásakor kommandósok csaptak le rá. A híradások szerint a “Coccolino” felirat alapján hitték a küldeményt kábítószernek. A nyomozati anyagok szerint azonban a repülőtéren a drogteszt pozitív eredményt mutatott, és becslés szerint 4,252 gramm kábítószert tartalmazott. A Coccolino Amerikában is kapható “Snuggle” néven.

A kommandó nem azért csapott le Brooklynban, mert a Coccolino öblítőről azt gondolták, hogy valaki felcímkézve így küld kokaint Amerikába. Amint az Deron James, a Homeland Security Investigations speciális ügynökének jelentésében olvasható, ez év november 12-én érkezett az express csomag a JFK repülőtérre, amelynek címzettje Berki Viktor volt, a cím pedig Brooklynban a Fort Hamilton Parkway egyik apartmanja. Ez a Boro Park része, ahol sok magyar él, főleg illegálisan Amerikában tartózkodók.
A csomagban találtak öt palackot, amely mosószernek látszott. Ebből négy palack volt a Coccolino, amelyről megállapították, hogy mosószer, annál is inkább, mert a Coccolino ugyanolyan dobozban kapható Amerikában is, “Snuggle” néven. A rutinvizsgálat során a négy palackban pozitív eredményt mutatott a kokainteszt. A speciális ügynök szerint a vizsgálat megállapította, hogy a négy palack körülbelül 4,252 gramm kokaint tartalmaz.
November 13-án a New York-i kerületi bíróság elfogatóparancsot adott ki a címzett ellen, és engedélyezte nyomkövető elhelyezését a csomagban. November 14-én postásnak öltözött ügynök kézbesítette a csomagot. A küldeményt egy “Attila” nevű férfi vette át délután 1 órakor, majd az ügynökök várták a nyomkövető jelzését. Délután 2 óra 50 perckor megszólalt a nyomkövető, ekkor berontottak a lakásba, és elfogták Berki Viktort a csomaggal a kezében.
A magyar férfi elmondta, hogy a csomag az övé, ő rendelte, és azt tartalmazza, amit kért. Majd úgy nyilatkozott, hogy az öblítőszerben nem rendelt kokaint. A küldeményt egy Czirják Bálint nevű ismerőse küldte az ő kérésére, mert allergiás más mosószerekre.
Czirják Bálint vallomást tett a budapesti amerikai nagykövetségen. Ebben azt nyilatkozta, hogy Berki már több mint egy éve él Amerikában. Az nem tisztázott, hogy eddig miért nem rendelt magának öblítőt, ha allergiás minden más mosószerre, ami Amerikában kapható, ahogy az sem, miért nem gondoskodott a két nap múlva lejáró vízuma meghosszabbításáról. Turistaként nem tartózkodhatott legálisan több mint egy éve Amerikában, mert a beutazási engedélyek 90 napra szólnak.
Czirják vallomásában azt mondta, tudomása szerint Berki azért tartózkodik Amerikában, mert egy ruházati kereskedelemmel foglalkozó céget akar alapítani. A gyanúsítottal a Facebook-on és telefonon tartott kapcsolatot, és idén nyáron ismerte meg, amikor Amerikában járt, és egy ismerőse mutatta be őket egymásnak. Berki négy liter Coccolino öblítőt, 1 flakon Baba tusfürdőt, 1 flakon Schauma sampont és két keresztrejtvény újságot rendelt tőle.
Czirják elmondta, hogy ez volt az első alkalom, hogy csomagot kért Berki. Elmondása szerint Berki azt is kérte, hogy kap majd egy ismeretlen személytől egy ágyneműs csomagot, és azt is küldje el a részére. Czirják megkapta ezt a csomagot is, és felbontás nélkül hozzátette a többi küldeményhez.
Czirják azt állította, nem tett kokaint a csomagba, az ismeretlen férfitől kapott csomagban nem tudta mi volt, mert azt nem nyitotta ki. Az amerikai hatóságok nem a felbontatlan ismeretlen küldeményben, hanem a Coccolino öblítőben találták meg az állítólagos kábítószert.
Berki magyar származású ügyvédje, Peter Ronai tájékoztatása szerint a férfi szerepét december 3-án tisztázta a New York-i kerületi bíróság. Az állam nem folytatja az ügyet, nem emel vádat, az okot az irat nem tartalmazza. Berkit továbbra is börtönben tartják, az ügyvéd tájékoztatása szerint azért, mert a lejárt vízuma miatt közben illegálissá vált a tartózkodása. Ebben az esetben azonban emigrációs fogdába kellene kerülnie, ahonnan az első lehetséges alkalommal felteszik a repülőgépre.
Peter Ronai szerint azonban Berki Viktor menekültstátuszt akar kérni, mert az első magyar melegházasság tagjaként nem érzi magát biztonságban Magyarországon, ha vissza kell térnie. A menekültkérelem elbírálásáig óvadék ellenében elvileg szabadlábra kerülhetne. Ennek híján az első meghallgatást meg kell várnia.
Peter Ronai az ügy miatt perelni készül az amerikai államot, mert álláspontja szerint Berki Viktort a kokainbirtoklás- és terjesztés téves gyanúja miatt ok nélkül tartották börtönben, ezzel jelentős károkat okoztak neki. Emiatt napi 7500 dolláros kártérítést követel védence nevében.

2013db082700ac648073437d75aa78f2df85

Kapcsolódó cikkek

Szárazföldön is gyilkolt a kacsahajó 2015. május 9. szombat | AN

A “magyar Petrocelli”-nek nevezték Peter Ronait 2014. december 21. vasárnap | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény
RSS e-Vitae
RSS torokmonika
Videók