Ronai and Ronai
AMERIKAI

Korrupció árnyéka vetül Orbánra 2012. szeptember 13. csütörtök 0:06 | AN

  • Hozzászólások(70)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Korrupció árnyéka vetül Orbánra

Budapest – A Külügyminisztérium és a KIM (Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium) is ellenezte az azeri baltás gyilkos kiadatását, ennek ellenére Orbán egyszemélyben döntött – ez derül ki azokból a minisztériumi véleményekből, amelyeket Bárándy Gergely szocialista képviselő idézett, miután betekinthetett a dokumentumokba. Orbán Viktor maga is azt nyilatkozta, hogy tisztában volt a várható következményekkel, semmi olyan nem történt, amire ne számítottak volna, mégis ő maga így döntött. A döntést megelőzte, hogy négyszemközt tárgyalt az azeri elnökkel, és miután Magyarország semmiféle ellenszolgáltatást nem kap az azeri féltől, felmerül a kérdés: mit adott az azeri elnök a baltás gyilkosért viszonzásul, és azt ki kapta? Demokratikus országokban ilyenkor ellenőrzik annak a személynek a lehetséges bankszámláit, aki az irracionális döntést minden szakmai érv ellenére meghozta. Orbán Viktorra a korrupció árnyéka vetül, ha nem ad értelmes magyarázatot az értelmetlen döntésre.

Martonyi János az Országgyűlés külügyi bizottságában ugyan azt mondta, hogy “összkormányzati döntés született”, és széjjel terítette a felelősséget, de Orbán Viktor korábban magára vállalta a döntést: miután a minisztériumok véleményét megismerte, ő döntött a kiadatásról. Bárándy Gergely szerint az azeri baltás gyilkos kiadatásával kapcsolatos dokumentumok is azt bizonyítják, hogy a döntést a miniszterelnök egyszemélyben hozta meg. A kormány érintett tárcái és miniszterei a pozitív döntésben nem vehettek részt, mivel egyetlen irat sem javasolta Ramil Safarov átadását Azerbajdzsánnak.

A szocialista országgyűlési képviselő erről azt követően számolt be a sajtónak, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM) betekintett a Safarov átadásával kapcsolatos ügy dokumentumaiba. Az is érdekes kérdéseket vet fel, hogy a minisztérium hogyan követhetett el ekkora “hibát”, amely Orbánra nézve kellemetlen következményekkel járhat. Hacsak nem abból a szempontból engedtek nyilvánosságot a dokumentumoknak, hogy Magyarország jóhiszeműségét bizonyítsák, és azt a kommunikációs stratégiát kövessék, hogy Azerbajdzsán nem tartotta be a szavát. Répássy Róbert, a KIM államtitkára mutatta meg Bárándynak a dokumentumokat, és ha nem előre egyeztetett taktikai húzásról van szó, akkor a Fidesztől szokatlanul nagylelkű gesztusért még nagy árat fizethet: az iratok ugyanis egyértelműen Orbán felelősségét támasztják alá. Bárándy Gergely szerint a történtekért a politikai felelősséget Orbán Viktornak kell viselnie, miután a kockázatok ismeretében ő maga döntött. Miután Örményország megszakította Magyarországgal a diplomáciai kapcsolatokat, Orbán döntése nyomán háborús feszültség alakult ki a Kaukázusban, és Magyarországot terrortámadással fenyegették meg, a politikai felelősség azt jelenti, hogy a történtek után Orbánnak le kell mondania. Annál is inkább, mert az iratok is azt bizonyítják, amit ő maga is elismert, hogy “semmi nem történt a döntésünk után, amivel ne számoltunk volna előtte”. Ez azt jelenti, hogy ezeknek a várható következményeknek a tudtával döntött Orbán úgy, hogy a gyilkost kiadják.

Miután Azerbajdzsán cáfolta, hogy magyar államkötvényeket vásárolna, vagy a kiadatásért bármilyen energiaszolgáltatást végezne, felmerül a kérdés, hogy akkor kinek és mivel ellentételezte az azeri elnök a baltás gyilkos kiadatását? Ha Magyarország nem kap érte semmit cserébe, akkor miért vállalta Orbán ezeket a következményeket? Miben állapodott meg négyszemközt az azeri elnökkel? Ha nem Magyarország kap érte valamit, akkor Orbánra a korrupció árnyéka vetül: milyen ellenszolgáltatásért vállalta ezeket a negatív következményeket, amelyekkel előre tisztában volt? Demokráciákban ilyenkor vizsgálóbizottság alakul, és nyomozás indul az esetleges csúszópénz felderítésére. A szituáció tipikusan korrupciós helyzet, miután a döntésnek egyetlen racionális indoka sincs, kivéve azt, ha Orbán Viktor titkos bankszámlájára utaltak az azeriek, vagy más formában ellentételezték a gyilkos szabadlábra helyezését.

Annál is inkább, hogy Bárándy Gergely több iratból is idézett, amelyekből az derült ki: sem a Külügyminisztérium, sem KIM nem javasolta a kiadatást.  Mint mondta, a KIM a 2011-ben készített hivatalos álláspontjában fenntartotta azt a véleményét, miszerint nem kívánja átadni a Ramil Safarov azeri katonatiszt ellen kiszabott büntetés végrehajtását Azerbajdzsánnak. A képviselő szerint egyértelmű az is, hogy a szakmai előkészítő iratok figyelmeztettek a várható külpolitikai veszélyekre, mindarra, hogy a hazájában hősként tisztelt katonát az esetleges átadását követően szabadlábra helyezik Azerbajdzsánban. Egy 2007 júniusában született külügyminisztériumi feljegyzésben például szerepelt, hogy Örményország Budapesten járó bécsi nagykövete aggodalmának adott hangot Magyarország Kaukázus-politikájának esetleges változása miatt. Eszerint Jerevánban attól tartottak, hogy az ország egy kedvező gazdasági, energetikai pozíciószerzés fejében hajlandó lenne Safarov átadására hazájának. A nagykövet ekkor előrevetítette, hogy az átadás után az azeri hatóságok, bíróságok a társadalmi nyomás miatt szabadlábra helyeznék a katonatisztet, ami indulatokat szakítana fel Örményországban, ennek következményei között pedig akár magyar területen végrehajtott terrorcselekményeket is elképzelhetőnek tartott. Egy örmény követségi tanácsos 2007-es az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban tett látogatásának dokumentumából pedig az derül ki, hogy a diplomata jelezte: a kiadatás akár háborút is generálhat – mondta Bárándy Gergely.

Nincs logikus magyarázat, mert Martonyi János egyetlen dolgot állít meggyőzően, hogy nem született Magyarország és Azerbajdzsán között titkos megállapodás, amelyben valamilyen ellentételezést ígértek volna a baltás gyilkosért cserébe. Ez Martonyi előadásában hihetően hangzik, és ha így van, akkor csak Orbáén és Ilham Alijev azeri elnök között lehetett egy titkos megállapodás, miután Orbán látogatóban járt nála. Az azeri elnöki hivatal egyik vezetője később úgy nyilatkozott, hogy az azeri elnök személyesen felügyelte a kiadatással kapcsolatos tárgyalásokat. Magyar oldalról Orbán hozta meg a döntést, azeri oldalról személyesen Alijev elnök tartotta kezében a tárgyalásokat. Csak köztük születhetett megegyezés, amelynek részletei nem ismertek. Csak annyi tudható, hogy a baltás gyilkos kiadatásával Orbán Magyarország érdekei ellen tett, a hátrányos következményekkel tistzában volt, amikor meghozta a döntését, és ezért Magyarország semmi ellenszolgáltatást nem kapott. Ha Magyarország semmit nem kapott, akkor ki kapott? Elképzelhető, hogy senki? Semmiért vállalta Magyarország azokat a következményeket, amelyekkel előre tisztában volt? Lehet, ilyen kockázatot vállalni annak reményében, hogy a gyilkos kiadásának “barátságos” gesztusa egy esetleges, jövőbeli üzlet számára megnyithatja az utat? A kiadatás után Magyarországnak rosszabbak az esélyei egy azeri üzletre, mint voltak előtte.

Ez azonban csak logikai következtetés és nem bizonyosság, ezt tényként senki nem állítja, mi sem. Erre vonatkozóan semmi bizonyíték nincs. A történtek után Orbán Viktornak tisztáznia kell magát a rávetülő gyanú árnyéka miatt. Meg kell magyaráznia, hogy ha Magyarország semmilyen előnyt nem kapott, és nem remélhetett a kiadatástól, akkor a jogi és a diplomáciai érvek ellenére miért döntött így. Ki kell jelentenie, hogy az azeri elnökkel nem kötött semmiféle magánjellegű megállapodást Magyarország háta mögött és Magyarország kárára.

Bárándy Gergely azt is elmondta, hogy indítványozni fogja az Országgyűlés alkotmányügyi, valamint a külügyi és a nemzetbiztonsági bizottságánál, hogy hallgassák meg a miniszterelnököt és az ügyben érintett minisztereket. Legkésőbb ezeken a meghallgatásokon fel kell tenni ezeket a kérdéseket, feltéve, hogy Orbán hajlandó bármilyen bizottság előtt megjelenni, miután ezek a demokratikus fórumok kizárólag az ő személyes jóindulatából működhetnek, és ha akarja, akkor leszavaztatja a meghallgatást és a napirendre vételt.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (25 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +32 ( 34 szavazatból)
Korrupció árnyéka vetül Orbánra, 4.8 out of 5 based on 25 ratings

Címkék:, , , , , , ,

  • Hozzászólások(70)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

70 Reader’s Comments

  1. Na de hát itthon is dübörög a korrupció! Az egész hatalmi túlsúly ennek a szolgálatában működik. Ahpl a parlament elnöke benzinpénz – utiköltség címen vág zsebre 600 ezret havonta, ott nincs más, csak lopás, zsákmányszerzés.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  2. Orbán imádkozhat, hogy ne robbanjon ki örmény -azeri összecsapás. A Magyar kormány az örmények kiengesztelésére felajánlhatná Orbán Viktor (bukott) miniszterelnököt

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  3. Orbán kivonult a való világból!
    A legutóbbi 4:1-es vereség miatt vigasztalásra szorult ott a lelátóban!
    Most szeretném megkérdezni a támogatóit, komolyan ezt a vezetőt érdemli az ország?
    Egy meccs miatt összeroppan, a háromszoros bóvli miatt nem, az siker neki és azóta is minden siker, csak a 4:1 fáj neki….
    Meddig lehet elmenni a támogatásban?
    Meddig lehet egy országot, egy hazát és egy népet így megalázni?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  4. A cikk írója nem mondhatja ki, de én kimondhatom : KORRUPCIÓ AZ INDÍTÉK !!! Csak ez lehet AZ IGAZI INDOK !!! És nem kell ehhez Orbánnak saját bankszámla sem. Vannak cinkostársai bőven! Úgynevezett STRÓMANOK. Nem nehéz kikövetkeztetni hogyan történhetett : Hosszú előkészítési folyamat végén megegyeznek Alijev elnökkel hogy, Orbán egyik strómanja nevére nyitott titkos magyarországi, vagy egy Offshore bankszámlára átutalnak X millió USDollárt, vagy azzal egyenértékű fedezett bankcsekket állítanak ki. Amikor a pénzt, vagy bankcsekket a számlán jóváírják, akkor Orbán elengedi a gyilkost. Persze erről a megállapodásról a kormánytagok nem tudnak, csak 1-2 beavatott bizalmi ember, pl. Szíjjártó. A banki tranzakció augusztusban realizálódott, ezért a pénz beérkezése Orbánt már kötelezi és sürgeti. Minden kormányzati ellenállás, és külpolitikai kockázat ellenére utasítja Navracsicsot, hogy hajtsa végre az utasítást, adják ki a Baltás Gyilkost ! Tudja, hogy ennek elmaradása esetén Alijev elnök vérbosszújától kell tartania, de a nagy lóvé miatt neki megéri felrúgni az ország érdekeit. Ez neki nem probléma, sose volt fontos neki a közérdek, csak egyedül a magán érdek. Így tett most is. Az lehet, hogy utólag megsúgta Navracsicsnak, és Martonyinak, hogy picit ők is kapnak a koncból, csak ne ellenkezzenek, és hazudjanak teli torokkal, és védjék le Orbánt bármilyen hazugsággal. Ők megtették. De így ők is korrumpálódtak. A közös korrupció miatt pedig falaznak egymásnak. A GRIPPEN ÜGYBEN UGYANEZ VOLT AZ INDOK: KORRUPCIÓ A JAVÁBÓL !!! ISTEN LEPLEZZE LE ŐKET MIELŐBB !!! – ÉS BUKJANAK MEG, ÉS RÁNTSÁK EGYMÁST MAGUKKAL A BÖRTÖNBE !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  5. Semmi extra, ahogy a GRIPPENEKET is annak idejen egyetlen éjszaka EGY SZEMÉLYBEN ez a közveszélyes szélhámos Orbán döntötte el és SEMMI KÖVETKEZMÉNYE NEM LETT, ezt is, evidens hogy egy személyben ő döntött.

    Na, minden csoda az is, ez is 3 napig tart, vélheti a szélkakas, vekkeres Orbán! – mostmár GYILKOST PÁRTOLÓ !!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  6. orbánra simán elfogadhatónak tartja a simlis megoldásokat. “nemtaggyűlés”, homályba burkolt kormányülések, “sem törvény sem alkotmány …” az ügyvédek megvédenek oszt jó napot, az ellenfelet eltenni láb alól amint lehetőség adódik rá, …. Meddig hajlandóak cinkosai védeni ezt a gazembert, mekkora áldozatokat kell ennek az országnak elszenvednie ennek a bandának gyarapodásáért?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  7. egyvandor – Nem állhatnak ki mögüle, mert jön az elszámoltatás, ebben a két évben 100 életre valót összeharácsoltak.
    Tudják, hogy nem ússzák meg, tehát a végsőkig kitartanak!
    Hogy rámegy az ország, az emberek, a haza becsülete, már rég nem érdekes, hiszen törtek-zúztak a hatalomért, most mikor végre megkaparintották, húsz évre bebetonozódtak, hogy szállhatnának ki?!
    Törvényeket írnak át, ha kell egy éjszaka megváltoztatják, újat kreálnak, ezért tudják, hogy felelősségre fogják őket vonni – össze kell kapaszkodniuk, ez a Fidesz! De érzik a vesztüket…kapkodnak, csapkodnak, Orbán pedig kiborul egy vesztett meccs miatt, hát szégyen az nincs bennük az biztos!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  8. ő csak beteg…az emberei a bűnösök…de megfizetnek….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  9. Ugy gondolom ellenszolgaltataskent, Orban 2014-utan Azerbajdzsanban
    fog menedekjogot kapni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  10. A tokaji nem volt taggyülés után, amikor ne mi kapjuk a legtöbbet, vitathatatlanúl
    vérszemet kaptak a fiúk.
    AKKOR AZ VOLT A “LEGTÖBB” !
    MI EZ A MÁRA KIFEJLESZTETT MÓDSZERHEZ KÉPEST?
    HISZEN AKKOR, ABBÓL MÉG LÁTHATÓ VOLT VALAMI !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  11. Drága Honfitársaim! Semmi korrupció nincs ebben! Egyszerű úri huncutság az egész, mert ezt is megteheti. Hát nem? De!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  12. Végre azért már tisztázni kellene. Ha elmebeteg valaki, akkor alkalmatlan és le kell váltani a popsztjáról, hiába ért csak ehhez . Ha nem elmebeteg, akkor börtönben van a helye. Csak van egyb bibi. Olyan védőhálót font maga köré, hogy ezt nem lehet megtenni. Remélem, hogy az EU bíróságánál kell, hogy kikössön, csak hol késik már a feljelentés ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  13. Az örmény kisfilm sem a korrupcióról szól!
    Vagy igen, kicsit bizonytalan vagyok!)))))))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. Naná, hogy ORBÁN VIKTOR a legnagyobb oligarchia és a legnagyobb KORRUPCIÓT birtokolja!!!!! : azonnal SZÁMON KELLENE KÉRNI, FELJELENTENI, mert azért az mégiscsak nincs rendjén, hogy a magyar szegényeknek 22.500 Ft- segély dukál, amiből meg lehet élni, sőt még VISSZA IS KELL FIZETNI, ő meg folyamatosan ERDÉLYBEN IS MÁSHOL IS, ITTHON IS EGYRE TÖBB TULAJDONT SZEREZ MEG MAGÁNAK.

    MIÉRT nem hívják fel az emberek figyelmét, hiszen ilyen hírek a nép nagy részéhez el sem jutnak.

    AMERIKA, MIÉRT NEM SEGÍT, PL. SZÓRÓLAP GYÁRTÁSBAN, STB.

    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=586612

    “Orbán a főhercegi majorban

    A miniszterelnök személyesen nem vesz részt a földbérleti pályázatokban, helyette inkább József főherceg Alcsútdoboz-Hatvan-pusztán épült majorjával gyarapította a családi vagyont. Igaz, papíron idősebb Orbán ingatlancége vásárolta meg a műemlék épület-együttest. A hírek szerint azonban a kormányfő nyári rezidenciája lesz a 13 hektáron fekvő 5 műemlék épületből álló ingatlan. Állítólag az új gazdák már átalakításokat végeznek a majorban, egyebek mellett beépítik a tetőteret is.
    A jogszabályok szerint a tulajdonosnak a legcsekélyebb változtatásokat, átépítéseket, felújításokat is be kell jelenteni a Kulturális Örökségvédelmi Hatóságnál. Ám ezt a hivatalt a napokban megszüntették.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  15. Különös, Orbánnak saját, egyéni INGATLANCÉGE VAN!!!!! – a magyar kormányfő panamázik, lop, csal, hazudik, nyomorgatja gátlástalanul a népet!
    Meddig engedik, mit tesz az ellénzék?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. Decemberben áll az osztrák gróf bíróság elé, addig pedig forszírozzák a Gripen-ügyet, remélhetőleg magyar újságírók is, melyben 5 magyar volt megvesztegethető…..Elhiszem, hogy hol Polt, hol nem Poltot nem érdekli, részéről is le van az ügy zárva és van az a nagy szőnyeg ami alá szeretné bekotorni, de bízzunk benne, hogy nem fér alá!
    Minek kell még történnie, hogy valaki már belebukjon?!
    Hol vannak bátor, oknyomozó riporterek?
    Vekkeresről, aki soha nem hazudott, csak folyton pávatáncot jár egyszer már lehullhatna a lepel….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  17. Schiffer András most nem akar feljelentést tenni?
    Pedig a Gripen ügy több Sukoróval felér!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  18. Tegnap egy ügyészségi tótumfaktum nyilatkozta, hogy az osztrákoktól levélben kérnek felvilágosítást, van-e magyar gyanúsított.
    Miért nem a svédektől kérik el a magyar dossziét?! Polt kérné, gyorsfutárral küldenék….Ja, arra éppen nem kíváncsiak! Érdekes, sőt!
    Ha ment is levél, decemberben az osztrák bíróságon talán előbb tisztázódik pár kérdés, mint ezzel a levelezősdivel, mert megeshet, hogy elkallódik ez a levél.))))))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  19. http://nol.hu/kulfold/mensdorffot_birosag_ele_allitjak
    “Gripen-ügy: 13 millió eurót kapott öt magyar?
    Bizonyítékokat közölt egy osztrák hetilap a magyarok megvesztegetésére”
    Ez ott már birósági ügy.
    UGYAN KI AZ AZ ÖT MAGYAR, ÉS HOL VAN AZ A PÉNZ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  20. Azok voltak a szép idők, amikor csak finom utalásokkal célozgattunk a veszélyre, amikor még csak olyanakot írkáltunk, hogy például, ÁLLÍTSÁTOK MEG ARTURO UIT!
    Nem is volt oly rég, ma már tudjuk, hogy igazi diktátor ült a nyakunkra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Mesterházy: biztos, hogy lesz csalás 2014. április 5. szombat

Kivételezett helyzetben a TV2 2014. április 3. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos