Ronai and Ronai
AMERIKAI

Az LMP adja a lovat a Fidesz alá? 2012. szeptember 8. szombat 22:41 | AN Forrás: tothzoltan.blog.hu

  • Hozzászólások(24)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Az LMP adja a lovat a Fidesz alá?
Budapest – A kormánypárti frakcióülés, majd az ezt követő miniszterelnöki bejelentés újabb akadályokat hozott létre a választások demokratikus folyamatában, állapítja meg dr. Tóth Zoltán blogja. Újdonság azonban, hogy az LMP is felcsatlakozott az akadályépítőkhöz, bár egyenlőre nem tudni, hogy tudatlanságból vagy a 2014. év választási felkészülés és a Fidesszel való együttműködés részeként.
.
„Az elhangzott bejelentés szerint az ajánlószelvényekkel való választópolgári jelölés helyett, a pártok egyoldalú jognyilatkozattal állítanak jelöltet, a szavazólapra az kerül fel, akit a pártelnök megbízhatónak tart”, írja Tóth.
.
„A jelöltajánlás eddigi rendje szerint a pártok ajánlottak a polgárok számára jelöltnek alkalmas személyt az egyéni választókerületben”, emlékeztet a blogger. „A jelöltnek ajánlott személynek kellett – személyesen esetleg pártaktivisták vagy erre pénzért szerződtetett cégek segítségével – összegyűjteni 750 ajánlószelvényt. A pártoknak tehát egy „selejtezőn” kellett részt venniük, és fel kellett tudni mutatniuk legalább egy csekély (a választókerület polgárainak 1%-a) támogatását azért, hogy felkerüljön a szavazólapra. A pártok jelentős részének komoly erőpróba volt az 1%-nyi ajánlószelvény összegyűjtése. 1990-ben 60 párt indult el ajánlószelvényt gyűjteni, de csak 24-nek sikerült jelöltet állítani. Ezt a társadalmi megmérettetést most eltörlik. Hivatkozási alap a választópolgár nyugalma, amely azonban csak PR fogás, a valódi indok teljesen más”, állítja dr. Tóth Zoltán.
.
„A pártok egyoldalú, az előzetes társadalmi megméretést kizáró jelölési rendszere bevezetésének az oka az, hogy a jelenlegi kormánypártok korlátlanná tegyék a jelöltek számát valamennyi egyéni választókerületben, és ezzel lehetetlenné vagy nagyon nehézzé tegyék a demokratikus ellenzék összefogását. Minden egyoldalúan bejelentett jelölt felkerül a szavazólapra. A választópolgárok egy része az ilyen, egyébként csak önmagát képviselő jelöltre szavaz, és ezzel „lemorzsolja” az ellenzéki közös jelöltre leadható szavazatok számát.”
.
A blogger megállapítása szerint a javaslat szembe megy a világ demokratikus országaiban támogatott választási eljárási folyamatokkal. Franciaországban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban a pártok arra törekszenek, hogy már a jelölés folyamatába aktívan és tömegesen vonják be a választópolgárokat. Az unió tíz országában már preferenciális szavazási módszer van, vagyis bármely választópolgár „erősorrendet” állíthat fel szavazatával a párt jelöltjei között. A fejlődő demokráciákban bevonják és nem kizárják a polgárok részvételét a jelölési folyamatból.
.
„Ez a Fidesz-LMP új jelölési rendszer egy politikai trükk, amely az a célja, hogy a jelenlegi kormánypártokkal szemben álló valódi pártok esélyeit csökkentse”, vonja le a következtetést Tóth. „Fantomjelölteket tesz fel a szavazólapra, hogy a ’nagy választék’ látszatát keltse. PR fogás ez a javaslat, amely illeszkedik a jelenlegi kormánypárt furfangos, a polgárokat átverő törvényjavaslatai közé.”
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (10 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +12 ( 12 szavazatból)
Az LMP adja a lovat a Fidesz alá?, 4.6 out of 5 based on 10 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(24)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

24 Reader’s Comments

  1. Nagyon helyes a dr Tóth Zoltán meglátása.
    Antidemokratikussá teszik teljesen a választást, és ehhez az LMP hathatós támogatását nyújtja. Egyáltalán nem meglepő…Szégyen!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (21 szavazatból)
  2. Miért lenne baj, ha a lakosság pártpreferenciáit nem ismerik meg a mindenkori kormánypártok? Az ajánlószelvénynek nevezett, de a pártok címlista gyûjtési és vele együtt a lakosság személyes adatainak begyûjtése mindvégig hibás lépések sorozata volt, és – ki tudja, meddig tárolt és hova továbbított címmásolatok – vagyis a pártirodák címcetlijeiénél, azok antidemokratikus voltánál minden jobb megoldás.
    .
    A legjobb, ha mindenki titkosan és szabadon választhat pártot is, jelöltet is, a postás, a polgármesteri hivatal, a szomszédok, rokonok, sógorok, haverok beavatása és tudta nélkül.
    A személyes adat magántulajdon, a vélemény magányügy, a megfontolt parlamenti választás személyes felelőssége miért ne lenne ugyanúgy magánügy? Az is magánügy, csak eddig nagyon kevesen voltak tisztában vele.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (11 szavazatból)
  3. Adatainkat már listázták, nem kell félteni. Inkább a demokrácia féltése lenne célszerű. Egy szakértő világos véleménye, tájékoztatása a mérvadó amit el lehet fogadni. A csűrés-csavarás, a Fidesz trükkjei ellen tenni kell valamit. Az LMP pedig állandóan kétkulacsos volt, most is az. Nem hajlandó a demokratikus erőkkel összefogni, igaz erre más nincs is sok ideje, mert kihull a rostán, elfelejthetjük, vagy a többi bekebelezett párt sorsára jut a Fideszben.
    Tisztességes választási feltételeket akarunk választási trükkök és csalások nélkül.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  4. A politika valóban lehetne más, de az LMP olyannyira meg szeretné különböztetni magát, hogy lassan közveszélyt okoz. Lehet hogy nem gazemberek, de biztos hogy hülyék, ha továbbra is így akadályozzák az ellenzéki összefogást. A fasiszta párt és kormánya pedig már olyan mértékben alakítja át a választási rendszert, hogy szükség lenne a nemzetközi ellenállásra, esetleg felmerülhet a választások bojkottja is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  5. Önmagában a szabad jelöltállítás nem probléma, ha kétfordulós a választás. Ugyanígy meg lehetne nyerni az egyfordulós választást is, ha lenne valamiféle közös jelölt-állítási kényszer. Az egyfordulós választás, és a korlátlan jelöltállítás viszont a mai állapotok szerint (az ellenzéki összefogás hiánya) biztossá teszi a fideSS győzelmét. Arra pl. biztosan lehet számítani, hogy maga a fideSS fog számos ún. független ellenjelöltet állítani, mint ahogy állítólag az LMP-nek is eladott kopogtatócédulákat. Újabb aljas indítékból elkövetett jogalkotással állunk tehát szemben. Lassan tényleg nem marad más, mint a bojkott, ha már az utcai megmozdulások nem jönnek össze, vagy hatástalanok. Diktatúrát demokratikus módszerekkel meg lehet szüntetni, de csak akkor, ha már nincs diktátor. Diktátort leváltani viszont nem, legalábbis én nem tudok rá példát. Akkor már jobb a nyílt ellenállás, például a bojkott. (Az első orbáni időszak rossz volt ugyan, de még messze nem volt diktatúra.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  6. Aki eddig nem tudta, hogy az LMP a Fidesz szekerét tolta , annak most lesz majd világos.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  7. Már 4 éve megirtam több fórumon, hogy a jobbik és az lmp a fidessz édes gyermekei.
    Logikájuk egyszerű, ha nektek jobbos vagyok, akkor ott van az lmp. egy balrahúzó párt, azonban, ha nem vagyok elég jobboldali, akkor tessék itt a jobbik.
    Szerintem az ötlet bevált.
    Az élet engem igazol. Sajnos az lmp-ben ott a rengeteg átvert ember, akiknek nem volt jó az Mszp, vagy a DK. Ők azt hiszik, megtalálták a sajtban a lukat.
    Szomorú, de az lmp a veszélyesebb, mert a jobbbik olyan amilyennek látjuk. Azonban az lmp.a báránybőrbe bújt farkas. Ez a mai magyar valóság.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  8. A kopogtatócédulák eltörlését helyeslem, mert nem vagyok híve a nyílt szavazásnak. Az új jelöltállítási rendszer valóban necces, de összefogással
    elkerülhető a világvége. Ha nem lesz összefogás, akkor a mi oldalunkra szinte jobban fogok haragudni, mint…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  9. A bojkott következménye egyébként az lesz, hogy a fideSS gondoskodik majd álellenzékről, oszt jónapot. Nincs jó megoldás. A demokráciát felszámolták. Meg kell várni, hogy a vezér kihaljon. Vagy marad a radikalizálódás, mint egyetlen megoldás. Egy népfrontpolitika sikerességének ugyanis semmilyen esélyét nem látom, még csak hajlandóságot se rá.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  10. Az LMP túl hülye ahhoz, hogy bármely más párttal összefogjon bármilyen kérdésben. Számomra nyilvánvaló, hogy a következő választáson lenullázzák saját magukat. Óvva intenék minden pártot az LMP közelségétől. Maximum arra jók, hogy rendszeresen hülyét csináljanak magukból gyerekes akcióikkal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  11. Ha valaki elhiszi amit ez az úgynevezett szakértő mond az igencsak hülye lehet.
    Először is a kopogtató cédula alig jelöl lakossági támogatást. Külföldön ezért nincs is divatban

    Ha gyűjtöttetek már kopogtató cédulát tudjátok hogy miképp megy az egész. sokan az első érkezőnek odaadják. Ez gyakran a Fidesz. Mások sunyi módon üzérkednének vele. Megint mások félnek odaadni egy ellenzéki pártnak.

    A legtöbb ember nem szavazna fantomjelöltekre, a valódiakra se nagyon akar. Ez megint egy spekuláció.

    http://index.hu/belfold/kopog9567/

    Sunyi ez a vélemény, csak a szokásos uszításra megy.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -7 (13 szavazatból)
  12. Most majd a “Szavazz a Hazafias Népfront Jelöltjeire!” helyett a Szavazz a Nemzeti Kormány Jelöltjére! fog következni és a szavazó lapokon EGY név lesz olvasható, mint a régi szép időkben!

    Pozsgay elvtárs erről tudna beszélni, ha akarna!

    Nagyon érdekelne, hogy ha csak pártok jelölése alapján lesznek jelöltek, akkor hová fognak tűnni a ” függetlenek”, továbbá mennyire sérül az az alkotmányos alapjog, hogy minden állampolgár szabadon választhat és választható!
    Na de miféle sületlenséget beszélek én alkotmányról, mikor az már nincs is, hanem valami “alaptörvény” nevű szájerfércmű pártpaktum van, “Dicső” demokráciánkban!?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  13. Ami az LMP-t illeti:
    Angyalföldi körfolyosós bérházban nőttem fel, ahol a “gang” volt a társadalmi élet színtere, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A másodikon lakott Béres úr, akiről köztudott volt, hogy nem veti meg a szebbik nemet (vagyis, fűvel-fával csalta Béresné asszonyt). Egyszer nagyapám megkérdezte tőle: “Mondja csak, Béreském, miért hajkurássza maga állandóan a nőket, mikor a felesége amúgy igazán szemrevaló asszonyka?” “Tudja, K. bácsi ( ő volt a nagyapám), azoknak lehet más a pinalyuka” – felelte erre Béres úr. Nagyapám elgondolkozott egy darabig, majd az mondta: “Lehetne, Béres úr, lehetne. De nem lehet…”
    P.S.: Elnézést a kissé drasztikus nyelvezetért, de az eszmei mondanivaló csak így élvezhető igazán… No meg a történelmi hűség, nagyapám emléke, valamint a bűvös 3 betű – L,M,P – is indokolja az inkriminált “csúnya” szó használatát… :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  14. Tetszenek a cikkhez mellékelt fényképen látható postaládák! Gusztusosak, mint az összes magyar politikus.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  15. Az LMP a jobbiknak is besegít. A veszprémi magyar élet menetével kapcsolatban csak azt kívánták megjegyezni, hogy ez az antifasiszta ellentüntetés csak egy “műbalhé” , egy hecckampány volt.
    Akkor érezzünk együtt a nyilasokkal?
    Kirúgták a frakciójuk legszínesebb egyéniségét Kukorelly Endrét is. Na akkor fogadtam meg, hogy ezekre a “klónokra” nem szavazok többé, vagy száradjon el a kezem, ha ha netán arra tévedne szavazáskor.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  16. proaktiv
    2012. szeptember 8. szombat
    23:35
    Részben talán egyetértek, de nem éri a lényeget.
    A kopogtatócédula valóban alkalmas a szavazók név szerinti beazonosítására, és pártcsoportba sorolására. Viszont megszüntetésével kizárja azt a lehetőséget, hogy ön válassza meg az önnek szimpatikus jelöltet.
    Ez még jobban problémás, mint a támogató gyűjtés. Mármint az, nem én döntöm el, kinek adom a cédulát. Így a jelölt állítási arányokat nem a támogatottság dönti el, hanem az előre eldöntött arányok.
    Teszem azt, a tettei miatt a fidesz támogatottság most lecsökkenne 5 % arányra. De a fix lista alapján esetleg mégis 40 % fidesz jelölt lehetne.
    Én így látom a javaslat lényedét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  17. A LMP amikor SZDSZ bőrbe bújt sátán volt ,már akkor a Fidesz érdek szférája volt és mindent annak megfelelően tett,hogy a cucialistákat minél jobban lejárassa, Sosem volt tiszta becsületes csapat.A legaljasabb politikai játszmákat játsza.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  18. Teljesen mindegy,hogy tudatlanságból,politikai alkalmatlanságból vagy egyikből sem,mert az LMP is maga a Fidesz manipulációinak torz szüleménye, a végeredmény ugyanaz! Piszokul kijátszanak bennünket! Erre nincs mentség! Takarodnia kell az LMP-nek is! Megmérettetett és könnyűnek mutatkozott! Hogy ez gennyes,naiv, vagy ostoba, mindegy! El kell tűnnie a süllyesztőben!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  19. LehetMásaPolitika = LUMP :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  20. Az ELEMPÉ egy náci.-szimpatizáns Fidesz fiókpárt !
    Egy álellenzéki szeveződés.
    Gyakorlatilag megtévesztették a választóikat !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  21. Azt kell mondanom “Geyza” igazad van már az alakulásuk idején tudni illetve látni, hallani lehetett ,hogy a fityesz képezte és pénzelhette őket.Az MDF-nél és a Kisgazdáknál is bevált a belső viszály keltés. Meghozta a fityesznek a gyümölcsöt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  22. Határozott NEM a cikkben feltett kérdésre a válasz! Nem “lovat ad alá” hanem maga ajánlkozik a ló szerepére.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  23. Csak a kopogtatócédulák összegyűjtése a választás előtti napokban!
    Többet nem kellene mondani, de Karácsony Gergely nem lépett vissza Lévai Katalin javára, hát azóta csak egyre igazolják, hogy nem lehet más a politika. Orbán engedi, hogy beszéljenek, szóljanak be a Fidesznek, a kormánynak – ez is a választók megtévesztése! De, hogy fiatal emberek is ennyire mélyre le tudnak menni, engem rossz érzéssel tölt el, mert mit várjunk a többi fiataltól, akik nem láthatnak bele a poitikába….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  24. proaktív
    abban ugyan igazad van, hogy a kopogtatócédulák eltörlése jó lépés,
    viszont ez a vékony cukormáz, amibe a többi lépésüket csomagolják.
    emigrant
    egyetértek veled, legfeljebb majd nem csak egyéni jelölteket generál szép számmal a fidesz, hanem álellenzéki pártocskákat is szép számmal. Ha 20 párt indul – kinek tűnik fel, hogy 2 hiányzik a listáról?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Az Alkotmánybíróság is a színjáték része 2012. december 28. péntek | AN

Áder pávatánca a választási törvénnyel 2012. december 6. csütörtök | AN

Bojkottálni kell a parlamenti választást 2012. november 13. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos