Ronai and Ronai
AMERIKAI

Már nem terrorszervezet a Népi Mudzsahedín 2012. szeptember 24. hétfő 0:23 | AN Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Már nem terrorszervezet a Népi Mudzsahedín
Washington – Az Egyesült Államok úgy döntött, leveszi a terrorista szervezetek listájáról az emigráns iráni ellenzéki Mudzsahedin Khalk csoportot, közölték nevük elhallgatását kérő amerikai hivatalos források pénteken Washingtonban.
.
A döntést várhatóan október elsején hozzák hivatalosan is nyilvánosságra, de Hillary Clinton külügyminiszter a tájékoztatás szerint már meghozta azt. A külügyminiszteri határozattal kapcsolatos iratok pénteken kerülnek a kongresszus elé.
.
A Mudzsahedin Khalkot (MEK) annak köszönhetően veszik le a terrorszervezetek listájáról, hogy a csoport megtagadta az erőszakot és információt szolgáltatott Washingtonnak az iráni nukleáris programról. Az emigráns iráni ellenzéki csoport hat nappal ezelőtt önként kiürített egy általa ellenőrzött menekülttábort Irakban, ezzel eloszlatva a több hónapja tartó konfrontáció további kiéleződésének veszélyét.
.
A MEK vezetői már csaknem egy évtizede kérelmezik Washingtontól, hogy a szervezetüket vegyék le a terrorlistáról. Az ezen való szereplés ugyanis lehetetlenné teszi, hogy a csoport tagjai Irakon kívül máshol is letelepedhessenek vagy menekültstátust kérhessenek. A csoport mintegy 3 ezer tagját a 2003-as iraki invázió kezdete óta folyamatosan a bebörtönöztetés veszélye, vagy ami még rosszabb, az Iránba történő kitoloncolás fenyegette.
.
A terrorlistáról való lekerülése elvben megnyitja a lehetőséget azelőtt, hogy a csoport tagjai más országokban telepedhessenek le – Washington meg is próbálja rábeszélni az európai kormányokat, hogy fogadjanak be mintegy 1000 emigránst –, ám mivel a MEK szektaszerű szervezet, amelynek több követőjét is azzal gyanúsítják, hogy a 70-es években amerikaiakat gyilkolt meg, a befogadási kedv meglehetősen mérsékelt.
.
A MEK embereinek fele egy, az ENSZ közvetítésével létrejött megállapodás alapján elhagyta a szervezet hátországát, az iráni határ melletti Asraf tábort és ideiglenesen egy volt bagdadi amerikai bázisra költözött. Ott azonban állításuk szerint elviselhetetlen életkörülmények és az irakiak zaklatásai fogadták őket.
.
A költözést félbeszakadt és a helyzet kilakoltatással, valamint a feszültség további eszkalációjával fenyegetett. A hátramaradottak zöme végül múlt pénteken és szombaton indult el Bagdadba, mert a további ellenállás meghiúsíthatta volna, hogy a MEK lekerüljön a terrorista szervezetek amerikai listájáról. Az Asraf táborban összesen mintegy 200-an maradtak, hogy felügyeljék a hátrahagyott ingóságok elszállítását.
.
A MEK tagjai fegyvereiket amerikai katonáknak szolgáltatták be.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 3 szavazatból)
Már nem terrorszervezet a Népi Mudzsahedín, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

6 Reader’s Comments

  1. Sajnálatosan a hír hallatán nekem egy közmondássá nemesedett magyar élettapasztalat jut eszembe: „Kutyából nem lesz szalonna.”

    Az az erkölcsi, vallási, iskoláztatási gyakorlat egészen biztosan nem más az ő esetükben sem, mint amit együtt tanultak vallási vezetőjüktől. Meggyőződésem, hogy most nem egy pozitív irányban történt életfelfogás, egy erkölcsi megújulás, netán áttérés egy megengedőbb és elfogadhatóbb vallásra késztette a nagy USA hatalmas és bölcs vezetőit arra, hogy most más kategóriába sorolja ezt a csoportot, amely rengeteg szenvedés és vér forrása volt eddig!
    Talán a politika, talán az az eredendő naivitás amely a szépnevű NATO „Békepartnerség” programban lehetőséget adott egy Nato katonának, hogy egy másik Nato katonát éjjel álmában baltával meggyilkoljon!
    Talán most kellene megkérdezni az USA népétől, – így választások előtt, – hogy tényleg elhiszik hogy az ősök hite, az évszázados primitív családi, törzsi elköteleződés, tényleg nyom nélkül elfelejthető?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  2. Én biztos vagyok benne hogy az USA részéről ez valami csali, beetetés, mert mint köztudott az CIA, FBI, Nemzetbiztonságiak, nem ilyen könnyen megbocsátó szervezetek, hogy egyik napról a másikra haverrá vedlenék át magukat olyanokkal szemben, akiknek akár közük is lehetett a 9/11, vagy más terror cselekedetekhez.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  3. Iraqban nem mukodott, Afghanisztanban tragediakhoz vezetett, es most ujra baratunk egy mudzsaheddin csoport.
    Aki ugyanazt az akciot ismetli mas eredmeny remenyeben, az egy idiota.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  4. Hát…Klintonnéről nem sok jót feltételezek…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  5. sajnálatos döntés. valahogy a hülye ember esetét juttatja eszembe, aki télen egy dermedt kígyót tett a kabátja alá….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  6. Nem nő a megfigyelés alatt állók száma ezzel. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Mit tehet Irán blokád nélkül? 2012. január 26. csütörtök | Rákócza Richárd

A USS Abraham Lincoln a Perzsa-öbölben 2012. január 24. kedd | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos