Ronai and Ronai
AMERIKAI

Az Irán elleni cyberháború csak most kezdődik 2012. július 17. kedd 19:54 | AN Forrás: AFP

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Az Irán elleni cyberháború csak most kezdődik
Washington/Teherán – Szakértők szerint csak most kezdődik meg igazán az amerikai cyberhadviselés, amelynek elsődleges célja az iráni atomprogram térdre kényszerítése. Digitális szabotázzsal akár robbanásokat is elő lehet idézni, idézi az AFP a hozzáértőket. Irán válaszként ismét csak a Hormuzi-szoros lezárásával fenyegetőzik, ezt azonban egyre kevesebben veszik komolyan, ezért még törvényt is akarnak róla hozni.
.
Egyes elemzők szerint Irán az urániumdúsítást visszavető Stuxnet vírusnak köszönhetően jelenleg ugyan sebezhetőbb a cybertámadásokkal szemben, Teherán azonban digitális biztonsága növelése érdekében segítséget kaphat az oroszoktól.
.
David Albright, az Institute for Science and International Security elnöke szerint az iszlám köztársaság nukláris programja nem igazán védett a most várható digitális támadásokkal szemben, és Iránnak igencsak meg kell szenvednie azért, hogy „mérgezett” szoftverével be tudja fejezni az urániumdúsítást. „A Stuxnet miatt körülbelül egy évet veszítettek”, mondta Albright. „Nem igazán tudták, mi érte őket. Programjaik megbénítása járható útnak tűnik.”
.
Az Egyesült Államok, amely állítólag Izraellel közösen hajtotta végre a Stuxnet-műveletet, teljes erővel dolgozik azon, hogy újabb virtuális csapássorozatot mérjen az iráni atomprogramra. A következő támadás, amelyet a várakozások szerint hagyományosabb típusú kémkedéssel kombinálnak, elzárhatja a szelepeket, vagy olyan téves parancsokat adhat ki, amelyek robbanásokat idéznek elő az iráni atomlétesítményekben.
.
„Úgy gondolom, ez el is fajulhat”, mondta Albright. „Arra számítok, hogy több létesítmény is levegőbe repül.”
.
David Lindahl, a Svéd Védelmi Kutatóintézet kutató mérnöke szerint van arra lehetőség, hogy a mostaninál lényegesen sebezhetőbbé tegyék az iráni rendszert egy csapat beküldésével, azután pedig egy későbbi dátumban vessék be a cyberfegyvert. A számítógépes támadások új hullámát segítheti az is, ha fertőzött chipeket tartalmazó hardver kerül a gyártási eljárásba, például egy ügynöknek vagy átállított alkalmazottnak köszönhetően.
.
Más szakértők, így James Lewis, a Center for Strategic and International Studies munkatársa biztosra veszik, hogy az orosz szakemberek komoly segítséget nyújtanak Iránnak a digitális védelem terén, és alighanem ők segítettek lenyomozni a Stuxnet eredetét is, amire az irániak saját maguktól sohasem lettek volna képesek.
.
Irán eközben ismételten azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben nem vonják vissza a vele szemben foganatosított szankciókat, lezárja a világ legnagyobb tengeri kőolaj-szállító útvonalát, a Hormuzi-szorost. Katonai szakértők továbbra sem értik, milyen eszközök bevetésével képzeli el Teherán a zárlatot, miután az ehhez szükséges haditengerészettel nem rendelkezik, az Egyesült Államok a helyszínhez közeli Ötödik Flottája révén pedig sokszoros túlerőben van nemcsak Iránnal, de a térség valamennyi államának összesített haditengerészetével szemben is.
.
Az iráni parlament ennek dacára azt fontolgatja, hogy külön törvényt hoznak a szoros lezárásáról, jóllehet ez jogi értelemben kalózakció lenne: nemzetközi víziutakat lezárni senkinek nem áll jogában, az erről szóló „törvény” meghozatala pedig értelmetlennek tűnik. Feltehető, hogy az iráni vezetés a jogszabályt szimbolikus lépésnek szánja, és az a hazai propaganda része lesz. Dzsávád Kárimi Kuddúszi képviselő mindenesetre azt mondta a Fársz hírügynökségnek, hogy a törvény értelmében „a Hormuzi-szoros zárlata addig folytatódik, amíg valamennyi, Irán ellen hozott szankciót el nem törlik”.
.
Egy másik képviselő, Szejed Mehdi Múszávinedzsád úgy nyilatkozott, hogy a törvényt még ebben a hónapban meghozzák.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Az Irán elleni cyberháború csak most kezdődik, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

13 Reader’s Comments

  1. Hözöngenek de nem merik megtenni. Másrészt kapnak a pofájukba abban a pillanatban, hogy hozzákezdenek a lezáráshoz.
    Olyan ez, mint Orbán szabadságharca. A hülye népének szabadságharcol, törvényt hoz, tákolmányt csináltat, kiüzi az IMF-t de közben visszahivja a labancot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  2. Vajon meddig képesek kibírni korgó gyomorral az irániak milliói?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  3. Kedves Animbej

    Mint értesültünk rola a napokban,
    már nem sokáig.
    Lángeszü vezérünk, a stratégák stratégája,
    szabadságharcol aNatoval szemben is.
    Mint tudjuk, Debrecenben volt a napokban a nagy
    magyar – iráni összeborulás napja.
    Ahol ugye az iráni nagykövet ecsetelte milyen jo lesz
    ez a brezsnyevi oda-vissza csokolodzás mind akét
    nemzetnek.
    És nem különben fideSS potentátok szakértettek
    e tárgyban igen erössen.
    Gondolom, a Natonal most megvannak szeppenve.
    Mert mi itt már kiharcoltuk a szabadságot a nyugati döglödö
    aljas pénz és kultur körrel szemben,
    és csak nehogy eszükbe jusson ezeknek a jo magyaroknak,
    exportálni a szabadságharc nyerö kulcsát,
    mert akkor az összes Nato, mehet nyugdijjba.
    Nem lesz már szükség rájuk többet, mert ha ezek az irániak
    is ugy agyon nyerik magukat szabadságilag mint mi,
    akkor irán is megszünik szépen lassan létezni.
    Kevesebbet fog a térképen jelenteni mint a légyszar.
    Mi már ott tartunk.
    Szegény irán… nem tudja milyen sors vár rá ha
    velünk batátkozik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (9 szavazatból)
  4. “…Irán eközben ismételten azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben nem vonják vissza a vele szemben foganatosított szankciókat, lezárja a világ legnagyobb tengeri kőolaj-szállító útvonalát, a Hormuzi-szorost….”
    .
    :))))))))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  5. Ha tényleg megkísérlik lezárni a szorost, ez biztosan felgyorsítaná az eseményeket. Végre az USA is lépéseket lenne kénytelen tenni, és ez kedvezne az iráni helyzet megoldásának ami az iráni nukleáris tevékenységet illeti. Nem ártana az Oroszoknak sem egy lecke! Kezdenek mérhetetlenül elszemtelenedni!
    Szíriában már kezdik észrevenni az Oroszok, hogy nagyon kártékony politikát folytatnak, hiszen az utcákon már erőteljesen működik az Alkaida, és ez egyre erősödik, mind addig, amíg reguláris hadsereggel már nem lehet legyőzni, legfeljebb tömegpusztító fegyverekkel. Sőt, az Orosz jelenlét Irán előtt is megnyitotta az utat Szíria felé, aminek kiszámíthatatlan következményei lehetnek a Törökökre nézve is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. Kicsit alábecsülik az iráni tudosokat. Torontoban volt szerencsém dolgozni olyanokkal akik Teheránban szerezték meg a PHD-üket. Mit mondjak…? amikor egy probléma szóba került a white-boardon kb 10 perc alatt levezették a megoldást, tisztán matematikai úton. Akár le is lehetett volna programozni a megoldás alapján. Nagyon jók voltak ezek a srácok a digitális technikában és a microcontrollerek programozásában is. Igaz Ők már nem szolgálják az Iráni diktátort, de ki tudja hány értelmes fickó maradt otthon ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. köhög a bolha…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. CommonSense:
    .
    - Biztosan így van, én tőled természettudományos ügyekben mindent elfogadok, de ettől még ez is tény:
    .
    Az izraeli és az amerikai kiberhadviselők számára úgy tűnik, az iráni kibervédelem átjáróház.
    .
    Érdeklődve várom a további fejleményeket.
    .
    E.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  9. Keresztes:
    .
    - A szoros lezárását még csak “megkísérelni” se nagyon tudják az iréni kétlábúak, mivel semmiféle eszközük nincs ehhez.
    .
    OK, pár fregatt, és aknarakó csotrogány odaküldése lehet “lezárási kísérlet”, de ez kb. annyit tesz, mintha egy nyamvadt, de rém agresszív kölök elkezdene keménykedni egy ötdanos, százhúsz kilós, két méter magas kempo- mesternek, aki lazán, bármikor megnyer bármilyen UFC bajnokságot…
    .
    Az iráni haderő alighanem már rég nevetség tárgya a komolyabb hadseregeknél, ettől függetlenül veszélyes, mert ugyebár, nyikhaj óvodásgyerekek kezébe sem lenne jó, ha gépfegyvert adnánk.
    .
    Kárt okozni egy lerobbant, ócska haderő is tud- ha hagyják.
    .
    Hát nem hagyják!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  10. “…Az iráni parlament ennek dacára azt fontolgatja, hogy külön törvényt hoznak a szoros lezárásáról…”
    .
    - Ez meg tipikus példája az iszlamista gondolkodásmódnak, mely egyik alapjelensége, hogy a legvadabb fantáziálást is minden átmenet nélkül képesek valóságként megélni.
    .
    Ez, egy jókor adag, rendkívül gyerekes szintű hisztivel kombinálva adja ezt a nevetséges hülyeséget. Mert hogy, nekem nincs kétségem arról, hogy az iráni kétlábú banda TÉNYLEG ELHISZI, hogy ők bizony “le tudják zárni” a szorost, mit nekik az 5. flotta…
    .
    Ámbár, 26 évvel ezelőtt már kaptak egy kis leckét, mi van ilyenkor, de ez meg az iszlamista elmebaj másik tipikus megnyilvánulása, hogy semmiből nem tanulnak.
    .
    Nem baj, őrjöngjenek csak, annál hamarabb beléjük lesz rúgva egy jó nagy.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  11. Jó napot kivánok tisztelt AN-olvasók.Van valami amivel egy cyber-támadásnál számolni kell.Nos mivel nyilvánosan elhangzott hogy örülnének egy robbanásnak is ezzel szerintem hibát követtek el.És hogy miért?Mi van akkor ha például a busheri-atomerőmű felrobban és mivel ez az öböl mentén helyezkedik el és azon a területen uralkodó időjárási frontok pont délkeleti irányuak ezáltal az öböl menti országok gyakorlatilag nyagyobb sugáradagot kapnának mint irán hát elég érdekes helyzet állna elő.Természetesen ezt maguk az irániak idéznék elő de egy cyber támadásra fognák na és pont ez a baj ezzel a robbanásos kilyelentéssel hogy ezután szinte lehetetlen lenne bebizonyitani hogy ezt nem amerika és izrael idézte elő.Sajnos egy irán elleni bármilyen támadás legyen az katonai vagy cyber ezzel számolni kell.Ezzel csak azt akartam érzékeltetni hogy bizony van eszköze az iráni rezsimnek amivel visszavághat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  12. kakas:
    .
    - Mindez igaz lehet, de amikor irán elleni szabotázsakciókról, pl. robbantásokról van szó, nyilván nem a nuke- üzemeket robbantanák.
    .
    Hanem energiaszolgáltató üzemeket, kiszolgálóegységeket, létfontosságú infrastrukturális létesítményeket, ilyesmiket.
    .
    Más kérdés, ha ha az iráni majombanda tényleg előidéz egy kis radiaoktív katasztrófát, na, azzal nem tudunk mit tenni.
    .
    Ha már nuke üzemeket “robbantanának” az izraeliek, vagy a Zusákok, az már nem szabotázsakció lenne, hanem precíziós légi- és/ vagy ballisztikusrakéta- támadás, de ez csak a legvégső eset, ami még nem jött el.
    .
    Szerintem ez akkor fog eljönni, ha az iráni nuke közvetlenül sz összeszerelés előtt lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  13. Kedves Eldrad,

    Sajnos el kell keserítselek! Irán képes lezárni a Hormuzi szorost, az amerikai flotta jelenléte esetén is.

    Rendelkeznek a szükséges eszközökkel. A meglévő Kilo osztályú szovjet dízel elektromos tengeralatjárók 3-5 mérföldes sebességtartományban gyakorlatilag felderíthetetlenek, vagy csak nagyon nehezen észlelhetők még a mai modern szonárok számára is. Egyetlen éjszaka képesek a szoros elaknásítására az orosz MDM6, EM-52, EM-11 és EM-31 aknák segítségével.

    Az így lerakott aknamező bármikor aktiválható, akár részenként is!!!

    Az Öbölben jelenleg nincs komoly aknamentesítő hajó kapacitás, ennek odavezénylése heteket igényel, addig csak a helikopteres mentesítés marad!

    De így is heteket igényelne a megtisztítás, arról már nem is beszélve mi történne akkor ha nem jelentik be az aktiválást és egy.két óriás tanker aknára fut?!

    Egyébként pedig Iránt szárazföldi csapatok bevetése nélkül nem lehet térdre kényszeríteni, ami igen súlyos veszteségekkel járna, mivel a terep inkább Afganisztánra hasonlít és nem Irakra!!

    Én inkább azt remélem erre a világ érdekében soha nem kerül sor

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Embargós az iráni gáz 2012. október 15. hétfő | AN

Az iráni gázszállítások is leállnak 2012. október 5. péntek | AN

Bezárt a bazár 2012. október 3. szerda | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos