Ronai and Ronai
AMERIKAI

A USS Abraham Lincoln a Perzsa-öbölben 2012. január 24. kedd 14:55 | Rákócza Richárd Forrás: AN

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A USS Abraham Lincoln a Perzsa-öbölben

Washington/Brüsszel/Teherán – A korábbi fenyegetések dacára nem húzott ujjat a Perzsa-öbölbe visszatérő amerikai haditengerészeti egységgel Irán, amely „pszichológiai hadviseléssel” vádolta az olajával szemben embargót hirdető Európai Uniót. Izgalmasnak ígérkezik a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség teheráni látogatása, miközben az oroszok sajnálkoznak és aggódnak.

Incidens nélkül haladt át a Hormuzi-szoroson a USS Abraham Lincoln repülőgép-hordozó, közölte Amy Derrick-Frost korvettkapitány, a Bahreinben állomásozó amerikai Ötödik Flotta szóvivője. A haditengerészet hivatalos közlése szerint rutinmanőverről van szó, nyilvánvalónak tűnik azonban, hogy az Egyesült Államok a korábbi iráni kijelentésekre reagált, amelyekkel, legalábbis verbálisan, kitiltották az amerikai katonai jelenlétet a szorosból, illetve annak lezárásával fenyegetőztek.

Ez utóbbit megismételték azt követően, hogy az Európai Unió betiltotta az iráni nyersolaj importját. A döntés értelmében az embargó egy hathónapos átmeneti időszakot követően áll be, azaz július elsejétől lesz teljes érvényű, miután az iráni olajtól nagyban függő görög, olasz és spanyol energiaigényeket addigra lehet más forrásból kiváltani. A döntést az EU még egyszer, utoljára felülvizsgálja májusban, így Iránnak elvileg van még négy hónapja arra, hogy politikáján érdemben változtasson.

Ha erre nem hajlandó, hatalmas exportpiacait veszíti el, miközben Japán és Dél-Korea sem tart a továbbiakban igényt az olajára, amíg a teheráni rendszer teljes mértékben együtt nem működik az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Ügynökségével, és eleget nem tesz a világszervezet Biztonsági Tanácsa által hozott határozatoknak.

A Szakértők Tanácsa nevű befolyásos iráni szervezet tagja, Ali Fallahian volt hírszerzési miniszter véleménye szerint Iránnak az EU-szankciókra válaszul azon nyomban be kéne szüntetnie az Európába irányuló exportot, ahelyett, hogy ölbe tett kézzel kivárná a hat hónapot. Rámin Mehmánpárászt, a teheráni külügy szóvivője „pszichológiai hadviselésnek” nevezte az európai lépést, ami szerinte illogikus és tisztességtelen, mindazonáltal nem fogja országát jogai gyakorlásában korlátozni. „Az európai országok és azok, amelyek amerikai nyomás alatt cselekednek, gondolhatnának a saját érdekeikre. Az ország, ami kizárja magát az iráni energiapiacról, hamarosan azt tapasztalja, hogy mások lépnek a helyébe”, fogalmazott a külügyi szóvivő.

Kína az amerikai rábeszélés ellenére sem vásárol kevesebb olajat Irántól, India olajminisztere pedig kertelés nélkül beszélt arról, hogy a szankciók nyomán csökkenni fog az iráni nyersolaj ára, amelyet India teljes mértékben ki fog használni.

Mohamed Kosszári, a teheráni parlament, a Mádzslísz külügyi és védelmi bizottságának helyettes vezetője azt állította: ha bármilyen fennakadás lesz az iráni olaj forgalmazásában, egészen biztosan lezárják a Hormuzi-szorost, amely a világ legnagyobb olajszállítási útvonalának számít. A közlés egy nappal azután hangzott el, hogy a USS Abraham Lincoln – francia és brit hadihajók társaságában – demonstratív módon áthajózott a szoroson, be az Öbölbe. Amennyiben Irán erőszakot kísérelne meg, az felérne e három országnak adott hadüzenettel.

„Ha Amerika kalandot keres a Hormuzi-szoros lezárása után, Irán tenni fog róla, hogy a világ a lehető legrövidebb időn belül kevéssé legyen biztonságos az amerikaiak számára”, hangzott Kosszári fenyegetése. Barack Obama elnök nem sokkal később közleményben üdvözölte az uniós döntést, és hangoztatta, hogy amerikai részről újabb szankciókkal fogják fokozni az Iránra nehezedő nyomást.

Az Egyesült Államok december 31. óta szankcionál minden olyan külföldi céget, amely üzletel az iráni pénzügyi és olajszektorral, hétfőtől pedig külön szankcióval sújtja az állami Tedzsárát bankot és annak Belaruszban működő leányvállalatát, amely segédkezet nyújtott az iráni atomprogramhoz.

Ugyancsak üdvözölte az uniós szankciókat Izrael, amely korábban katonai csapással is megfenyegette Teheránt arra az esetre, ha a szankciók hatástalanok maradnának, és az iszlamista rezsim atombombát hozna létre.

Az ENSZ bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia Ügynöksége (IAEA) magas rangú szakértő-ellenőrökből álló delegációt küld Iránba január 29. és 31. között az iráni atomprogram vitatott kérdéseinek tisztázására. Amano Jukija IAEA-igazgató szerint a csapat konstruktív szellemben kíván vendéglátóival együttműködni, és bízik abban, hogy ez kölcsönös lesz.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki az EU-embargót a helyzetet elmérgesítő tényezőnek nevezte, kijelentette, Moszkva szerint komoly esély van arra, hogy Irán ismét tárgyalóasztalhoz üljön a BT öt állandó tagjával és Németországgal. Minisztériuma hivatalos kommünikét adott ki „sajnálkozva és aggodalommal” a „nyílt nyomás és diktátum” miatt. Az orosz külügy szerint „ez mélységesen elhibázott megközelítés, amint azt európai partnereinknek már nem egyszer elmondtuk. Irán ekkora nyomás alatt nem fog engedni és politikáján sem fog változtatni.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
A USS Abraham Lincoln a Perzsa-öbölben, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

12 Reader’s Comments

  1. “…miközben az oroszok sajnálkoznak és aggódnak…”

    - Csak azért hőzöngenek, mert már évtizedek óta nem ők tehetnek rendet, mert nem ők vannak ott.

    “…Ha Amerika kalandot keres a Hormuzi-szoros lezárása után, Irán tenni fog róla, hogy a világ a lehető legrövidebb időn belül kevéssé legyen biztonságos az amerikaiak számára…”

    - Az a tehetetlen, gyermeteg őrjöngés… :)

    Legutóbb még az volt, hogy “vissza nem MERJENEK jönni, mert irán nem szokott kétszer figyelmeztetni”.

    Aztán: ha szankcionálnak minket, AZONNAL lezárjuk a szorost, ami nekünk GYEREKJÁTÉK LENNE – röviddel ezután szankciók meghozva, elvégezve.

    Most, hogy szankció is van, és “vissza mertek jönni”, két nap iráni kuss, utána valahonnan ez: “…Ha Amerika kalandot keres…”

    :)

    Komolyan, mint amikor egy agresszív, de rendkívül hülye gyerek tombol, kap egy büdös nagy sallert (kokit), aztán fülét- farkát behózva menekül, de azért ordít, mikor már elég messze van, hogy “hú de megbánod ezt, mindjárt kiütlek a hajad alól, holnapra nem élsz”, stb.

    Nem tudom, melyik a szánalmasabb: az iráni hőbörgés, vagy Shit pál és bandája kétségbeesett kapálózása.

    Végezetül, egy Chuck Norris favicc, ide pont jó:

    Chuck Norris nem hagy üzeneteket.

    Chuck Norris figyelmeztetéseket hagy.

    :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  2. Szép hely, jó hely Teherán, de az asszony ott is teher ám!

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  3. Nem engedem bántani Chuck Norrist.
    Egyszer is egy rosszfiút egyenesen belehajított a Nap.-ba !
    Mer ő ijjen !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  4. Incidens nélkül haladt át a Hormuzi-szoroson a USS Abraham Lincoln repülőgép-hordozó…… a hangsúly a HALADT át-on van,mert a hadihajókat megilleti a BÉKÉS ÁTHALADÁS JOGA, e mellett taxative fel van sorolva, milyen esetekben horgonyozhat le, mit jelent az áthaladás,mit jelent a békés,- és az is, hogy milyen tevékenységeket folytathat illetve nem folytathat a hadihajóról a parti államok felé.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  5. Jaj, ne már… akkor most szegény Hordozók és népes kíséretük csakis az iráni jóindulat és törvénytisztelet miatt “úszták meg”?

    Hagyjuk már, ez pont olyan szánalmas, mint a folyamatos iráni hőbörgés…

    De várj csak, hát az iráni kétlábúak nem azt ordították legutóbb, mikor az előző óriás repülőgép- hordozó visszament (mert váltotta ez a kettő), és mikor már jó messze járt, hogy “vissza ne merjenek jönni”, meg hogy “irán nem figyelmeztet kétszer”, és a hasonló baromságok?

    Ne már, komolyan…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  6. Geyza:

    - Az pontosabban úgy van, hogy CN minden 10. évben belehajít a Napba egy szerencsés gyereket… :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  7. Nem kellene Iránt buzerálni! Ezek nem látták mire képesek a magyar “békés tüntetők”? Ha a testvéri Iránjuk mellett beszállnak retteghet a világ minden büféje, nehogy kirabolják mint Pesten a TV székházban lévőt!
    .. nem beszélve arról, hogy majd jól összesz@rják a Fehér Ház előtti területet mint a Kossuth teret!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  8. Iránnak nem kell félnie, mert ott van mellette szövetségese, Vona-Szálasi Jobbikja és természetesen a “magyar” gárda. Tehát reszkess EU, NATO, USA. UK
    és a többi “lehanyatló” Nyugat. Jaj de félek, már szaladok is az ágy alá!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  9. sammy:

    - Mi ezen jól elröhögünk, ahogy kell. De gondold már el, akik ezt komolyan gondolják…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  10. Nagy meccs lesz.
    Takony(Irán) küzd az ésszel(a világ értelmesebb fele).
    Mindkettő a fej terméke, de micsoda különbség….
    Sajnálom a halottakat, de másként nem fog menni.
    :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  11. Ricsi !Nem haragszol,ha pontosítalak?Tehát:
    “Szép hely,jó hely Teherán,de ott is teher ám a feleség./Tovább?/
    Nem baj,hogy sok teve van,de ha egy neje van az is elég……..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. na most azt kéne tisztázni mi volt előbb a tik, vagy a tojás, és ki- kicsoda.Ugyanis Irán kommunikációja félelmetesen hasonlít a zorbáni vakerra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Már nem terrorszervezet a Népi Mudzsahedín 2012. szeptember 24. hétfő | AN

Irán nem hagyja, hogy atomlétesítményeit meglátogassák 2012. február 21. kedd | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos