Ronai and Ronai
AMERIKAI

Alkotmányellenes a szakképzési törvény 2012. augusztus 5. vasárnap 14:42 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Alkotmányellenes a szakképzési törvény
Budapest – Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa a jogállamiság elvének sérelme miatt a szakképzésről szóló törvény megsemmisítését kérte, mert az nem biztosít kiszámítható jogszabályi környezetet, így a pedagógusoknak, a szülőknek és a gyermekeknek nincs lehetőségük arra, hogy a szakképzésről szóló törvény tartalmát kellő mélységében megismerhessék és felkészülhessenek a jogszabály alkalmazására.
.
Az ombudsman az Alkotmánybíróság figyelmébe ajánlja annak vizsgálatát, hogy az első szakképzés ingyenességének az egyéni szempontok mérlegelése nélküli elvesztése összhangban van-e az alaptörvényben meghatározott, az ingyenes és mindenki számára elérhető középfokú oktatás biztosítására vonatkozó állami kötelezettséggel, vagy pedig jogalkotói mulasztás áll-e fenn.
.
A szakképzési törvény csak az iskolai rendszerben meghatározott időszakon belül megszerzett első szakképzést teszi ingyenessé. Ez a szabályozás nincs figyelemmel arra, hogy milyen okból húzódott el a képzés, az egyéni, adott esetben méltányosságra alapot adó szempontok nem mérlegelhetők. Így az is eleshet az ingyenes középfokú oktatás lehetőségétől, aki nem felróható okból – hanem például egészségügyi alkalmatlanság miatt – kényszerül egy már megkezdett képzésről egy másikra váltani, hívja fel a figyelmet Szabó Máté közleményében.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (7 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +8 ( 8 szavazatból)
Alkotmányellenes a szakképzési törvény, 5.0 out of 5 based on 7 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(15)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

15 Reader’s Comments

  1. Sok “apró” szemét került be 2010 óta a törvények közé, ilyen ütemben 10 évig is sepregetni kell! :((((((((((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  2. Le kell őket váltani és visszavonni minden törvényt, amit alkottak. Nagy munka lesz, de nincs más út.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  3. Az egész Köznevelési törvény egy tákolmány.Mindjárt kezdődik a tanév,de azt hallottam,hogy a pedagógusok nem tudnak semmi konkrétumot.Nincs végrehajtási rendelet.
    A szülők nem tudják,milyen füzeteket vegyenek,stb.
    A régi sem volt sokkal jobb,sokat módosítgatták,azt kellett volna egységessé szerkeszteni,na meg legalább ha az ellenzékre nem,de legalább Pokornira hallgathattak volna.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  4. Alkotmányellenes a … törvény.

    Ma.

    És holnap?

    topi MaCKó

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  5. Kedves Barátaim!
    Mindenek előtt szögezzük le: szakképzésben azok az ifjoncok részesülnek, akik nem akarnak érettségizni (az ezt igénylőek szakközépiskolába járnak és egy esztendővel többet!).
    Szeretve tisztelt Feleségem (43) huszonegy esztendeje tanít megszakítás nélkül ugyanabban a szakközépiskola/szakképzőben. Ezen időszak alatt szerzett még két diplomát (szám.tech. és “infó”) az eredeti mat.-fiz.-es mellé. Mindezért “cserébe” kap összesen 129,5 ezer forint netto fizetést!
    Néhány héttel ezelőtt az én Imádott Feleségem tajtékozva közölte velem: az orbanista köznevelés szerint “info” oktatása megszüntetve, heti EGY matek és kéthetente egy fizika(meg biosz és kémia)!. Ugyanakkor heti ÖT testnevelés óra a kötelező! (gimis tornatanár barátom szerint az ő iskolájukban HÁROM tesitanár, egy tornaterem áll a HUSZONNÉGY osztály rendelkezésére!)
    Egy leendő szakképzett az orbanista elmebaj szerint tehát ne tudjon semmit a számítógép használatáról, tudatlan legyen a fizika/kémia/biológia terén, ippeg csak ismerje a “négy alapművelet” matematikai tv.-eit, de legalább legyen kisportolt! (ha elég “okos”, akár lasztoviczás Jenődiplomához is juthat az SE/TK docense jóvoltából, továbbá schmittes doktori is kinézhet neki … persze csak akkor, ha a kormánypárti Fater beszól a Haverdékánnak!),
    Szóval arról van itt nagyba’ szó, hogy a szakmányos butanevelésen kívül az is nagy haszon lesz, hogy a kb. százezres “magyar”, de főleg “közé(g)posztály” (ld.: Nemzeti Köz(g)ép Kormánya!) az úgy egy-másfél esztendőn belül bekövetkezendő kényszer-emigrácójáig (célállomás: Barguzin?) legalább jól éljen, s legyen mit magával hurcolnia mondjuk Keletre, ahonnan ugye a “szél fúj”! (Mondjuk ez engem inkább a Bélszélre emlékeztet: meleg is, szagos is és a nem megfelelő emésztést, illetve az antidepresszánsra rápiált Házi Adómentest és a rendszeresen rágcsált Sámángombát jelképezi!)
    Szóval alakulnak itten a dolgok! A zemberek pedig tátott szájjal és főleg tétlenül szekundálnak!
    … és ezt … szendamondja!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  6. No, és hogy áll a FELLNŐTTKÉPZÉS, a milliónyi anomáliával együtt??????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  7. Ha nem pedagógussztrájkkal kezdődik a szeptember, akkor elmehetünk a fenébe, ovistól. És el is megyünk.
    Hallott valaki valami ilyesmiről?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  8. Már nem is tudom, hogy miért nem lepődtem meg!
    Az lett volna a meglepő, ha minden szabályos!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  9. Kydonna
    2012. augusztus 5. vasárnap
    20:42
    “No, és hogy áll a FELLNŐTTKÉPZÉS, a milliónyi anomáliával együtt??????”
    .
    Az most csak egy színjáték. Ugyan ki tudna most olyan területet megnevezni, ahova érdemes volna munkanélkülivé vált felnőtteket átképezni, mert ott valódi, és normális bért ígérő elhelyezkedési lehetőség várja őket. Ott most az megy, ha jól tudom, hogy a jellemzően kb. egyéves tanfolyamra felvett emberek kb. a minimálbérhez hasonló összeget kapnak a “tanulásért”. De azok az emberek nem is tudnak (olyan az emberanyag… hú… ott a felének a szappan használatával kéne kezdeni…), nem is akarnak tanulni, a megjelenés is …laza.
    Szóval ez néhány elesett embernek az ideiglenesen víz fölött tartásáról szól. Nem oktatási, nem képzési, hanem szociálpolitikai szerepet tölt be, valószínűleg rosszul. Nagyon árulkodó pótcselekvés.
    Úgy emlékszem, hogy amikor a legutóbbi, 2011-es (?) népszámlálási kérdőívet megkaptam, ott rákérdeztek a címzett iskolai végzettségére is, azzal a kiegészítéssel, hogy a felnőttképzés keretében szerzett szakmunkás végzettség nem veendő figyelembe.
    Ennél tényleg még az is hasznosabb volna, ha ezeket az embereket a mezőgazdasági idénymunkák adta lehetőség szerint, le lehetne kötni valami élőmunka-igényes (ebben nem vagyok jártas, hogy miképpen épülhetne rá valami ezeknek az embereknek a palántázó, gyomáló, egyelő, címerező, szőlőmetsző, betakarító, stb. tevékenységére, már ha volna, aki rájuk merné bízni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  10. Az ország mezőgazdasági termelésre alkalmas földterülete, nagyrészt gépi
    művelésű növények termesztésére alkalmas. E munkát gazdaságtalan lenne
    kézzel végezni. Már a TSZ-korban is azért kellett klf mellé üzemágakat pl
    gépjavitó, varroda, nagyvállalatoknak bedolgozó üzemek stb, mert már az
    akkori kevésbé gépesitett mezőgazdaság sem tudta foglalkoztatni a vidéki
    munkaerőt. Ezek nagy része a TSZ-ekkel megszűnt.
    Ki tudja, hogy az 1 személy 4-5 GPS-el vezérelt mezőgazdasági munkagép
    segitségével előállitott termék kézimunkára történő visszatérés esetén
    mennyivel kerülne többe a piacon, hiszen a jelenlegire is alig van fizetőképes
    kereslet.
    A termékszerkezet átalakitására alkalmas földterületek áttérése csak nagy
    befektetésekkel lenne elérhető, aminek a pénzügyi háttere bizonytalan,
    Hiszen az felszámolt piacok újjáalakitása irányában végzett piackutatáshoz
    is befektető kell. Eredményes felmérés alapján lehet a termesztést előkészitve
    fejleszteni. E nyilvánvalóan óriási kockázattal csak nagyipari mezőgazdasági módszerekkel lnne lehetséges. A Fidesz, ezért végzi igy az új földosztást.
    Óriási hba, mivel az új földtulajdonosok nagy része sem termelési
    tapasztalatokon nyugvó felkészültséggel, sem a fejlesztéshez szükséges tőkével
    nem rendelkezik. Az újonnan földbérletet kapott személyek nagy része arra
    spekulál, hogy néhány éven belül felszabaduló termőföld forgalmazásakor ő
    bérlőként vásárlási előjogot élvez és a közben megdráguló földet haszonnal
    fogja értékesiteni.
    A mezőgazdasági termelés helyzetében a fentiek miatt nem várható szükséges
    mértékű változás . Igy a vidéki lakosság mezőgazdasági foglalkoztatásában
    sem várható lényeges fejlődés. A vidéki munkaerő jelentős részének még idénymunkára sincs reménye. Tehát vidéken megmarad a munkanélküliség.
    A termékfeldolgozó ipar – piacával együtt – külföldi tulajdonosok irányitják.
    A mezőgazdaságban történő szakmunkásképzés ezen alapokon tervezhető.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  11. Megszüntetik a szakképzésben az informatikát? Jesszus! Én 50 évvel ezelőtt voltam ipari tanuló, negyven éve pályát váltottam. Harminc évvel ezelőtt (!) megnéztem egy szikraforgácsoló gépet. Be se tudtam volna kapcsolni a korábbi szaktudásom alapján! Orbanizátor az előző hatalmi periódusában még büszkélkedett azzal, hogy nem ért a számítógéphez, sőt otthon neki nincs is ilyenje. Most már ugyan erről legalább bölcsen hallgat (valszeg a gyerekei szóltak neki). De nem tudja, hogy pl. menő fodrászszalonokban a kívánt frizurát, hajszínt az ügyfélnek előbb számítógépes grafikán mutatják meg, így könnyebben választhatja a neki legjobban passzoló viseletet? Hogy egy vállalkozásban művelt takarítás milyen sokrétű ismereteket követel? A vegyészeten, környezetvédelmen kívül a hatékony munka érdekében elengedhetetlen a logisztika alkalmazása? Ez tényleg nem látott még öt méternél közelebbről egy dolgozót.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  12. Arra is kíváncsi lennék, hogy az új EU-s pályázati rendszerben mennyire alkotmányos és EU kompatibilis a hozzáférés, ha a pályázónak az alább felsorolt igazolásokat is be kell szerezni a polgármesteri hivataltól:
    - milyen közösségek tagja?
    - milyen az egyházakkal kapcsolatos viszonya?
    .
    Azt még nem kérdezik, hogy melyik sarkon strichelt az anyukája. :((((((((((((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  13. Felnőttképzés – milyen jól menő vállalat van az országban, amelyiknek az az álma, hogy egy képzetlent kitaníttat? Készen kapott (szakképzett) dolgozókat sem vesznek fel, de majd felvesz egy tehetségesnek látszó valakit, aztán elküldi középiskolába, majd egyetemre! A felnőttképzés kimerül a pár hetes, esetleg pár hónapos tanfolyamokban, de hogy kiiskoláztassanak dolgozókat, sem idő, de főleg pénz nincs rá! 16 évre leszállított korhatárral kapcsolatban azt mondták, majd tanul, ha benő a feje lágyja! Na ez megtörténik, előbb-utóbb benő, csak nem lesz aki finanszírozza egy huszonéves továbbtanulását.
    Ha az Isten nem segít, akkor valami új formát kell kitalálnia Orbánnak, hát ez lesz, tanulatlan, képzetlen fiatalság (aki gondolkodik, elhúz innét), akik nem gondolkoznak, hanem megmondják nekik mit tegyenek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  14. Kerpács Winnetou

    Kedves Szendam!

    Kormányunknak nem feladata, hogy ifjoncainknak az iskola szakmát adjon, amivel aztán külhonban gyarapítja,kedves barátom, Qsaszemű nézetét alátámasztva, az az maga az osztrák államot!
    Mi, /Fidesz/ amióta hatalomra kerültünk bebizonyítottuk, hogy az óvoda költsége 90.000 Ft. is lehet, akkor miért ne kérnénk pénzt, a főiskolai, vagy akár a szakképzésért!
    Persze nem a lexikális tudásra, vagy művelődési alapokra hajtunk, hanem a cél a kislabda célba dobása, lábemelés a bordásfalnál, pókjárás és a medicin labda megemelése tízórai előtt!
    Úgy érezzük ezzel a NAT. teljesen betölti szerepét. Lexikálisan annyit várunk el, hogy a diákok fejből tudják, hogy miért harangoznak ma is!
    “554 éve, Hogy a nándorfehérvári júliusi viadal után Orbán Viktor lett a császár!”
    Talán a királlyá koronázási helyről még illik annyit tudni, hogy Felcsút!

    A dijákok hejesirázsa mán nem számith, merth majd keveseben fordulynak az alkotmánybirosághoz panaszal!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  15. Orbánannak csak szavazó gépekre van szüksége, és nem a saját eszüket is használni képes emberekre, akikbő úgy csinálhat majmot, ahogy csak akar!
    Ráadásul egý olcsóbb közigazgatásra van szüksége, ami nem képes annyi pedagógust foglalkoztatni, mint egy normális oktatás mellett az indokolt lenne!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Mérgező a világ egyik legdrágább ivóvize 2012. augusztus 3. péntek | AN

Az Alkotmánybíróság előtt a rokkantügy 2012. július 31. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos