Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Túlélők Fala 2012. augusztus 28. kedd 18:49 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Túlélők Fala
Budapest – A Túlélők fala elnevezéssel új interaktív installációt mutatnak be kedden a Holokauszt Emlékközpontban.
.
A kinetikus falat a Páva utcai intézmény zsinagógaterében állították fel augusztus 23-án, a Totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapján, és az installációt azóta tesztelték a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak részvételével – mondta el Török Zsuzsanna kommunikációs vezető.
.
Az Európai Unió tagállamainak igazságügyi miniszterei először múlt év augusztus 23-án Varsóban rótták le kegyeletüket a vészkorszak áldozatai előtt és nemzetközi konferenciát rendeztek a Varsói Felkelés Múzeumában.
.
A fontos nemzetközi kezdeményezéshez kapcsolódva a Holokauszt Emlékközpont a Jövő múzeuma program keretében találkozott a MOME hallgatóival, akik javaslatokat dolgoztak ki a holokauszttal kapcsolatos témák megjelenítésére a legkorszerűbb informatikai eszközökkel.
.
Közülük Kovács Nóra Patrícia, a MOME Média design szakának hallgatója installáció-tervét fogadta el az intézmény a Túlélők falának elkészítéséhez. A fal létrehozásához 20 videointerjút használt fel a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítványa – A vizuális Történelmi és Oktatási Intézet archívumából, és a húszból hét olyan interjút, amelyeket Pécsi-Pollner Katalin készített túlélőkkel, a cionista nőmozgalom tagjaival Izraelben.
.
A fal 20 videóból álló vetített felületet képez, és ezen a falon folyamatosan a holokauszt túlélőivel készített interjúk láthatók. Kovács Nóra Patrícia 80-100 óra nagy életinterjúkból vágott ki egy-egy kiragadott történetet 3-5 percben. A látogató a fal előtt állva kinyújtott karral keresgél. A vetített felület két szélén szemmagasságban elhelyezett kamerák segítségével a rendszer érzékeli az érdeklődő kézmozdulatát, kinagyítja a kiválasztott videót és teljes méretben, hanggal együtt lejátssza.
.
A Túlélők falának kiemelt küldetése, hogy a múzeumlátogató megismerkedhessen személyes sorsokkal. Apró fizikai mozdulat következményeként a látogató maga választ, így sajátosan intim „közelséget” létesíthet a vészkorszakot átélt ember élettörténetével – magyarázta a kommunikációs vezető.
.
Arról is beszélt, hogy a fejlesztés második szakaszában a fal tartozéka lesz egy olyan érintőképernyő, amelyen olvasható lesz magyar és angol nyelven a 20 interjúalany rövid életrajza. A Túlélők falán az installációt bármilyen témára ki lehet cserélni, beillesztve a konkrét eseményhez kapcsolódó részt, mert az áldozatok, a túlélők mellett szó van az embermentőkről is, mint például a soproni Brandeisz Elzáról, aki 105 éves és Soros György magyar születésű amerikai üzletember édesanyját mentette meg a holokauszt idején. Brandeisz Elza a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet Világ Igaza kitüntetésének birtokosa.
.
Az installációt Karcis Gábor és Mórász Dávid, a MOME Média design szakos hallgatói programozták. A fal elkészítéséhez nagy szakmai segítséget nyújtott Erhardt Miklós, a MOME tanára és Szirtes János, a MOME Média design tanszékének vezetője – jegyezte meg Török Zsuzsanna.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 5 szavazatból)
A Túlélők Fala, 3.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Lehet továbbfejleszteni, csak pénz kérdés – kezdetnek jó ötlet. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  2. Ezenkívül lehetne a magyar holokauszt részvételt kötelező jeleggel oktatni az iskolákban. Az oktatás csodákra képes, …. legalább is a néphülyítés ezidáig nagyon is működik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  3. NE CSAK A TÚRISTÁKNAK
    .
    Kitűnő ötlet, le a kalappal. Minden lehetőséget meg kell ragadni a Holokauszt bemutatására, még akkor is, ha ez a múzeum egy szűk utcában, majdnem sikátorban, a nagyközönség által . n e m . l á t h a t ó . helyen lett elhelyezve.
    Ám sokkal fontosabb és hatásosabb lenne, egy nagyforgalmú téren, vagy közlekedési főútvonalon – mint az Errorházát – ezt a a múzeumot is elhelyezni. Emléktáblákat avatni szinte minden helyen, ahol nyilasok és csendőr pribékek zsidót, zsidókat gyilkoltak… Aszfaltba . b e é p í t e t t . élénkszínű sávval és táblával örökre megjelölni azt a helyet, helyeket, ahol a budapesti, vagy istenments, a vidéki . g e t t ó k . f a l a . húzódott.
    Szép, szép, de így csak úgy érzi az ember, hogy egy feladat ismét csak ki lett pipálva – bár tudom, ez se volt olcsó.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  4. “Közlemények, felhívások!

    Antifasiszta tüntetés a szélsőjobbra tolódó közállapotaink ellen.

    2012. augusztus 29., 18 óra, Deák tér.

    Antifasiszta tüntetés a szélsőjobbra tolódó közállapotaink ellen.
    Várunk minden demokratikus erőt – magánembert, szervezetek tagjait – augusztus 29-én szerdán 18 órára a budapesti Deák térre, Bajcsy-Zsilinszky Endre emlékművéhez, ahonnan együtt megyünk át az Új Színház elé.

    Demokratákként nem nézhetjük tétlenül, hogy a már betiltott Magyar Gárda továbbra is minden következmény nélkül megfélemlítheti az embereket, a nácikra emlékeztető alakzatokban masíroz, s ezzel megsérti a párizsi békeszerződést. Tiltakozunk az ellen, hogy a rendőrség nem akadályozta meg a betiltott félkatonai szervezet új tagjainak katonai alakzatban, egyenruhában való vonulását.

    Nem nézhetjük tétlenül, hogy a magyar kormány támogatja a külföldön már betiltott újfasiszta ifjúsági táborok hazai megrendezését.

    Nem nézhetjük tétlenül, hogy az Új Színházban a szélsőjobb gyűlölködő eszmeiségét hirdessék, amit a kormánykoalíció állami pénzmilliókkal segít.

    Ki kell fejeznünk, hogy az újfasizmus terjedését csak közösen állíthatjuk meg!

    A rendezők

    (Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége – Összefogás a Demokráciáért, Magyar Antifasiszta Liga)”

    http://www.szolidaritasmozgalom.hu/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Pert vesztettek a holokausztáldozatok 2012. augusztus 23. csütörtök | AN

Holnap a Soá roma áldozataira emlékeznek 2012. augusztus 1. szerda | AN

Magyarország nem néz szembe a múlttal 2012. június 21. csütörtök | AN

Az eltüntetett haláltábor 2012. február 23. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos