Ronai and Ronai
AMERIKAI

Holnap a Soá roma áldozataira emlékeznek 2012. augusztus 1. szerda 15:28 | AN Forrás: MTI

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Holnap a Soá roma áldozataira emlékeznek
Budapest/Brüsszel – A holokauszt roma áldozataira emlékeznek csütörtökön országszerte; történészek több tízezerre teszik azoknak a magyarországi romáknak a számát, akik a holokauszt áldozataiként koncentrációs táborokban haltak meg a második világháború során. Járóka Lívia (Fidesz) európai parlamenti képviselő a roma holokauszt európai emléknapjának bevezetését kezdeményezte.
.
A fővárosban a Holokauszt Emlékközpontban csütörtök délután tartanak  megemlékezést; beszédet mond Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Raoul Wallenberg Emlékbizottság tagjai közül Schiffer András, az LMP országgyűlési képviselője és Balogh András (MSZP), továbbá Izsák Rita, a Tom Lantos Intézet igazgatója.
.
A megemlékezést lezáró mécsesgyújtás és zenei műsor után a résztvevők csatlakoznak a hagyományos koszorúzáshoz a Roma Holokauszt Emlékműnél a IX. kerületi Nehru parton. Az emlékművet az Amerikai Népszava köré szerveződött Kohányi Társaság is megkoszorúzza.
.
Az emlékműnél rövid beszédek hangzanak el, ökumenikus ima lesz, majd neves roma művészek, állami és civil szervezetek, illetve a magyarországi nagykövetségek képviselői is elhelyezik a megemlékezés koszorúit.
.
Nyíregyházán még a délelőtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat koszorúzással egybekötött megemlékezést tart a II. világháborúban auschwitz-birkenaui gyűjtőtáborokban meghalt roma emberek tiszteletére.
.
Miskolcon a Romano Teatro Kulturális Egyesület szervezésében tartanak megemlékezést, míg Pécsen a Lánc utcai parkban, Békés városában az I. és a II. világháborús emlékműnél lesz megemlékezés.
.
A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ számos országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer roma embert gyilkoltak meg.
.
Brüsszelben szerdán kiadott közleményében Járóka Lívia fideszes EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy augusztus 2. a roma holokauszt nemzetközi emléknapja. Bejelentette, hogy írásos nyilatkozat tervezetét készítette el az uniós képviselőtestületben annak érdekében, hogy az EU-ban is nyilvánítsák hivatalos emléknapnak ezt a dátumot.
.
A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ számos országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer roma embert gyilkoltak meg.
.
Történészek több tízezerre teszik azoknak a magyarországi romáknak a számát, akik a holokauszt áldozataiként koncentrációs táborokban haltak meg a második világháború során.
.
Mint a brüsszeli közleményből kiderül, a nyilatkozat úgy véli, hogy az uniós lakosság többségének a roma történelemmel és azon belül a porajmossal (roma holokauszttal) kapcsolatos ismeretei hiányosak, és ez hozzájárul a cigányság elleni előítéletekhez, továbbá akadályozza társadalmi bevonásukat.
.
Járóka Lívia – az EP uniós romastratégiával foglalkozó jelentéstevője – a közlemény szerint úgy fogalmazott, hogy egy uniós szintű megemlékezés segíthetne a romák elmúlt évszázadban elszenvedett szenvedéseinek megértésében és az áldozatok emlékének megőrzésében. Az emléknap létrehozása szerinte kiterjeszthetné szerinte az unión belüli szolidaritást is, és ezzel segíthetne a romák társadalmi beilleszkedésében.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 1.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -3 ( 11 szavazatból)
Holnap a Soá roma áldozataira emlékeznek, 1.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Hánykor kezdődik az ünnepség a parton?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A Jad Vasem kiszáll a Sorsok Házából 2014. március 21. péntek

Lázár János aggódik a zsidók miatt 2014. február 26. szerda

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos