Ronai and Ronai
AMERIKAI

Ban Ki Moon Teheránba megy 2012. augusztus 24. péntek 16:33 | AN Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Ban Ki Moon Teheránba megy
New York/Washington – Ott lesz az el nem kötelezett országok jövő heti csúcskonferenciáján Teheránban Ban Ki Moon ENSZ-főtitkár, jóllehet az Egyesült Államok és Izrael arra kérték, bojkottálja az eseményt, mivel a házigazda sorozatban fenyegetőzik egy másik állam megsemmisítésével és bizonyítottan atomfegyver birtoklására tör. A főtitkár irodája azonban közölte: Ban Ki Moon mindenképp elmegy az iráni fővárosba.
.
Az 1961-ben Joszip Broz Tito jugoszláv elnök kezdeményezésére alapított el nem kötelezettek mozgalma elviekben azokat az országokat tömörítette, amelyek nem kötelezték el magukat egyetlen hatalmi tömb mellett sem; a szervezet valójában a Szovjetunió széthullásáig Moszkva érdekeit érvényesítette a harmadik világban, és az első pillanattól fogva Izrael-ellenes volt. Deklarált célkitűzéseivel 1979-ben, Afganisztán szovjet lerohanásakor került legélesebben szembe, amikor a tagállamok többsége támogatta a mozgalom egy tagjának megszállását.
.
A mozgalomnak ma százhúsz tagja van, ezek közül csak egy európai (a Lukasenko vezette Belarusz), a kohéziós erőt ma is elsősorban az Amerika- és Izrael-ellenesség jelenti. Irán mindkettőben élen jár, sőt atomfegyverkezése és a zsidó állam megsemmisítésével dobálózó retorikája az idén már a zsidó állammal megvívandó háború szélére sodorta a nemzetközi páriává vált országot, amely ellen gazdasági és politikai szankciók egész sorát léptette életbe az ENSZ Biztonsági Tanácsa, az Egyesült Államok és az Európai Unió.
.
A Reutersnek név nélkül nyilatkozó ENSZ-diplomaták egy része azzal érvel, hogy az el nem kötelezett országok mozgalma még mindig rendkívül jelentős, és Ban Ki Moon egyszerűen nem teheti azt meg, hogy nem megy el a konferenciára. Ugyanezt állította a Biztonsági Tanács egy diplomatája is, aki szerint az ENSZ főtitkára nem fordíthat hátat a teljes mozgalomnak azért, mert annak egyik tagjának, történetesen Iránnak, olyan államfője van, aki kételkedik a Holokausztban és megkérdőjelezi Izraelnek a létezéshez való jogát. Ban Ki Moon szóvivője nem volt hajlandó a döntést kommentálni.
.
Diplomáciai források szerint még arra sem lehet számítani, hogy a világszervezet főtitkára, ha már Teheránba utazik, felveti vendéglátói előtt az iráni atomprogrammal kapcsolatos kételyeket vagy az Izrael címére intézett harcias kirohanásokat. Nem tartják kizártnak viszont, hogy Ban Ki Moon felhozza mindezt a Mahmúd Ahmedinedzsáddal négyszemközt folytatandó megbeszélésein.
.
A teheráni csúcs vasárnap kezdődik és jövő péntekig tart. Az eseményen ott lesz Mohamed Murszi egyiptomi elnök is, akinek a személyében az 1979-es iráni iszlamista államcsíny óta először látogat az országba egyiptomi államfő.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Ban Ki Moon Teheránba megy, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Tudtommal India is tagja a mozgalomnak, Ő pedig aligha vádolható Amerika- és Izrael-ellenességgel. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  2. Ez az egész el nem kötelezett országos dolog akkor vált súlytalanná, amikor összeomlott a Szovjetunió. Mostanra már csak az elmékét ápolják, igazi ereje éppúgy nincs, mint ahogy a Közép-Kelet-Európa nemzeteit tömörítő Visegrádi Négyeknek.

    Az ENSZ főtitkár döntésén sincs miért csodálkozni, megpróbálja rávenni Iránt, hogy engedje el kicsit a szír mészáros kezét, de az biztos nem fogja megtenni, még akkor sem, ha Putyin kihátrálna mögüle. Béna kacsa az egész nemzetközi szervezet ahogy van, idén ennek újabb tanúbizonyságát tette.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. gets
    2012. augusztus 24. péntek
    16:48
    (Szerkeszt)
    Tudtommal India is tagja a mozgalomnak, Ő pedig aligha vádolható Amerika- és Izrael-ellenességgel. :(((
    .
    ma már nem, de amíg a Nehru-Gandhi família lopta szét az országot évtizedeken át, addig azért vastagon Amerika-ellenesek voltak.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. UN (ENSz) = nagyon költséges, hatástalan GITTEGYLET, másnéven sz@rrakás

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  5. USA jobban tenné ha nem támogatná dollármillikókkal az ENSZ-t, aztán az szépen szétesne magától is.
    Az ENSZ egy bürökratív, lassú, nagyon költséges szervezet, de krisis esetén, vagy harci cselekmények során nincs idő töketlenkedésre (demokrácia, szavazás meg ilyesmi), akkor keményen és gyorsan kell cselekedni.
    Az ENSZ erre teljesen alkalmatlan. Az ENSZ nagyon sok esetben nem lépett amikor kelett volna, (Izreal megtámadása az arab nemzetek által stb stb) de amikor az arabokat kifenekelte izreal az ENSZ rögtön magára talált.
    Persze Kína is egy szemét diktatúra, ezért aztán nem csoda a kölcsönös rokonszenv.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. Miért báncsátok szegényt? Arcáról sugárzik az egész ENSZ.
    Értelmetlen, hatástalan, kérem a pénzemet a semmittevésért.
    Lehet, hogy újraválasztják, annyira sír róla a …….. .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. Az ENsz önjáró szervezet akkor is, ha egyik legfontosabb forrása az USA pénze.
    Az ENSz egyben az antifasiszta koalíció máig fennmaradt hivatalos szervezete. Ebben tudott megtestesülni az USA és a Szovjetunió, valamint néhány kisebb, de politikailag jelentős állam kompromisszuma, amit évtizedekig az atomháborútól való félelem is segített fenntartani.
    Az el nem kötelezettek valóban a politikai – marketing – játszma részét alkották, de ha már összejöttek, kihasználták, és ma is kihasználják az ebben rejlő lehetőségeket. Az ENSz főtitkára meg hivatalból semleges bürokrata, és ha nem ítéli el a szövetséges államok túlnyomó többsége az adott államot, ha ráadásul egy nem elhanyagolható rész (frakció, párt) ott tartja a gyűlését, akkor nem állhat oda mereven elítélni a kormányt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Iránban kivégeztek egy ellenzéki költőt 2014. február 14. péntek | AN

Terrorfenyegetés Magyarországról 2014. február 12. szerda | AN

Amerikai magyarok határolódjanak el Orbántól 2012. december 4. kedd | Lázár György

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos