Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kikérhetik Csatáryt a szlovákok 2012. július 30. hétfő 16:33 | AN Forrás: AN/MTI

  • Hozzászólások(31)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kikérhetik Csatáryt a szlovákok
Pozsony – Csatáry László volt kassai gettóparancsnok Szlovákiának történő kiadatását szeretné elérni Tomás Borec szlovák igazságügy-miniszter. A tárcavezető, akinek saját elmondása szerint személyesen érdekelt a háborús bűnös kiadatásában, azt is közölte: több mindentől függ az, hogy végül megvalósul-e a szadizmus és 17 ezer ember halálba küldése miatt 1948-ban már halálra ítélt férfi kiadatása.
.
Tomás Borec Csatáry ügyével kapcsolatban elmondta: a szlovák igazságügyi tárca már el is juttatta a volt rendőrtiszt ellen lefolytatott per – a Nemzeti Emlékezet Intézetétől (ÚPN) megszerzett – dokumentumait a kassai járásbíróságnak, arra kérve a bíróságot, hogy az gyorsan járjon el az ügyben. Hozzátette: azt szeretné, ha a gyűjtőtábor volt parancsnoka elleni eljárást Szlovákiában folytatnák le.
.
„Tekintettel a közben eltelt időre, tudatosítjuk, hogy az egyik utolsó olyan lehetőség áll előttünk, hogy büntessünk a második világháború idején elkövetett háborús bűntettekért”, hangsúlyozta Borec. Leszögezte: véleménye szerint Csatáry bűntettei elévülhetetlenek, és azok elkövetésére nem szolgálhat mentségül az sem, hogy parancs alapján cselekedett.
.
A szlovák igazságügy-miniszter szerint több mindentől függ az, hogy végül megvalósul-e Csatáry kiadatása. Elsődlegesen attól, hogy az illetékes szlovák bíróság kérvényezni fogja-e azt, valamint attól is, hogy a magyar bíróság eleget tesz-e a kérésnek. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: az igazságügyi tárca minden segítséget megad az illetékes szlovák bíróságnak, de annak döntésébe nem szólhat bele.
.
A Nemzeti Emlékezet Intézete pénteken Pozsonyban mutatta be a Csatáry László ellen 1948-ban a kommunista állambiztonsági szerv (StB) által folytatott vizsgálat jegyzőkönyvezett dokumentumait. Ez a dokumentumköteg – több tanúvallomás mellett a Csatáryra kirótt halálbüntetés – azt a 11 oldalas ítéletét is tartalmazza, amelynek eredetije hiányzik a kassai állami archívumban őrzött perdokumentációból.
.
A múlt héten a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége (ÚZZNO) többek között éppen erre a jogerős ítéletre hivatkozva szorgalmazta, hogy az illetékes szlovák szervek kezdeményezzék Csatáry László kiadatását. Monika Jankovská, a szlovák igazságügyi tárca államtitkára szerint amennyiben egy európai elfogatóparancs alapján kiadnák Szlovákiának Csatáryt, a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy az ügyben illetékes bíróság életfogytiglanra változtatná a Népbíróság 1948-ban ellene hozott halálos ítéletet.
.
Csatáryt – aki, mint azt a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ is megállapította – 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó Auschwitzba deportálásában, július 18-án a nyomozó ügyészek háborús bűntettel gyanúsították meg, és őrizetbe vették, néhány órával később a Budai Központi Kerületi Bíróság házi őrizetbe helyezéséről döntött.  A kassai gettó egykori parancsnoka tagadja bűnösségét; felsőbb parancsokra, illetve a német megszállásra hivatkozik, illetve kísérletet tett arra, hogy az egész gettóparancsnoki posztot a németekre kenje. A nemzetközi jog értelmében nem jelent felmentést háborús bűnök alól az, ha valaki parancsra cselekedett.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (10 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +9 ( 11 szavazatból)
Kikérhetik Csatáryt a szlovákok, 5.0 out of 5 based on 10 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(31)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

31 Reader’s Comments

  1. Valamelyik római jogász kifejethetné – tényleg érdekel -, hogy a halálbüntetés eltörlése visszamenőleges hatályú-e. Azt sejtem, hogy az éppen halálsoron várók életfogytiglant kaptak, de mi van azokkal, akik nem is ültek a börtönben?
    .
    Nem azt kérdezem, hogy ki szerint hogy van, mert okosságokkal és “szerintem” véleményekkel tele a padlás, hanem látta már valaki leírva a vonatkozó törvényt? A szlovák verziót? Ez valami nemzetközi egyezmény egyébként, ha jól tudom.
    .
    Milyen érdekes lenne, hogy ha kiderülne, hogy a hatályos Szlovák törvények alapján ki kell végezni ezt az állatot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (23 szavazatból)
  2. A rajz zseniális.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  3. Szlovákia akkor nem is létezett, szóval nem is lehetett érvényben halálbüntetés.
    Az itt a nagy kérdés, hogy követelhetik e a kiadatást? Vagy a volt Csehszlovákia “jogutódának” számítanak?

    Amúgy én kiadnám nekik, ott biztos elítélik és nem csinálnak belőle szentet. Tudjuk mi történt képíróval, szinte mártírként tekint rá a jobb oldal

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (17 szavazatból)
  4. cierre 2012. július 30. hétfő 17:51
    “Szlovákia akkor nem is létezett,”
    Nem tudom mikor dőlt el, hogy a németek által kettéosztott Csehszlovákia mikor egyesült. Én kb ‘48-ban láttam egy szlovák küldöttséget vonatta Bulgáriába utazni. Amikor a vonat megállt az állomáson ismeretlen egyenruhás őrök szálltak le őrködni. Ruhájuk nem Csehszlovák katonai uniformis volt. Sapkájukon szlovák pajzsos jelvénnyel. Tehát akkor még Szlovákia külön államként működött.
    Sajnos ilyen részletek elvesztek a történelem homályában, pedig a két
    különválasztott ország külön országként működött. Külön hatalmi szervekkel.
    .
    Ennek ellenére azt gondolom nem ez a lényeg. Legalább ők elitélték Csatárit.
    Sajnos sem Szlovákia, sem Magyarország nem kereste a háborús bűnöst.
    Nem is Kassára tért haza, hanem Magyarországra, vele itt semmi sem történt!
    Pedig, ha mást nem is nézünk, a kiirtott emberek valamelyiknek állampolgárai
    voltak. Miért nem kerste egyik ország sem a halálraitéltet.
    Most, hogy helyettük más megtalálta, LEHET VITATKOZNI kié a siker.
    Sok bűntett is, az ehhez hasonló sikeres bujkálás miatt ELFELEJTŐDÖTT!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  5. Az lenne a legjobb, ha Szlovákia villámgyorsan kérné a kiadatását, és Magyarország azt habozás nélkül teljesítené is. Az egész pár nap alatt lefuttatható, és ezt követően Csatáry meg is kezdhetné élete végéig tartó fegyházbüntetését egy szlovák börtönkórházban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  6. Nem érdemes mindenféle történelmi fejtegetéssel vakvágányra terelni a témát. Az EU-s csatlakozás feltétele a halálbüntetés eltörlése, Szlovákia az EU tagállama.
    Ha esetleg valaha volt is, ma egészen biztosan nincs ilyen büntetési forma. Ennyi!
    Egyébként pedig fogadni mernék nagyobb összegben arra, hogy a magyar hatóságok mindenféle mondvacsinált ürüggyel megtagadják Csatáry kiadását. Hirtelen szállításra alkalmatlan beteg lesz a vnember, vagy valami hasonlóan “súlyos” indokra gondolok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  7. T commandante
    Én is valami ilyesmire gondoltam, de azért tartottam szükségesnek vázolni az
    akkori helyzetet, mert akármelyik fél indokot találhat.
    Másrészt a bűnös MEGÉRDEMLI A BÜNTETÉST, de attól tartok, hogy a két eltérő
    érdek miatt nem derül ki minden és a megtörtént bűncselekmények egy részét
    szőnyeg alá söprik. Ugyanis ebbe a bűntény sorozatban nem csak Csatáry
    volt tettes. A többiekkel mi van? Ők senkit nem érdekelnek? Hiszen az akkori
    gyorsitott eljárás során előkerült néhány bűntett is elég volt Csatáry halálra
    itéléséhez. Meg is érdemelné most is. Mi van a tettestársai bűntetteivel?
    Egy gettóben ugyanis nemcsak parancsnok volt, hanem beosztottak is.
    Akinek eddig nem jöttek rá bűntetteire ők annak szurkolnak, hogy minél
    előbb tűnjön el a szem elől. Egyértelműen nekik ez a jó. Éppen az akkori
    helyzet bonyolultsága miatt bizonytalan, hogy az eljárásban minden kiderült.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  8. HÁT PERSZE!

    A ma hatalmon lévő Fidesz rezsim hamis alaptörvényes gondolatmenetével tökéletesen megegyezik Csatáry gettóparancsnok védekezése: ” a német megszállás “. Az akkori (megszálló) magyar hatóságok egykori . h i v a t a l o s . képviselőjéről van szó, ezért a mai jobboldali beállítottságú ügyészségnek az az érdeke, hogy a vádlottat haláláig visszatartsa az igazi felelősségre vonástól. Fátylat a múltra, fátylat a bűnökre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  9. Mindig a kedvezőbb verziót kell alkalmazni a vádlottra/elítéltre, azaz nem lehet a halálbüntetést végrehajtani.

    Szlovákia Csehszlovákia egyik jogutódja, azaz nincs a kiadásnak akadálya.

    Eljárást viszont nem lehet Csatáry ellen folytatni, mert ugyanabban az ügyben nem lehet két jogerős ítéletet hozni. Ehhez először meg kellene semmisíteni a korábbi halálos ítéletet, de erre viszont nincs indok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  10. EU-ban nincs halálbüntetés. Szlovákia is tagállam, csak életfogytigra ítélhetik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  11. Az igazi baj a media kisajátítása. Nem az a fontos, hogy mi történik ezzel az öreg emberrel, hanem hogy miként vélekednek tetteiről. A végletesen egyoldalú királyi média csinál majd szentet belőle, ahelyett, hogy mindenki számára világossá válna, hogy mit tett, amit tett, az hogyan minősíthető, és milyen rendszerben, milyen fennhatóság alatt, milyen előzmények következtében történhetett meg mindez.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  12. Nem kell kivégezni, csak elitélni. Kimondani hogy igenis bűnös és börtönbe élje le a hátralévő napjait. Szerteném már olvasni a lapokban az elkövetett bűneit és egy IGAZSÁGOS itéletet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  13. Ki kell adni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  14. Az ilyen, kegyetlenségre képes alakokat, mint ez a sz@r alak Csatáryt is ELEVENEN kellene megnyúzni, hogy valamit is érezzen abból, amit másokkal ő saját maga, kénye-kedvére tett a végtelenül kiszolgáltatott, szerencsétlen emberekkel!!!!
    Mindegy hány éves! – hálás lehet “valakiknek”, hogy eddig élvezhette remek körülmények és jó lét között az életet! Itt az ideje a számadásnak, de igen erős itélettel. Jó érzésű embert nem érdekli a kora, hanem a tettei alapján minősít.
    Neki az elitéltek senkik voltak, talán állati kategóriába véve kínozta, kínoztatta őket!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  15. Lehet “finomlelkűsködni”, mert 97 éves.
    Viszont ő nem “finomlelkűsködött” betegekkel, elesetekkel, idősekkel, gyerekekkel, akkor?! Nem vagonba rugdossák fel, nem korbáccsal verik, csak mindezekért megkapja végre ami jár egy ilyen elvetemültnek!
    Fontosnak tartom ehhez elmondani, hogy én a legyet is csak kizavarom….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  16. Cierre:
    Csehszlovákia jogutódjai kérhetik !
    A cseheket nem érdekli az ügy , Szlovákiát igen.
    És már ki is kérték !
    Azt mondták újra lefolytatják az eljárást és életfogytigra ítélhetik.
    Mert halálbüntetés már nincs.
    ( Hacsak nem engednek a mi ” Jobbikunk ” követelésének és nem állítják vissza Európaszerte a halálbüntetést. )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  17. szalámít csinálnék ebből a patkányból és megetetném a jobbik és a fideSS vezérkarával,hátha a torkukon akad

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  18. Rágós lenne wazze

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  19. Stáry Lórán

    Szlovákia nyilván ki fogja kéni Csatáryt! A magyarok húzni fogják az időt, hiszen ez nem jön jól Orbánnak, ő kifejezetten számít a szélsőségekre, hiszen közelednek a választások. Aztán maga se áll nagyon távol ezektől az eszméktől, ma már kristálytisztán látni, hogy ő nem demokrata, ellenkezőleg egy despota. Ahol a kormány támogatásával lehet a Horthy rendszert éltetni és nyilas író újratemetésén jelenlétével vehet részt a magyar házelnök. Egyébként is führerünk keresi már módját, hogy a demokrácia helyet mi felelne meg leginkább ennek a fél-ázsiai népnek. Jelenleg még beéri azzal, hogy megvonja a vidéki lecsúszott, elnyomorodott emberek millióitól a szavazati jogot. Melyik szegény embernek lesz lehetősége kilométereket menni étlen-szomjan , hogy regisztráltassa magát? Pláne akkor, ha majd a fideszes polgármester kioktatja a delikvenseket, hogy mi kell nektek munka, esetleg segély, vagy regisztráció? Ma Orbán Viktor Magyarország első számú közellensége!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  20. Ki kell adni, mert itthon felmentenék a tetű beszari (netán antiszemita?) bíróságok. A szlovákok legalább minden vacila nélkül elítélnék.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  21. neroka
    Ha van esze Orbánnak, akkor ki is adatja. Mert akkor a forró krumplit a szlovákok kezelhetnék. Akik “vizsgálati fogságban” tartanák az eljárás befejezéséig (azaz a haláláig) De sajna nem valószínű, hogy lesz ennyi esze. Mert akkor jönnének a jobboldali hőzöngők, hogy kiadott egy “igaz magyar hazaffyt” És hát hiányzik ez neki ilyen népszerűségi adatok mellett?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  22. Jogilag igen érdekes a kérdés: maga a bűncselekmény nem évül el, és van egy jogerős ítélet is ellene. Aminek a végrehajthatósága viszont megszűnt, mivel a büntetési mód is megszűnt. Egyébként pont ezért adható ki: ugyanis senkit nem adunk ki olyan országba, ahol a bűncselekményére van halálbüntetés.
    Ismerni kellene a szlovák (vagy csehszlovák) átmeneti rendelkezéseket, amikor a halálbüntetést eltörölték. Mert lehet, hogy elég a büntetést életfogytiglani fegyházra változtatni.
    És persze van egy harmadik lehetőség is: nemzetközi bíróság elé állítani
    Csatáryt. Mondjuk Nürnbergben,

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  23. Ebben a kérdésben én is inkább az élve nyúzás pártján állok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  24. Ne legyetek ennyire vérszomjasak! A bíróság elé állítás célja nem egy aggastyánon végrehajtandó halálos ítélet v. életfogytiglan tartó börtönbüntetés, hanem üzenet a ma nyilasainak! Nem tehettek kedvetek szerint, mert a törvény keze titeket is utolér, akár matuzsálemi korban is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  25. maxval
    2012. július 30. hétfő
    19:47
    “ugyanabban az ügyben nem lehet két jogerős ítéletet hozni”

    Amerikában, de nem így Magyarországon…

    Másrészt nem kell a szlovákoknak új ítéletet hozniuk, mert van egy érvényes. Csodálom, hogy még nem kérték a kiadatását. Az eredeti lasszós ítélet automatikusan módosul életfogytosra, ezzel több dolgunk nincs.

    Bár szerintem se fogja Mo. kiadni a nyororultat, de elítélni se, mert Orbán nyalni akar a náciknak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  26. Hawkeye:
    Már kikérték .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  27. @geyza
    Adnál a kikérésről egy linket? Köszönöm

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  28. Nem kikérték, csak indítványozták a bíróságnak, hogy kérje ki, és arról nyilatkoztak, hogy nem avatkoznak a bíróság dolgába.
    http://nol.hu/belfold/csatary_kiadatasat_keri_a_szlovak_igazsagugy-miniszter

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  29. Hawkeye
    ha Orbán valóban nyalni akar a nácistáknak, akkor tegye, de LEGYEN MÁR VÉGRE VALAKI AZ ELLENZÉKBEN, AKI A MAGYAR N É P figyelmét erre NYOMATÉKOSAN felhívja. Olyan hiteles személy, akinek elhiszik azt, ami a nagy magyar igazság 2012-ben hazánkban!

    Orbán nép elleni bűncselekményt követ el, NEMZETKÖZI BIRÓSÁG ITÉLKEZZEN FELETTE!
    ELÉG volt ebből a közveszélyes szélhámos oligarchiából!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  30. Hamarabb megnyúvasztják itthon titokban (pl. egy kis morfinnal), és természetes halálnak beállítva, mint hogy kiadják.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  31. girbegurba
    Az a csoda, hogy még él! Pedig milyen jó téma lett volna a jobboldalnak, hogy a “halálba üldözték a gyűlölködő baloldaliak szegény ártatlan bácsikát”
    Én egyébként bezsúfolnám egy teletömött marhavagonba a hasonszőrű elvbarátaival együtt, a korabeli ellátással és komforttal – egészen a végállomásig. A zsidó öregek sem kaptak felmentést a társasutazás alól.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Ismét kihallgatták Csatáryt 2012. július 31. kedd | AN

Washington: Nem elsumákolni Csatáry ügyét! 2012. július 26. csütörtök | AN

Csatáry-ügy: a DK rendőri fellépést sürget 2012. július 22. vasárnap | AN

Csatáry és a romaügy visszhangja külföldön 2012. július 20. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos