Ronai and Ronai
AMERIKAI

Washington: Nem elsumákolni Csatáry ügyét! 2012. július 26. csütörtök 19:52 | AN Forrás: AN/MTI/Új Szó/

  • Hozzászólások(36)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Washington: Nem elsumákolni Csatáry ügyét!
Washington/Pozsony/Budapest – Húsz amerikai kongresszusi képviselő írt levelet Áder Jánosnak és Orbán Viktornak a Csatáry-ügy teljes körű és gyors lefolytatását kérve. A levélírók a lehető legnyomatékosabban kérik a hírhedt náci háborús bűnös haladéktalan felelősségre vonását. A szlovák Nemzeti Emlékezet Intézetének pozsonyi levéltárában van annak a bírósági döntésnek az aktája, amely kimondja a múlt héten Budapesten őrizetbe vett Csatáryra a halálos ítéletet, akinek kiadatását a szlovákiai zsidóság csúcsszerve szorgalmazza.
.
A csoport vezetője Jerrold Nadler new yorki demokrata képviselő és az aláírók között mindkét párthoz tartozó politikusok megtalálhatók. A levélírók „a lehető legnyomatékosabban” azt kérik a magyar vezetőktől, „tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy „a hírhedt náci háborús bűnöst, Ladislaus Csizsik-Csatáryt” haladéktalanul felelősségre vonják Magyarországon, miután „nemrég a nyomára bukkantak Budapesten”.
.
A dokumentum felsorolja a Csatáryval kapcsolatban ismertté vált vádakat, majd emlékeztetnek rá, hogy Csatáry „igazi gyáva emberként a háború után elmenekült a felelősségre vonás elől, és hazugsággal leplezve múltját, Kanadában telepedett le. 1997-ben, miután kiderült a múltja, újra menekülnie kellett, és azóta is szökésben áll” – írják az amerikai kongresszusi képviselők.
.
.
Az aláírók szerint az a tény, hogy Csatáry évtizedekkel ezelőtt követte el a bűneit, „nem ad, és nem is adhat okot arra, hogy ne lépjenek fel ellene. A második világháború óta eltelelt sok-sok év, amely során szabadságban és méltóságban élvezhette az életét, ugyanazok az évek, amelytől oly sok zsidót megfosztottak. (…) Bár nem tudjuk semmivé tenni a holokauszt tragédiáját, biztosíthatjuk azt, hogy ezekért a borzalmakért felelős gonosz emberek megkapják büntetésüket” – írják a képviselők, akik szerint a Csatáryhoz hasonló személyek felelősségre vonásával „az elveszett életek előtt tisztelgünk és nem engedjük, hogy feledésbe merüljön az, ami történt.”
.
Jerrold Nadler a Brooklyn és Manhattan egy részét is magába foglaló 9-es számú new yorki választókörzet képviselője 1992 óta a washingtoni kongresszusban. A 20 aláíró között van többek között Howard Berman kaliforniai képviselő, aki Tom Lantos után vette át a kongresszus külügyi bizottságának elnöki tisztét és Tom Marino pennsylvaniai republikánus képviselő is.
.
.
„A Nemzeti Emlékezet Intézetének levéltárában található akta tartalmazza a kassai Népbíróság 1948. június 8-án hozott ítéletét is, amelyben Csatáry Lászlót bűnösnek mondták ki, és halálra ítélték. Ugyanakkor 15 évre megfosztották polgári jogaitól, és elkobozták teljes vagyonát” ,állítja a Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN), melynek dokumentációjából kiderül, hogy Csatáry 1944-ben a kassai rendőr igazgatóság „magas politikai tisztviselője és politikai tisztje” volt.
.
A bíróság szerint „a kassai rendőr igazgatóság elöljárója a nyilasok magyarországi hatalomátvétele után vallási meggyőződésük, faji eredetük, nemzeti hovatartozásuk és nézeteik miatt embereket üldözött és önkényesen őrizetbe vétetett”.
.
A pozsonyi akta tartalmazza a tanúk kihallgatásának jegyzőkönyveit, az 1948. március 16-án kiadott letartóztatási parancsot, illetve Csatáry személyleírását is.
.
A tanúvallomások szerint Csatáry „a neki alárendelt őröket arra utasította, hogy legyenek könyörtelenek a kassai gettóban és a kassai gyűjtőtáborban lévő zsidókhoz, miközben személyesen is aktívan részt vett az őrizetbe vett személyek kínzásában és megalázásában”.
.
.
Gellért Ádám nemzetközi jogász: Csatárynak több lehet a felelőssége, mint amivel az ügyészég meggyanúsította
.
A zsidók koncentrációs táborokba való elszállítása idején „olyan személyeket is besorolt a transzportokba, akikre a kitoloncolás nem vonatkozott, illetve fizikailag nem voltak képesek a transzport elviselésére.” A dokumentumok szerint Csatáry így „ismételten visszaélt beosztásával, és több személy halálát okozhatta”.
.
A hatályos törvényi szabályozás szerint a szlovák Nemzeti Emlékezet Intézeténél működő levéltár feladata a náci Németország, a kommunista Szovjetunió, a második világháború alatti Szlovák Köztársaság, illetve a háború utáni Csehszlovákia állambiztonsági szerveinél 1939. április 18-a és 1989. december 31-e között keletkezett dokumentumok nyilvántartása, kezelése, kutatása és nyilvánosságra hozatala.
.
A háborús bűncselekményekkel gyanúsított Csatáry Lászlónak több lehet a felelőssége, mint amivel az ügyészég meggyanúsította, mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Gellért Ádám nemzetközi jogász, a Holokauszt Emlékközpont Kőrösmező 1941 kutatócsoport vezetője, a Lex Biszku kidolgozója, amikor ismertette a témában frissen feltárt magyar és szlovák levéltári iratokat.
.
A kassai levéltár adatai alapján a városi gettóból 1944. május 15. és június 2. között csaknem 12 ezer embert deportáltak Auschwitzba. A helyi vasútnál dolgozók korábbi vallomásai több mint 15.700 deportáltról szóltak.
.
.
Csatáry hazudik, amikor azt állítja, nem ő volt a gettóparancsnok
.
A sajtótájékoztatón több olyan dokumentumot is bemutattak, amelyen Csatáry László aláírása alatt a „gettóparancsnok” titulus szerepel. Csatáry László a Magyar Hírlapnak néhány napja azt nyilatkozta: „a deportálásokban nem vettem részt, a két kassai gettónál mindössze négyszer jártam, az oda zárt zsidók fölött pedig nem a rendőrség, hanem a németek diszponáltak”. Még ha így lett volna is: a nemzetközi jogász a felelősséggel kapcsolatban emlékeztetett a háborús bűnösök nürnbergi pereiben képviselt amerikai álláspontra, amely szerint „a bűnös parancs továbbítása is bűncselekmény”.
.
Gellért Ádám hozzátette: Csatáry László ügyében lényegesen több bizonyíték áll rendelkezésre, mint a tavaly bizonyítottság hiányában felmentett Képíró Sándor perében. Mint elmondta: a tavaly ősszel elhunyt Képíró Sándor csendőr százados ellen mindössze egyetlen tanúvallomás alapján emeltek – háborús bűncselekmény elkövetése miatt – vádat.
.
A Simon Wiesenthal Központ vezetője, Efraim Zuroff július közepén a budapesti ügyészségen járt, bizonyítékot adott át Hetényi Gábor ügyésznek arra vonatkozóan, hogy Csatáry László kulcsszerepet játszott körülbelül 300 zsidónak Kassáról az ukrajnai Kamenyec-Podolszkba történt deportálásában, ahol 1941 nyarán szinte valamennyiüket meggyilkolták. Gellért Ádám kutatásai szerint Csatáry László 1941-ben Kecskeméten dolgozott.
.
Szita Szabolcs, a budapesti Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója a szerdai sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, „céljuk nem az ítélkezés vagy a felmentés, hanem hiteles dokumentáció bemutatása Csatáry tevékenységéről”. Csősz László, az emlékközpont munkatársa elmondta: példátlan gyorsasággal, alig 56 nap alatt jelölték meg és gyűjtötték össze a vidéki zsidókat, majd további 56 nap alatt csaknem 440 ezer embert deportáltak. Ez nem sikerülhetett volna a magyar közigazgatás kollaborációja nélkül, fogalmazott a kutató.
.
A deportálásokat végrehajtó kassai hatósági szervek élén egy hármas bizottság állt. Dr. Horváth György volt a kassai rendőrkapitányság vezetője, mellette volt Sárváry Jenő csendőr ezredes és Schmidtziffen százados (SS-Hauptsturmführer). Csatáry László ennek a hierarchiának – mint rendőr segédfogalmazó – állt az utolsó előtti lépcsőjén. Tanúvallomások szólnak arról, hogy Csatáry agyonlövetéssel fenyegette meg azokat az emberségesebb rendőröket, akik megpróbálták kinyitni a marhavagonok szellőzőnyílásait, és így levegőhöz juttatni a bezsúfolt embereket. Ezen még a jelen lévő SS-katonák is megdöbbentek.
.

.
Nem érzi bűnösnek magát, de még a németek is elképedtek kegyetlenségén

Indítványozni fogja a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége (ÚZZNO), hogy az erre illetékes szlovák szervek kérvényezzék Magyarországtól Csatáry László Szlovákiába való kiadatását, közölte a szervezet keddi pozsonyi sajtótájékoztatóján annak elnöke, Igor Rintel.
.
A szervezet az esetleges kiadatással kapcsolatban két lehetőséget is elképzelhetőnek tart. Az egyik szerint életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatnák a 97 éves Csatáry ellen 1948-ban hozott halálos ítéletet, és a büntetés-végrehajtás okán kérnék a volt csendőrtiszt kiadatását. A másik lehetőség a Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége szerint az lenne, hogy Szlovákiában folytassanak le eljárást Csatáry ellen.
.
Pavol Sitár, a kassai zsidó hitközség vezetője a kiadatás indítványozása kapcsán azt mondta: már megkezdték a kérvény indoklásának alátámasztásához szükséges dokumentumok gyűjtését. Hozzátette: a Csatáry 1948-as perével kapcsolatos iratokat 1986-tól a szlovák állami archívumban helyezték el, ám a dokumentumok egy része 1995-ben eltűnt.
.
A második világháború idején egy kassai gyűjtőtáborban elkövetett cselekményei miatt a múlt héten Budapesten őrizetbe vett Csatáry ellen folytatandó bírósági eljárást Pavol Sitár szerint igen megnehezíti majd, hogy már vagy meghaltak, vagy nagyon idősek azok, akik a perben tanúként szerepelhetnének. Ennek kapcsán rámutatott:  a bírósági eljárás szlovákiai lefolytatása mellett szól az is, hogy a tanúként szóba jöhető személyek Kassán élnek.
.
A volt rendőrparancsnok bűnösségével kapcsolatban feltett újságírói kérdésre Pavol Sitár azt válaszolta: ha Csatáry nem lett volna bűnös, akkor már a hatvanas években kérelmezhette volna ügyének újratárgyalását és rehabilitációját. „Valószínűleg bűnösnek érezte magát, különben nem menekült volna el”, jegyezte meg.
.
Az MSZP szerint a Fidesz kettős beszédet folytat az antiszemitizmus kérdéskörében, időnként ugyanis a szélsőjobboldal felé is gesztusokat tesz. Erről Steiner Pál szocialista országgyűlési képviselő beszélt csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott: felvetődik a kérdés, hogy Orbán Viktornak és a Fidesz-KDNP-nek vannak-e erkölcsi, politikai értékei, vagy csak „alantas, politikai hatalom iránti vágyódása”.
.
A politikus az antiszemitizmussal összefüggő kormányzati kettős beszédre példaként említette annak az általa is jegyzett törvényjavaslatnak a sorsát, amely parlamenti etikai bizottságot hozott volna létre az antiszemita országgyűlési felszólalások ellen. Mint mondta, előterjesztésüket a benyújtáskor Orbán Viktor személyesen is támogatta a Házban, ám végül egy fideszes módosító javaslat hatására úgy fogadták el az indítványt, hogy mégsem állhatott fel az a testület, amely Steiner Pál szerint az olyan eseteket szankcionálhatta volna, mint amilyen a tiszaeszlári vérvádat felelevenítő jobbikos Baráth Zsolté is volt.
.
Kitért arra is, hogy miközben Áder János államfőt „megdicséri Ilan Mor budapesti izraeli nagykövet”, addig Kövér László fideszes házelnök arról ír, hogy Nyirő József nem volt antiszemita.
.
Steiner Pál hangsúlyozta, hogy Magyarországon nem lenne szabad olyan bornírt vitát folytatni, amely arról szól, hogy egy alkotmányosan bejegyzett párt EP-képviselőjenek vannak-e zsidó felmenői. A szocialista politikus szerint ha ez a kérdés felmerül valahol, akkor ott már nem lehet alkotmányos pártról beszélni.
.
Az MSZP képviselője emellett megemlítette a Csatáry-ügyet is, amelyben az ügyészség szerinte „rendkívül hanyag magatartást tanúsított akkor, amikor direkt nem vette észre, hogy hány éve lakik Magyarországon a nemzetközileg keresett háborús bűnös Csatáry László”. Hozzátette: a Fidesznek döntenie kell arról, hogy Európa része akar-e maradni, és ennek érdekében fellép-e ezen jelenségek ellen.
.
A politikus szólt arról is, hogy „a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szélsőjobboldali szervezet Bőny településen tervez kiképzőtábort tartani” úgy, hogy szerinte ehhez „egy szavuk nincs” a magyar hatóságoknak.
.
Eközben hungarista szimpátiatüntetés szerveződik Csatáry mellett a Kárpát Haza Őrei Mozgalom szervezésében szombaton, Budapesten. A szervezők szerint „nem hagyjuk, hogy idős magyar embereket vérszívó piócák zaklassanak, megpróbálva a halálba kergetni őket. Képíró Sándort sikeresen kikészítették, Csatáry bácsit nem hagyhatjuk, hogy ugyanerre a sorsra jusson!”
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (17 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +13 ( 19 szavazatból)
Washington: Nem elsumákolni Csatáry ügyét!, 4.5 out of 5 based on 17 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(36)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

36 Reader’s Comments

  1. Ezt már nem lehet elsumákolni!!!!!!!!!! :(((((((((((((((((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (23 szavazatból)
  2. Kicsit fura azt olvasnom , hogy gyáva ember módjára elmenekült a felelősségrevonás elől. A legtermészetesebb emberi viselkedés a saját élet védelme. Nem gyávaság ez, hanem normális emberi reakció. Már az óvodás kislányom megtanulta, hogy ha valamit csinált, akkor elbújik. Ezt a sort én kihagynám az írásból.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -11 (35 szavazatból)
  3. Ez is egy vélemény, a T.G.M. véleménye. Szerintem – bár Csatárynak nem sok éve van hátra – halála előtt szembesüljön azzal, hogy ” nem úszta meg”, és senki ne úszhassa meg soha.
    A lenti idézet másolata T.G.M. mai “nyilatkozatának.:

    “Azt hiszem, hogy százéves aggastyánok háborgatásával nem megyünk semmire. Őket már békén kell hagyni. A modern büntetőjog célja nem a megtorlás, hanem az átnevelés, a bűnösök visszaillesztése a társadalomba. Ebben az esetben – még ha Csatáry csakugyan vétkes mindabban, amiben vádolják, bár ez korántsem biztos – ez a cél nem teljesülhet. A vizsgálat, a vádemelés, a tárgyalás csak pótcselekvés volna.

    Nekünk ma a jelenkori fasizmussal kell szembenéznünk. Most kellene olyan társadalmat teremtenünk, amelyben a fasizmus, a nácizmus, a nyilasság egyszerűen képtelenség lenne. Nem törékeny öregurakat kell vád alá helyezni – akár megérdemelnék végső soron, akár nem – , hanem életerős, izmos, élénk, tevékeny, fiatal neonácikkal, neofasisztákkal kell szembenézni, és meggyőzni őket róla, hogy tévednek, hogy a humanizmus nekik is jobb, mint az SS becsületfogalma.

    Tamás Gáspár Miklós filozófus / ”
    Népszava, 2012.07.26

    Nem úszhatja meg!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (21 szavazatból)
  4. TGM véleménye elég furcsa!
    Ez a bűn nem évül el, miről beszél, hogy jönnek ide a fiatal nácik?
    Az ember esze megáll! Még jó, hogy megtalálták a halálos ítéletét, adják ki Szlovákiának, a halálbüntetést már megúszta, majd a végítélet úgy is igazságot tesz!
    T. Gábor megtévesztett!
    Feltette TGM véleményét, mely nálam kiverte a biztosítékot, főleg, mert a fiatalokat belekeveri, azok még nem háborús bűnösök, ennyit nem tud, komolyan nem értem!
    Ez a jövőre is útmutató, hogy aki ilyen bűnt elkövet, ha 70 évig bujdokol, akkor is lakolnia kell, ha végre kézre kerül!
    Ennyivel tartozunk a 6 millió elpusztított áldozatnak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (35 szavazatból)
  5. Elnézést kérek a “megtévesztésért”.
    Nem értek egyet T.G.M.-el.
    A bűnösök NEM ÚSZHATJÁK MEG!
    Mivel nem tudok ezen az oldalon “kiemelni”, “aláhúzni” stb… valszeg félreérthető volt az idézőjelek közé bemásolt T.G.M. nyilatkozat.
    Sorry!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (28 szavazatból)
  6. Semmi gond, az utolsó mondatot később olvastam és tettem helyére, de mondhatnám azt is, hogy a pipától nem láttam!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (14 szavazatból)
  7. Báthory Ödönke
    2012. július 26. csütörtök
    20:38
    Sajnos csak egy mínuszt tudtam nyomni….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (16 szavazatból)
  8. Rossmodorban:
    Nyomtam egyet helyetted, ha ez kell a boldogságodhoz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (13 szavazatból)
  9. Dédszüleimet nem ismertem az ilyen nácik miatt.
    Ez a bűn nem évül el. Az életének maradékára börtönben a helye.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (31 szavazatból)
  10. Te agyatlan, érzéketlen mínuszoló. Erre hogy lehet mínuszt adni? Rád fér egy alapos önvizsgálat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (24 szavazatból)
  11. A végén még Orbánt ítélik el hatalommal való visszaéléssel Gyurcsány helyett, mert ez a gyilkost 1998 elején szívódott fel hatalomrakerülése idején, viszont amikor újra fejére került a korona, akkor a rém megint előkúszottt, ő viszont semmit nem tett letartóztatása érdekébe!
    Csak amikor már az egyik kevésbé felfegyverzett angol napi lap is rátalált, megszégyenítve magánhadseregét, amely szervezet, ezek szerint csupán Brad Pitt játékfegyvereitől tudja megvédeni hazánkat!:P

    A szélső jobb, pedig kapja be, és nyugodtan tűzzön a fejemre vérdíjat, legalább megtudom, hogy mennyit érek!
    Akár az IQ teszt!:DD

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (21 szavazatból)
  12. Ennek a féregnek meg kell döglenie:
    .
    http://atv.hu/cikk/20120726_csatary_igazi_gyava_bunos_washingtoni_kepviselok_irtak_orbannak
    .
    De azoknak is, akik “szimpátiatüntetést” adnak elő neki.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (30 szavazatból)
  13. Eldrad
    Az a baj, hogy addig szarakidnak vele, hogy felfordul mielött felkötnék.
    -
    Hm,.. Hogy milyen aktivak letek a minuszoló nácik ezen a topicon!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (23 szavazatból)
  14. Akkor legalább a 2/3 kihalna!:D
    Az 1/3, pedig egy IMF-hitellel megtámogatva, még jól is járna!:D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (14 szavazatból)
  15. TGM baloldalinak tartja magát,holott nyilatkozatainak jó részében a jobboldal alá játszik(pl.”rendőrterror” volt szerinte az előző kormány részéről a randalírozó,lefizetett csürhe megfékezése ,Csurka-temetés gyászbeszéde,most pedig Csatáry elvtelen megvédése,stb.,). Filozófusunk nem képes felfogni,hogy a rasszizmus elbagatellizálása bármely szinten az újfasizmust bátorítja,az agg náci háborús bűnös elítélése nem bosszúállás,hanem a nemzetközi jog következetes alkalmazása lenne,amit a mindenkori magyar kormányok bűnös módon elmulasztottak…!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (21 szavazatból)
  16. TGM baloldalinak tartja magát,holott nyilatkozatainak jó részében a jobboldal alá játszik(pl.”rendőrterror” volt szerinte az előző kormány részéről a randalírozó,lefizetett csürhe megfékezése ,Csurka-temetés gyászbeszéde,most pedig Csatáry elvtelen megvédése,stb.,). Filozófusunk nem képes felfogni,hogy a rasszizmus elbagatellizálása bármely szinten az újfasizmust bátorítja,az agg náci háborús bűnös elítélése nem bosszúállás,hanem a nemzetközi jog következetes alkalmazása lenne,amit a mindenkori magyar kormányok bűnös módon elmulasztottak…!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  17. Tamás Gáspár Miklós írja:
    „Azt hiszem, hogy százéves aggastyánok háborgatásával nem megyünk semmire. Őket már békén kell hagyni. A modern büntetőjog célja nem a megtorlás, hanem az átnevelés, a bűnösök visszaillesztése a társadalomba.”
    (Heti kérdés – válaszol: Tamás Gáspár Miklós filozófus
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=572008

    .
    Ez így ahogy van, baromság.
    Nem azért, mert nincsenek igaz részei. Hanem azért, mert összezavarja a rész és az egész viszonyát.
    .
    A (modern) büntetőjog alapvető célja, vagy inkább feladata az, hogy gyakorlati alkalmazással, a törvények érvényesítésével járuljon hozzá a társadalom életében az alapvető erkölcsi mércék érvényben tartásához, azaz érvényesítéséhez, minél szélesebb körben való tudatosításához és hitelesítéséhez. (szóval ahhoz, hogy … nem mese az, tényleg úgy van, tényleg ott függjön Damoklesz kardja, és lássák is.)
    .
    Ezeket az erkölcsi alapokat 1. meg kell ismertetni az emberekkel, ez az életkorhoz illő naiv módon már az óvodás korban megindul, nekik ezeket pl. tanulságos mesékbe csomagolva közvetítik. Aztán az erkölcsi rend épülése az emberekben lényegében a halálig tart.
    2. ki kell dolgozni a rengeteg különböző élethelyzetben való követésük szabályait. Erre szolgálna mindenféle konkrét területre vonatkozó törvény, rendelet, előírás.
    És végül, arra is kell, hogy előre tudható szabályok vonatkozzanak, hogy mi legyen akkor, ha valaki bűnös módon megszegi az erkölcsi szabályokat.
    Ekkor jöhet a büntetőjog. De sajnos ez már olyan bonyolult rendszer lesz, hogy a következetes felépítéséért és alkalmazásáért már egy bizonyos árat kell fizetni. Bizonyos értelemben a szabályrendszer önálló életet kezd élni, és az önkényesség (látszatának) kockáztatása nélkül nem lehet belenyúlni, még akkor sem, ha a natúr igazságérzet megkövetelné. (A rendszer önálló élete valósul meg pl. a „„nullum crimen sine lege”, „nincs bűncselekmény törvény nélkül „, vagy a nulla poena sine lege” , a „nincs büntetés törvény nélkül” szabályokban. Többek között ebből élnek az ügyvédek.)
    .
    Az a fentiekhez képest már csak részletkérdés, hogy a tételes jogban büntetéssel sújtott cselekmények büntetése (szóval, ha mondjuk tényleg börtönbe kerül valaki), az úgy valósuljon meg, hogy pl. lehetőleg csökkentse az elítéltre nézve a visszaesés kockázatát. Amennyire lehet, segítse bizonyos, esetleg helyrehozható személyiséghibák korrekcióját. Innen kezdve és ide értve tökéletesen igaz, amit TGM írt: „. A modern büntetőjog célja nem a megtorlás, hanem az átnevelés, a bűnösök visszaillesztése a társadalomba.” Tehát minél fiatalabb korban kerül valaki a büntetés-végrehajtás rendszerébe, ill. minél fiatalabban fog abból kiszabadulni, annál inkább törődni kell azzal, hogy ne szétrombolt (= közveszélyes), hanem életképes, szociális személyiséggel indítsa újra a civil életét.
    .
    De ha pusztán a hosszúra nyúlt élet egyszerűen magával hozná azt, hogy a bűn megszűnik bűnnek számítani az éppenhogy nem az erkölcsi mércék megszilárdulását szolgálná. Az a körülmény, hogy valaki már aggastyán, tényleg csökkenti az átnevelésébe befektetett munka várható hozadékát. DE MI KÖZE ENNEK AHHOZ, HOGY A BŰNT BÜNTETÉSNEK KELL KÖVETNIE? Mert TGM úgy állítja be, hogy mivel itt átnevelni már úgyis késő, meg minek is arra a kis időre, hát meg se büntessük. De ez két különböző dolog! Ha egy elkövetett bűn itt még jár büntetéssel, mert ez még fiatal, ott meg már nem mert az meg már öreg… ez éppenséggel relativizálja az egész rendszert, pedig a büntetőjog pont azért van, hogy segítsen kikezdhetetlenné tenni azt az összefüggést, hogy „ha tényleg megcsinálod, tényleg sittre kerülsz”
    .
    Arról már nem is beszélve, hogy ilyen bántóan ad hoc módon gyakorolni valami megbocsájtást (nem jogi kategória, és ki is lenne jogosult ilyesmire a sértettek nevében – elévülést pedig ne emlegessük, azt itt törvény törölte el) szintén esztelenség. Hogy valami alku induljon meg, hogy de hány évesnek kell lenni hozzá… milyen fittségi állapotban kell lenni hozzá… na nem , következetesen végig se gondolható.
    .
    Kínos ilyen durva ítélkezési hibát találni egy olyan kiváló koponya véleményében, mint Tamás Gáspár Miklós. Lehet, hogy ő a fentieket is egyszerre rövidebben és meggyőzőbben tudta volna leírni. Én is szívesebben olvasnám erről az ő változatát. És most ritka nagyot csalódtam benne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (15 szavazatból)
  18. Amerika ne szóljon bele, mit kíván a magyar néplélek! Ha nem vagyunk képesek szembenézni múltunkkal, más úgy se fogja helyettük megtenni. Lehet, hogy ez az öreg Képíró sorsára jut, lehet, hogy végül börtönbe kerül, de az is lehet, hogy Orbán Viktor a szélsőjobboldal elnyerésének érdekében megpróbálja eltussolni az ügyet a kézi vezérelt igazságszolgáltatással. Ne feledjük, a Vezér olyan emberekkel vette magát körül, akik nemhogy kiállnak nyilas-ideológiát követő XX. századi közszereplők mellett, de egyesek részt vettek a kommunista diktatúra fenntartásában is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (14 szavazatból)
  19. Há’ má’ dehogynem sumákolnak! (Orbán állítólag nem szólhat bele az önkormányzatok munkájába – ja, csak az alsógatyóka színét is ő mondja meg!)
    Mi kellene, hogy meglássák, hogy mi folyik ebben az országban?!
    Cigányokat lődöznek éjszaka, idős zsidó embereket inzultálnak, sírokat döntögetnek, Horthy-kultusz terjed, nyilas írók a tantervbe, nyilas hamvak miatt konfliktus a szomszéd országgal, Kossuth tér visszarendezése a ‘44 előtti időkbe! Könyvek megrongálására felhívás! Minden nem is jutott eszembe, de hirtelenjében talán ennyi is elég!
    Amikor már vagoníroznak elég késő lesz….
    Vona(t) Gabi és társai nem demokraták, mit keresnek egy demokratikus Parlamentben? Ezt miért nem kérdezi meg valaki Orbántól?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (16 szavazatból)
  20. Ki kell gyorsan adni a szlovákoknak, persze csak ha kérik.
    Hajtsák végre az ítélete, vagy “enyhítsék” életfogytiglanra!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (19 szavazatból)
  21. Ez az ember az emberiség szemete! Nagyszerű, hogy még életében horogra akadt. Legalább úgy kell majd meghalnia, hogy tudatába lesz állatiasságával. Soha nem lesz feloldozás ezen bűnök alól.
    Ami a felelősségre-vonást illeti az kemény feladat elé állítja a hatalmat. Hiszen még messze vannak a választások, de annyira nem,hogy ne kéne gondolni a Jobbik szavazóira. Kell ez a mi Viktorunknak, mint egy falat kenyér. A házi őrizettel egy darabig befogják a világ száját. Aztán egy 97 éves ember élete már nem áll olyan biztos lábakon, hogy még évekig elhúzhatná, ezért el lehet ódázni ezt az eljárást még évekig. Addig az öregember ellesz a lakásában, mint a befőtt. Magyarországnak ez nem probléma, hiszen mi Ázsiai pávatáncos nép vagyunk, majd sasszézunk egyet ide, egyet oda és a világ azt fogja hinni, hogy barátkozunk, pedig csak építjük a diktatúrát. Áldja meg az Isten a mi vezérünket Orbán Viktort. Remélhetjük, hogy az idén végre befagy a Duna.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (17 szavazatból)
  22. Ha a magyar bűnüldöző szervek teszi a dolgát akkor és ahogy azt kell, a Csatáry ügy egy napra címlapra kerül és legközelebb a bírósági tudósításról hallunk.
    A nagy sumák eredménye: “Báncsák a magyart”!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (17 szavazatból)
  23. Míg másokat a halálba segített, ő igen szép kort megért valószínűen jó körülmények között. A még hátralevő idejét betyárul meg kell keseríteni. És adni neki egy kötelet, tehessen sk. a rossz körülményei ellen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (14 szavazatból)
  24. Gábor 2012. július 26. csütörtök 20:46
    “Ez is egy vélemény, a T.G.M. véleménye….”
    TGM Erdélyben születve szocializálódott. Ide költözve értékes emberként él.
    Én már többször feltettem azt a költői kérdést:
    Tudja-e Tamás Gáspár Miklós, hogy – jelenleg – hol él?
    Ez máig is rejtély előttem és barátaim előtt is. Nem látszik megnyilvánulásaiból.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  25. csiszár istván

    A fasizmust – teljes joggal – minden normális politikus elítéli.

    De vajon akkor a vallásokkal és a vallási fundamentalizmussal miért kell olyan kesztyűs kézzel bánni ??

    Embertelenségben , kegyetlenségben és szadizmusban semmivel sem maradnak el a Hitleri és Göbbelsi fasizmus mögött.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  26. csiszár istván

    Az egyik lehetséges válasz a fentebbi kérdésre az , hogy természetesen azért , mert a nyugati világ politikusai is ( különösen Amerikában ) hivatalból “mélyen vallásos” keresztények.

    Vajon lenne-e esélye az elnökválasztáson egy olyan politikusnak , aki nyíltan ateistának vallaná magát ??!!

    De így meg az a kérdés merül fel , hogy a sok millió dolláros vagyonokat és választási kampányokat hogyan lehet összeegyeztetni a Krisztusi szegénység és alázatosság elvével ??!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  27. http://leharblog.wordpress.com/2012/07/27/valasz-t-g-m-valaszara/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  28. lehar
    2012. július 27. péntek
    15:06
    .

    “Az, hogy Csatáry nem bújhat ki még ennyi év után sem az igazságszolgáltatás alól, egyben legyen üzenet a jelenkor fasisztáinak!”
    .
    Kevésen múlt. Ne legyenek illúzióink, itt az is megtörténhetett volna (sőt…), hogy mindent megúszik. Jó, ha tudjuk, hol élünk, legalábbis mi, itt.
    .
    Tavaly szeptember 22-én rendelt el a magyar ügyészség nyomozást, Csatáry ügyében. Tehát ha olyan sürgős lett volna…
    .
    Mindössze az a pechje a vén féregnek, hogy Orbán hol így, hol úgy kénytelen lebegtetni az álláspontjait.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  29. Ezt látták a britt felderítők.
    http://www.bbc.co.uk/history/worldwars/wwtwo/aerial_recon_gallery_05.shtml

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  30. Marcus Aurelius
    2012. július 27. péntek
    15:43

    Igen, kevésen múlt. Ezért is írtam feljebb, hogy ha az igazságszolgáltatás tette volna a dolgát… akkor most nem kellene megint másra mutogatni, hogy “báncsák a magyart”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  31. Sziasztok, más téma: alig várom, hogy Bartus Laciék megírják Orbánnak a VOSZ találkozón tett kijelentéseit, le vagyok döbbenve, félelmetes dolgok jönnek :-( …(elnézést László, de mivel naponta többször is olvasom az írásaitokat, már olyan mintha egy baráti klubba járnék).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  32. Ha ez igaz, akkor megdöbbentő! Magyar antiszemiták listája: http://hu.metapedia.org/wiki/Magyar_antiszemit%C3%A1k_list%C3%A1ja

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  33. Nem is akarják .Ő egy hős fog lenni, jövőre szobrokat avatnak neki, és stb..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  34. Ádernek lefordította valaki a levelet???:))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  35. Lópici Gáspár

    Nincs három méter kötél Magyarországon?
    “Dr .Kotász” nem dolgozik már?
    Lógatni az ilyeneket nyakuknál fogva!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  36. GEDEON:
    Ez a te Metapédiás antiszemita linked nem más mint szemét csúsztatások roppant gyűjteménye.
    Méghogy Képíró egy mártír akit a ” Világzsidóság ” kergetett halálba….meghogy Karinthy Frigyes antiszemita…húzzál a jó fenébe ezekkel a baromságokkal, köcce.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Zentai megússza 2012. augusztus 15. szerda | AN

Nem valószínű, hogy kiadják Csatáryt 2012. augusztus 9. csütörtök | AN

Izrael köszönetet mondott a Sunnak 2012. augusztus 5. vasárnap | AN

Új eljárás indulhat Csatáry ellen Kassán 2012. augusztus 2. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos