Ronai and Ronai
AMERIKAI

Hagyták elillanni a kassai hóhért 2012. július 17. kedd 12:08 | AN Forrás: Jewish Times

  • Hozzászólások(53)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Hagyták elillanni a kassai hóhért
Budapest – Az Európai Zsidó Diákszövetség (EUJS) álláspontja az, hogy bármilyen kevés van már csak hátra Csizsik-Csatáry Lászlónak, az egykori kassai gettó brutalitásáról hírhedt rendőrparancsnokának, akit a Sun leplezett le XII. kerületi lakásán, azokat az éveket mindenképp börtönben kell töltenie. Az ügyészség azonban fütyül az egész ügyre.
.
Láthatóan más a véleménye a magyar ügyészségnek, amely állítólag még tavaly ősszel kezdte vizsgálni a Kanadából tizenöt éve Magyarországra szökött, Csehszlovákiában in absentiam háborús bűnei miatt elítélt Csatáryt, aki mintegy 17 ezer zsidó bevagonírozását szervezte meg. Áldozatai Auschwitzban kötöttek ki. Csatáry a hatalmába került szerencsétlen embereket rendszeresen terrorizálta, a nőket kutyakorbáccsal ütlegelte.
.
.
Demonstráció a lakásnál: a magyarok végre tartóztassák le a háborús bűnöst
.
Újabb információk szerint Csatárynak nem elhanyagolható része volt a kamenyec-podolszki vérengzés előkészítésében is. Ez volt az első nagyobb, zsidók ellen irányuló tömeggyilkosság, amire 1941-ben került sor Kamenyec-Podolszk mellett, még a zsidóság szisztematikus megsemmisítését – a Végső Megoldást – kimondó Wannsee-konferencia előtt. Kamenyec-Podolszkba Magyarország több tízezer zsidót adott ki, olyan embereket, akik a más országokban tomboló hitleráj elől menekültek, és semmilyen irattal nem tudták magukat igazolni a magyar hatóságok előtt, jogi értelemben tehát illegális bevándorlók voltak.
.
Csatáry ajtaja előtt
.
Közben az is kiderült: tíz hónappal ezelőtt egy informátor segítségével jutott a Simon Wiesenthal Központ olyan adatokhoz, amelyek lehetővé tették Csatáry felkutatását Budapesten. Az informátor 25 ezer dollár (5,8 millió Ft) jutalmat kapott – mondta a központ igazgatója, Efraim Zuroff. Néhány héttel ezelőtt Zuroff budapesti útja alkalmával külön felhívta a figyelmet arra, hogy Csatáry, a világ legkeresettebb háborús bűnöse zavartalanul él Budán, az ügyészség azonban ezután sem érezte szükségét annak, hogy zaklassa a kilencvenes éveiben járó férfit. Zuroffék a múlt héten újabb információkkal szolgáltak, egyszersmind sürgették a vizsgálat felgyorsítását. Az ügyészség azóta a bizonyítékokat tanulmányozza.
.
.
A Sun vasárnapi leleplezése után, amelyet magyar nyelven elsőként az Amerikai Népszavában olvashattak, világszenzáció lett a dologból. Az Index az ügyészségen érdeklődött, de azt a választ kapták, hogy vasárnap van, és senki nem foglalkozik ilyenkor az üggyel. Az Index ezután maga szállt ki a helyszínre, de úgy tűnik, Csatáry azóta felvette a nyúlcipőt.
..
Az EUJS hétfőn tartott demonstrációt Csatáry lakásánál, amelyen más csoportok is részt vettek. A tüntetésen követelték: Csatáryt végre tartóztassák le a magyar hatóságok. Gergely Andi, az EUJS elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott (videó itt): a diákszövetség erkölcsi kötelességének érzi, hogy fellépjen ez ellen az ördögi gonosztevő ellen, és büszkék arra, hogy felhívhatják a világ figyelmét az elkövetőre és tetteire. A demonstrációhoz csatlakozott a Zsidó Diákok Világszövetségének elnöke, Oliver Worth és több más szervezet. Worth szerint nem csak a zsidó, de valamennyi diák kötelessége gondoskodni arról, hogy ez a sátáni figura rács mögött töltse, ami még az életéből hátra van.
.

A Csatáry-ügy után meglehetősen egyértelműnek tűnik, amit eddig is sejteni lehetett: a magyar kormány politikai okokból egyszerűen nem kíván fellépni a még életben lévő és kompetenciájába tartozó háborús bűnösökkel szemben. Történik mindez 2012-ben, Raoul Wallenberg születése 100. évfordulóján, amikor a magyar Országgyűlés elnökét Izrael Állam nemkívánatosnak minősíti náci szimpátiái miatt, és csaknem erre a sorsra jut az új államelnök is.
.
A Süddeutsche Zeitung keddi számában megállapította, hogy Csatáry Lászó háborítatlanul élhetett Magyarországon. Oliver Das Gupta megemlítette, Serge Klarsfeld, a francia „nácivadász” kételkedik abban, hogy bíróság elé lehetne állítani a feltételezett háborús bűnöst; szerinte a most megtalált Csatáry profitálhat „hazája jobbratolódásából”. Kijelentette: „Nem vagyok benne biztos, hogy a felfedezésnek lesznek jogi következményei ez alatt a konzervatív kormány alatt.” A lap kiemelte, Csatáryt nem a magyar rendőrség, hanem egy brit riporter találta meg. Megemlítette, hogy Efraim Zuroff, a Wiesenthal központ vezetője követelte, hogy Magyarország nevezze meg gyanúsítottként Csatáryt és hagyjon fel a „körbe lavírozással”.
.
A lap cikkében hozzátette: lehetséges, hogy Magyarország el akarja nyújtani az ügyet, így elkerülve az eljárást. A szerző szerint mindez fájdalmas módon rávilágít arra, hogyan működtek együtt az akkori hatóságok 1944-ben a nácikkal. A cikk kiemelte, hogy Zuroff már 2006-ban adott át bizonyítékokat az ügyészségnek, 2011-ben pedig még a budapesti címet is, illetve megállapította, hogy annak is egyre nagyobb az esélye, hogy a 97 éves gyanúsítottat tárgyalásra alkalmatlannak nyilvánítják. Kijelentette: „A magas kor nem védheti meg a gyilkost.” A lap felidézte, Csatáry azért vonható felelősségre, mert Kassa rendőrparancsnokaként 15 700 zsidót küldött Auschwitzba.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.3/5 (27 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +16 ( 34 szavazatból)
Hagyták elillanni a kassai hóhért, 4.3 out of 5 based on 27 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(53)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

53 Reader’s Comments

  1. @Rfarkas 04:17
    Sok erőt kívánok neked.
    voisine

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  2. a goj Professzorok Batthyányi Köre (egy Nobel Díjast se nézek ki belőlük) is beállt Lájkolni. Ők a magyar értelmiség szine java, csak rájuk kell nézni: http://www.bla.hu/profs/tagok_tab.php

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (6 szavazatból)
  3. Az emberiseg/emberiesseg vitahoz.
    Forditasi hiba. Megprobaltak atvenni az angol szovegbol szo szerint, csak a fordito se angolul se magyarul nem tud rendesen.
    Humanity (nagybetuvel)- emberiseg
    humanity (kisbetuvel) – emberiesseg
    lasd: crime against Humanity – az emberiseg elleni bun
    lost humanity – elveszett/elvesztett emberiesseg

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Csatáry a betegeket is felrugdosta a vagonba 2012. július 17. kedd | AN

Újabb háborús bűnöst találtak Pesten? 2012. július 15. vasárnap | AN

Áder is szalonképtelen lehet Izraelben 2012. július 3. kedd | Lázár György

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos