Ronai and Ronai
AMERIKAI

Dinnyekartell: a kormány segít meglopni a vevőt 2012. július 23. hétfő 18:41 | AN Forrás: AN/MTI/Index/Beol

  • Hozzászólások(59)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Dinnyekartell: a kormány segít meglopni a vevőt
Budapest – Hatalmas import dinnyeszállítmányt akart kiszorítani a piacról a kormány által életre hívott dinnyekartell, amely elhatározta, egyik nagy bolthálózat sem adja 99 forintnál olcsóbban a dinnye kilóját. Az államnak éppen a fogyasztókat megkárosító összejátszásokat kellene kiszűrnie, ehelyett élen jár a megszervezésükben. Tájékozódás után dönt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a feltételezett dinnyekartell és a mesterséges árdrágítás ügyében hétfőn, amikor is Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára azt állította: dinnyeügyben semmilyen versenyjogi eljárás nem folyik jelenleg Magyarországon.
.
A 99 forintos ár „elfogadható a multiknak és a termelőknek is, így kilónként 40 forintot kaphatnak a gazdák, ami után áfát sem kell fizetniük” – mondta Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke, aki történetesen egyben dél-békési fideszes országgyűlési képviselő. Szerinte így hektáronként 400-600 ezer forintos tiszta profithoz jutnak a termelők. A  minisztérium pedig reklámkampánnyal is segíti a dinnyét, de a paprika, a paradicsom és az alma is számíthat a támogatásra. Szerinte a promóció sikerén sok múlik: 16 ezer ember munkája, megélhetése. Hozzátette: ha a mostani akció sikeres lesz, akkor jövőre a dinnyetermesztés területén akár már 18-20 ezer ember is dolgozhat.
.
.
Simonka György fideszes dinnyekirály
.
A Versenyhivatal a sajtóból értesült arról, hogy a magyar dinnye fogyasztói árával kapcsolatban feltehetően egyeztetésre került sor a termelők egyes érdekképviseleti szervezetei és a dinnyét forgalmazó egyes cégek között. A témában később érkezett panasz a GVH-hoz. A Versenyhivatal tájékozódik, információt kér az ügyről. Ezután dönt arról, hogy indít-e eljárást.
.
A múlt héten a hipermarketek – vevőik megkárosításával – vállalták, hogy júliusban nem csökkentik eladási áraikat kilogrammonként 99 forint alá, így a hazai termelők 35-40 forintos felvásárlási árat kapnak árujukért. Az akciót a Magyar Dinnyeszövetség (MDSZ) elnöke, Simonka György fideszes képviselő és Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár kezdeményezte. A kereskedelmi láncok és az MDSZ megállapodásáról nem kérték ki előzetesen a GVH véleményét.
.
.
A CBA megmagyarázza, miért kell felfelé eltérni a normál piaci ártól
.
Budai azt állítja, dinnyekartell ügyében hétfőn „egyeztetett” Juhász Miklóssal, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökével. Ez alapján leszögezte: a GVH-nál nem folyik eljárás az ügyben. Hozzátette: a VM továbbra is közvetítő szerepet vállal a magyar dinnye promóciójában, és kiáll a magyar dinnyetermelők és szövetségük, valamint a terméktanács mellett.
.
Budai Gyula kijelentette, hogy a szaktárca továbbra is kiáll az érintettek mellett, a dinnyepromóció „ellendrukkereinek” pedig azt javasolja, hogy ismerjék meg a tárca álláspontját, mielőtt közreadnak az ügyben valamit.
.
.
Mi köze a kettőnek egymáshoz?
.
Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke aláhúzta: a dinnyepromócióra azért van szükség, mert az elmúlt években jelentős piacokat vesztettek a magyar dinnyetermelők, a görögdinnye termőterülete megfeleződött Magyarországon. Ezért rendeztek a múlt évben dinnyefórumot, ahol kiutat kerestek a helyzetből. Ennek egyik eleme a mostani promóció, amelynek célja az elveszített piacok visszaszerzése, valamint a feketekereskedelem visszaszorítása. A FruitVeB elnöke úgy vélte, egy jól szervezett, átgondolt program sokat segíthet, akár 20 százalékkal növelheti a magyar görögdinnye belföldi fogyasztását.
.
Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a versenyhatósági vizsgálódást nem tartja megalapozottnak. Közölte, hogy személyesen vett részt a két hete megrendezett dinnyekerekasztalon, ahol az hangzott el: kérik a magyar piaci szereplőket, hogy magyar dinnyét forgalmazzanak. Emellett önmérsékletet kértek a kereskedőktől: a fogyasztói árakat úgy alakítsák ki, hogy ezzel kedvezzenek a termelőknek is, mivel információjuk volt róla, hogy az országba jelentős mennyiségű import dinnye érkezett. A kommunikációs igazgató arról is beszélt, hogy a magyar dinnye jobb minőségű a külföldinél, ezért drágább. Utalt ugyanakkor arra, hogy a dinnyeszezon kezdetén magasabb árak az idő előrehaladtával mérséklődnek.
.
Vérlázítónak mondta a dinnyetermelőkkel és az áruházláncokkal kötött megállapodást kísérő „hisztériát” az Országgyűlés szakbizottságának fideszes tagja. Pócs János a 180 percben elmondta: a magyar dinnyetermelők jogosan várják el a magyar kormánytól, hogy megvédje érdekeiket, egyúttal bírálta a kartellgyanút megfogalmazó Gazdasági Versenyhivatalt, amiért a szervezet semmit sem tett az ellen, hogy az elmúlt évtizedben 15 ezer magyar dinnyetermelő család ment tönkre. Pócs János a külföldi mintákat ajánlotta a GVH figyelmébe, végezetül pedig cáfolta, hogy a megállapodás kartellgyanús lenne. Mint mondta, tisztességes, önkéntes megállapodásról van szó.
.
Másként látják azok, akik vevőként vannak jelen a piacon, és akikkel szemben a fideszes pártállam – gyakorlatilag saját embereik profitjának kierőszakolása érdekében – példátlan durvasággal lépett fel. Az internetes fórumokon hozzászólások ezrei taglalják a magyar vásárlók pénztárcájával szembeni ocsmány merényletet, amely egy ötkilós görögdinnye esetén akár ezer forinttal is megkárosíthatja a vevőt. Alaposan feltehető, hogy az összeesküvésnek hazai következményei nem lesznek, de az is, hogy ebben az esetben ez az ügy is az európai fórumok előtt folytatódik.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (9 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +12 ( 14 szavazatból)
Dinnyekartell: a kormány segít meglopni a vevőt, 4.6 out of 5 based on 9 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(59)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

59 Reader’s Comments

  1. drága ten – ez mind úgy igaz, ahogy írja!
    De az is, ha nincs pénze a népnek, talán, de csak talán, egyszer megveszi a dinnyét a gyerekének, aztán már csak nézi! A kisnyugdíjasok is inkább gyógyszerre költenek és a betegek is csak álmodnak a gyümölcsről, legfeljebb C-vitamint szednek! A tény, nincsből nem lehet vásárolni!
    Piacgazdaság van, van választék és ezek a múltba révedezők mindent be akarnak szabályozni! A pénzszűke helyettük is szabályoz, amit eddig elkövettek, éppen ezt teszi meg velünk!
    A gazdagok nem fognak 5 magyar dinnyét megvenni naponta és nem vesznek naponta több kiló húst és több kiló kenyeret sem, a ruházatot nem is taglalom….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  2. Eagle júl. 24. 09:39!
    Írjuk a magunkét, általában egy véleményen is vagyunk! Akiknek olvasniuk kellene ezeket a véleményeket nem is tudják, hogy ilyen tájékozódási lehetőség is van!
    Sok helyen nincs ATV és KR sem, csak a hurrá mindent jól csinálunk TV-k, ahol arról hallhatnak, hogy ha a zemútnyócév meg a szemkilövetős nem lett volna, akkor nem 2030-ban lenne Kánaán ebből a Tündérlakból, hanem már most! Arról is hallgatnak, hogy vannak, akiknek már most is Kánaán van, sokan még erről sem hallanak! A minuszolók sem nagyon olvasgatnak, mert itt minuszolnak, de az otthoni oldalakon hsz-ket kell írniuk a megélhetésükért! A felcsúti akadémián végzettek 10 gépen 20 név alatt robiznak, mint a güzük, amióta nincs Kossuth téri banzájn és nincs moltovkoktélozás! Nekik sem jobb, mint nekünk, mert őket a gerincük sem tartja meg…)))))))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (11 szavazatból)
  3. Sándor-
    .
    Nekünk Magyaroknak (már amelyiknek) rá kell jönni arra, hogy a világ nem körülöttünk forog! Nem mindenki eme nagy világban a Magyar népet és területeit akarja.
    A híres kárpát medencénk valóban szép és jóságos hely, de van más hasonló is rajta kívül!
    Nem a világ legértékesebbe a Magyar föld. Nem a világ legértékesebbe a kristálytiszta (?) víz, az erdeink …
    A Magyar észt sem akarja mindenki magáévá tenni! Sőt!
    De viszont ha ezt hisszük akkor a Magyar nép a világ legbeképzeltebb egyike!
    Valóban volt idő mikor a Magyar büszke lehetett Magyar mivoltjára. de ennek sajnos vége.
    Ésha továbbra is azt gondoljuk; Mi vagyunk a Legek lege, kivivjuk joggal a legbutább népek megnevezését.
    .
    Már a népek, nemzetek nagy többsége rájött;
    Az erőt és a javakat egyesíteni kell annak érdekében, hogy a globalizáló tőke, agresszív terjeszkedés és erő ellen felvehessék a harcot! Meg kell őrizni minden nemzetnek a múltját, Megvédeni a jövőjét! De sajnos ez “egyedül” nem lehetséges.
    Az említett javakat nem minden esetben a kézzelfoghatóság jellemzi , mintsem inkább a szellemi tőke az ami a népeket az igazi nagyok közé és túlélők közé emelhetik!
    .
    Mi, Magyarok rá kell jöjjünk; A felhők nem állnak meg az országhatár előtt!
    Rég nem vagyunk abban a helyzetben, hogy kokikat osztogassunk és sallereket! És bizony, lám! Vissza is kapjuk azt akár sokszorosan!
    .
    Már nem a mi szőleink, gyümölcsünk a legédesebb! Nem a mi boraink a legédesebben mámorítóbbak. És nem a mi észjárásunk kötelező az amerikai kutatócsoportokba integrálni …
    A híres Magyar mezőgazdaság már a múlté. És miért? Azért mert van egy olyan dolog, hogy PIAC amit a magyar kormány és emberek nagy többsége nem vesz figyelembe. A KGST piacnak vége, már minőséget (is) kell produkálni.
    Magyarországon nem süt másként a nap és ebből kifolyólag igen is, vannak minőségi áruk a Magyar határon kívül! SŐT! A Magyar áruk többsége; Silány, gyatra, nem üti meg a közép mezőnyt sem! Amelyik igen az valamelyest PIACI érdekszférák mögül működtető produktum.
    .
    Tehát lássuk be; Pl. az Ausztrál nektarin barack finom, a francia szőlő zamatos …
    Ideje felvilágosodni; vannak máok is olyan, vagy sokkal jobb földrajzi helyzetben eme kis hazánknál! De akár még rosszabban is! Vagy éppen jobban! És mégis, a hátrányt előnyükké kovácsoló népek megelőztek. Az előnyt, az esélyt jól használó népek Európa vezetőivé váltak … Ideje asszimilálódni és közben gondolkodni! Hol is rontottuk el! Hol aludtunk el! Hol altattak el!
    .
    Nem a helyzetünkkel van a baj, a Felfogásunkkal!
    És ezen nem változtat sem Orbán, Gyurcsány, Kata, Marcsi … Ezen nekünk kell változtatni!
    Az ilyen „hatalmak” mint jelenleg a nyakunkon vannak, csak ártanak, lehúznak, degradálnak.
    .
    A Nemzetnek kell felnőni! Bocsánat! Nem felnőni! Felébredni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  4. Szabad PIAC, szabad ÁRAK, ez az amire felakartam hívni a figyelmet!
    Ellene vagyok minden olyan kartellnek vagy kormány beavatkozásnak amely szabályozni akarja a piaci árakat! Ez nem helyes. Ha ez működik akkor a földművesek nem fognak többet termelni mind amennyire van igény és nem fognak siránkozni azért hogy nem tudjak eladni a portékájukat.
    A szabad piac, szabályozza az árakat és nem fordítva!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  5. K.S. 15:22
    Valhol nagyon elrontottuk. Muhinál, Mohácsnál, Világosnál, stb.
    Nade mi építettük a kontinens első metróját, mi villamosítottuk a svájci vasútakat, mi lokátoroztuk meg a Holdat, mi láttuk el a nagyföldet Ikaruszokkal, konzervekkel, gyógyszerekkel stb.
    Nade:
    Hol van a szegedi paprika?
    Hol van a makói hagyma?
    Hol van a kecskeméti barack?
    Hol van a szatmári szilva?
    Hol van a szabolcsi krumpli?
    Hol van a herendi porcelán?
    Stb., stb., stb.

    Néhány évvel ezelőtt debreceni paprikát vettünk a derby-i közértben, magyar szalámit olaszban.
    Azóta már tokaji bor sincs az alsó polcon sem.

    Felfogásunkkal van baj.
    A Sogun sorozat évtizedekkel ezelőtt bemutatta a fekete szerződést:
    a spanyolok és a portugálok felosztották maguk között a Földet.
    Megfizették gyarmatosítást. Az angolok és a hollandok pedig meggazdagodtak ebből.
    Az az ország tud előbbre jutni, amelyik a legjobban alkalmazkodik a világgzdasághoz.
    Liska Tíbor szerint Németország és Japán szétverve símán (segélyekkel)beszállt a mainstreambe, nagyhatalom lett.
    Orbán is tudja ezt. Ezért veri tönkre az országot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  6. csakén
    2012. július 24. kedd
    14:44
    Egyet értünk! Én magam is nyugdíjas vagyok a kisnyugdíjasok közül. Ám amit korábban írtam az igaz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  7. zoli: “Valaki segítene megfejteni, hogyan lehet egy ötkilós dinnyével – aminek az ára 99 Ft/kg – 1000 forintnyi kárt okozni?”

    Úgy kérlek szépen, hogy 5×99=kb 500 plusz a jatt az ezer. Hazaviszed a dinnyét, megkóstolod és olyan sz..r, hogy megy a kukába. Máris buktál egy ezrest.
    Na, érted? :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  8. Kedves
    ricsi,
    2012. július 24. kedd
    10:42

    Tökéletesen igazad van és érthetően fogalmaztál.Ez sajnos így igaz.Telesulykolta a Jobbik és a fidesz az emberek agyát ezzel a képtelenséggel.Csak röhögnöm kell,amikor ennek okáért minden piacon,supermarketben azt olvasom,mint valami ajánlást,hogy magyar áru.
    Na’ ezeket nem vásárolom meg.Hogy miért? Mert tele van a tö.öm ezzel a szemét hazugsággal ,a másik oka pedig az,hogy mindig utáltam,ha megakarták mondani,mit vásároljak.Egy nagy lóvesszőt nekik!!!Én ízletes,és szép árut veszek…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  9. Bardócz-Tódor András

    Az 500 jattot nem értem. Én egyébként ha tehetem magyar árut veszek. Amerikában meg amerikait kellene venni, nem kínait. Mondjuk nekünk sem használnak a kínai dömpingárak. A piac sosem működik tisztán, abban bízni ugyanolyan, mint a kommunizmusban bízni. Az Élet megcáfolja az elméleteket, de az élet megoldásai közé tartoznak az átmeneti szabályozások is. Szóval szerintem a történéseket nem érdemes kritizálni. Élni kell. Az életünkkel járulunk hozzá a világ jobbításához, nem a véleményünkkel. Meg aztán szinte mindig mindenkit félrevezetnek. Mi magunk is igyekszünk másokat félrevezetni, ha az érdekük ezt kívánja. Ez a piacgazdaság valójában.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Budai pereli a Népszabadságot 2012. október 1. hétfő | AN

Budai hazudott Bajnairól és Gyurcsányról 2012. szeptember 27. csütörtök | AN

GVH: Eljárás indult a dinnyekartell ügyében 2012. augusztus 30. csütörtök | AN

Az áruházláncoknak kedvezett a dinnyekartell 2012. augusztus 13. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos