Ronai and Ronai
AMERIKAI

Antifasiszta emlékmenet Budapesten 2012. július 26. csütörtök 18:53 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(26)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Antifasiszta emlékmenet Budapesten
Budapest – Antifasiszta emlékmenet indult csütörtök délután Budapesten a Deák térről a Budakeszi útra Ságvári Endre halálának 68. évfordulóján.
.
A mintegy húsz ember Bajcsy-Zsilinszky Endre szobrától indult, a menet felkeresi Kiss János altábornagy szobrát, az egykori Margit körúti fogházat, valamint Raoul Wallenberg szobrát. A felvonulás fáklyás megemlékezéssel zárul este a Budakeszi úti Remíz étteremnél, ahol 68 éve a csendőrökkel vívott tűzharcban meghalt Ságvári Endre.
.
A menet indulásakor Donáth Ferenc, a Nagy Imre Társaság fővárosi szervezetének elnöke úgy fogalmazott: „arra emlékezzünk, hogy voltak, akik magukban tisztázták, hogy fegyvert fognak a terrorral szemben a náci megszállás alatt, közülük való Bajcsy-Zsilinszky Endre és Ságvári Endre”.
.
Csonka Beáta, a Demokratikus Koalíció (DK) aktivistája a menet indulását megelőzően felszólította a kormányzatot, hogy ne szimpatizáljon „a Jobbikkal, a náci és fasiszta eszmékkel”, mert annak az lesz a vége, „mint 1944-45-ben, amikor sok becsületes embert kivégeztek a nyilasok”. Mint fogalmazott: „ma is vannak nyilasok a Magyar Gárdában és Jobbikban”.
.
A menetben a DK egyik helyi szervezete, a Szolidaritás egyik aktivistája és néhány érdeklődő képviseltette magát.
.
Péntek délután a Magyar Antifasiszta Liga és a MEASZ-Összefogás a Demokráciáért, a csatlakozó civil szerveződésekkel együttműködve szervez megmozdulást Ságvári Endre halálának évfordulója alkalmából a Gesztenyéskerti Antifasiszta Emlékműnél.
.
Ságvári Endre jogász 1940-ben csatlakozott a Kommunisták Magyarországi Pártjához, 1942-től illegalitásba vonult. 1944-ben szerkesztette a Béke és Szabadság című lapot. Részt vett az ellenállási mozgalom szervezésében. 1944. július 27-én a Budakeszi úti Nagy cukrászdában (ma Remiz étterem) csendőrök akarták igazoltatni. Tűzpárbaj alakult ki, amelyben Ságvári és egy csendőr is meghalt.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 2.7/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +6 ( 10 szavazatból)
Antifasiszta emlékmenet Budapesten, 2.7 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(26)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

26 Reader’s Comments

  1. „ma is vannak nyilasok a Magyar Gárdában és Jobbikban” sőt a fidesz-kdnpben is. :((((((((((((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (14 szavazatból)
  2. Ságvári most nem divat. Nálunk a faluban a Ságvári utcát átnevezték Popjeluszkóra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  3. Ez is egy jól megszervezett akció volt, sok ellenforradalmárral.
    A fidesz meg a jobbik sír a röhögéstől.
    Ez a menet majd biztosan elriasztja a nácikat attól, hogy halálosan megfenyegessenek tisztességes embereket (lásd Andrassew Iván, Kertész Ákos, Csatáry ellen demonstrálók stb).
    Az ilyen performanszra nincs nagy szükség, mert csak azt mutatja, hogy a nagypofájú csőcselék ellen nincs ereje a magyaroknak fellépni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  4. Kommunista/Fasiszta egykutya. MIkor lesz már végre valaki pont középen ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (10 szavazatból)
  5. Antifasiszta vagy éppen komminista.
    Én pl Antifasiszta vagyok de Antikommunista is.
    Úgy fele – fele arányban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (9 szavazatból)
  6. Lehet,hogy a rendőrök többen voltak…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  7. Bárcsak egyszer kitisztulna minden magyar elméje.Mi nem születünk fasisztának kommunistának se liberálisnak mi MAGYARNAK születtünk.Jó lenne ha már észrevenné mindenki hogy van valami egyedi bennünk.Ezeket a rossz tulajdonságokat nem mi találtuk ki mint a kommunizmus meg fasizmus de ha belemélyedünk a választott oldal szerint akkor az a magyar kommunistább akar lenni a kommunistánál és fasisztább a fasisztánál.Tudósaink akik döntő befolyással voltak a tudomány fejlődésére tőlük kéne példát venni és sorolhatnám még azokat akik olyan dolgokat találtak ki vagy cselekedtek amik saját gondolatok voltak minden külső behatás nélkül.Az a baj ha átveszünk dolgokat ami nem önálló gondolat nem mi találtuk ki és sodródunk vele érzelmi alapon és hamis meggyőződésből akkor soha sem derül ki hogy mi az a plusz ami az egyénben van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  8. @Báthory Ödönke

    „és ne engedjük, hogy a gyűlölködés vezessen minket.”! ( Jerzy Popjelusko)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  9. Báthory Ödönke 2012. július 26. csütörtök 20:29
    .
    Popiełuszko.
    1947. szeptember 14-én született a Lengyelországi Suchowolában. Popiełuszko karizmatikus pap volt és a varsói Kosztka Szent Szaniszló egyházközség plébánosaként prédikált. Az egyház helyzete a kommunizmus idején nagyon nehéz volt. Popiełuszko többször felemelte a szavát a rendszer ellen és kiválóan képviselte egyháza erkölcsi és társadalmi tanítását. Tanításait a Szabad Európa Rádió is sokszor közölte és a Szolidaritás híve volt.
    .
    A Szolidaritás hátszele, mint azt a Lech Walesa életrajzból tudjuk, a vatikáni Opusz Dei volt.
    .
    Mégiscsak megfelelőbb egy magyar helységben utcanévnek egy lengyel pap, akinek a magyar történelemhez vajmi kevés köze volt, mint a nácik ellen harcoló magyar Ságvári.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  10. Elnézést nem tüntettem fel, az életrajzi részlet a Wikipédiából való.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  11. ” Jaruzelski tábornok pedig memoárjában megjegyzi: Popieluszko „roppantul zavart minket, és az volt a benyomásom, hogy a püspöki kart is”.

    Ebben is lehet igazság. A szigorúan hierarchikus katolikus egyház főpapjai nem szeretik, ha valaki, főleg egy egyszerű segédlelkész összezavarja az általuk szövögetett szálakat, ráadásul népi hőssé is válik. Tartalmilag nyilván egyetértettek kijelentéseivel, de úgy vélték, és ezt ki is mondták: a politizálás a püspöki kar dolga. Ezért hihető az az állítás, hogy Popieluszkót Rómába akarták küldeni, egy visszautasíthatatlanul megtisztelő ajánlattal eltávolítva őt az országból. Mellesleg féltették is, mint látjuk, nem ok nélkül.”
    *
    forrás:
    http://beszelo.c3.hu/cikkek/a-popieluszko-gyilkossag

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  12. Jaj, KAKAS! Én elsősorban embernek születtem, a kromoszómáim állása miatt nőnek, véletlenül európainak, és magyarnak lettem nevelve. Csak nem gondolod, hogy tényleg van valami “egyedien” csavart magyar DNS? A tudósaink pedig, akik meghatározták a múlt század tudományos-technikai fejlődését szinte kivétel nélkül (az egy Szentgyörgyi-t kivéve), valamennyien ki lettek ebrudalva magyarságukból, emiatt hazájuktól távol, az Egyesült Államokban érték el eredményeiket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  13. Ha ez igaz, akkor megdöbbentő! Magyar antiszemiták listája: http://hu.metapedia.org/wiki/Magyar_antiszemit%C3%A1k_list%C3%A1ja

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  14. Gedeon
    Elég „érdekes” felvetés Feldmájer (Mazsihisz) neve az antiszemiták között.
    Nyilván a filmecskében lejátszott, kiragadott mondat alapján került a névsorba (tartalmilag: a zsidók tartsák el magukat), népszerű igazolás a zsidógyűlölők számára, „ezek itt élősködnek a nyakunkon, no meg az egész a világ nyakán”. Ilyen alapon érdemes lenne végiggondolni a magyar helyzetet, mert éppen most kuncsorgunk pénzért az EU-tól az IMF-ig, mert „önnfenntartó gazdaságunk” nagy léptekkel halad az összeroppanás felé.
    Siralmas ilyen névsorokat készíteni, innen-onnan az eredeti szövegkörnyezetből kiragadott mondatokkal igazolni a zsidógyűlöletet, beleszuszakolni embereket ebbe a névsorba és pl. ezen a fórumon hivatkozásként megjelentetni. Javaslom a kurucokat, ott tuti siker lenne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  15. Gedeon, ismered a Metapediát? Mert én igen, és nagyon elfogultnak tartom (szélsőjobb irányban). Ezzel a szócikkel pont az antiszemitizmust akarják normálisnak bemutatni, hírességek szövegkörnyezetből való kiragadott megjegyzései alapján. Olvass el több szócikket is a Metapediáról, rájössz, hogy neonáci szemléletű.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  16. Aki a meta-listát összerakta nettó aljas bűnöző – talán el is lenne ítélhető egy tüzetes jogelemzés után. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  17. #
    Almandin
    2012. július 28. szombat
    20:39 Ezt én is észrevettem! Azonban a felsorolt történelmi személyek között ott van Horthy és Nyírő is akik viszont tényleg antiszemiták voltak! Ha az idézetek valódiak akkor Kossuthnak, Deáknak, Táncsisnak stb is voltak antiszemita kijelentései! Érdemes lenne vizsgálni, hogy a magyar antiszemitizmus mikortól kezdett nagy ütemben erősödni! Azt, hogy például a zsidó Radnóti Miklóst antiszemitának tüntetik fel , az tényleg nevetséges!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  18. Gedeon, az antiszemitizmus mint történelmi jelenség több ezer éves. Teljesen más jellegű volt a középkori és a 20. századi antiszemitizmus.
    Középkori uralkodóknak pl. sokszor voltak zsidóellenes intézkedései.
    A mai értelemben vett antiszemitizmus a 20. sz. elején, főleg a Tanácsköztársaság után kezdett megerősödni. A dualizmus korában pl. nagyon enyhe jelenség volt (a tiszaeszlári pert leszámítva), az Istóczy-féle pártnak nem volt tömegtámogatottsága. Sajnos az első világháború utáni események és a harmincas évektől a náci befolyás erősítette fel.
    Én inkább azon vagyok elszörnyedve, hogy az elmúlt 10-20 évben nagyon megerősödött ez a jelenség. Sokan a gazdasági problémákért a zsidókat teszik felelőssé (ok nélkül), aminek még rossz vége lehet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  19. #
    Almandin
    2012. július 28. szombat
    21:17 a Tanácsköztársaság kommunista vezetői nagy részt zsidók voltak, ugyanakkor a zsidó gyártulajdonosok, bankárok vagyonát is elkobozták államosították, ugyanezt tette a zsidó Rákosi is később ,a zsidó tulajdonú bankokat, gyárakat is államosította! A kommunista rendszer a magyar arisztokrata nagybirtokosok mellett, hátrányosan érintette a zsidó gyárosokat , bankárokat is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  20. Gedeon, ez így van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  21. Kun Béla és társai a legádázabb ellenségei voltak a “karvaj nagytőkének”, azonban mégis összemossák őket a zsidó nagytőkésekkel. E mellett meg kell említeni, hogy a Tanácsköztársaság csapatai próbálták megvédeni Magyarország területei egységét komoly harcokkal, Horthy Miklós semmit nem tett , hogy megvédje Magyarországot. 1920,.ban a magyar arisztokrácia ,Horthy küldöttei írták alá a trianoni szerződést ! Akkor miért is a zsidók kommunisták a hazaárulók?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  22. “A mozgósítások hatására május végére a Vörös Hadsereg létszáma elérte a 200 ezer főt. Főparancsnoka Böhm Vilmos, vezérkari főnöke – tényleges vezetője – pedig Stromfeld Aurél vezérkari ezredes volt. A tanácsköztársaság vezetői tartózkodtak ezúttal attól, hogy bolsevik jelszavakkal állítsák maguk mellé az ország lakosságát, ehelyett az elveikkel gyökeresen más nemzeti érdekeket helyeztek előtérbe és a haza védelmében áldozatra kérték az embereket. Számos tiszt és katona, aki korábban a királyi haderőben szolgált tért vissza a seregbe, de nem azért, hogy a kommunisták mellett harcoljon, hanem, hogy a hazáját védje. Sikerült némileg megfelelő reguláris és műszaki alakulatokat szervezni, valamint ütőképes tüzérséget létrehozni. A haderőhöz nagy számmal csatlakoztak idegen, a marxista történelemkönyvekben internacionalista önkénteseknek tartott volontérok, többek között lengyelek, oroszok, németek, ukránok, sőt az ellenséges oldalról szlovákok, románok és szerbek is.

    1919. május 20-án általános ellentámadásba lendült a Vörös Hadsereg. A cél a román és cseh erők közötti ék kialakítása, a két ellenséges hadsereg szétválasztása, Miskolc és Kassa visszafoglalása, továbbá a Kárpátok megközelítésével a szovjet-orosz Vörös Hadsereggel való későbbi együttműködés lehetőségének megteremtése volt. Miskolc visszafoglalása sikerrel járt, ezután indult az ún. északi hadjárat, mely szintén eredményes lett: három hét alatt elfoglalták a Felvidéket a Nyitra–Zólyom–Kassa vonalig, továbbá elérték a lengyel határt Bártfánál.” A Tanácsköztársaság vezetői nagy részt zsidók voltak és Ők szerveztek hadsereget és próbálták megvédeni Magyarország területei egységét, addig amíg Vitéz Nagybányai Horthy Miklós lapított mint széklet a fűben! Akkor ki is az igazi hazaáruló?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  23. “Felesége Gereben Ágnes, az ELTE tudományos főmunkatársa, a szovjet irodalomtörténet kutatója, Oroszország-szakértő, a Hír TV munkatársa, a Magyar Hírlap publicistája.” Ezt találtam Kun Béla unokájának, Kun Miklós történésznek a feleségéről! Van az a pénz amiért valaki a jobboldali cselédsajtónál dolgozik!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  24. #
    Almandin
    2012. július 28. szombat
    20:39 A metapedia Bayer Zsolt újságírót is zsidónak nevezi! Bár Szegedi Csanád után én már semmin nem csodálkozom! A Fideszes-Jobbikos zsidó az “jó zsidó” a baloldalhoz kötődő zsidók “hazaárulók”!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  25. #
    Gedeon
    2012. július 28. szombat
    22:09 A kérdés tényleg érdekes. Akkor most a Tanácsköztársaság zsidó vezetői, vagy Horthy Miklós volt a hazaáruló? Ha szigorúan vesszük a történelmi tényeget akkor a hazaárulók a magyar jobboldali vetetők, Horthy és”nemzeti zenekara” voltak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  26. A megélhetési történészek kiszolgálják a hatalmat és elferdítik a történelmi tényeket!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

„Az emberek egyszerűen fel fognak lázadni” 2012. szeptember 15. szombat | AN

Orosz és lengyel lap az azeri kiadatásról 2012. szeptember 4. kedd | AN

Gyurcsány: az erkölcstelenség kormánya Orbáné 2012. szeptember 2. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos