Ronai and Ronai
AMERIKAI

Aknaszedéshez küldik a veterán hajót 2012. július 9. hétfő 12:21 | Rákócza Richárd Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Aknaszedéshez küldik a veterán hajót
Washington/Manama/Teherán – Tovább nő a feszültség az Öbölben, miután Irán elismételte a katonai szakértők zöme által beválthatatlannak tartott fenyegetést a Hormuzi-szoros lezárásáról. Az iszlám köztársaság uniós hatalmakat vádol a vezető atomtudósai ellen elkövetett merényletekkel, de csak azóta, hogy már az Európai Unió sem vásárol tőle kőolajat. Az irániak java nincs odáig a fejleményekért, kétharmaduk veszni hagyná az atomprogramot, csak legyen már vége az egész cirkusznak.
.
A Bahreinben állomásozó Ötödik Flotta hivatalos bejelentése szerint elhalasztják a veterán USS Ponce leszerelését. Az 1970-ben vízre bocsátott hadihajó az elkövetkezendő hetekben vonult volna nyugdíjba, ehelyett azonban nagygenerálon esett át, új kapitányt kapott és most aknamentesítő műveleteket fog biztosítani. Az Austin osztályú transzport dokkolóhajó eredeti hivatása egyébként a partraszállás segítése.
.
.
A Ponce dokkolóhajó, amelyről kétéltűek bocsáthatók vízre
.
Az Öbölben az utóbbi hetekben négy amerikai aknaszedő hajó segíti a térséget és az abban található nemzetközi hajózási útvonalat biztosító Ötödik Flotta munkáját. Jelenleg itt halad el a világ olajforgalmának negyven százaléka, és a szankciók sújtotta Teherán, miként a múltban többször, most is azt ígérte, le fogja „zárni” a szorost. Irán annak idején, az Irakkal folytatott háborúban már megpróbálkozott ezzel, de lépéseit az amerikai haditengerészet néhány óra leforgása alatt meghiúsította.
.
Most még kevésbé valószínű, hogy az ilyen törekvések sikerrel járjanak, Irán azonban aknatelepítéssel mindenképp képes arra, hogy a polgári hajózást veszélybe sodorja. Ennek kívánja elejét venni a négy aknamentesítő, amelyek a Ponce kíséretével egyelőre hét hónapra kaptak operatív megbízatást az Öbölben, a Vörös-tengeren és az Indiai-óceán egyes részein.
.
Teherán néhány napja azt is bejelentette, hogy saját fejlesztésű drónjaival és rakétáival képes arra, hogy percek alatt megsemmisítse – akár egy visszavágás keretében is – az Egyesült Államok közel-keleti támaszpontjait, valamint Izraelt. A fenyegetések következtében június óta most először kúszott ismét száz dollár fölé a Brent nyersolaj hordónkénti ára. Az Egyesült Államok decemberben, majd legutóbb június 28-án léptetett életbe súlyos gazdasági szankciókat az ország ellen.
.
Irán a hónap eleje óta ingerülten viselkedik európai viszonylatban is, mivel július 1. óta az Európai Unió beszüntette az iráni kőolajimportot. Az iráni hírszerzés főnöke a német és a francia hírszerzést vádolta az atomtudósai ellen elkövetett, több ízben halálos kimenetelű merényletekkel, amiket eddig úgy az iráni, mint a világközvélemény az izraeli Moszádnak tulajdonított. Irán az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát is összeesküvéssel vádolta, amelynek célja az iráni atomprogram megfékezése.
.
.
Kétéltű páncélos indul a Ponce-ról
.
Hejdár Moszlehi hírszerzési miniszter mostani megnyilvánulásában azt állította, német, francia, brit, amerikai és izraeli titkosszolgák szövetkeztek a térségbeli országok hírszerző ügynökségeivel hazája ellen. A német kormány szóvivője nem volt hajlandó arra, hogy kommentálja „az ilyen hóbortos kijelentéseket”.
.
2010 óta legalább négy iráni atomtudós ellen követtek el merényletet, utoljára idén januárban. Az Egyesült Államok hivatalosan kijelentette, hogy egyikhez sincs köze, míg Izrael nem nyilatkozott az ügyről.
.
Ami a teheráni rezsim agresszivitásának tömegtámogatottságát illeti, érdekes felmérési eredmény látott napvilágot, amelyet nem nyugati közvélemény-kutató, hanem az iszlám köztársaság Hírhálója (IRINN) végzett el. A válaszadók majdnem kétharmada úgy véli, abba kéne hagyni az urániumdúsítást, ha ez az ára annak, hogy az ország megszabaduljon a most már a mindennapi életét megnyomorító szankcióktól. Közel húsz százalék a militáns vonal híve, így azt gondolja, a Hormuzi-szoros lezárásával kell lereagálni a szankciókat, újabb 18 % pedig úgy véli, Iránnak ragaszkodnia kell ahhoz a jogához, hogy saját atomprogramja legyen. Az IRINN nem tette közzé, hány embert kérdezett meg és milyen körből, és a statisztikai hibahatár is ismeretlen.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 4 szavazatból)
Aknaszedéshez küldik a veterán hajót, 3.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

  1. Az idő Iránnak dolgozik, vagy nem? :((( :)
    No meg Szíriának. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. De csak azért mert ezek 10 kölköt fabrikálnak addíg míg a rendesemberek egyet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Inkább gyereket csináljanak mint aknát telepítsenek. Az aknatelepítés hamar visszaüt. Az iráni kölkök meg, ismerek pár tényleg jó fejet, villamos mérnökök, programozók, nem nagyon vallásossak. Amint lehetett elhagyták az országot. Ebben közösek vagyunk. Ki akar saját magának rosszat ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  4. CommonSense:

    Az iraki-iráni háborúban gyerekeket küldtek “aknamentesítésre”, ergo a vak öngyilkosságba taszították azok az irániak, akik elhitték, a sahot követő új rezsim csak jobb lesz, amiért érdemes a szerencsétleneket a biztos halálra kárhozni. Nem szabad lebecsülni a tömeg erejét, amely a legképtelenebb zsarnokság előtt is meghajol, főleg ha vallása eleve az engedelmességre utasítja, de szerencse, hogy az irániak valamivel felvilágosultabbak, mint az arab szomszédai, így az iszlámfasiszta mollahrácia bukásával nem feltétlenül kell attól tartani, hogy úgy is az őt követő vezérnek hajolnának meg, ha egy kicsit se úgy mennek a dolgok, ahogy ők igazából szeretnék (lásd: Orbán-mánia M.o.-n). Biztos vagyok benne, hogy tanultak a félévszázadnyi elnyomásból, és különben is, a többi arabbal ellentétben ők legalább megtapasztalták a parlamentáris demokráciát. (Amely szép jövő előtt is állt mindaddig, amíg az amerikaiak és a britek közösen egy puccsal vissza nem emelték a hatalomba a báb sahot).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. Báthory Ödönke

    Én aknamentesítésre öngyilkos merénylőket küldenék. Illetve a jelölteket. Ott robbantgathatnának kedvükre. A mentesített részen a feleségük vinné nekik a kaját és ott játszhatnának a gyerekeik is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Az állat Khomeininek volt ez a mániája, hogy tíz év körüli kölyköket fogdostatott össze, kaptak egy műanyag kulcsocskát a nyakukba azzal, hogy az a mennyország kulcsa, és kikergették őket az iraki pergőtűzbe. A háború vége felé már nem merték kiengedni a fiúgyerekeket az utcára, mert a Forradalmi Gárda összefogdosta őket, bevágták a rabomobilba és irány a front. A vén barom persze gyerekekkel szerette magát fotóztatni, nyilván pedró volt, akárcsak a vallásalapító.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  7. T Commonsense
    Inkább egyiket se csinálják. Egyrészt az aknatelepítésről gyorsan és fájdalmasan le fogják szoktatni őket. Másrészt már most is sokkal többen élnek ott, mint amennyi embert az a környék el tud tartani. Nem véletlen a folyamatos élelmiszer-import. Ebből sehogy sem tudnak jól kijönni, kivéve ha Allah valamilyen csodával nem segít nekik. Erre ateistaként kevés esélyt látok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. Idézet a cikkből: “…elhalasztják a veterán USS Ponce leszerelését. Az 1970-ben vízre bocsátott hadihajó…”
    Nos, az iráni flotta egységeinek átlagéletkora bőven meghaladja ezt a 42 évet. Nem is tudom, hogy mi a fenével szeretnék lezárni a hormuzi szorost azok a szerencsétlen idióták.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. Hogyhogy mivel hát motorizált és felfegyverzett raj-gumicsónakokkal , ( USA terminológiában ” gumigácsér ” )
    Namost ilyennel sikerült régebben Jemenben nagy lukat robbantani valami alkaidásoknak egy pihenőn lévő amerikai hadihajó oldalába ! Emiatt a rettenetes ősszakállú katonatisztek abba a tévhitbe estek bele hogy ez a megfelelő csodafegyver az Ötödök Flotta ellen.
    ( Mint a kicsi és fürge görög evezősők a hatalmas perzsa flotta hadigályái ellen , az ókorból. Vagyis , a saját kárukon próbálnak tanulni, igy ötezer évek eltelltével :))))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Embargós az iráni gáz 2012. október 15. hétfő | AN

Izrael: elmaradott az iráni haderő 2012. október 5. péntek | AN

Az iráni gázszállítások is leállnak 2012. október 5. péntek | AN

Bezárt a bazár 2012. október 3. szerda | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos