Az iráni gázszállítások is leállnak 2012. October 5. Friday 0:01 | AN Forrás: MTI

Share
Az iráni gázszállítások is leállnak
Brüsszel/Teherán – Az iszlám rendszer atomfegyverkezésére adott újabb válaszként az Európai Unió tagállamai immár földgázt sem vásárolnak Irántól. A döntést hivatalosan az uniós külügyminiszterek október 15-i luxemburgi ülésén fogadják el.
.
Az újabb szankció érzékenyen érintheti Teheránt, amelynek gazdasága az idén példa nélküli nyomás alatt van. Az iráni hivatalos fizetőeszköz, a riál a héten omlott össze; a fővárosban több helyütt spontán tüntetők csaptak össze rohamrendőrökkel az egyre növekvő ínség miatt.
.
Az Egyesült Államok még 1995-ben tiltotta meg az amerikai cégeknek – néhány humanitárius kivétellel –, hogy iráni cégekkel kereskedjenek, vagy iráni energiahordozók kitermelésébe invesztáljanak. Az Európai Unió csak jóval később, az iráni atomfegyverkezés egyértelművé válása után, 2010-ben tiltotta meg, hogy európai-iráni energetikai vegyesvállalatok jöjjenek létre, kőolajat pedig egészen idén július elsejéig vásárolt Teherántól.
.
Az iráni gáz Törökországon keresztül érkezik Európába, ahol azerbajdzsáni gázzal keverik, mielőtt továbbszállítanák. Egyes brüsszeli vélemények szerint az új intézkedés magában hordozza a veszélyt, hogy elidegeníti Törökországot, amelynek kulcsszerepe van abban, hogy az Unió ne függjön kizárólag az orosz energiahordozóktól. Az újabb Iránnal szembeni bojkotton a törökök is veszítenek, de EU-források szerint ez a kockázat még mindig inkább megéri, mint hagyni, hogy Irán csakugyan kifejlessze az atomfegyvert.

Tags: ,

2 Reader’s Comments

  1. Egyes rohatt nepperek a hasznuk reményébe fegyvereket adnának a gyermekek kezébe is.
    ( Fegyver = atombomba , gyermek = gyermekded gondolkodású muszlim idióta.)

  2. Tik-tak-tik-tak … :((((((

Kapcsolódó cikkek

Embargós az iráni gáz 2012. October 15. Monday | AN

Bezárt a bazár 2012. October 3. Wednesday | Rákócza Richárd

Peking tiltakozik bankja szankcionálása miatt 2012. August 2. Thursday | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók