Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kövér: Nyirő nem volt háborús bűnös 2012. június 24. vasárnap 9:32 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(80)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kövér: Nyirő nem volt háborús bűnös
Washington/Budapest – Nyirő József nem volt háborús bűnös, nem volt fasiszta és nem volt antiszemita, hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Elie Wieselnek írt válaszlevelében. Miután közismert történelmi tény, hogy Nyirő rajongva nyilatkozott a német nemzetiszocializmusról, Szálasi Ferencnek közismerten a végsőkig híve volt; a németek által levezényelt nyilas puccs után is tagja maradt a hungarista parlamentnek; a nyilas bábkormány érdekében Sopronban vezető propagandistaként kiszolgálta az utolsókat rúgó nyilaskormányt; annak tagjaival együtt szökött a Német Birodalomba, mielőtt az orosz hadigépezet dühének kiszolgáltatott, védtelen lakosságot ez a kormány „a végsőkig való ellenállásra” szólította fel. Hazudik a házelnök, hülye, vagy nem tudja, mit beszél?
,
Kövér László az Erdélyben született Holokauszt-túlélőhöz magyarul írt levelében rámutatott: arra a következtetésre, hogy Nyirő – a fenti tények dacára – nem volt sem háborús bűnös, sem fasiszta, sem antiszemita, az amerikai, angol és szovjet tábornokokból álló Szövetséges Ellenőrző Bizottság jutott 1945-ben és 1947-ben, amikor a korabeli magyar kommunista belügyminiszter kérését két ízben is elutasította, és megtagadta az emigrációban élő író kiadatását. (Ami persze nem azért történt, mert Nyirő demokrata lett volna, hanem mert a SZEB nem tartotta Nyirő tevékenységét olyan súlyúnak, amit szankcionálni lehetne, a bértollnok kezéhez közvetlenül vér nem tapadt, parancskiadási, utasítási joggal sem rendelkezett.)
.
Kövér a június 21-i keltezésű levélben felhívta Elie Wiesel figyelmét, hogy ’a magyarországi kommunista propaganda, fenntartva a vádakat, négy évtizeden keresztül próbálta meg kitörölni Nyirőt a köztudatból”, miközben még a Ceausescu-rendszer is elismert íróként kezelte, mert a hetvenes években nyugdíjtámogatást folyósított az özvegyének. (Aminek feltehetően semmi köze nem volt Nyirő munkásságához, annál több a román kommunista diktatúra slendriánságához.)
.
A házelnök egy korabeli budapesti zsidó tudományos és kritikai folyóiratot, a Libanont idézve leszögezte, hogy Nyirő „irodalmi műveiben nem lelhetők fel sem náci eszmék, sem pedig az antiszemitizmus”.
.
„Szeretném remélni, hogy egyetért velem abban, hogy az alkotó emberek alkotásában mindig az alkotás az elsődleges, és a megítélés során nem használható kettős mérce”, írta Kövér László. Megfogalmazása szerint „a székely származású magyar író, Nyirő József nem – bár jelentéktelen, de kétségtelenül tragikusan elhibázott – politikai tevékenysége, hanem irodalmi életműve alapján érdemel tiszteletet”.
.
Párhuzamként hozta fel – az évtized aránytévesztése árán –, hogy „mint ahogy a zsidó származású magyar filozófusnak, Lukács Györgynek sem az 1919-ben betöltött bolsevik komisszár tevékenysége és az 1945 utáni kommunista diktatúra kiépítésében és fenntartásában való jelentő szerepe, hanem iskolateremtő filozófusi munkája miatt jár elismerés”. Kövér László rámutatott, hogy miközben Lukácsról utca van elnevezve Budapesten, Nyirőtől még azt is elvitatják, hogy a végakarata szerint a szülőföldjében nyugodhasson. „A megbékélés nem felejtés, hanem megbocsátó emlékezés”, hangoztatta a házelnök.
.
Mint ismeretes, a Nyirő elvbarátai által a világháború folyamán meggyilkolt Radnóti Miklós – aki egyébként Szerb Antalhoz hasonlóan nem is vallotta magát zsidónak – egy írásában megemlékezik a weimari költőnapról, „amelyen Közép- és Kelet-Európa tizenegy nemzetének meghívott költői is részt vettek. A magyar irodalmat a költőnapon Nyírő József erdélyi író reprezentálta. Nyírő az UFA számára többek között a következőket mondotta: ’Ezekben a napokban a szellemi Európa születik újjá. Boldog vagyok és boldog a magyar irodalom, hogy ebben a szellemi felépítésben szintén részt vehet. Szép képet láttam éppen az előbb a templomban, amint Luther rámutat a bibliának arra a mondására, hogy a vér megtisztít minket. A vér megtisztítja Európát. Európa népei a békének, a léleknek és az új szellemiségnek a jegyében összefognak és egymásra találnak. Teljes szívvel, teljes lélekkel akarjuk ezt a munkaközösséget vállalni. Éljen Hitler Adolf! Éljen Németország! Éljen a német írótársadalom!’”
.
A házelnök „igazságtalannak és méltánytalannak, ezért elfogadhatatlannak” nevezte Wiesel azon szavait, amelyek szerint „a magyar hatóságok bátorítják a múltban történt tragikus helyzetek és bűnügyek tisztásra mosását”, és emlékeztetett rá, hogy 2000-ben Orbán Viktor első kormánya volt az, amely bevezette a holokauszt áldozatainak emléknapját, és határozott arról, hogy Magyarországon Holokauszt Emlékközpont alakuljon.
.
Ebben a kérdésben alapvetően Kövérétől eltérő véleményt vall az Egyesült Államok ötven szenátora, akik levelet intéztek Orbán Viktor miniszterelnökhöz.
.
„1944-ben a zsidó honfitársaimra mért csapás a nemzet egészén okozott nehezen gyógyuló sebeket. Ez a seb a nemzet szívén esett (…) Talán már itt az ideje, hogy a borzalom és a rettenet által kizökkentett történelem visszataláljon természetes medrébe. Talán eljött az ideje annak, hogy annyi hazugság, annyi elhallgatás, annyi egyoldalúság után, történelmünket végre egészben lássuk. Talán elmúlt már annyi idő, hogy a sokféle sorsot és szenvedést megértsünk és bevalljunk”, idézte saját, a holokauszt áldozatainak emléknapján 2011-ben elmondott szavait Kövér László, hozzátéve: „Ma is így gondolom”.
.
A házelnök levelét lezárva megbékélést kívánt „mindannyiunknak”.
.
Mint a teljes világsajtó jelentette, Elie Wiesel a Kövér Lászlóhoz június 7-i dátummal intézett levelében lemondott a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjéről – amelyet 2004-ben Mádl Ferenc köztársasági elnöktől vett át –, egyebek között azért, mert az Országgyűlés elnöke is részt vett május 27-én a romániai Székelyudvarhelyen a nyilas eszméket valló erdélyi író, Nyirő József tiszteletére tartott megemlékezésen. Wiesel fellépése rendkívül súlyos helyzetet teremt a kétharmad ellenére egyre inkább legitimitási problémákkal küszködő fülkeforradalom számára, amely körül az elmúlt egy évben, de különösen a tavalyi év vége óta mind vészesebb ütemben fogyott el a levegő a nemzetközi porondon. A páriaállam ezekben a hetekben a szinte naponkénti kijelentéseivel – „készen állunk a tárgyalások megkezdésére” – megalázkodva kuncsorog az IMF-nél és az Európai Uniónál, mert pénz híján mocskos kis diktatúráját sem tovább építeni, sem konszolidálni nem képes. Ebben a helyzetben érte a rendszert Wiesel akciója, amelyet rövidesen ötven amerikai szenátor Orbán Viktorhoz intézett nyílt levele követett.
.
A magyar házelnöknek írt rövid, angol nyelvű, június 22-i keltezésű válaszlevelében Elie Wiesel megköszönte Kövér László sorait, amelyeket, mint írta, nagyon figyelmesen elolvasott. „Vajon egyetértek-e az Ön Nyirőről alkotott véleményével? Nem. A forrásaim mást mondanak”, írta Wiesel, és kifogásolta, hogy a házelnöki levél nem tért ki az ő Horthy Miklós megújult csodálatával kapcsolatos állásfoglalására.
.
Az író reményét fejezte ki, hogy Kövér László nem bánja, ha a levelét közzéteszi az érdeklődést mutató sajtóban.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (17 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +22 ( 24 szavazatból)
Kövér: Nyirő nem volt háborús bűnös , 4.8 out of 5 based on 17 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(80)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

80 Reader’s Comments

  1. véres verejtékkel – ez lemaradt.
    lehar – csak Kövért, vagy Magyarországot nyilvánították “nem kívánatosnak”?
    Meg kell mondanom, hogy nőként Kövér esetében teljesen egyetértek vele! Brrrr
    De normális magyar állampolgárként is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  2. “Hazudik a házelnök, hülye, vagy nem tudja, mit beszél?”
    Mind a három!
    Illetve az elsõ kettõ, a harmadikról pedig az, hogy a fasitsztává vedlett ex-komcsi tahó nagyon is tudja mirõl beszél!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (19 szavazatból)
  3. ricsi 2012. június 24. vasárnap 11:38
    Csak egy plszt tudtam adni, de 100%-ig egyetértek.
    Nem volt több történelmi zászló a nyilasoknak, csak az árpádsáv, de azt “felékesitették” jelvényükkel. Mit jelentett ez akkor zsidó honfitársainknak
    és miért kellett, pont ezt a “történelmi” zászlót ismét feleleveniteni, talán nincs
    más zászló a nemzeti hagyományban, csak a nyilasok által választott és
    SZIMBÓLUMKÉNT használt zászló. Szerintem ezt felmutatni is a fenyegetés
    kezdete volt.
    Nyirő hasonlóan szimbólumként került elő a süllyesztőből. Nyilas politikai
    újságirót, azaz az akkori nyilas propaganda szócsövét iróként vezető
    embert minek lehetne nevezni, mint nyilas propagandistának. Egy erdélyi
    politikai eseményen – választáskor – újratemetni ezt az embert mi más lenne,
    mint a nyilasvilágot – kezdeti lépésként – becsempészni a köztudatba.
    Ugyanis e polotikai esemény, mint környezet alkalmasnak mutatkozott a
    SZIMBÓLUMKÉNT való felhasználásra. Hasonlóan a Nagy Imre
    újratemetéséhez, ahol ‘56 szellemét szimbolizálta az újratemetett.
    Ugyan az erdélyi esemény nem a nyilas eszme szimbólumát szolgálta?
    Ha már egy irót akartak újratemetni, miért nem lehetett máskor, más
    háttérben irodalmi munkássága elismeréséül foglalkozni irodalmi
    munkásságával. Valószinűleg azért, mert irodalmi munkássága nem
    érdemel ilyen cécót. A mai kiélezett politikai helyzetben Nyirő védelmében
    lehet hivatkozni klf irók magánéletének anomáliáira, de közülük egyik sem
    volt nyilas propagandát kiszolgáló iró.
    Talán ide tartozik klf más védekezés pl:
    -az orbáni rendszer azért nem Horthyi rendszer, mert már nincs Horthy, vagy
    -nem fasiszta rendszer mert az Olaszországban Musolini vezetésével volt,
    -azért nem nyilas rendszer, mert néhány dologban eltér, (hiszen annak az
    eszmének a követői már N+1 nevű pártként működtek)
    -a gárda hasonlóan klf néven való, megjelenése, mint “lelkes magyarok
    gyülekezete” szimbólum is, de tulajdonképen egy ESZMÉT KISZOLGÁLÓ
    MAGÁNHADSEREG, de gyakran magánemberként magyarázzák szervezetüket.
    .
    Azt hiszem, hogy Szőcs Géza – volt államtitkár – a jelenlegi kormány
    szimbólumalkotója, hiszem lemondása után a miniszterelnök egyik
    tanácsadójává vált. Valószinűleg hasonló “meglepetés” céljából.
    Már ide jutottunk, de hol tartunk már ‘56 eszmevilágától?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  4. Túlavasúti
    Már az ütőképes állam megteremtésénél tartunk:
    http://mariablogja.wordpress.com/2012/06/23/orrbavag-a-begombazott-gyorsnaszad/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  5. és a jelenlegi kórlap ezt mutatja:
    http://emberitisztesseg.blog.hu/2012/06/11/kozgeptarsasag

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  6. Az apró disznó szemű ( ennél nincs jobb metafóra )-Mit mond a bajsza alatt Hágában,miután a HAZÁNKAT végleg felosztják ????????????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  7. Viszont Kövérről nem elmondható hogy nem volt kommunista . ( Megélhetési persze , de ez most mindegy ).
    Ugyanis pappír van róla !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  8. Ezt figyeljétek!

    http://atv.hu/cikk/20120624_kover_laszlo_stabja_magyarazza_a_bizonyitvanyt

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  9. Az ATV cikkéből:
    “Veress László az MTI-nek nyilatkozva furcsának találta az eljárást, hogy Reuven Rivlin, a Knesszet elnöke a „sajtón keresztül üzen” a magyar házelnöknek.” — Gondolom, azt nem tartja furcsának, hogy fasisztabérenc pártja nemzeti alaptantervvel, a fasiszták céljainak kormányprogramba emelésével, cigányok legyilkolásának tűrésével, tehát hallgatólagos támogatásával, a betegek és segítségre szorulók halálba nyomorításával üzen a zsidóknak, cigányoknak, betegeknek, fogyatékosoknak és a “nemzet” egyéb nemzetidegen elemeinek.
    .
    “(Kövér) … korábban … jelezte, hogy … nem ő, hanem Áder…” — Na ja. “Sz*rok rátok, úgyse akartam menni, bebebe-beeeee!”
    Ha Izrael következetes lenne, Ádert is elhajtaná: Kövérrel együtt ő is ugyanazt a fasisztabarát, gyilkos eszméket támogató, gazember társaságot testesíti meg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  10. “…Ha Izrael következetes lenne, Ádert is elhajtaná…”
    .
    - Ha Izrael következetes lenne, magyarsztán jelenlegi vezérbandáját kollektíve elhajtaná.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  11. Egyébként Büdösszájú kövér, és egész bandája félelmetesen hülyegyerek- szintű mentalitására ez a mocsokság is kitűnően rámutat.
    .
    Elhajtja ezt a szubhumánt a Knesszet- elnök, mint a hasmenést, ahogy kell. Erre Büdösszájú gyakorlatilag közli: ne erőlködj, nem is akartam menni.
    .
    Wazze, óvodában csináltunk ilyen húzásokat… és ez a kretén magyarsztán egyik legfőbb közjogi méltósága, ámokfutásához a kitartójának (orbáncnak) egy szava nincs, a nép nagy része meg szó nélkül hagyja, sőt, alighanem még jókat röhög is mindezen, meg a “koszos zsidón”, aki mit hőbörög már megint.
    .
    S…ggfejek országa.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  12. Fidesz: AZ A HITLER, NEM UGYANAZ A HITLER VOLT
    *
    Nem tudom, hallottátok e, hogy Szőcs Géza lelépő államtitkár Bolgár Györgynek adott nyilatkozatában elmondta, hogy ő Nyírőnek a weimari költőnapon elmondott Hitlert éltető nyilatkozatát ismerte, de hát
    “lássuk be, az 1941-es Hitler nem ugyanaz a Hitler volt, mint az 1944-es”.
    *
    Ezek után már csak természetes, hogy épp ez a csicska hordozza körbe Erdélyben ura, Kövér László után
    a “nyilas költő” [utóbbit mintha Rejtő találta volna ki, bár a folytatás sem semmi]
    hamvait egy aktatáskában.
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  13. De legalább nincs egyedül szegény házelnök.
    .
    http://hvg.hu/velemeny/20120621_wiesel_nagykereszt_seres
    .
    Részlet a cikkből:
    Balog hetekig nem tudta Wieselnek megbocsátani, hogy megsértette. Az emberi jogi és roma ügyekben elkötelezett lelkész, aki 2008-ban a “kozmopolita parazitákról” deliráló Lezsák Sándorral együtt felavatta a mélyen zsidóellenes Prohászka Ottokár szobrát, “felkent bértollnokokról” beszélt, és odáig ment, hogy Wiesel “megrendelésre sértődött meg”, mert ha antiszemitizmustól tart, akkor “szerintem rossz helyeken jár, és rossz embereket kérdez meg”.
    .
    „Prohászka már 1918 óta követelte a numerus clausust. 1944-ben aztán a magyar antiszemitizmus klasszikusai közül Prohászka vált az egyik leggyakrabban idézett hivatkozási alappá.” (Wikipédia)
    .
    Ha egy magyar település ilyen emlékművet akar állítani, az az ő saját felelőssége. Ez nem a kormány dolga. (…) Magyarország demokrácia. Nem a miniszterelnök óhaja bizonyos viták megnyitása vagy leállítása. Ha az emberek valamiről vitázni akarnak, vitázzanak” – közölte a mindig demokratikus és visszafogott Orbán Viktor a konzervatív Die Presse megdöbbent újságíróival.

    Ezután a főváros tulajdonát képező Lehel téri templom előtti telken Prohászka irdatlan nagyságú szobrát fogják felállítani, természetesen a vitathatatlan közakarat nevében közpénzből, aminek felhasználásához a magyar kormány jóváhagyása is szükségeltetik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  14. Ja és hogy demagóg legyek a Nyirőre és hasonszőrökre elszórt pénzen esetleg (a pillanatnyilag nyilvántartott) Magyarországon élő 20.000 éhező gyereket jól lehetett volna lakatni hosszabb távon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  15. Nyirő – mint ember – Nyirőként tartott ki a nyilasok mellett, a magyarországi utolsó pillanatukig. Eszmei tevékenységet valamennyi munkássága egyaránt jellemzi.
    Miért lehetett foglalatoskodnia a nyilas propagandával, ha nem volt rá alkalmas?
    Nagyrészt ennek köszönhette a Nagybaconi “kormányban” történő utolsónak
    tűnő politikai törekvéseit. Ha már itt tartunk a Horthy “értékelésénél”, meg kell
    gondolnunk azt is, hogy Nyirő újságirói munkájával mit is támogatott azután.
    Szerintem a tobzódó terror további eszmei szolgálatának szóvivője volt.
    .
    Kövér az MDP-ben sikeresen vállalkozott hasonló munkakörre . Ott sem volt
    egyszerű párttag, hiszen munkakörében nem volt mindegy, hogy milyen
    munkát végzett. Vele együtt végzett évfolyamtársai közül sem lett minedenki
    - az általa – most átkozott párt ESZMEI MUNKATÁRSA. Ugyanis akkor azt ki
    kellett érdemelni. Ilyen alapokon természetes, hogy – társaival együtt – támogatják Nyirőt, hiszen láthatóan azonos eszmei alapon állnak.
    Mint ember – felőlem – azt mondhatna amit akar, hiszen: bolond lyukból
    bolond szél fúj.
    Országgyűlésünk elnökeként gyalázatosan viselkedik a vészkorszakot átélt,
    nagy tapasztalatú emberek figyelmeztetésével kapcsolatban, hiszen az ő
    megnyilvánulásai országunkat jellemzik. Különös jelentősége van ennek
    a mai politikai viszonyok között. Ugyanis ország-világ előtt kitálalja, hogy a
    mai kormánypárt merre szándékozik vezetni az országunkat.
    MIT IS VÁRHATUNK EGY MEGGONDOLATLAN, FELKAPASZKODOTT
    ESZEMENT MEGÉLHETÉSI POLITIKUSTÓL URALMUK TELJÉBEN?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  16. Azért csinálják, illetve engednek a jobbik akaratnak, mert tudják, hogy 2014-ben csak velük összefogva gyözhetnek.
    SZÉGYEN, GYALÁZAT, MEG KELL ÁLLÍTANI !!!!!!!!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  17. Lesz dolguk a szoborőröknek, de hiába. Gömbös is elszállt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  18. Szőcs G.: “lássuk be, az 1941-es Hitler nem ugyanaz a Hitler volt, mint az 1944-es”
    Innen kezdve nincs többé probléma. Tegyük fel, hogy példának okáért odamegyek Szőcs Gézához, jól szájonvágom, majd ezt mondom: “Lássuk be, hogy az egy mikroszekundummal ezelőtti Ego nem ugyanaz az Ego, mint a mostani” — és ő ezt köteles mosolyogva belátni.
    Ez a hozzáállás a gondolkodás lényegét szünteti meg: az ok-okozati összefüggést. Innen kezdve a valóság mindenfajta értelmezése kilátástalan és értelmetlen, továbbá bárki bármi alól felmenthető, és semmiből nem következik semmi.
    Ez a totál nihil.
    Ez a Fidesz lényege.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  19. “lássuk be, az 1941-es Hitler nem ugyanaz a Hitler volt, mint az 1944-es”

    És még ha így is lenne: semmi gond, Nyirő még 1945-ben is kiállt mellette.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  20. Így van ez, ha valaki félművelten kerül magas beosztásba.
    Ezek a fiúk az elmúlt 22 évben csak lopni tanultak, szerintem az egész FIDESZ frakció összesen egy könyvet ha elolvasott az évek során.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  21. Csak tudnám mit finnyáskodnak állandóan ezek , ha nevükön nevezik őket :
    Fasiszták és nácik !
    Ennyi.
    Nem kellene azt szégyellni , ha valaki ilyesmire adja a fejét !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  22. Abban igazat mondott Gyökér László,hogy Níyrőt soha,semmilyen bíróság nem minősítette háborús bűnösnek, de életútjából, politikai tevékenységéből fehéren/feketén kimutatható a nyilas eszmékhez( Szálasi parlament) való ragaszkodás!
    Ha ez nem elég egy magát ” fiatal demokratának” minősítő párt számára ahhoz, hogy ne tegye be a NAT-ba, mint fakultatív tananyagot, akkor eszmei közösséget is vállal a nyírőkkel!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  23. Nyirö nem volt háborus bünös,csak beletartozott egy kegyetlen gyilkos
    csapatba,akik külsö jegyek alapján válogatták az embereket és küldték
    a halálba.Ök voltak a nyilas fasiszták.Kövér és társai most eröszakkal
    akarnak tisztára mosni valamit,amit nem lehet,mert a kosz az megmarad.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  24. Egyértelműen bűnös volt! Aki fasiszta eszméket éltetett az nem is lehetett bűntelen. Hitlert és annak propaganda miniszterét Goebbelst dicsőítette, hazájában pedig végsőkig kitartott Szálasi mellett. Képtelenségnek tartom, hogy akit ezek az ordas eszmék vezérelték egész életén keresztül annak írásai humanizmustól átitatott művek lennének. Nem értek az irodalomhoz, Nyírő könyveket nem olvastam, de arról igen, hogy másod, harmadrangú erdélyi író.
    Ha ez igaz, akkor sokkal ésszerűbb az élvonalbeli teljes értékű magyar irodalmat tanítani az ifjúságnak. Nyírőt olvassák, szeressék csak a szélsőjobb megszállottjai. Ezért aztán érthetetlen Dr. Hoffmann Rózsa államtitkár cselekedete, hogy beemelte Nyírő Józsefet a NAT-ba.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  25. Dehogy erthetetlen!!!!!! Hogy az ifjusagot a maguk kepere neveljek hozzatartozik Nyiro eszmeisege,Az elvetett magokat a kovetkezo generacionak tovabb kell apolni!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  26. titanik!

    Ha Nyiro József nem volt háborús bűnös akkor ez a mondat kié?
    „1941. nov. 3. Zűrzavar a weimari költőnap körül. Ki „reprezentálta” hát a költők hazáját, hazámat? Újabb újsághír. „A Harmadik Birodalom ez év október 31-én is megrendezte a weimari költőnapot, amelyen Közép- és Kelet-Európa tizenegy nemzetének meghívott költői is részt vettek. A magyar irodalmat a költőnapon Nyirő József erdélyi író reprezentálta. Nyirő az UFA számára többek között a következőket mondotta: »Ezekben a napokban a szellemi Európa születik újjá. Boldog vagyok és boldog a magyar irodalom, hogy ebben a szellemi felépítésben szintén részt vehet. Szép képet láttam éppen az előbb a templomban, amint Luther rámutat a bibliának arra a mondására, hogy a vér megtisztít minket. A vér megtisztítja Európát. Európa népei a békének, a léleknek és az új szellemiségnek a jegyében összefognak és egymásra találnak. Teljes szívvel, teljes lélekkel akarjuk ezt a munkaközösséget vállalni. Éljen Hitler Adolf! Éljen Németország! Éljen a német írótársadalom!”
    Úgy hogy, nyíró józsef háborús bűnös és budos nylos naci volt! punktum

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  27. Hoffman Rozsa a nevet adta atobbszoros gyilkos haborus bunoskent elitelt Wass Albert beemelesehez is.Jo peldakep a gyerekeinknek.A Magyar Kormany felelos a jovo nemzedekert .Azert hogy jol erezze magat a vilagban,azert hogy ne kelljen szemunket lesutve tagadni,hogy magyarok vagyunk!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  28. Hoffman Rozsda!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  29. Bator-y
    Nyirö Jozsef nem volt háborus bünös?
    Csak beletartozott egy kegyetlen gyilkos csapatba,akik külsö jegyek
    alapján válogatták az embereket és küldték a halálba.
    Egyébbként köszönöm.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  30. Nyirő hottentotta sem volt. Na és?
    Nyirő Nyirő volt – a maga összes tulajdonságaival együtt – születésétől haláláig.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Kövér, a pszichopata kommunista gennygóc 2013. december 29. vasárnap | AN

Kövér nyilasokra cserélné a baloldalt 2013. szeptember 24. kedd | AN

Kövér: megbízók állnak a baloldal mögött 2013. szeptember 2. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos