Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bukta a Hősök terén, alig mentek tüntetni 2012. június 18. hétfő 8:41 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(77)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bukta a Hősök terén, alig mentek tüntetni
Budapest – Nem volt elég. A Horthy-korszak restaurációja ellen tüntetett több ellenzéki párt, civil szervezetek és mozgalmak, antifasiszta szimpatizánsok vasárnap a budapesti Hősök terén – legfeljebb néhány ezren; a Facebookon civilek által szervezett tüntetéssel egyidőben náci söpredék zajongott a tér túloldalán.
.
A rendőrség már kora délután fémkordonokkal kettéválasztotta a Hősök terét, csak mintegy harminc méteres szakaszt hagyott szabadon az ismeretlen katona sírja előtt.
.
Alexa György, az MSZP budapesti szervezetének alelnöke és Székely Sándor, a Szolidaritás mozgalom társelnöke a mintegy kétezer egybegyűlt előtt egyebek között azt hangoztatta: Horthy Miklós egykori kormányzó azért nem lehet Magyarország példaképe, és azért nem érdemelhet sem szobrot, sem emléktáblát, mert kormányzása alatt zajlott a zsidók deportálása, amely a kisebbségi csoport tervszerű kiirtásához vezetett a vészkorszakban.
.
Kerék-Bárczy Szabolcs volt MDF-es politikus, a Szabadság és Reform Intézet alapítvány ügyvezető igazgatója arról beszélt, nem lehet demokratikus az az ország, amely nem demokratákat állít példaképnek, és annak a véleményének adott hangot, hogy sem Horthyval, sem Szálasival, sem pedig Rákosival vagy Kádárral nem lehet újjáépíteni az országot, és akik ezen diktátorok követőinek hirdetik magukat, azokkal nem lehet közös úton haladni.
.
.
Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője egy új köztársaság felépítését hirdette meg, mert „a jelenlegi hatalom bezárta a köztársaság kapuit”, Fábri Péter író a homofóbia ellen emelt szót, míg Iványi Gábor metodista lelkész szerint egy újfajta numerus clausus alapján ma ellehetetlenítenek, emigrációra kényszerítenek, és nem kívánatosnak minősítenek művészeket.
.
Az antifasiszta tüntetéssel egyidőben a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) szimpatizánsai gyülekeztek a Felvonulási téren, majd átvonultak a kordonokkal elválasztott Hősök terére, ahol a beszédek alatt a tömeggyilkos háborús bűnös Horthyt éltetve próbálták megzavarni a szónokokat.
.
A rendőrök a kordon mindkét oldalán sorfalat állva akadályozták meg, hogy a magukat Horthy Baráti Kör tagjainak nevezők – köztük Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője, a HVIM alelnöke – átvonuljanak az antifasiszta megmozdulás résztvevői közé. Miután mindkét rendezvény véget ért, több tucatnyi rendőr zárta körbe a nyilas szervezetek tüntetőit arra az időre, amíg a demokrata tüntetők elvonultak.
.
A radikális szervezetek szimpatizánsai közül a rendőrök két embert állítottak elő, egyiküket holokauszttagadás bűntettének gyanúja, másikukat jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés miatt, mondta az MTI tudósítójának Mucsi Nóra, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese. Közlése szerint elszámoltatásuk folyamatban van.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.3/5 (12 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +9 ( 19 szavazatból)
Bukta a Hősök terén, alig mentek tüntetni, 4.3 out of 5 based on 12 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(77)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

77 Reader’s Comments

  1. gondterhelt
    Teccik! Nagyon úgy néztek ki a rendőrök, mint akik élesre táraztak – na és az a derékon alulra célzás! Ez aztán nem gumilövedékes szemkilövésre hajazott! Vissza is hátráltak a nácik -az egy elmebeteg kivételével, de azt meg “elkísérték”
    Na, erre magyar rendőröktől is befizetnék!
    Animbej
    Ez azonban nem megy felülről, sőt felülről szervezett tüntetésekkel sem. Alul kell fokozni a nyomást! A saját nagypofájú fideszesre, képviselőre, polgármesterre – számon kérni RAJTUK Orbán ígéreteit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (18 szavazatból)
  2. inax
    “Valaki meglátott a tüntetésen. Most telefonáltak, hogy holnap mehetek leszámolni a munkahelyemre. Indoklás( ugyan csak szóban): túl sokat beszél, nem megfelelő helyeken jelenik meg”.
    .
    Csoda, ha nincs bátorságuk tüntetésre menni azoknak, akiknek még van munkahelyük, mellette családjuk és havi hiteltörlesztésük?
    Sajnos újfent a “Fortélyos félelem igazgat” (József Attila, Hazám)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (18 szavazatból)
  3. Tölgy
    “Elie Wiesel magyar-zsidó Nobel-díjastól aki tiltakozásul a Horthy-Nyírő kultusz miatt lemondott a magyar állami kitüntetéseiről a mai napon!”
    .
    A nol.hu-n megjelent, Kövér Lászlóhoz intézett levél szerint E. W. részletesen ismereteti, kik voltak jelen, amit eddig a magyar sajtó rendre elhallgatott:
    “Szőcs Géza kulturális államtitkár és Vona Gábor, a szélsőjobboldali Jobbik elnökének oldalán Ön is részt vett azon az ünnepségen”:
    .
    “Elie Wiesel visszaadta nagykeresztjét Kövér és a múlt átírása miatt
    Egy Kövér Lászlónak címzett levélben mond le magas magyar állami kitüntetéséről Elie Wiesel magyar származású Nobel-békedíjas író. Írása szerint megdöbbenéssel és felháborodással értesült arról, hogy a magyar Országgyűlés elnöke is részt vett a nyilas eszméket valló erdélyi író, Nyirő József újratemetési kísérletében. Kövér László házelnök megkapta a levelet, erősítették meg kérdésünkre. A válasz várhatóan szerdán születik meg.
    .
    Mély megdöbbenéssel és felháborodással értesültem arról, hogy Szőcs Géza kulturális államtitkár és Vona Gábor, a szélsőjobboldali Jobbik elnökének oldalán Ön is részt vett azon az ünnepségen, amelyet Romániában szerveztek a nyilaskeresztes parlament tagjának, Nyirő Józsefnek a tiszteletére. Megbotránkoztatónak találom, hogy a magyar Országgyűlés elnöke képes volt elmenni egy olyan ünnepségre, amely a Horthy- és a Szálasi-rezsim fasiszta ideológiája előtt tiszteleg – szerepel abban a levélben, amelyet a Nobel-békedíjas Wiesel még június 7-én írt Kövér Lászlónak a román hatóságok által végül meghiúsított Nyirő-temetés kapcsán. (…)
    http://nol.hu/kulfold/elie_wiesel_visszaadta_a_nagykeresztjet_nyiro_miatt
    .
    Ebből Szőcs Géza lemondásának tényleges oka is kiderült: az erdélyi magyarok megtagadták és kitagadták maguk közül a szélsőjobbosokkal összejátszó – volt – kulturális államtitkárt a Vonával közösen szervezett Nyirő-csinnadratta miatt. Erdélyben ezek szerint tudják, ki és milyen ember volt Nyirő, amit Magyarországon nem akarnak tudni.
    Szőcs a szélsőjobbos Nyirő-rendezvénnyel megtagadta az erdélyieket, az erdélyiek pedig ki- és megtagadták őt, ezért a kultúra magyar követeként kénytelen volt lemondani. Megérdemli, amit Erdélyben kapott a becstelenségéért.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (23 szavazatból)
  4. Ezek csak mennek mint az úthenger – akadálytalanul! És mi ez a mélységes apátia?? Nem igaz . hogy nem látunk tovább az orrunknál kollektíve. Mert azt igenis lehet ma látni, hova fajulnak a dolgok. Ez a korlátolt sötét banda látva azt, hogy az ellenállás csekély, vérszemet kap, támogatást érez amit ettől a kétszínű, pávatáncos kormánytól meg is kap.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (21 szavazatból)
  5. proaktív ! itt a magyarázat az apátiára. Csak egy megoldás van összefogni, tömegeket alkotni, mert mindenkit nem rughatnak ki A NAGY MEGOSZTÓT csak így lehetne megfogni ,

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (17 szavazatból)
  6. – …Aki felépítette magának az élet városát, azt vissza lehet csalni a halottak városába?
    Horemheb vállat vont.
    – Hát ha a sötétség azt mondja magáról, hogy “Én vagyok a sötétség”, ha a hazugság azt mondja magáról, hogy “Én vagyok a hazugság”, akkor újra meg újra te győzöl, Ehnaton fáraó. De a sötétség azt is mondhatja: “Én vagyok a világosság”, és a hazugság azt is mondhatja: Én vagyok az igazság,…
    …arra már megtanítottad az embereket, hogy ami kedves nekik, azt világosságnak, igazságnak, szépnek nevezzék. De mi lesz akkor, ha akad írástudó, aki a sötétséget a világosság jelével írja, és a világosságot a sötétség jelével?…
    (Hegedűs Géza: Az írnok és a fáraó)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  7. Akik ma mozgósíthatóak ezekre a rendre tiltakozó tüntetésnek csúfolt
    kultur-teadélutánokra, társasági babazsúrokra, azok, tisztesség ne essék szólván, egyelőre jószerivel csak a zsebeiket nyalogatják. Nekik még van mit félteniük, van veszítenivalójuk. Ez sem lebecsülendő, csak éppen kevés. Mindaddig, míg valakinek eszébe nem jut mozgósítani a ténylegesen, de a finnyás nagyvárosi szem számára valójában láthatatlanul nyomorgók valódi tömegét, amíg valaki buszt nem szalajt a zsákfalvak túszaiért, a százezerszám éhező gyerekekért, a hajléktalanokért és félhajléktalanokért, a belülről rothadó lakótelepekbe börtönzöttekért, a viskók, kalyibák titkos, és a harmadik világ nyomortelepeit alulmúló cigánysorok csontsovány lakóiért, azokért tehát, akik valóban megalázottak, és kifosztottak, azokért, akiknek már veszítenivalójuk SEM maradt, addig ezek a kényeskedő, óvatoskodó, szánalmasan decens rendezvények önmaguk szomorú paródiájaként önnön ürességük desztillált vizébe fognak fulladni mindahányszor. Az igazán szegények mindent fölülíró igaza, s az ezen igazság ereje nélkül édesmindegy, hogy hányan nyafognak elvi síkon bár akárhol. Lássuk be, a kényelmesen elköltött vasárnapi ebéddel jóllakottan éhséglázadást mímelni…, nos ez testvérek között is minimum nonszensz, de még inkább az ügy megcsúfolása.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (18 szavazatból)
  8. Mélységesen elvagyok keseredve a Mo-i neonácik előretörése miatt. Főleg azért, mert nem vagyunk képesek összefogni ellenük. Mi hagytuk, hogy így legyen! Ez valamennyiünk bűne. “BŰNÖSÖK KÖZT CINKOS AKI NÉMA!”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  9. Kik kaptak például díszpolgári címet Budapesten, akik tiltakozásul visszaadhatnák?
    Érdemes egy pillantást vetni a listára.
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Budapest_d%C3%ADszpolg%C3%A1rainak_list%C3%A1ja
    Van egy magyar közmondás a fű és végtermék lapításáról.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  10. Magyar Köztársasági Érdemérem Nagykeresztje kitüntetettjei
    http://hu.wikipedia.org/wiki/A_Magyar_K%C3%B6zt%C3%A1rsas%C3%A1gi_%C3%89rdemrend_nagykeresztje
    Kertész Imre, Soros György
    Uraim, nosza rajta.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  11. Az a baj, hogy mindkét oldal kiír a történelemből korszakokat, amiket átéltünk vagy szüleink, nagyszüleink átéltek. Magyarázhatják nekünk, ez mind élő történelem.
    .
    Az ovi verziót nem méltatom, ismerjük. Nem beszélünk a baloldalról azonban, aki szintén csak az elmúlt 20 évre emlékszik. Még 23-ra sem!
    ovi karjaiba részben az “állami gondozott” szocializációnk terel milliókat, részben az, hogy a rendszerváltás utáni elsődleges privatizáció elsősorban azoknak kedvezett, akik a pártállami időkben is kedvezményezettek voltak. Érthető, de sokaknak nem elfogadható módon. Amikor ovi arra apellál, hogy nem történt meg a rendszerváltás, akkor sokan nem a demokratikus intézményrendszer javítgatására gondoltak, hanem arra tényre, hogy akiknek az átkosban jól ment – vállalatvezetők, pártfunkcionáriusok – azok lettek urak aztán is. Sokban. Politikából élni sem rossz vállalkozás manapság, a tisztességesek számára is biztosítja a felső-középosztályhoz tartozást, nem szólva a volt felügyelőbizottsági rendszerről, a korrupt közbeszerzésekről, ami túl ment a tisztességesen. Ezért az ideológiailag kevésbé elkötelezett sokaság ma nehezen áll a baloldali pártok mögé, akármilyen igazuk is van, akárhogy is igazságosabban kormányoztak ovinál.
    ovi Horthy-pártolása nagy öngól lehet, mert az ilyen módon jobboldaliak közt sokan hörögnek, nem akarják magukat nagy hirtelen horthystának tudni.
    De nem elég a jobboldal, a baloldal poharába is tiszta vizet kellene önteni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  12. Tomeg gyilkos volt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  13. Tomeg gyilkos volt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  14. girbegurba és kyolla hozzászólásait olvasva minőségi változást látok.
    Aki Horemheb és a fáraót idézi,
    aki a gennyes fekélybe szúrja kését,
    …..figyeljetek! Ott a probléma!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  15. Gonoszka 2012. június 19. kedd 13:09
    Tedd érthetőbbé amit közölni akarsz, hogy mások is úgy értsék, ahogy szeretnéd.
    Kösz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  16. girbegurba a dolog elvi kényegére tapint.
    “…arra már megtanítottad az embereket, hogy ami kedves nekik, azt világosságnak, igazságnak, szépnek nevezzék. De mi lesz akkor, ha akad írástudó, aki a sötétséget a világosság jelével írja, és a világosságot a sötétség jelével?…”
    kyolla a materialitásra figyelmeztet
    “valakinek eszébe nem jut mozgósítani a ténylegesen, de a finnyás nagyvárosi szem számára valójában láthatatlanul nyomorgók valódi tömegét, amíg valaki buszt nem szalajt a zsákfalvak túszaiért, a százezerszám éhező gyerekekért”….
    Istenem, ezt oly nehéz érteni? :)))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  17. Nem artana ha a törtenelem könyvet megneznek
    gyava volt de nem amit irnak . a epbirosagok nem vadoltak
    ez fontos .nem vlt korekt az igaz de nem tömeggyilkos.
    Kertesz akostol olvastam könyet nayon tetszett a Makra
    at hiszem megfilmesitettek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -7 (9 szavazatból)
  18. arKinn voltam a megmozduláson sajnos a viceházmesterek sokkal jobban megvannak szervezve és sokkal agresszivabbak . Ugyanis az”igazi” madzsar bátor ifjak az elvonuló szolidaritási mellényben levő polgárokat Mocskosnak zsidók menjetek vissza Izraelbe kiáltással inzultálták .Ennek a kórusnak a vezetője egy “tiszteletre nem méltó” 150cm magas 65 kőrűli honleány volt kb38kg Ezen kis epizod bennem felidézi Hannibál tanár Úr tőrténetét

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  19. Elkeserítő.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  20. miklos 2012. június 19. kedd 16:40
    T miklos !
    Ha már hivatkozol valamiféle “törtenelem könyvet megneznek”-re.
    Légy szives azt is megmondani, hogy melyik AZ A KÖNYV. Abból
    ugyanis igen sok létezik, rendszerint klf nézőpontból, melyek az
    akkori uralkodó osztály politikai felfogása szerint iródtak. Gondolj
    csak arra, hogy a királyok korában mi szerepel a történelemről
    irt könyvekben. Nem beszélve ezek klf olvasatáról. Az utóbbi időben
    újravarázsolt történelemkönyvek tartalma szinte népmese szintű
    elbeszélésként próbálja elmagyarázni az irója megtörténtekről alkotott
    véleményét, mely nem mindig fedi a valóságban megtörténteket.
    Bizonyos dolgokat szégyenlősen elhallgatnak, másokat túlreagálnak.
    Mostmár itt lenne az ideje a tárgyilagosan újraértékelt történetirásnak.
    .
    Ha akarod, ezt, ha akarod azt veszel bizonyitékként.
    De amig ez igy lesz, mit kivánsz bizonyitani? Azt amit te tanultál?
    .
    JELENLEGI KÉRDÉS: VALÓJÁBAN MELYIK PÁRT KÉPVISELI ÉRDEKEIDET.
    Ha úgy gondolod, nincs ilyen, akkor ki mellett akarsz tüntetni?
    Láthatóan ennyien akartak a mostani vezetés ellen tüntetni.
    Vagy mást gondolsz?
    Ugyanis most a jelen helyzetről van szó és nem – a valaki által – a történelemnek nevezett valóság félremagyarázásáról!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  21. Nem mindegy ki hív tüntetni!
    Nem mindegy ki a vezér!
    Nem mindegy mikor!
    Nem mindegy hová!
    Nem mindegy mi a tüntetés témája!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  22. rakoncátlan
    2012. június 20. szerda
    07:51
    Vezér? Vezér kell? Kell vezér? Hány kell még? Minek? De ha mégis, akkor viszont már nem mindegy, ki az?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  23. Ott voltam. Én is nagy, az egész teret betöltő tömegre számítottam. Viszont Jézus az igazság értékéből, a dolog pozitív voltából ez nem von le. Gyenge vigasz, hogy Jézus körül sem sokan maradtak mikor megfeszítették…
    Mi megtettük, amit megtehettünk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  24. Mínusz első “Jézus”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  25. SZVSZ komolytalan volt a szervezés. nem méltó az ügy súlyához.
    Plusz, én speciel nem bírom, hogy a homoszexuálisok odatolakodnak minden ilyen rendezvényre. Van nekik büszkeség napja, nem kell még ott lenni, minden más rendezvényen is (pl Élet Menete, meg ez is), itt nem elsősorban róluk van szó. Van akit ez visszatart a részvételtől, mint ahogy engem is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  26. Még nincs tele a pohár!
    Még fér bele, de a túlcsorduláshoz már elég lesz egy csepp!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  27. kyolla – nem kell “busz szalajtani” mert az Éhségmenet már bebizonyította, hogy lehet gyalogolni is. Csak persze a pihenőhelyeket meg kellene szervezni, és kellene hozzá az ami a háborúhoz: pénz, pénz, pénz. Ebbe egyelőre egy ellenzéki párt sem fog semmit belefeccölni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

MTI: éjjel, nappal, minden hullámhosszon 2014. április 6. vasárnap

Orbánék megbüntették az ATV-t 2014. április 2. szerda

Az Operánál tüntet vasárnap az ellenzék 2014. március 30. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos