Ronai and Ronai
AMERIKAI

Obama nem adja ki a Fast and Furious ügy iratait 2012. június 21. csütörtök 19:10 | AN Forrás: MTI

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Obama nem adja ki a Fast and Furious ügy iratait
Washington – Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke a kormányzati kiváltság elvére hivatkozva szerdán megtagadta, hogy kiszolgáltattassa a kongresszusi vizsgálat számára a Fast and Furios kódnevű, meghiúsult fedett akcióra vonatkozó, eddig visszatartott iratokat.
.
A ki nem szolgáltatott iratokkal kapcsolatban a képviselőház illetékes bizottsága szerdán úgy döntött, hogy a Kongresszus megsértése miatt beidézi Eric Holder igazságügyi minisztert, akinek a tárcája meghozta a fedett akcióval kapcsolatos döntéseket.
.
A miniszter felelősségre vonásáról később az alsóház teljes összetételében is szavazni fog. Ha a republikánus többségű törvényhozás a demokrata párti miniszter elmarasztalása mellett dönt, Holder ellen akár szövetségi eljárás is indulhat, de szakértői és sajtóvélemények nem tartják valószínűnek, hogy az ügy bírósági üggyé fajulna.
.
A kormányzati kiváltság ritkán – 1980 óta csupán 25 esetben – alkalmazott elve alapján a kabinet tagjait nem kényszeríthetik a belső kommunikáció nyilvánosságra hozására, ha az hátrányosan befolyásolná a végrehajtói hatalom műveleteit vagy eljárásait.
.
A Fast and Furious (Gyors és Dühös – utalás a magyarul Halálos iramban címmel bemutatott filmsorozatra) kódnevű akció során az amerikai Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Iroda (ATF) arizonai munkatársai 2009 és 2010 folyamán megpróbálták beépüléssel és a bűnözők félrevezetésével nyomon követni, hogyan jutnak fegyverek a mexikói kábítószercsempészekhez. Ehelyett azonban a saját kelepcéjükbe estek, mert az „árunak” – mintegy 2000 lőfegyvernek – nyoma veszett, miután az eredeti vevő azt másoknak adta tovább.
.
A fegyvereket később több mexikói és amerikai területen elkövetett bűnügyben is felhasználták. A legsúlyosabb incidens 2010 decemberében volt, amikor az arizonai Nogales közelében tűzharcban életét vesztette az amerikai határőrizet egyik tagja, Brian Terry. A helyszínen két olyan Kalasnyikovot találtak, amelyet az eltűnt fegyverek között tartottak számon.
.
A Fast and Furious körül folytatott kongresszusi vizsgálódás elhúzódó pártpolitikai összecsapássá fajult a képviselőház felügyeleti és kormányzati reform ügyében illetékes bizottságában. A testület republikánus tagjai a meghallgatások során újabb és újabb dokumentumok átadását követelték, lemondásra szólították fel az igazságügyi minisztert, és azt állították, hogy kormány megpróbál eltitkolni valamit. A demokrata párti politikusok ezzel szemben karaktergyilkosságot emlegettek, a fegyverkereskedelemre és -tartásra vonatkozó törvények szigorítását követelték, és azt állították: ellenfeleik célja az, hogy lejárassák a kormányt a választási évben.
.
Darrell Issa, a bizottság republikánus elnöke szerdán elismerte ugyan, hogy Obama élhet a kormányzati kiváltság elvével, ám kifogásolta, hogy miért csak most és miért nem nyolc hónappal ezelőtt, a vizsgálat kezdetekor folyamodott ahhoz. John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke úgy nyilatkozott: az elnök lépése arra utal, hogy a Fast and Furious műveletbe nemcsak az igazságügyi minisztérium, de a Fehér Ház is bekapcsolódott. Az igazságügyi tárca eddig egyébként több mint 7600 iratot bocsátott a testület rendelkezésére.
.
A Fast and Furious célpontja a mexikói Sinaloa drogkartell volt. A műveletről John Dodson, az ATF phoenixi irodájának munkatársa 2010 decemberében értesítette a kongresszust. Az ügy miatt tavaly augusztus végén elmozdították hivatalából Kenneth Melsont, az ATF megbízott igazgatóját.
.
A titkos akció kudarca nyomán kongresszusi és igazságügyi minisztériumi vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy hivatalos személyek tudtával jutottak-e át a fegyverek a mexikói határon. Vallomásában több ügynök is azt állította, hogy megtiltották nekik a gyilkos szállítmányok követését. A drogkartellek ellen véres háborút folytató latin-amerikai ország kormánya tiltakozott amiatt, hogy évente több ezer fegyvert csempésznek át az Egyesült Államok területéről, és sürgette, hogy Washington lépjen fel ez ellen.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 3 szavazatból)
Obama nem adja ki a Fast and Furious ügy iratait, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Nemzetbiztonsági bakik elfedése minden esetben nagyon kínos. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Fast and Furious: 14 elmarasztalás 2012. szeptember 20. csütörtök | AN

Óvatos legyen, aki Mexikóba tart 2012. június 15. péntek | Rákócza Richárd

Lefejezett hullákat szórtak ki Mexikóban 2012. május 14. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos