Ronai and Ronai
AMERIKAI

Fast and Furious: 14 elmarasztalás 2012. szeptember 20. csütörtök 0:40 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Fast and Furious: 14 elmarasztalás
Washington – Az amerikai igazságügyi minisztérium 14 alkalmazottját marasztalta el egy szerdán nyilvánosságra hozott belső vizsgálat, amelyet a meghiúsult Fast and Furious fedőnevű akció ügyében folytattak.
.
Az akció keretében az amerikai Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Iroda (ATF) munkatársai azt kívánták feltérképezni, miként jutnak el a fegyverek az Egyesült Államokból a mexikói drogkartellekhez.
.
A Fast and Furious végrehajtása során elkövetett hibák miatt mintegy 2 ezer tűzfegyver jutott át ellenőrizetlenül a mexikói határon, ami az amerikai kormány elleni egyik legfontosabb támadási felület az idei választási küzdelemben. Az igazságügyi tárca belső ügyeket vizsgáló főfelügyelője egy 471 oldalas jelentésben összegezte a 19 hónapig tartó nyomozás eredményét.
.
A vizsgálat megállapította, hogy Lanny Breuer, akit Barack Obama elnök nevezett ki a minisztérium bűnügyi osztályának élére, 2010-ben elmulasztotta értesíteni a feletteseit az akció során tapasztalt problémákról. Jason Weinstein, Breuer egyik munkatársa távozott a tárcától, miután az ATF embereit elmulasztotta kérdőre vonni kifogásolható módszereikkel kapcsolatban. Ugyancsak kilép a minisztériumtól Kenneth Melson, aki 2011-ig ügyvezető igazgatói minőségben állt az ATF élén. Az elmarasztalt személyekkel szemben várhatóan fegyelmi eljárás indul.
.
A vizsgálat ugyanakkor megállapította: „nincs rá bizonyíték”, hogy Eric Holder igazságügyi miniszter tudott volna a Fast and Furious akció részleteiről, mielőtt azok 2011 februárjában nyilvánosságra kerültek. Holder ekkor rendelte el a belső vizsgálatot.
.
A Fast and Furious (Gyors és Dühös – utalás a magyarul Halálos iramban címmel bemutatott filmsorozatra) fedőnevű akció során az ATF arizonai munkatársai 2009 és 2010 folyamán megpróbálták beépüléssel és a bűnözők félrevezetésével nyomon követni, hogyan jutnak fegyverekhez a mexikói kábítószercsempészek. Hasonló titkos műveletet egyébként George W. Bush elnöksége alatt is folytattak.
.
Az ATF ügynökei azonban ezúttal a saját csapdájukba estek, mert az „árunak” – mintegy 2000 lőfegyvernek – nyoma veszett, miután az eredeti vásárló másoknak adta tovább. A fegyvereket később több, mexikói és amerikai területen elkövetett bűntényben is felhasználták. 2010 decemberében az arizonai Nogales közelében tűzharcban életét vesztette az amerikai határőrizet egyik tagja, Brian Terry. A helyszínen két olyan Kalasnyikov-gépkarabélyt találtak, amelyeket az eltűnt fegyverek között tartottak számon.
.
A Fast and Furious ügyében folytatott kongresszusi vizsgálat – miután az igazságügyi minisztérium eleinte tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz – elhúzódó belpolitikai összecsapássá fajult. A képviselőház illetékes bizottságának republikánus tagjai a meghallgatások során újabb és újabb dokumentumok átadását követelték, lemondásra szólították fel az igazságügyi minisztert, és azt állították, hogy a kormány titkol valamit. A demokrata párti politikusok ezzel szemben azt hangoztatták: ellenfeleik célja az, hogy lejárassák a kormányt a választási évben.
.
A republikánus többségű képviselőház június végén a kongresszus megsértése miatt elmarasztalta Holder igazságügyi minisztert, akit iratok visszatartásával vádoltak. Korábban még sohasem fordult elő, hogy egy hivatalban lévő miniszterrel szemben ilyen retorziót alkalmaztak volna.
.
A Fehér Ház a miniszter jelképes elmarasztalását megelőzően, a „kormányzati kiváltság” elve alapján, hivatalosan is megtagadta, hogy az addig kiadott 7600 dokumentumon felül a kongresszusi vizsgálat számára kiszolgáltasson a Fast and Furious akcióra vonatkozó iratokat.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 3 szavazatból)
Fast and Furious: 14 elmarasztalás, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

6 Reader’s Comments

  1. A latin drogkartellek háborút viselnek saját országaik, és az USA ellen.
    .
    Mert ez nyílt háború. Nem államok közötti, de attól még nyílt háború.
    .
    Namost: a drogbárók, és ezek fegyveres bandatagjainak a helye többnyire ismert. Háborúban pedig szokás bevetni olyanokat, hogy precíziós bombatámadás, elitkommandók, reguláris hadsereg, haditengerészet, stb.
    .
    Érthetetlen, az USA miért nem teszi ezt. A gengszterbandák nagy részét fizikálisan meg lehetne semmisíteni napok alatt, ehelyett, irgalmatlan pénzekből nyomoznak, amúgy diszkréten, hol vannak a fegyverek.
    .
    Frászt… rászórni egy – egy bombát az összes drogbáró palotájára, ezzel együtt összehangolt szárazföldi támadást intézni a magánhadseregeik ellen, ez használna.
    .
    Ami ennél kevesebb, az csak sz…rcséplés.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  2. És akkor menne a rinya, hogy megsértették az illető ország szuverenitását. Emlékezzél mi volt, mikor a zsidók bementek Ugandába! Még ők mentek az ENSZ elé, akik, a palesztin géprabló bandával mega Báder Mejnhoffal együttműködtek. De még jobb példa, mikor a zsidók kihozták és felakasztották az Eichman nevű férget, és Argentina aztn mondta, megsértették a szuverenitását. Pedig még egy pisztolyt se sütöttek el! Ha bombázni akarsz, kezdheted a Castro banda, Eva Morales meg Chávez házával, ezek a legnagyobb narkómaffiózók, nélkülük semmi se lenne!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  3. Korábban még sohasem fordult elő, hogy egy hivatalban lévő igazságügyi minisztert vagy egy elnöki kabinettagot hasonló ügyben elmarasztaltak volna a törvényhozásban. Az esettel kapcsolatban szenátusi szavazás nem szükséges.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Igen…
    .
    - Részben erre gondoltam. Másrészt viszont arra, hogy a jelenlegi kolumbiai elnök, vagy a most leköszönő mexikói elnök – mindkettő elkötelezetten harcolt a drogbárók ellen – igazán összehozhatott volna egy közös hadműveletet az amerikai hadsereggel. Másképp ez egyszerűen nem megy.
    .
    OK, hogy az egy szabályos háború lenne, és egész városrészek, falvak válnának hadszíntérré, de miért, ami most van arrafelé, az mi?
    .
    Amit pl. Braziliában a nagyvárosi elit rendőrkommandók tesznek, az is háború – de az is csak maszatolás ahhoz képest, amit tenni kellene (bővebben erről: Tropa de elite I)
    .
    De ugyanez megy az említett másik két országban is, na, és erre mondom, hogy ezt csakis egy átfogó, hadászati (igen, akkora!!!) léptékű művelettel lehetne megszüntetni.
    .
    De erre kb. annyi az esély, mint léghajóval felmenni a Holdra, köszönhetően a liberális politikai légkörnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  5. Háborúban a szabadelvűség könnyen vesztésre vezet, túl nagy erőkülönbség esetén viszont nem. Ezért igaz Eldrad írása a mínuszok ellenére. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. Kriminalizálnak egy alapvető igényt, sőt, jogot, és csodálkoznak, hogy tenyészik rajta a bűn. Annyira gyengeelméjűek, hogy nem emlékeznek az alkoholtilalomra?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Obama nem adja ki a Fast and Furious ügy iratait 2012. június 21. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos