Ronai and Ronai
AMERIKAI

A menekültstátusz kérhető, de nem garantált 2012. május 24. csütörtök 20:22 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A menekültstátusz kérhető, de nem garantált
Budapest – Gottfried Köfner, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) közép-európai regionális képviseletének vezetője szerint a menekültkérdés kezelésére nehéz olyan uniós megoldást kidolgozni, amely minden tagállamnak megfelelne.
.
Az ENSZ-tisztviselő a Budapesti Gazdasági Főiskolán tartott csütörtöki előadásában kifejtette, soha nem volt még ilyen könnyen elérhető az információ az egyes országok helyzetéről, az emberi jogok védelméről és az életkörülményekről, és azok a migránsok, akik a jobb élet reményében önként hagyják el hazájukat, döntésükhöz felhasználják ezeket az információkat. Hozzátette: az emberek, főleg a fiatalok gyakran azt mondják, amikor megkérdezik őket, hogy elhagynák az országukat, de a többség ténylegesen nem teszi ezt meg.
.
A menekültek helyzete más, ők más okból távoznak országukból – mutatott rá. Kiemelte, a menekültek egyénenként vagy csoportokban hagyják el hazájukat, mert üldöztetésnek vannak kitéve például a vallásuk vagy etnikai hovatartozásuk miatt, vagy olyan konfliktusok történnek lakóhelyükön, amelyek miatt menekülniük kell.
.
Mások háború miatt mennek el, vagy természeti katasztrófák miatt, mondta. Hozzátette: a legtöbb menedékkérő a fejlődő országokból érkezik, és függetlenül attól, milyen okból hagyta el a hazáját, nagy részük hazatér a helyzet rendeződésekor.
.
Gottfried Köfner hangoztatta, a nemzetközi jog nem garantálja a menekültstátust a menedékkérőknek, csak a jogot arra, hogy az emberek egy adott helyzetben ezt kérjék.
.
Az európai helyzettel kapcsolatban azt mondta, általában nem túl sok menedékkérő érkezik ide. Az EU esete egyedi a világ más részeihez képest, hiszen míg a menekültkérdés jogi szabályozása általában az államok hatáskörébe tartozik, az európai közösségben a tagállamok úgy határoztak, hogy egységes, uniós jogi rendszert akarnak létrehozni a kérdésben.
.
Mint mondta, a tagállamok számának növekedésével, új országok csatlakozásával egyre nehezebb kompromisszumot találni az unióban. Azért sem könnyű megegyezniük, mert ez nagyon érzékeny kérdés, az egyes tagállamokat másként érinti a menedékkérők problémája – mutatott rá. Emlékeztetett, tavaly, az arab tavasz idején például Olaszországba érkezett nagyon sok menedékkérő, míg más tagállamokat ebből a szempontból kevésbé érintettek az észak-afrikai események.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 4 szavazatból)
A menekültstátusz kérhető, de nem garantált, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. A globalizáció legalább annyira pörgeti fel a vándorlást mint a természeti és a társadalmi helyzetek egyenetlenségei. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. Szegedtol az osztrak hatarig az egy rio grande a drava folyo a ferenc csatorna ami a dunat a tiszaval koti ossze egy allando folyamatos rendkiuli nyomas alatt all .Migransok fizetokepes reszet athozzak a mar nyugat europaba levo kapcsolataik de a tomegek jugoba dekolnak es probalkoznak folyamatossan atjutni.Szeged tekintheto akar El Pasonak is csak itt maskepp megy az ipar rejtegetik az illegalis migransokat sokan ebbol elnek es mikor jon a kamion tomegevel zuditjak ki oket austriaba. A hatarvedelem keves penzbol a Maximum teljesitmenyt produkalja tobb anyagi elismerest erdemelnenek ok olyanok mint Nandorfehervarnal azok a hosok akik megallitottak europa elpusztitoit! Megkellene becsulni oket es koszonet a Munkajukert a Shengeni hatarvdeken!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Olyan emberek is nyujthatnak be kervervenyt akik pl. azonos nemi identitassal rendelkeznek es felnek magyarorszagon mert megbelyegzik oket es felnek az esetleges fizikai bantalmazastol a lelki terror mellett?Azok kerhetnek menekult statsuzt az amerikai nagykovetsegen egy uj,szebb elet remenyeben?es mennyi az eselye hogy el fogadjak a kerelmet?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  4. USA-ba nem lehet gazdasági menedékjogot kérni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Amerikai magyarok határolódjanak el Orbántól 2012. december 4. kedd | Lázár György

Hol lakik majd Ahmadinezsád? 2012. szeptember 5. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos