Ronai and Ronai
AMERIKAI

Becsapta a kormány az orvosokat 2012. május 12. szombat 13:31 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(24)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Becsapta a kormány az orvosokat

Fidesztán – Szemfényvesztés az orvosi béremelés – állítják az érintettek a delmagyar.hu oldalán. Az orvosok rövid számolgatás után rájöttek: nyártól nemhogy nőne, csökken a jövedelmük. Amit a bérpótlékkal megkapnak, azt az ügyeleti díjak csökkentésével elvennék tőlük.

Hosszú ideje orvosi béremelésről beszél a kormány, az érintettek mégis azt mondják: szemfényvesztés zajlik. Az április 27-én benyújtott egészségügyi salátatörvény-tervezet szerint azoknak az orvosoknak, akiknek havi bruttó bére eddig 350 ezer forint alatt volt, bruttó 65 ezer 820 forint bérpótlék jár. Bérpótlék, vagyis nem alapbéremelés. Ebben pedig ők csak azt látják: valami, ami visszavonható, és ami az ügyeleti pótlékba nem számít bele.

– Amit egy kézzel adnak, azt két kézzel veszik vissza – foglalta össze a véleményét Pető Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének docense. Mint azt konkrét számokkal levezette: egy tanársegéd alapbére jelenleg 174 ezer forint, így bruttó ezer forintos órabérért dolgozik.

Mivel ez alapján számítódik az ügyeleti pótlék, egyórányi ügyeletért 700 forintot kap – kiemelt pótlék esetében 1100-at. Ha az alapbért emelnék, magasabb összegű lenne az ügyeleti juttatás is. De nem ez a legnagyobb probléma. – A törvénytervezet rögzíti, hogy az ügyeleti díj az alapbér 60, 70 vagy 80 százaléka lehet – függően attól, hogy munkanapról, munkaszüneti napról vagy ünnepnapról van szó.

A jelenlegi törvény 70–90 százalékban maximálja ezt, vagyis már itt is elvesznek. Ugyanakkor a hiányszakmákban most alapbérük 110–130 százalékát viszik haza az orvosok az ügyeletért. Az ő zsebükből tehát különösen nagy összeget húz ki az új tervezet. Maradva az eredeti példánál, az említett tanársegéd augusztustól 1100 forint helyett már csak 600 forintos órabért kapna. Ez még szórólapozásért is kevés lenne.

A törvénytervezetben szerepel az is, hogy a behívható ügyeletet készenléti órabérrel akarják honorálni – ez szintén bércsökkenést eredményez. Pető Zoltán számításai szerint összességében lesznek, akiknek a „béremeléssel” nemhogy nőne, de csökken majd a jövedelmük.

– Ennél már az is egyenesebb lett volna, ha azt mondják: nem kapunk bérrendezést. Ez a törvénytervezet semmiképpen nem alkalmas arra, hogy békét teremtsen az egészségügyben, sőt: további elvándorlásokat generál majd. Ráadásul ellehetetleníti a rezidensszövetséget is, hiszen azzal, hogy akciójukkal ezt sikerült elérniük, a jövőben képtelenek lesznek újabb összefogást kezdeményezni.

Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy fogalmazott: a kormányzat diszkriminatív az orvosokkal, hiszen a szakdolgozók esetében az alapbérbe épül az emelés. Hangsúlyozta: a törvény életbelépése az ágazatban további fesztültségek forrása lehet, az orvoskar elégedetlenségét, menekülését fogja generálni.

Szócska Miklós államtitkár úgy fogalmazott: a gyorsaság miatt volt szükség erre a „technikai jellegű” megoldásra.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.4/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -8 ( 12 szavazatból)
Becsapta a kormány az orvosokat, 3.4 out of 5 based on 5 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(24)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

24 Reader’s Comments

  1. Mér mithittek ?
    Buta értelmiségiek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (31 szavazatból)
  2. Is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (19 szavazatból)
  3. Ha egy orvos, ….., akkor nagyon nagy a baj.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (21 szavazatból)
  4. Állítólag értelmes emberek és hittek Szócskának. Továbbra is mondják a gyerekeiknek, hogy nincs? Azt azért nem. Amíg hálapénz van, amíg a betegből pénzt lehet kicsavarni,…
    Válságban az egészségügy! Adjatok több hálapénzt!
    Mocsok minden mennyiségben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (32 szavazatból)
  5. ov-nak és bandájának csak az hisz, aki a falkához tartozik, ők is csak a zsoldosztás erejéig.
    Az “elhivatottság” nem elég az orvosoknak?????
    Az értelmesebbje már lelépett, a külhonból érkezőknek ugyanis nagyobb a bére.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (24 szavazatból)
  6. Na és a rezidensek is elmentek lófa Szócskával DARÁLNI. Igaz matekból nem, de fizikából azért felvételiztetek doktorkáim. Illene tudni számolni is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (25 szavazatból)
  7. Gonoszka.
    2012. május 12. szombat
    13:54
    ++++++++++++
    Dettó!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  8. Azt szoktátok mondani, pesszimista vagyok. Á, fenét. Látom a valóságot.
    Mondjátok meg, miben nem volt igazam? Alábecsültem a tüntetők számát? Azt mondtam hogy eredménye lesz a “bohóckodásnak”?
    Mikor mondtam elsőként, hogy Kónya egy beépített agent provokatőr? És, hogyan is? Hol van Árok Kornél? Hol van Szima Judit? :))) Véletlen? Micsoda véletlen!
    Ha tovább töketlenkedtek, sok halottal fogtok fizetni a gyáva hülyeségetekért.
    Szóval: RPG-t veszek! RPG-t vszek Csont, rongy, bőr, szőr, veszek!
    Hasznos holmik boltja ! Castle Rock! :)))))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (19 szavazatból)
  9. Miért is nem vagyok meglepődve a híren…!?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  10. Szima Judit ellen most indult meg az eljárás…a többiekkel nemtom!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  11. Kerpács Winnetou

    Tényleg hittek az orvosok a jelenlegi kormánynak ?? Nem figyelik az eseményeket?? 2011. tavaszán Orbán részt vett egy rendőr tiszthelyettesi eskün, avatáson, ahol európai bérről beszélt nekik és új életpálya modellről !
    Mi lett belőle ? Lehallgattatási engedély önkéntes nyilatkozat adása, hűség eskü, bűnbeesési hajlam vizsgálat tűrése !
    Pedagógusoknak? Életpálya-modell ! Mire is ???? Hoffmann azt is letagadta, hogy tudott róla, amit maga írt alá! Mit várnak tőle?? Egy másik “ilyen” politikustól?? Ez is ígéret maradt, amit elvitt a Duna a Parlamentből!!!
    Nincs a társadalomnak olyan osztálya, rétege, amelyikbe ez a rezsim bele nem rúgott volna!!
    Ráadásul még visszaható hatályú törvénykezéssel emberek tíz-ezreit fosztotta meg jogos tulajdonuktól! / magánnyugdíj-pénztár, korkedvezményes nyugdíj/
    Lecsupaszította a gyógyszer támogatást!
    Adónak nevezte át a munkaadó által fizetett 27 %-os TB.-t
    A tényleges rokkantakat is megélhetési veszélybe hozta.
    Az új munkatörvénykönyvvel kiszolgáltatottabbá tette a munkavállalókat, ráadásul még anyagi elvonást is kapnak a pótlékok elvétele miatt.
    Felszámolta az egészségügyet
    El lehetetlenítette az eddigi szegényebb és középosztály gyermekeinek a felsőoktatásban való részvételt
    A bér, a pénz devalválódása, inflálódása miatt, már egy 4 tagú család 2 kereső mellett is nyomorog.
    Az embereket arról akarják meggyőzni, hogy 47.000 Ft-ból is meg lehet élni, csak kecskét kell tartani, meg gombát szedni! /Éljen meg Ő maga ennyiből!!/
    Most kivetteti az újabb adóit, de a Széll Kálmán terv megítélésem szerint még rejt keserves kínokat a népességre, nyugdíjasokra, nyugdíjba menőkre!
    Ennek a kormánynak 1 fikarcnyi elképzelése, terve nem volt és ma sincs az ország gazdasági felemelkedésének elindításához! Mondom elindításhoz, sem !!
    Egy terve volt!!! A hatalom totális megszerzéséhez és annak bebetonozásához!
    Viszont álljanak itt azok a történelmi példák a világon, hogy az ilyen hatalom vezetői hogyan buktak el, hogyan végezték!
    Azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy rosszabbul élünk, mint 2-4-6-8-10 éve és tartok attól, ha nem lesz egy következetes, nép szimpátiát élvező politikai párt, akinek a nép hisz /és ez a legnehezebb, mert eljátszották a pártok a bizalmat, becsületüket, a Fidesz végképp/ akkor ez az ország közel a muhi tatárjárás gazdasági szintjére fog visszakerülni!!
    Nagy tömegű párt nélkül, csak éhséglázadások lesznek! Egyben mutassuk meg a környező hatalmaknak, az Eu-nak, hogy a FIDESZ hatalom mögött már nincs 2/3 , a magyar nép nem támogatja Orbán elnyomó, autokrata, értelmetlen politikáját! DE HA! Ezt a- nem kell az Orbán féle politikát- nem nyilvánítja ki a lakosság felvonulásokban, tüntetésekben, a környező tagállamok, az Unió nem fog segíteni, mert azt hiszi, hogy a mostani rendszert a magyarok akarták maguknak!! /Ne feledjük! a pénzvilág 2 hét alatt megbuktathatja bármelyik kormányt!!/
    Tessék Hölgyek, Urak ! Lehet jövőt választani !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (25 szavazatból)
  12. Most az orvosok és az egészségügy is magkapja a magáét, pedig igen nagytöbbségük Orbán meg Fidesz hívő volt, talán a mai napig azok, az értelmiségi orvosok a legnagyszájúbb nacionalisták.Saját fülemmel hallottam ahogy a kórházi személyzet szidta Gy. kormányt, és alig várták hogy jönne már Orbán. Na most megkapják tőle a hálásköszönetet az önzetlen támogatásért, amit az eü reform megtorpedózásában nyújtottak.
    Egyébként tényleg rendezni kéne a fizetésüket, és jól működö,átlátható eü szervezetet kéne kialakítani. De most nem közelednek, hanem távolodnak a céloktól.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (20 szavazatból)
  13. Meg is érdemlik, mind erre a tróger csutira szavazott! Oszt jónapot!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  14. katka57
    .
    Amit írtál, nem igaz csak a többségükre – de nem mindre. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  15. Valóban szidták az egészségügyiek egy része Gyurcsányt a 300 Ft vizit díj miatt. Amíg azt kifizette a beteg bizony az orvosok egy része a borravaló kéréstől visszakoztak. De a vizit díj bevezetése előtt és annak eltörlése után bizony nem légből veszem egyes orvosok nem szégyellték/szégyellik kérni sőt az összeget is megmondják. Ami persze senki se gondolja, hogy kis összeg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  16. Most akkor én tisztelettel megkérdezem az orvosokat:
    .
    HÁNY ÉVESEK VAGYTOK??? ÉS MÉG HISZTEK A MESÉKBEN???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  17. Nem a koruk, hanem hogy értelmiségiek és ennyire megvezethetők, de mind!
    Magor hunyor darálta a felmondóleveleket – aztán kiderült, hogy azok letétben vannak egy ügyvédi irodánál és senki nem kérte ki!
    Mennyire lenézik és megvetik a megvezetetteket és becsapottakat! Felháborító, pedig nem engem vezetnek meg!
    Az előző kormánynál a tanárok sztrájkoltak, az eü-sök sztrájkoltak, a vasutnál gördültek, a gazdák traktorral blokádoztak – most minden OK?!
    Fidesz életpályamodell – kecske, gomba – lassan ebben lesz része a zembereknek, de itt is lehet látni, hogy a mi adóforintjainkból fizetett bérminuszolók, bértapsi-hapsik még mindig mire képesek!
    Áder beiktatásán fizetett nénikék tapsikoltak a csaló, hazug de jó ellátmánnyal leváltott ke-nek! Az Audinál bértapsolók tapsoltak Matolcsyné férjének – ki lépjen helyettünk, ha külföld ezeket látja? Náluk demokrácia van, fel sem merül bennük, hogy ezek baksisért teszik, mint bérbékement, bérminusz, bérbeírás – mióta nem hoz a konyhára a bértörés-zúzás, azóta ezzel kénytelenek beérni, de beérik ezzel is mert valamiből nekik is élniük kell!
    Biztosan nem a fideszes milliárdosok ezek, hanem a fideszesek által is lenézett, kispénzű, megvetett népség!
    Szánalmas részei a magyarságnak, Kertész Ákos lájtosan fogalmazott…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  18. Amikor 88-ban elkezdtem dolgozni tanszéki mérnökként egyetemi alkalmazottként, édesanyám fizikai munkásként 3x annyit hozott haza mint én főiskolai végzettséggel. Rendszerváltást követően mindkettőnk pénze kezdett semmit sem érni. Kényszervállalkozó lettem, hogy legalább a bruttó egy részét megmenthessem a vállalkozásom számára.
    Mindig azt vallottuk, hogy a jövedelem minél magasabb szintje biztosítja csak a biztos megélhetést és nyugdíjat stb. (most figyelmen kívül hagyva a családi kapcsolatokat és egyéb legális lehetőségeket – no persze, nyugdíjasként, betegként nem fognak a rokonok eltartani). Már az egyetemen dolgozva fel voltam háborodva a pimaszul alacsony bér miatt – a rezsit sem tudtuk fizetni belőle.
    *
    Mindig azt vallottam, hogy az egyik legfontosabb teendő a munka mellett a megfelelő szintű fizetés, jövedelem kiharcolása, az érdekképviselet. Az eltelt 20 év nem is volt hiába, egészen 2006-2008-ig.
    *
    Soha nem értettem az embereket, hogyan képesek 23 éve eltűrni a szégyentelenül alacsony béreket. Amióta EU tagok vagyunk, reális összehasonlításokat is lehet tenni a megélhetési költségek terén.
    *
    Soha nem értettem a szakszervezeteket, amikor infláció közeli béremelésekért külzdöttek, amikor az alapbérek is alacsonyak voltak. Nem 20-30%-ért, vagy 20 év alatt folyamatos EU szintre hozásért küzdöttek, hanem pár százalékért, amit az infláció hamarjában el is vitt.
    No meg ahogy a nyugdíjasok tapsoltak pár ezer forintos emelésekért, miközben arra érdemtelenek kapnak magas nyugdíjat, 40 évi munkaviszonnyal rendelkező gyári, üzemi munkások meg szinte semmit (az is érdekes ám, hogy miért nem számolják bele a nyugdíjakba a teljesítményórákat, béreket – ha ezeket összeadnák, sokaknak 50-60 évi munkaviszonyuk lenne).
    *
    Soha nem értettem az embereket, hogy miért kiegészítő juttatásokért küzdenek (cafateria, utazási költség, mindenféle kártyák, étketési hozzájárulások, benzinpénz, telefonköltség stb.) a bérük emelése helyett. Hiszen a juttatások mellett sem élnek jól, nem gyarapodnak, a juttatások nem emelik a nyugdíjukat, megtakarításaikat nem gyarapítják.
    Miért az államra akarják bízni öregségüket? Ha normális fizetések lennének, jelentős megtakarítási lehetőségekkel, akkor épeszű befektetésekkel nem kéne azon aggódni, hogy lassan 70 év lesz a nyugdíjkorhatár, és a munkahelyen fognak koporsóba tenni mindenkit.
    *
    Végképp nem értem, hogy magas tudású orvosok hogyan képesek így benézni valamit, amikor bérköveteléseik vannak. Mondom BÉR, nem pedig pótlék!
    Szócska pedig ne hivatkozzon gyorsaságra! Az államapparátusnka megvan az az előnye, hogy minden idő rendelkezésükre áll normális javaslatok kidolgozására. Amilyen pénzügyi csavarok, adóötletek születtek az eltelt 2 év alatt, az már biztos, hogy ez a pótlékcsavar is szándékos volt. Dirtekt átverték a rezidenseket, tudták jól, hogy a számítások mire vezetnek. Ha meg nem, az is Szócskát minősíti. Vagy átverés volt, vagy tudatlanság. Ezen a poszton mindkettő bűn!
    *
    Én a rezidensek helyében azonnal követelném a lemondását, új tárgyalásokat, és BÉR emelést, most már nagyobbat! Ja, és beadnám a lemondásokat, elmennék külföldre. Ja, hogy aláírtuk, hogy mégsem? No és, az állam is átvert minket, akkor minket miért kötelezne bármire is egy hazug szerződés?
    *
    Ha a rezidens szövetség nem akar ellehetetlenüélni, azonnal lépni kell. Ezzel a kormánynal nem szabad szépen beszélni már! Azstalt kell csapkodni, lemondásokat követelni, új tárgyalást 1 hónapon belül lezavarva, ha nem, nyaralás után vissza sem jövünk a munkahelyünkre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  19. A másik. Elképesztőek a cikkben szereplő óradíjak. Igaz, óraadó tanárként sem kerestem soha 3000-10000HUF-nál többet, pedig ez sem nagy összeg. Profi pl. informatikusok, ügyvédek, simán hazaviszik a 20-50eHUF-os órabért, igaz alkalmi munkáért, de bizony soknak van folyamatos munkája.
    Ehhez képest egy életmentő rezidens, orvos nettó órabére még a 5-6eHUF-ot sem éri el, ez elképesztő. Most nagy baj van, mert ekkora bérfejlesztést most nem bír el a gazdaság (bár ki tudja mi az igazság, ha stadionra van pénz), de ha az eltelt 2 évtized alatt küzdöttek volna, most nem itt tartanának. És más szakmák sem.
    A hálapénzt, jattot stb. mint rendszeres bevételt meg nagyon utálom, ezért én igen vaskosan büntetnék. Le kéne már szokni a mafiázásról. Mert ez az.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  20. Az orvos lobbi vezetők (Éger, Papp Magor, …) Cipolla asszisztenciához tartoztak, tartoznak.
    Az orvosok többsége jobboldali, ami önmagában nem lenne baj, ha normális konzervatív jobbot jelentene, de ők hittek ovinak, most pedig vakaróznak – aki meg tud legalább egy nyelvet plusz, az menekül külföldre. Ápolók dettó!
    Az eü összeomlás jelei már nemcsak jelek! :((((((((((((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  21. Doktor urak! Tetszettek volna nem csinálni fülkeforradalmat. Egyébként is miért tetszenek hőzöngeni! A csuti megmondta, hogy a középosztályt támogatja, mert arra épül Magyarország jövője. Ha 2010 előtt meg a választáson hittek a nagyságában, most le kell nyelni a nemzeti békát. Legyenek hűségesek a Nemzeti Dicsőség Kormányához.. Egyébként pedig vegyék tudomásul, hogy Magyarországon 48000 forintból is meg lehet élni! A fideSS szerint! Hátha még egy kecske is van a telken akkor meg az egyenest a bőség. Ha nem éri meg ügyeletet adni, lehet legeltetni helyette.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  22. Kerpács Winnetou – túlnyomó részt igazad van, kivéve a “nincs a társadalomnak olyan rétege” kissé túlzó megfogalmazásával. Mert a Simicska banda és az ő Közgépük az smafu? Ők nem rétege a társadalomnak? A fidesz közeli “zöld bárók” az smafu, a párszáz-párezer holdas földjuttatásokkal? Tehát “saját magukon és a haveri körön kívül…” kiegészítéssel: +++++++++++++++++++++++++++++++

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  23. Grezo – igazad van, ha a Lófa (copy by peterfix) tudta – akkor egy szemét hazug dög, ha pedig nem – akkor totálisan alkalmatlan. Akkor nem szócska, csak Ócska.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  24. gets – de hiszen éppen ez a cél! Hogy önként távozzanak – mert akkor nem kell a kirúgásuk esetén végkielégítést fizetni, meg álláskeresési támogatást – ráadásul a kórházbezárások is simán végrehajthatók, mivel “nincs elég orvos”
    Ahogy az amerikai turista mondta a magyar automata előtt, amely harmadszorra is elnyelte a pénzét, de nem adott ki semmit: ÜGYES!
    Orbán nagyon ért a magyar zemberek néplelkéhez! Itt nem lehet belemondani a pofájukba, hogy megszorítás lesz és egészségügy leépítés. Viszont ha letagadják, akkor a szemük láttára is bármi végrehajtható – mert nem a saját szemüknek hisznek, hanem az ő meséinek. Ungarische Cippola!
    Kertész szerintem is túlságosan gyengéden minősített, ” mert méltó átkot itt úgysem mondhatna más, – a rettentő szavak tudósa, Ésaiás.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Áll a bál a Magyar Orvosi Kamarában 2014. január 15. szerda

Tovább tart az orvosok elvándorlása 2012. december 14. péntek

Gombokért dolgoznak a magyarok 2012. augusztus 12. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos